De GOGI score 2021 12 16

Nu instappen ? De beurzen zijn erg nerveus. De ene dag een flinke klap, de andere dag weer een herstel…

Zoals altijd vinden de verkopers van beleggingen de beleggers: de ene wil zo snel mogelijk meer commissie, de andere wil zo snel mogelijk rijk worden. Op zo’n momenten is geduld ver te zoeken. Slachtoffer wordt meestal wel de belegger want dat is de enige partij die risico’s loopt.

Geloof verkopers ook net te veel: de inflatie ging tijdelijk zijn. Ondertussen spreekt men al over midden volgend jaar. Ik hoorde vandaag de CREG aankondigen dat we moeten gaan leren leven met hoge energieprijzen. Zoals in België tijdelijke belastingsmaatregelen soms ook heel lang duren…

Persoonlijk zou ik ook opletten met de prestaties die men je momenteel voorschotelt: de kans dat je zo richting gehypte fondsen wordt getrokken is vrij groot. Omdat heel wat beleggers dit jaar schitterende resultaten hebben geboekt, zijn er velen in de waan dat ze echt goede beleggers zijn. Ik heb nog meegemaakt dat die goeroes kort daarna in de brokken deelden.

Voor de andere cijfers zou ik je willen aanraden om zeker de opmerking bij deze lijst aandachtig te lezen. Anders zou deze lijst je wel eens op het verkeerde been kunnen zetten: Alle cijfers in de lijst blijken belangrijk te zijn.

Een raad wil ik al meegeven: het is opletten geblazen als je fondsen wil aankopen want de STOP is alom tegenwoordig. Toch zijn er enkele fondsen met een SPREAD voor GOGI P. Voor de durvers: kijk eens naar trackers of fondsen op China…. Of ze interessant zijn, laat ik aan jouw oordeel over.

G.O.G.I. :

GOGI is een indicator van MijnPortefeuille die we op regelmatige basis publiceren. Het hoe en waarom kan je lezen in het artikel GOGI: GeOptimaliseerd Gespreid Instappen. Weet je niet wat GOGI is, dan is dat artikel van harte aanbevolen.

Kort samengevat, als GOGI een STOP aanduidt, dan is het niet aan te raden is om dat fonds aan te kopen of bij te kopen. Want een STOP geeft aan dat we ons in een fase van overdrijving bevinden, die kan gevolgd worden door een correctie.

Een score “SPREAD” wil echter niet zeggen dat het een goed moment is om in te stappen. Je mag een SPREAD enkel gebruiken om aan te kopen binnen een systeem van gespreide instap. Een SPREAD betekent enkel dat we geen uitspraak doen of het nu een goed instapmoment is of niet en dus braaf maandelijks verder sparen.

De globale GOGI markt indicator

Voortaan geen verkeerslichten meer voor de individuele MP portefeuilles maar wel één globale marktindicator. Het hoe en waarom wordt hier uitgelegd.

GOGI GOGI P
De globale markten bevinden zich in een fase van overdrijving met kans op een correctie in de komende maanden. Instappen is momenteel afgeraden om verliezen op korte termijn te vermijden. De markten bevinden zich niet in een fase van zware correctie. Er is dus geen uitzonderlijke opportuniteit om in te stappen.

De GOGI score van individuele fondsen

De lezers die er vertrouwd mee zijn, kunnen er mee aan de slag. Voor de anderen kan je best eerst even de uitleg lezen uit dit artikel.

Toch kort voor iedereen: als er bij een fonds SPREAD vermeld staat, dan kan je bijkopen/bijsparen. Krijg je een STOP dan wacht je beter af tot het fonds niet meer in overdrive is.

Gebruik van de GOGIscore op dit moment:

Mijn collega had ergens geschreven dat de GOGIscore door die Coronadreun tijdelijk onbruikbaar was geworden. Dat signaal werd aangegrepen door sommigen om te stellen dat onze GOGI gewoon rommel was omdat goede ratio’s altijd bruikbaar dienen te zijn en niet kunnen aangepast worden van moment tot moment als het je uitkomt.  Al te gemakkelijke uitleg om een goed idee in de grond te boren.

