De GOGI score 2021 11 16

Nu instappen ? Er is momenteel zoveel cash voorhanden (het klotst tegen de kanten en niet alleen bij heftige regenbuien) dat elke kleine daling aanzien wordt als een opportuniteit en daardoor in de kiem gesmoord. Maar…

Hier en daar vind ik zelfs al voorzichtige tips om aan de zijlijn af te wachten.

Als je naar de indexen kijkt dan noteren die bijna allemaal skyhigh en breken record na record. Iedereen weet toch dat je aandelen moet kopen als ze goedkoop zijn. De verkopers komen aandraven met het gezegde dat je door te wachten (met cash) geld verliest. Echter als je instapt op een dieptepunt (GOGI P ?) dan vermijdt je binnen de kortste keren negatief te eindigen. Zelfs na een crash zit je dan klaar om onmiddellijk mee van de hausse te profiteren (je hoeft eerst geen verliezen goed te maken) en je doet dat met een rendement (kijk maar eens naar onze Smart Dynamic met jaarlijks 26%) aan een uitdagende rendement. Ik wacht zeker op betere momenten om aan te kopen.

Persoonlijk zou ik ook opletten met de prestaties die men je momenteel voorschotelt: de kans dat je zo richting gehypte fondsen wordt getrokken is vrij groot. Omdat heel wat beleggers dit jaar schitterende resultaten hebben geboekt, zijn er velen in de waan dat ze echt goede beleggers zijn. Ik heb nog meegemaakt dat die goeroes kort daarna in de brokken deelden.

Voor de andere cijfers zou ik je willen aanraden om zeker de opmerking bij deze lijst aandachtig te lezen. Anders zou deze lijst je wel eens op het verkeerde been kunnen zetten: Alle cijfers in de lijst blijken belangrijk te zijn.

Een raad wil ik al meegeven: het is opletten geblazen als je fondsen wil aankopen want de STOP is alom tegenwoordig. Toch zijn er enkele fondsen met een SPREAD voor GOGI P. Voor de durvers: kijk eens naar trackers of fondsen op China…. Of ze interessant zijn, laat ik aan jouw oordeel over.

In een volgend artikel ga ik jullie tonen dat heel wat fondsen “in overdrive” noteren. Erg veel risico…

G.O.G.I. :

GOGI is een indicator van MijnPortefeuille die we op regelmatige basis publiceren. Het hoe en waarom kan je lezen in het artikel GOGI: GeOptimaliseerd Gespreid Instappen. Weet je niet wat GOGI is, dan is dat artikel van harte aanbevolen.

Kort samengevat, als GOGI een STOP aanduidt, dan is het niet aan te raden is om dat fonds aan te kopen of bij te kopen. Want een STOP geeft aan dat we ons in een fase van overdrijving bevinden, die kan gevolgd worden door een correctie.

Een score “SPREAD” wil echter niet zeggen dat het een goed moment is om in te stappen. Je mag een SPREAD enkel gebruiken om aan te kopen binnen een systeem van gespreide instap. Een SPREAD betekent enkel dat we geen uitspraak doen of het nu een goed instapmoment is of niet en dus braaf maandelijks verder sparen.

De globale GOGI markt indicator

Voortaan geen verkeerslichten meer voor de individuele MP portefeuilles maar wel één globale marktindicator. Het hoe en waarom wordt hier uitgelegd.

GOGI GOGI P
De globale markten bevinden zich in een fase van overdrijving met kans op een correctie in de komende maanden. Instappen is momenteel afgeraden om verliezen op korte termijn te vermijden. De markten bevinden zich niet in een fase van zware correctie. Er is dus geen uitzonderlijke opportuniteit om in te stappen.

De GOGI score van individuele fondsen

De lezers die er vertrouwd mee zijn, kunnen er mee aan de slag. Voor de anderen kan je best eerst even de uitleg lezen uit dit artikel.

Toch kort voor iedereen: als er bij een fonds SPREAD vermeld staat, dan kan je bijkopen/bijsparen. Krijg je een STOP dan wacht je beter af tot het fonds niet meer in overdrive is.

