Nu verkopen ?

We hebben al vele malen over (aan)kopen geschreven. Omdat de vragen blijven toekomen, wil ik het vandaag hebben over verkopen.

Vermits dat verkopen meer dan waarschijnlijk nog veel persoonlijker is dan aankopen op het juiste moment, is het zo goed als onmogelijk om daar een algemene regel of formule voor uit te werken. Weinigen zouden zich daar gelukkig bij voelen.

Hoe doe ik het ?

Alhoewel ik al in het stadium “levenslange vakantie” ben beland, moet ik eerlijk toegeven dat mijn portefeuille nog steeds in opbouw is. Verkopen worden bij mij vooral getriggerd door mijn aankopen ???

De eerste stap bij beleggen is volgens mij nog steeds een cashbuffer of -reserve. Als je geen cash hebt, kan je ook moeilijk gaan beleggen.

Voor die buffer hanteer ik 2 limietbedragen:

De eerste limiet en ook de minst strikte bedraagt ongeveer zo’n 10% van mijn belegd vermogen. Dat bedrag moet toelaten om de niet-dagelijkse uitgaven te dekken en is in feite de marge om te leven. Ze moet er voor zorgen dat mijn bankrekening kan aangevuld worden als ze dreigt in het rood te belanden door samenlopende uitgaven of onvoorziene facturen allerhande.

Voor de startende belegger zou ik aanraden om die “voorraad” niet te klein te maken. Onvoorziene uitgaven doen zich nu eenmaal voor op onvoorziene momenten. Vaak zit ook ik boven die limiet. Dan wacht ik met het verkopen van lijnen die onvoldoende presteren: 4% per jaar is immers nog steeds veel beter dan 0,11% op een spaarrekening.

Zit ik onder de limiet dan zullen de minst renderende lijnen verkocht te worden waarbij er kan gewacht worden op gunstige momenten. Minder presterende fondsen die in overdrive zitten of fondsen waarvan de impact te groot wordt in mijn portefeuille. Bij mij meer dan 15 à 20% van de totale portfolio. Lijnen die verliezen opleveren (na minstens 2 jaar in bezit) gaan er sowieso uit.

Voorzie ik grote uitgaven (aankoop auto, opportuniteit, herstelling… ) dan zorg ik tijdig om dat bedrag beschikbaar te hebben.

De tweede limiet is uiteraard een veel kleiner bedrag waarbij de limiet veel strikter opgevolgd wordt. Van zodra de bodem van de schatkist zichtbaar wordt, moet de voorraad aangevuld en worden de verkopen dringender.

Voor mezelf heb ik dit bedrag bepaald op zowat 1 à 2% van mijn belegd vermogen. Zelfs als de “bodem” al in zicht komt, durf ik het nog aan om bij echte opportuniteiten dit bedrag aan het werk te zetten: dan is snel andere fondsen verkopen natuurlijk een evidentie.

Ik geef nooit orders in die (veel) groter zijn dan diezelfde 1 à 2% van mijn belegd vermogen. Ook dat vormt een beveiliging tegen onverwachte risico’s. Als je fondsen aankoopt waarvan je een hoog rendement verwacht (zie screenings) en je voert zo’n order in op een gunstig moment (GOGI P) dan is het alzo niet zo moeilijk om een fonds of fondsen te verkopen die aangetoond hebben (na een periode van zo’n 2 jaar) dat ze maar povere rendementen leveren = ander en beter. Ik vind dat persoonlijk een betere strategie dan de winnaars verkopen, de zwakke broertjes behouden en dan maar hopen dat die nieuwe aankoop het goed gaat doen. Of ten einde raad dat verkochte fonds weer te moeten aankopen aan een duurdere notering.

De conclusie of samenvatting:

  1. Zorg voor voldoende cash dat vrijwaart je van “verplichte” verkopen.

2. Schaf fondsen aan waarvan je voldoende zeker bent dat ze goede rendementen gaan leveren. Mijn screenings kunnen daar zeker bij helpen.

3. Geef die aankooporders in op momenten dat de fondsen niet in overdrive zijn. De GOGIscore kan zeker helpen. Je gaat dan misschien niet op het goedkoopste moment kopen, maar zeker niet op het duurste en je vermijdt zo dat je kort daarna al in ’t rood gaat. Probeer te ontdekken waarom een fonds naar een dieptepunt zakt om zo vallende messen te vermijden (mooi voorbeeld op dit moment: Chinafondsen ???)

4. Wacht niet te lang op rendementen van zwakkere fondsen en vervang ze door betere.

Categorieën: Tags:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.