In deze bizarre tijden zijn de risico’s echter niet verdwenen.  

In een vorig artikel (hier) heb ik nog eens duidelijk het verschiuit de doeken gedaan tussen de GOGIscore en de GOGI Invers.  Ondertussen hebben wij deze laatste score verfijnd en is dit nu GOGI P geworden: hier de volledige info. Om verkeerde conclusies te vermijden ga ik ze toch maar beiden blijven publiceren.

Om dit bestand te openen heb je een wachtwoord nodig. Dit kan je eenvoudig en gratis bekomen door onze blog te volgen via e-mail onderaan deze pagina. Graag wel even geduld, we sturen dit binnen de 8 dagen naar je op. Volg je ons via WordPress? Geef ons dan ook even een seintje via het contactformulier (in het menu) met vermelding van je wordpress @gebruikersnaam.

Opletten: alle cijfers zijn belangrijk:

Ik vermoed dat velen zich weinig aantrekken van het aantal berekeningen (kolom NBR1). Nochtans dien je hier wel degelijk rekening mee te houden om geen foute conclusies te trekken.

In mijn artikel “Zo doe ik het” gaf ik aan dat je zo een beetje zicht op de toekomst krijgt (althans op korte termijn) als je de Med1L120 gaat vergelijken met de Med1L60 en Med1L36. Hoe dat werkt dat komt aan bod in dat artikel.

Als in de kolom NBR1 vermeld wordt dat ik maar 36 berekeningen kon maken, dan ga je zien dat Med1L120, Med1L60 en Med1L36 een identiek cijfer geven. Immers, als er maar 36 zijn dan kan ik er geen 120 toveren of uitvinden. Je zou dan kunnen besluiten dat het een heel stabiel fonds is, maar dat zal de toekomst moeten uitwijzen. Als je even nadenkt, zal je ook wel begrijpen wat er gebeurt als er maar 60 zijn. Vanaf minstens 120 beginnen de cijfers een realiteit te worden.

Ik zou dat kunnen aanpassen maar dan wordt ofwel mijn bestand extra zwaar en mijn computer heeft er nu al last mee ofwel zou je het aantal Noscore of NVT of zoiets veel groter zien worden ofwel een veel kortere lijst met dan allemaal vragen waarom fonds X en Y niet werd opgenomen. Voorlopig hou ik het zo, maar alle cijfers zijn belangrijk !

De GOGI P toont een SPREAD bij verschillende “China-fondsen”. Nu al instappen of toch maar beter nog even de kat uit de boom kijken ? Kijk ook eens naar fondsen in de sector consuming… Jouw idee ?

Alle indicatoren en cijfermateriaal zijn © MijnPortefeuille en onderhevig aan onze gebruiksvoorwaarden.

Categorieën:

18 Comments

 1. Hallo Marc,

  enig idee waar men LU040135774 kan kopen (ik vind het niet bij Keytrade, MeDirect, Lynx, Saxo)? Komt zeer goed uit de huidige selectie. Is JP Morgan US small cap growth fund.

  Met vriendelijke groet,

  Gert.

  Like

 2. LU0401357743 heb ik gevonden bij Deutsche Bank (wel belachelijke 1,5% instapkosten).

  LU0073232471 daarentegen heb ik wel bij Lynx gevonden maar enkel voor institutional clients. Retail clients zijn hiervan uitgesloten blijkbaar… Is er een retail equivalent van deze bij jullie weten?

  Dank bij voorbaat,

  |Gert.

  Like

 3. Hallo Marc,

  daar ben ik weer. Ik probeer de GOGI uit, maar het is niet makkelijk (een understatement) om de fondsen te vinden. Zo vind ik LU0868753731 wel bij Lynx, maar weeral enkel voor institutionele beleggers. Blijkbaar mag de retail belegger niet meespelen.