Gebruik van de GOGIscore op dit moment:

Mijn collega had ergens geschreven dat de GOGIscore door die Coronadreun tijdelijk onbruikbaar was geworden. Dat signaal werd aangegrepen door sommigen om te stellen dat onze GOGI gewoon rommel was omdat goede ratio’s altijd bruikbaar dienen te zijn en niet kunnen aangepast worden van moment tot moment als het je uitkomt.  Al te gemakkelijke uitleg om een goed idee in de grond te boren.

In deze bizarre tijden zijn de risico’s echter niet verdwenen.  

In een vorig artikel (hier) heb ik nog eens duidelijk het verschiuit de doeken gedaan tussen de GOGIscore en de GOGI Invers.  Ondertussen hebben wij deze laatste score verfijnd en is dit nu GOGI P geworden: hier de volledige info. Om verkeerde conclusies te vermijden ga ik ze toch maar beiden blijven publiceren.

Om dit bestand te openen heb je een wachtwoord nodig. Dit kan je eenvoudig en gratis bekomen door onze blog te volgen via e-mail onderaan deze pagina. Graag wel even geduld, we sturen dit binnen de 8 dagen naar je op. Volg je ons via WordPress? Geef ons dan ook even een seintje via het contactformulier (in het menu) met vermelding van je wordpress @gebruikersnaam.

Opletten: alle cijfers zijn belangrijk:

Ik vermoed dat velen zich weinig aantrekken van het aantal berekeningen (kolom NBR1). Nochtans dien je hier wel degelijk rekening mee te houden om geen foute conclusies te trekken.

In mijn artikel “Zo doe ik het” gaf ik aan dat je zo een beetje zicht op de toekomst krijgt (althans op korte termijn) als je de Med1L120 gaat vergelijken met de Med1L60 en Med1L36. Hoe dat werkt dat komt aan bod in dat artikel.

Als in de kolom NBR1 vermeld wordt dat ik maar 36 berekeningen kon maken, dan ga je zien dat Med1L120, Med1L60 en Med1L36 een identiek cijfer geven. Immers, als er maar 36 zijn dan kan ik er geen 120 toveren of uitvinden. Je zou dan kunnen besluiten dat het een heel stabiel fonds is, maar dat zal de toekomst moeten uitwijzen. Als je even nadenkt, zal je ook wel begrijpen wat er gebeurt als er maar 60 zijn. Vanaf minstens 120 beginnen de cijfers een realiteit te worden.

Ik zou dat kunnen aanpassen maar dan wordt ofwel mijn bestand extra zwaar en mijn computer heeft er nu al last mee ofwel zou je het aantal Noscore of NVT of zoiets veel groter zien worden ofwel een veel kortere lijst met dan allemaal vragen waarom fonds X en Y niet werd opgenomen. Voorlopig hou ik het zo, maar alle cijfers zijn belangrijk !

De GOGI P toont een SPREAD bij verschillende “China-fondsen”. Nu al instappen of toch maar beter nog even de kat uit de boom kijken ? Jouw idee ?

Alle indicatoren en cijfermateriaal zijn © MijnPortefeuille en onderhevig aan onze gebruiksvoorwaarden.

Categorieën:

11 Comments

 1. Beste Marc,
  Een beleggingsweekblad beoordeelt de beurs van Zurich als koopwaardig, voor alle beleggingsprofielen. Men geeft 3 voorbeelden van fondsen. Ze staan (vooralsnog) niet in jouw lange lijst, maar ik zou wel eens geínteresseerd zijn in hun gogigraph, en mogelijks stem je daarmee in.
  LU1681044720 Amundi MSCI Switzerland UCITS ETF
  LU0073503921 UBAM Swiss Equity A
  LU0184627536 AXA WF Framlington Switzerland
  Met dank,
  Jan

  Like

  1. Ik kijk er naar, maar ik vrees er voor.
   Wij raden altijd af om in 1 land of 1 sector te beleggen, zelfs al is dat een enorm groot land als China.
   Heel wat journalisten gaan op zoek naar de hoogste prestatie op dit moment via M* en schrijven dan een artikeltje. Die hoogste prestatie is wel juist neergezet en de vraag is maar of ze nog eens herhaald wordt. Media brengen altijd het nieuws van “gisteren”.

