De GOGI score 2022 01 01

Nu instappen ? De beurzen zijn erg nerveus. De ene dag een flinke klap, de andere dag weer een herstel…

Voor de andere cijfers zou ik je willen aanraden om zeker de opmerking bij deze lijst aandachtig te lezen. Anders zou deze lijst je wel eens op het verkeerde been kunnen zetten: Alle cijfers in de lijst blijken belangrijk te zijn.

Een raad wil ik al meegeven: het is opletten geblazen als je fondsen wil aankopen want de STOP is alom tegenwoordig. Toch zijn er enkele fondsen met een SPREAD voor GOGI P. Voor de durvers: kijk eens naar trackers of fondsen op China, op Techno…. Of ze interessant zijn, laat ik aan jouw oordeel over.

G.O.G.I. :

GOGI is een indicator van MijnPortefeuille die we op regelmatige basis publiceren. Het hoe en waarom kan je lezen in het artikel GOGI: GeOptimaliseerd Gespreid Instappen. Weet je niet wat GOGI is, dan is dat artikel van harte aanbevolen.

Kort samengevat, als GOGI een STOP aanduidt, dan is het niet aan te raden is om dat fonds aan te kopen of bij te kopen. Want een STOP geeft aan dat we ons in een fase van overdrijving bevinden, die kan gevolgd worden door een correctie.

Een score “SPREAD” wil echter niet zeggen dat het een goed moment is om in te stappen. Je mag een SPREAD enkel gebruiken om aan te kopen binnen een systeem van gespreide instap. Een SPREAD betekent enkel dat we geen uitspraak doen of het nu een goed instapmoment is of niet en dus braaf maandelijks verder sparen.

De globale GOGI markt indicator

Voortaan geen verkeerslichten meer voor de individuele MP portefeuilles maar wel één globale marktindicator. Het hoe en waarom wordt hier uitgelegd.

GOGI GOGI P
De globale markten bevinden zich in een fase van overdrijving met kans op een correctie in de komende maanden. Instappen is momenteel afgeraden om verliezen op korte termijn te vermijden. De markten bevinden zich niet in een fase van zware correctie. Er is dus geen uitzonderlijke opportuniteit om in te stappen.

De GOGI score van individuele fondsen

De lezers die er vertrouwd mee zijn, kunnen er mee aan de slag. Voor de anderen kan je best eerst even de uitleg lezen uit dit artikel.

Toch kort voor iedereen: als er bij een fonds SPREAD vermeld staat, dan kan je bijkopen/bijsparen. Krijg je een STOP dan wacht je beter af tot het fonds niet meer in overdrive is.

 

Gebruik van de GOGIscore op dit moment:

Mijn collega had ergens geschreven dat de GOGIscore door die Coronadreun tijdelijk onbruikbaar was geworden. Dat signaal werd aangegrepen door sommigen om te stellen dat onze GOGI gewoon rommel was omdat goede ratio’s altijd bruikbaar dienen te zijn en niet kunnen aangepast worden van moment tot moment als het je uitkomt.  Al te gemakkelijke uitleg om een goed idee in de grond te boren.

In deze bizarre tijden zijn de risico’s echter niet verdwenen.  

 

Om dit bestand te openen heb je een wachtwoord nodig. Dit kan je eenvoudig en gratis bekomen door onze blog te volgen via e-mail onderaan deze pagina. Graag wel even geduld, we sturen dit binnen de 8 dagen naar je op. Volg je ons via WordPress? Geef ons dan ook even een seintje via het contactformulier (in het menu) met vermelding van je wordpress @gebruikersnaam.

Opletten: alle cijfers zijn belangrijk:

Ik vermoed dat velen zich weinig aantrekken van het aantal berekeningen (kolom NBR1). Nochtans dien je hier wel degelijk rekening mee te houden om geen foute conclusies te trekken.

In mijn artikel “Zo doe ik het” gaf ik aan dat je zo een beetje zicht op de toekomst krijgt (althans op korte termijn) als je de Med1L120 gaat vergelijken met de Med1L60 en Med1L36. Hoe dat werkt dat komt aan bod in dat artikel.

Als in de kolom NBR1 vermeld wordt dat ik maar 36 berekeningen kon maken, dan ga je zien dat Med1L120, Med1L60 en Med1L36 een identiek cijfer geven. Immers, als er maar 36 zijn dan kan ik er geen 120 toveren of uitvinden. Je zou dan kunnen besluiten dat het een heel stabiel fonds is, maar dat zal de toekomst moeten uitwijzen. Als je even nadenkt, zal je ook wel begrijpen wat er gebeurt als er maar 60 zijn. Vanaf minstens 120 beginnen de cijfers een realiteit te worden.

Ik zou dat kunnen aanpassen maar dan wordt ofwel mijn bestand extra zwaar en mijn computer heeft er nu al last mee ofwel zou je het aantal Noscore of NVT of zoiets veel groter zien worden ofwel een veel kortere lijst met dan allemaal vragen waarom fonds X en Y niet werd opgenomen. Voorlopig hou ik het zo, maar alle cijfers zijn belangrijk !