  Bij Keytrade, MeDirect, Saxo en Deutsche Bank vind ik die ook niet.

  Als een fonds in jullie lijst staat, is die dan ook ergens te koop?

  Dank voor uw input,

  Gert.

  Like

  1. Mijn database werd opgebouwd door fondsen die aanbevolen werden, door tips, door positieve vermeldingen in de media, door vragen van lezers, enz… Of die bijna 1000 fondsen ergens te koop zijn, heb ik nooit gecontroleerd. Onbegonnen werk want het aanbod wijzigt bijna dagelijks.
   Enkel de fondsen in onze Smart Selections kan je normaal vrij vlot vinden.
   Sommige fondsen zijn door onze vragen soms in Be gelanceerd. Ik heb mijn collega nog naar Noorwegen weten bellen ivm Skagen;

   Like

 4. Hallo Marc,

  ik kijk in de GOGI scores en MED1L120 van Nasdaq en vergelijk die met de fondsen in de MP Smart Dynamic. Kunt ge mij uitleggen waarom ge gekozen hebt om de NASDAQ niet als positie in die portefeuille te zetten?

  Dat gaat meer inzicht geven over hoe jullie fondsen kiezen, want dat is wat ondoorzichtig momenteel voor mij en zou ik graag snappen (ik wil zelf graag ook leren vissen naar fondsen…).

  Bovendien is het misschien een idee om van de geselecteerde fondsen in portefeuille ook om het kwartaal een GOGIgraf te maken zodat mensen zien wat de evolutie is. Ik ben zelf ook tamelijk visueel en dat zou mij in elk geval helpen.

  Met vriendelijke groet,

  Gert.

  Like

  1. Wij keken voor deze selectie niet alleen naar de rendementen maar ook zeker en vast naar de volatiliteit.
   Door het feit dat NASDAQ eerder sectorgevoelig (Techno) is, ligt onze RISK vrij hoog. Vele beleggers zijn het daar met ons eens.
   Persoonlijk heb ik Nasdaq wel in portefeuille en nog geen spijt van gehad.

   Like

 5. Hey Marc,

  In de GOGIScore sheet zie ik deze keer BULL1Y staan, terwijl je hier anders altijd BULL1Y ’10 hebt staan … is dit dezelfde data?

  Zou het eventueel mogelijk zijn om in de GOGIMatic sheet ook de BULL1Y ’10 en de BEAR1L120 data toe te voegen? Want nu moet ik dit elke 2 weken zelf handmatig toevoegen. En met deze data erbij heb je dan altijd alle data onmiddellijk beschikbaar om zelf de GOGIGraph’s te kunnen maken.

  In ieder geval nog een dikke merci voor al je werk dat je hier steeds in steeks.

  Grtz.
  D.

  Like

  1. Er is een klein verschil: als er ’10 achter staat, betekent dat dat de berekening start op 1 01 2010. Zoniet, op 1 01 2007.
   Voor de fondsen die na 2010 zijn opgestart, verandert er alzo niets. Bij de anderen heeft de crash van 2008 zijn (matige) impact.
   We geven meer en meer de voorkeur aan de lange historiek: ik vermoed dat er niemand gaat kwaad zijn als zijn resultaat iets beter is dan “ons” mediaan rendement.

   Like

  2. Je kan altijd de gogi matic zelf een beetje aanpassen. Ik ben gestart vanuit de gogi sheet. Daar heb ik in een nieuw tabblad de screening cijfers bijgevoegd. Vervolgens heb ik het tabblad van de gogi matic aangepast en kolommen toegevoegd. Hier kan je via de reeds gebruikte formules (vlookup) ook gaan zoeken in de screening cijfers. Je kan dat doen voor zo veel soorten parameters (bull, bear, mpq, …) als je wil.

   Als er nieuwe gogi cijfers komen wis ik de inhoud van de gogi sheet en paste ik de nieuwe er in. Zelfde voor de screening cijfers.

