Update MijnPortefeuille Smart Selection 1 12 2021

Zelfs na de correctie van de voorbije week zet onze DEFENSIEVE Smart Mix nog altijd een jaarlijks rendement neer van meer dan 10% en dat al voor bijna 3 volle jaren. Uiteraard een gevolg van onze selectie en de opvolging van de GOGIscore bij de start. Maar het toont ook duidelijk hoe gedopeerd de markten zijn door al dat goedkope geld. Als je als doodgewone belegger momenteel een schitterend rendement haalt, denk dan niet onmiddellijk dat je een beleggingsexpert bent: een beetje van het een en een beetje van het andere, maar het zijn de markten die gewoon dol draaien.

Onderaan dit artikel plaatsen we een opmerkelijk verschijnsel onder de aandacht !

Verder kan ik begrijpen dat beleggers die op een berg cash zitten, veel geduld en moeite dienen op te brengen om te wachten op een SPREAD. Ze worden dan nog constant op de hielen gezeten door commissiejagers. Je ziet de koersen maar stijgen, maar je mag niet meedoen: irreëel. Maar de puzzel past in mekaar: ook voor een starter is de eerste aankoop erg moeilijk: “ga ik binnen de kortste keren geen zwaar verlies oplopen”. Onze Oom Wanja was een schoolvoorbeeld. Het probleem is minder groot voor zij die al een tijdje gestart zijn: die zien hun bestaande portefeuille fiks in waarde stijgen. Kijk maar eens naar onze voorbeeldportefeuilles die op zo’n dieptepunt zijn opgestart.

Ben je op zoek naar een erg defensieve portefeuille, bekijk dan zeker onze Smart Mix een keer en kijk zeker naar het rendement dat wij daar halen met zo’n behoudsgezinde samenstelling. Kan je wel meer dan een stootje verdragen, dan past onze Smart Flex en misschien zelfs onze Smart Dynamic. Loop jezelf echter niet voorbij: start met stappen, lopen kan je daarna nog altijd.

Wil je dan weten hoe zoiets kan: lees dan onderaan mijn berekende voorbeelden.

Als je zit te wachten op het GOGI P-signaal dan kan dat de eerste maal lijken dat het lang duurt. Na de eerste aankopen na zo’n signaal groeit je portefeuille als kool: dat ondervinden diegenen die bij de vorige SPREAD instapten en dat kan je ook zien aan onze Smart Selections hieronder waar ik een aantal cijfers bij voeg.

Mijn collega Robokat schrijft al een tijdje dat je met Mixfondsen enkel nog rendement kan halen, als je ze aankoopt op de juiste momenten. Anders blijft het aanmodderen.

De updates van de 3 Smart Selections met de Risk-indicator en de MPQ 2020 ( de MP Quality Indicator ):

Als je de exacte betekenis van onze indicators wil kennen en hoe ze berekend worden, tik dan in het zoekvenster van onze site de naam van die score in. Maar je kan alle info over codes en indicators ook hier vinden.

Hou er wel rekening mee dat wij met de drie combinaties gestart zijn op een moment dat onze GOGI Invers een SPREAD gaf. Op eender welk moment starten zou kunnen tegenvallen. Vooral op dit moment: heel wat fondsen stonden enkele dagen geleden nog op hun all time highest en onze GOGIscore gaf en geeft in de meeste gevallen een STOP. Fondsen die nu een SPREAD geven, zijn meestal je centen niet waard. Aankopen van fondsen met een STOP kunnen een risico inhouden.

De MP Smart Mix 2021 12 01: 

Onze selectie werd 2,5 jaar geleden gemaakt aan de hand van onze screenings. Critici blijven zeggen dat onze screening geen waarde heeft: je merkt hier duidelijk dat ons systeem erg waardevol is. Geen enkele wijziging sinds de start...