   Like

 2. 1. Ik zie geen China fondsen meer met GOGI P op SPREAD
  2. Voor het fonds Nordea met ISIN LU0112467450 wordt voor GOGIP SPREAD aangegeven met latest Y1 op -17.77% . Denk dat dit foutief is daar dit fonds het laatste jaar goed gepresteerd heeft. M* geeft een rendement op 1j aan van 25%.

  Like

  1. 1. Evergrande blijkt voorlopig een faillissement afgewend te hebben en met de tussenkomsten van de Chinese regering daar gaan we mee moeten leven. Blijkt dat er de fondsmanagers er iets opgevonden hebben: kleinere ondernemingen waarvan er in China een massa zijn want die lopen niet zo in de kijker zoals een Alibaba en Tencent. Hun CEO’s zijn ook niet zo rijk dat ze het aandurven om de grote leider Xi van antwoord te dienen.
   2. Is gecorrigeerd in de Smart Mix. IK pas de GOGIscore niet aan voor dit ene fonds.

   Like

 3. LU0112467450 is misschien wel een interessante om eens een grafiek van te maken Marc? Geef een zeer duidelijke Spread aan op Gogi P. Een van de weinige wereldwijde aandelenfondsen in de lijst van Gogi P spreads deze maand. Ben erg benieuwd wat de grafiek zegt voor deze.

  Like

  1. Als je de vorige reactie gelezen had, dan zou je al gezien hebben dat in de cijfers van dat fonds een fout geslopen is. In de Smart Mix is de fout gisteren al gecorrigeerd.

   Like

   1. Excuses Marc deze had ik niet gelezen. Ik was in volle overtuiging bezig met de cijfers 🙂

    Like

 4. De analisten op Finance Avenue waren het toch met elkaar eens.
  Tina (there is no alternative, red.) blijft rondwaren. Wie zijn geld op een spaarboekje zet, verliest tegenwoordig 4 procent aan koopkracht’, stak Gert Bakelants, hoofdredacteur van De Belegger, zaterdagnamiddag van wal. De experts blijven dus kiezen voor aandelen, ook na de beursrally van zowat 20 procent sinds begin dit jaar.

  Ikzelf ben in mei 2021 terug gestart met maandelijks trackers aan te kopen en heb vorige vrijdag na 14% winst terug alles verkocht. Het vet lijkt nu toch een beetje van de soep te geraken.
  Dan toch stilaan tijd voor de correctie, wie zal het weten ?

  Like

  1. Dat obligatie(s)(fondsen) niet meer je dat zijn, schrijven wij al weken.
   Wij raden ook a steeds maar te kopen en te verkopen want daar verlies je ook geld mee.
   De twee volgende artikels kunnen je hopelijk op weg helpen om nog betere rendementen te halen.

   Like

  2. 14% lijkt misschien veel, maar als je op de juiste moment gekocht had, dan waren er nu fondsen waar je meer dan 50% groei op had gemaakt.
   Wij raden verkopen af: meestal verkoopt men te vroeg (of te laat) en koopt men weer te laat aan. Dan verlies je meer dan 4% alles tesamen. Plus alle transactieskosten.
   Waarom halen velen een laag rendement: men voert teveel transacties uit en dat meestal op t verkeerde moment.

   Like

   1. Ik had inderdaad ook niets kunnen doen en niets kopen.
    Trackers koop ik via DeGiro, dus ook geen kosten.
    Je kan het ook anders bekijken. Had ik niets gedaan had ik niets gehad, nu heb ik toch een €3000 verdiend op die 6 maanden tijd.
    Zelf ben ik ook voorstander om niets te verkopen maar de recente stijgingen lijken me toch overdreven en zeker met de nieuwe lockdowns die eraan komen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.