   Like

 6. In verband met de vraag over het nu instappen in China en consumenten fondsen met GOGI-P= spread ziehier enkele opmerkingen:
  – Het consumenten fonds dat een GOGI-P gekregen heeft is het Robeco Global consumer fonds dat deel uitmaakt van de MP Smart dynamic portfolio. Moet men hier niet wachten op bijkoop tot wanneer de globale markt GOGI-P indicator op spread komt?
  Wat voor dit fonds ook opvalt is dat Bear1L120 op 9% staat. Dit is wel een hoog cijfer en verklaart waarom GOGI P al gegeven wordt voor een latest Y1 van 8,76% en we hier dus eigenlijk niet kunnen spreken van een dieptepunt geschikt voor bijkopen. We nemen aan dat C. DeRidder de voorkeur zal geven aan wachten tot GOGI-Inverse= spread.
  – China fondsen komen niet in aanmerking voor de MP smart portefeuille bij toepassing va de criteria vermeld in de infofiches van deze portefeuilles.

  Like

  1. Een eigen database zoals die van mij geeft het voordeel dat je snel kan nakijken wat er zoal kan gebeuren.
   De meeste reacties op de GOGI P stellen dat je geld verliest door te lang te wachten op een gunstig moment. Veel geduld nodig.
   De GOGI P geeft als kantelmoment 9%. De huidige 8% geeft alzo een SPREAD;
   Moest je met de GOGI Invers werken dan is het kantelmoment -20%: enkel tijdens de periode 15/06/2008 tot 15/04/2009 zou je dan een SPREAD gekregen hebben. Je zou nog altijd zitten wachten !
   Het minste jaarresultaat (DTD) werd genoteerd op 15/11/2008 met -42,51%.

   Like

   1. Echter vind ik de kolom GOGI Invers niet terug in uw spreadsheet. Of is deze pas zichtbaar bij uitzonderlijke kansen?

    Like

   2. Sinds de GOGI P heb ik de GOGI Invers niet meer gebruikt. Als je die voor een bepaald fonds wil kennen, dan maak je gewoon de MedL120 negatief.

    Like

   3. Ik kan mis zijn, maar was de gogi invers niet origineel bedacht om in een stagnerende markt met weinig volatiliteit toch een signaal van een mogelijk instapmoment te identificeren?
    De markt nu is er 1 van hogere groei en al zeker niet weinig volatiliteit. Vandaar volgens mij het extreem cijfer van de gogi invers.
    Volgens mij kan de gogi invers toch nog nuttig zijn. Waar een tijdelijke terugval van de markten nu enkele fondsen een gogi P doet geven moeten we toch voorzichtig zijn met instappen (zeker nu dat we om de oren geslagen worden met boodschappen om nu snel geld te verdienen met beleggen). De markten staan nog steeds zeer hoog.
    Een combinatie van de gogi invers, gogi P en gogi kan ons inzicht geven waar we staan. Ieder kan dan voor zijn eigen horizon een afweging maken of het moment opertuun is om al dan niet een beetje of een beetje veel in te stappen.

    Like

   4. Dit is het artikel met de theoretische onderbouwing van de invers: https://mijnportefeuille.be/2019/11/13/gogi-invers-instappen-bij-correcties/

    Het gaat dus wel degelijk om “we gaan enkel nog instappen bij correcties”.

    Kijk maar eens goed naar de grafiek in dat artikel. Het toont aan dat een correctie niet noodzakelijk betekent dat een fonds goedkoop is geworden. Zelfs al heb je in dat voorbeeld een dubbele correctie, je gaat nog altijd veel duurder aankopen dat in het eerste stuk van de grafiek.

    Het is dus niet goed om een potje te koken van de verschillende systemen. Kies voor één enkele strategie op basis van je doelstellingen en hou je er aan. Anders loop je de kans aan te kopen op een moment dat nog altijd duurder is dan de voorbije periode.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.