Update MijnPortefeuille Smart Selection 16 12 2021

Na de correctie van eind november en licht herstel van begin december zet onze DEFENSIEVE Smart Mix nog altijd een jaarlijks rendement neer van bijna 10% en dat al voor bijna 3 volle jaren. Uiteraard een gevolg van onze selectie en de opvolging van de GOGIscore bij de start. Maar het toont ook duidelijk hoe gedopeerd de markten zijn door al dat goedkope geld. Als je als doodgewone belegger momenteel een schitterend rendement haalt, denk dan niet onmiddellijk dat je een beleggingsexpert bent: een beetje van het een en een beetje van het andere, maar het zijn de markten die gewoon dol draaien.

Verder kan ik begrijpen dat beleggers die op een berg cash zitten, veel geduld en moeite dienen op te brengen om te wachten op een SPREAD. Ze worden dan nog constant op de hielen gezeten door commissiejagers. Je ziet de koersen maar stijgen, maar je mag niet meedoen: irreëel. Maar de puzzel past in mekaar: ook voor een starter is de eerste aankoop erg moeilijk: “ga ik binnen de kortste keren geen zwaar verlies oplopen”. Onze Oom Wanja was een schoolvoorbeeld. Het probleem is minder groot voor zij die al een tijdje gestart zijn: die zien hun bestaande portefeuille fiks in waarde stijgen. Kijk maar eens naar onze voorbeeldportefeuilles die op zo’n dieptepunt zijn opgestart.

Ben je op zoek naar een erg defensieve portefeuille, bekijk dan zeker onze Smart Mix een keer en kijk zeker naar het rendement dat wij daar halen met zo’n behoudsgezinde samenstelling. Kan je wel meer dan een stootje verdragen, dan past onze Smart Flex en misschien zelfs onze Smart Dynamic. Loop jezelf echter niet voorbij: start met stappen, lopen kan je daarna nog altijd.

Wil je dan weten hoe zoiets kan: lees dan onderaan mijn berekende voorbeelden.

Als je zit te wachten op het GOGI P-signaal dan kan dat de eerste maal lijken dat het lang duurt. Na de eerste aankopen na zo’n signaal groeit je portefeuille als kool: dat ondervinden diegenen die bij de vorige SPREAD instapten en dat kan je ook zien aan onze Smart Selections hieronder waar ik een aantal cijfers bij voeg.

Mijn collega Robokat schrijft al een tijdje dat je met Mixfondsen enkel nog rendement kan halen, als je ze aankoopt op de juiste momenten. Anders blijft het aanmodderen.

De updates van de 3 Smart Selections met de Risk-indicator en de MPQ 2020 ( de MP Quality Indicator ):

Als je de exacte betekenis van onze indicators wil kennen en hoe ze berekend worden, tik dan in het zoekvenster van onze site de naam van die score in. Maar je kan alle info over codes en indicators ook hier vinden.

Hou er wel rekening mee dat wij met de drie combinaties gestart zijn op een moment dat onze GOGI Invers een SPREAD gaf. Op eender welk moment starten zou kunnen tegenvallen. Vooral op dit moment: heel wat fondsen stonden enkele dagen geleden nog op hun all time highest en onze GOGIscore gaf en geeft in de meeste gevallen een STOP. Fondsen die nu een SPREAD geven, zijn meestal je centen niet waard. Aankopen van fondsen met een STOP kunnen een risico inhouden.

De MP Smart Mix 2021 12 16: 

Onze selectie werd 2,5 jaar geleden gemaakt aan de hand van onze screenings. Critici blijven zeggen dat onze screening geen waarde heeft: je merkt hier duidelijk dat ons systeem erg waardevol is. Geen enkele wijziging sinds de start...

Hoeveel beleggers halen er met een defensieve MIX een JAARLIJKS rendement van bijna 10% ? Weinigen zelfs met een dynamische portefeuille. Hou er wel rekening mee dat wij met deze combinatie gestart zijn met een SPREAD van GOGI Invers. Al een eerste bevestiging van onze stelling van hierboven.

De volledige infofiche vind je hier.

Op dit moment zijn de interessante defensieve fondsen bijna op één hand te tellen.

Natuurlijk is het erg gevaarlijk voor beleggers met een defensief beleggingsprofiel om te kiezen voor meer risico.  

De MP Smart Flex 2021 12 16:

In zijn geheel halen we hier meer dan 15% per jaar. De fondsen werden ook geselecteerd op basis van onze screenings. Haal jij ook 15% per jaar en dat met zo weinig transacties ?

De volledige infofiche vind je hier.

Als je echt allergisch bent aan verliezen, dan zou ik niet zonder nadenken kiezen voor dit profiel.

De MP Smart Dynamic 2021 12 01:

De fondsen werden in januari 2019 geselecteerd aan de hand van onze screenings. Laat ze maar commentaar geven op onze cijfers uit het verleden: wij hebben al lang ondervonden dat ze heel waardevol zijn.

Hoeveel beleggers halen er jaarlijks (ja, elk jaar) meer dan 20% met hun beleggingsportefeuille ???

Let echter op als je een defensief beleggingsprofiel hebt want dit is een een dynamische portefeuille.

De volledige infofiche vind je hier.

Opgelet, heel wat van deze fondsen hebben verschillende varianten. In bovenstaande tabellen zie je de ISIN codes van één variant, maar dit betekent niet dat we die aanbevelen boven andere varianten. Het is jouw keuze of je bv. een variant in EUR of USD en kapitalisatie of distributie wil kopen. En die keuze zal misschien ook afhangen van het aanbod van je bank. Bekijk dus de infofiches en zoek fondsen ook eens op naam.