Op dit ogenblik dient onze Smart Mix een stukje rendement in te leveren, maar hoeveel beleggers halen er met een defensieve MIX een JAARLIJKS rendement van ruim 10% ? Weinigen zelfs met een dynamische portefeuille. Hou er wel rekening mee dat wij met deze combinatie gestart zijn met een SPREAD van GOGI Invers. Al een eerste bevestiging van onze stelling van hierboven.

De volledige infofiche vind je hier.

Op dit moment zijn de interessante defensieve fondsen bijna op één hand te tellen.

Natuurlijk is het erg gevaarlijk voor beleggers met een defensief beleggingsprofiel om te kiezen voor meer risico.  

De MP Smart Flex 2021 12 01:

In zijn geheel halen we hier bijna 15% per jaar. De fondsen werden ook geselecteerd op basis van onze screenings. Haal jij ook bijna 15% per jaar en dat met zo weinig transacties ?

De volledige infofiche vind je hier.

Als je echt allergisch bent aan verliezen, dan zou ik niet zonder nadenken kiezen voor dit profiel.

De MP Smart Dynamic 2021 12 01:

De fondsen werden in januari 2019 geselecteerd aan de hand van onze screenings. Laat ze maar commentaar geven op onze cijfers uit het verleden: wij hebben al lang ondervonden dat ze heel waardevol zijn.

Hoeveel beleggers halen er jaarlijks (ja, elk jaar) meer dan 20% met hun beleggingsportefeuille ???

Let echter op als je een defensief beleggingsprofiel hebt want dit is een een dynamische portefeuille.

De volledige infofiche vind je hier.

Opgelet, heel wat van deze fondsen hebben verschillende varianten. In bovenstaande tabellen zie je de ISIN codes van één variant, maar dit betekent niet dat we die aanbevelen boven andere varianten. Het is jouw keuze of je bv. een variant in EUR of USD en kapitalisatie of distributie wil kopen. En die keuze zal misschien ook afhangen van het aanbod van je bank. Bekijk dus de infofiches en zoek fondsen ook eens op naam.

Wij hebben in onze selecties niet alleen gekeken naar de prestaties, maar ook naar het risico dat genomen wordt om die prestatie neer te zetten

Wat is er nu eigenlijk zo opmerkelijk?

Vroeger bevatte een mixfonds een flinke portie obligaties. Dit deel alleen leverde al zo’n 3 à 4% rendement per jaar en vormde de “veiligheidsbuffer” bij correcties en crashes. Nu voegt dit gedeelte nog amper iets toe aan het rendement. Om toch nog rendement te halen gaat men volop voor aandelen of kiest men voor meer dynamische bonds: bij een correctie zie je dat defensieve fondsen bijna even hard onderuit gaan als de dynamische: vergelijk maar even wat onze combinaties verloren op een halve maand….

Daarom raden we meer en meer aan om voor meer dynamische te gaan: die stijgen meer als het goed gaat en vermits de verliezen bijna even groot zijn, hou je met die fondsen meer meerwaarde over. Je bent beter beschermd.

Wat je dan echt wel nog nodig hebt ,

is een flinke portie geduld. Stap niet onmiddellijk in, maar wacht op het geschikte moment. Onze GOGI P (die wij twee maal per maand publiceren) kan je daar bij helpen. Met instappen op de goede momenten kan je meestal vermijden dat je binnen de kortste keren in de verliescijfers belandt.

Laat je niet overdonderen door de “fantastische cijfers” die men je zal voorleggen. Het riedeltje “dat je geld verliest met te wachten” heb ik vorige week weerlegd met het artikel (2 delen) dat de beurzen voorspelbaar zijn (hier). Dat jouw contactpersoon je liever onmiddellijk ziet starten, is meer dan normaal. De “adviseurs” worden immers op ’t einde van elke maand beoordeeld op hun verkoopsresultaten. Met hoeveel goede raad ze gaven, wordt daar geen rekening gehouden.

Ik begrijp heel goed dat wachten op een gunstig instapmoment lang duurt en stalen zenuwen vereist. Ik kijk zelf ook telkens uit naar de volgende update

Hier en daar hoor je geruchten over correcties. Of er spoedig een fikse correctie aankomt, kan ook ik niet bepalen. Dat we in een volatiele periode zitten, hoef ik je zeker niet uit te leggen. Dat hebben we de laatste dagen al gevoeld.