De GOGI P toont een SPREAD bij verschillende “China-fondsen”. Nu al instappen of toch maar beter nog even de kat uit de boom kijken ? Kijk ook eens naar fondsen in de sector consuming… Jouw idee ?

Alle indicatoren en cijfermateriaal zijn © MijnPortefeuille en onderhevig aan onze gebruiksvoorwaarden.

Categorieën: Tags:

13 Comments

 1. Gisteren beperkt ingestapt in MS GI opportune MSI LU0552385295
  Voldoet aan mijn huidige voorwaarden :
  -bewezen dat dit fonds ( ook bijna alle andere MS fondsen ) een zeer goed rendement heeft opgebracht de laatste 10 jaar.
  -goed fondshuis .
  -geen sector fonds .
  -fonds belegd wereldwijd en niet enkel in USA. Als het ergens anders beter is om te beleggen is de beheerder niet beperkt door de fonds voorwaarden.
  – momenteel een “dipje “ met een rendement van “slechts “ 8 % gedurende het vorige jaar.

  Like

  1. Dit fonds haalde vorig jaar en rendement van 8%, de andere gelijkaardige fondsen 25% of meer. Dit is meer dan een dipje. Waarom ben je er zeker van dat de beheerders de volgende jaren wel opnieuw de juiste keuzes zullen maken?

   Like

   1. Diezelfde vraag kan je stellen bij de aankoop van elk aandeel, elk fonds of zelfs elke indextracker. Garanties bestaan in deze wereld niet.
    Maar als je weet dat dit beheersteam erin slaagde om sinds 2010 een mediaan rendement neer te zetten van 21%, dan heb je heel veel kans dat ze dit kunnen rechtzetten. Vermits je ook weet dat het laatste jaarrendement slechts 8% was, dan heb je in ieder geval geen overgenoteerd fonds gekocht. Let op bij zuivere aandelen zou ik deze strategie niet durven toepassen. Ook als je weet dat er ingrepen aan de gang zijn (bijv China) dan is voorzichtigheid meer dan aangeraden.
    Ik zie echter aan al je andere reacties dat jij deze strategie niet volgt. Hoe kies jij je aankopen ? Op goed geluk at random ?

    Like

   2. Belangrijkst is of het fonds past binnen het team van fondsen dat Filip voor hem zelf heeft samen gesteld.
    Niet teveel overlap, complementair is met andere fondsen. Ieder fonds heeft wel zwakkere momenten. Een seizoen om te zaaien en een seizoen om te oogsten. Een team met 1 Hazards of 11 Lukakus is ook niet goed.

    Like

 2. Ik vind de keuze van het fondshuis zeer belangrijk. Als je met bijna alle fondsen van een huis goed presteert dan wil dat voor mij zeggen dat er voldoende kennis en bekwaamheid aanwezig is.
  Een andere” lieveling “ buiten Morgan Stanley is bv Comgest, Flossbach.
  Als bv van Flossbach het obligatie fonds bekijkt ben ik als obligatie kenner verbaasd van de rendementen tov anderen. Zelf ga ik niet in een obligatie fonds beleggen of in mixfondsen met meer dan 10% obligaties.
  Als je fondshuizen bekijkt met zeer veel fondsen ,in dezelfde materie of sector,met verschillende strategieën dan is de kans dat er 1 (zeer )goed presteert groter….

  Zolang TINA blijft bestaan en de lange termijn rente niet op normale niveaus in degelijke valuta ( bv USD, Euro , NOK , AUD, NZD) zijn beleg ik niet meer in individuele obligaties.

  Like

  1. FvS heeft ooit de categorie Mixfonds gekregen van M*. Moest dat nu aangeboden worden, dan zou het waarschijnlijk geen mixfonds meer genoemd worden. Desalniettemin is het feit dat het in al onze voorbeeldportefeuilles zit toch een sterk signaal voor de kwaliteit.
   Over de fondshuizen: je kan niet in alle sectoren de beste zijn. Meestal is er een specialiteit.

   Like

   1. Aandelenfonds. Maar misschien laten we ons teveel leiden door het momentum. Ik heb geen idee hoeveel obligaties er vroeger in zaten.

    Like

   2. De fondsen van de Mixfondsen flexibel mogen van Morningstar tot 30% alternatieve beleggingen bevatten; met 10% goud en 10% cash zit dus fonds toch in de juiste categorie.

    Like

 3. Beste Marc,
  Ik zie in de Gogi Update van 1 jan. 2022 dat 2 topfondsen een Gogi-P doorbraak halen in deze tijden van overdrive ? Dat is geen fout ? Of heb je daar toch een kanttekening bij.
  Global Consumer Trends van Robeco en US Advantage MS K van Morgan Stanley
  Met dank,
  Jan

  Like

  1. Bij Robeco hebben ze mij meer details beloofd. Ik denk dat het te maken heeft met de tik die de tech-sector gekregen heeft of krijgt. Ook zo bij het fonds van Morgan Stanley.
   De daling van de Tech zou te wijten zijn aan de stijging van de rente….

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.