Wij hebben in onze selecties niet alleen gekeken naar de prestaties, maar ook naar het risico dat genomen wordt om die prestatie neer te zetten

Laat je niet overdonderen door de “fantastische cijfers” die men je zal voorleggen. Het riedeltje “dat je geld verliest met te wachten” heb ik vorige week weerlegd met het artikel (2 delen) dat de beurzen voorspelbaar zijn (hier). Dat jouw contactpersoon je liever onmiddellijk ziet starten, is meer dan normaal. De “adviseurs” worden immers op ’t einde van elke maand beoordeeld op hun verkoopsresultaten. Met hoeveel goede raad ze gaven, wordt daar geen rekening gehouden.

Ik begrijp heel goed dat wachten op een gunstig instapmoment lang duurt en stalen zenuwen vereist. Ik kijk zelf ook telkens uit naar de volgende update

Hier en daar hoor je geruchten over correcties. Of er spoedig een fikse correctie aankomt, kan ook ik niet bepalen. Dat we in een volatiele periode zitten, hoef ik je zeker niet uit te leggen. Dat hebben we de laatste dagen al gevoeld.

Dat er niets is om te paniekeren, geloof ik nog amper. Dat de inflatie maar van korte duur ging zijn, zingen ze ook al een hele tijd en die blijft maar gaan.

Wordt alzo vervolgd.

Categorieën: Tags: , ,

8 Comments

 1. Er wordt aangegeven dat de portefeuilles gestart werden met een GOGI Inverse signaal op 1/1/2019.
  Was er op 1/1/2019 wel een GOGI Invers =spread? Hoe kunnen we dit nazien?
  Als we bijvoorbeeld de grafiek van Robeco global consumer trends ( een fonds uit de smart dynamic) nemen uit artikel van 3/11/2021 dan is de latest Y1= 0% en de MED1L120= 15%. Om een GOGI inverse te krijgen zou latest y1 negatiever moeten zijn dan -15% wat niet het geval is.
  Zijn de GOGI scores op 1/1/2019 van de smart dynamic fondsen of op portefeuille basis nog beschikbaar ?
  Zo ja graag copij.

  Like

  1. Het is niet omdat je op een bepaalde datum een beter resultaat krijgt met het ene of het andere dat je daarom het kind met het badwater moet weggooien. Wij maken onze berekeningen zonder datum en kijken waar je de meeste kansen hebt. Op bepaalde momenten kunnen die kansen immers plots omkeren.
   Een voorbeeld: het is ondertussen al vrij lang geleden dat er zich een ernstige correctie voordeed. Als je de berekeningen op dit moment afsluit, kan het best zijn dat GOGI P er minder goed uitkomt. Stel dat er een van de volgende dagen een correctie komt van zo’n 30% of meer, dan kan het eindresultaat helemaal anders zijn. Als je fondsen aangekocht hebt in oktober of november dan is er veel kans dat je daarmee fiks in ’t rood staat.
   Zelfde geval: in zowat 75% van de gevallen ben je beter af met een eenmalige aankoop (lump sum). In de andere 25% kan je daar behoorlijke verliezen mee oplopen…

   Like

  2. De fondsen zijn geëvalueerd op 01/05/2020, na de coronacrash, met alle gegevens die toen reeds bekend waren.
   De portefeuille is dan samengesteld en de simulatie retroactief gestart op een het supergunstige moment van 01/01/2019.

   Like

   1. Als wij aangeven dat je de fondsen best aankoopt op een moment dat onze GOGIscore een SPREAD geeft, is het dan niet logisch dat onze voorbeeldportefeuilles op zo’n moment ook starten.
    Achteraf kan je dan altijd stellen dat dat een supergunstig moment was. Wie wist dat op dat moment, een moment waarop de hele wereld met een COVID-probleem worstelde en niemand de verdere evolutie kon voorspellen.

    Like

   2. In April 2020 evalueren jullie welke fondsen het best presteerden over de 15 voorgaande maanden.
    Op 1/1/2020 simuleren jullie dan dat jullie 15 maanden ervoren belegden.
    Elke maand schrijven jullie dan een artikel hoe goed jullie fondsen het doen sinds 1/1//2019.
    Nogal logisch dat ze het goed doen.

    Voor de lezers van deze site is het niet mogelijk om in het verleden te beleggen. Zij halen dus niet de resultaten die jullie publiceren. Resultaten die eigenlijk toch maar gemiddeld zijn ten opzichte van gelijkaardige portefeuilles

    Hoe zouden jullie portefeuilles het gedaan hebben indien jullie je eigen methodes (selectie fondsen, GOGI, GOGI-P, GOGI INVERS) zouden gebruikt hebben sinds 1/5/2020?

    Like

   3. Het antwoorde is eigenlijk heel simpel: dan zouden we nog niet gestart zijn want heel de tijd geeft de GOGI een STOP:
    We hebben al menige lezer die onze GOGI opvolgt en die publiceren hier ook regelmatig dat hun rendementen veel beter zijn geworden.
    Ik hoor de fondsmanagers ook regelmatig vertellen dat ze sommige topbedrijven niet kopen omdat ze gewoon te hoog geprijsd staan. Waarom zou je dan wel fondsen of trackers aankopen zonder te kijken naar de notering? Zelfs het vermijden van de “overdrive-periodes” geeft al een boost aan je rendement. De meeste beleggers kunnen echter niet wachten en willen morgen al “binnen” zijn tot grote vreugde van de distributie.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.