Dat er niets is om te paniekeren, geloof ik nog amper. Dat de inflatie maar van korte duur ging zijn, zingen ze ook al een hele tijd en die blijft maar gaan.

Wordt alzo vervolgd.

Categorieën: Tags: , ,

8 Comments

 1. Beste,
  Ik lees steeds in jouw half-maandelijkse portefeuille-overzichten: “Ik begrijp heel goed dat wachten op een gunstig instapmoment lang duurt en stalen zenuwen vereist” Kunt u dan eens nagaan voor de 3 verschillende portefeuilles hoeveel keer de gogi een goed instapmoment gaf (voor bvb de laatste 5 of 10 jaar) en hoe lang de grootste wachttijd was tussen 2 gunstige instapmomenten? Ik bedoel hiermee hoe lang moet je je zenuwen ongeveer de baas kunnen om eventueel in te stappen?

  hartelijk dank,
  Geert Andries

  Like

  1. Om twee redenen krijg ik dat niet geregeld.
   1° Ik heb geen historiek bijgehouden van onze 3 portefeuilles.
   2° Om dat te berekenen over een periode van 5 jaar moet ik historiek hebben over 11 jaar. Sommige fondsen bestonden toen nog niet.
   Als je een aantal GOGIgraf’s gaat bekijken, ga je zien dat die meestal pas rond 2016 beginnen. Da’s de reden.
   Ik vind het altijd heel bizar dat de meeste beleggers gewoon “at random” beleggen en zich daar geen vragen bij stellen. Als je ze dan helpt om hun rendement te verbeteren, dan willen ze absoluut keiharde bewijzen. Ik zou heel onbeleefd kunnen stellen: pruts maar verder.

   Like

 2. Onlangs heb ik gehoord dat Amerikaanse banken en verzekeringsmaatschappijen nu volop (eigenlijk is dat al maanden bezig) grondstoffen aan het opkopen zijn. Dit om schaarste te creëren, en ze terug te verkopen als de prijs genoeg gestegen is. Dit zou dan in de plaats komen van hun vastrentende beleggingen.
  Ongelooflijk schandalige praktijken, waar wij allemaal mee de dupe van zijn.

  Like

  1. Soms hoor je veel leugens vertellen.
   Een voorbeeld: verplichte mondkapjes vanaf 6 jaar. Half Belgie in rep en roer.
   In Opwijk zijn ze daar vorig jaar al mee begonnen in de lagere scholen: resultaat geen enkele besmetting. Enkele dagen geleden gestopt en nu al twee klassen in quarantaine. Over die vaccins heb ik ook al heel veel horen vertellen…

   Like

 3. Beste Marc,
  Kun je eens kijken naar de NAV van Nordea in de Smart Mix ? Een annueel rendement van bijna 20 % voor
  zo’n defensief mixfonds lijkt me erg onwaarschijnlijk. De NAV momenteel is 18,52 … terwijl in de tabel een NAV van 26,83 staat. Dat zal toch een vertekend beeld geven, lijkt me.

  Like

 4. Geachte Hr Marc Person,

  Uw mening en werkwijze is voor mij belangrijk .. dus deze vraag

  Is het mogelijk voor U om volgend fonds van Triodos bank eens te screenen op zijn prestaties..

  Triodos Global Equities Impact Fund, een subfonds van Triodos SICAV I
  EUR klasse Z-distributie
  ISIN LU0785617423.

  Like

  1. De Acc-variant zit in mijn database en met die cijfers kan je zeker aan de slag om deze Inc-versie te beoordelen. Ee, GOGIgraf mag je dan zeker ook verwachten. Ik wil je al meedelen dat het mediaan rendement van de laatste 15 jaar zo’n 10% bedraagt. Een goeie middenmoter. Ik leg voor mezelf de lat iets hoger.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.