Update MijnPortefeuille Smart Selection 16 11 2021

Onze DEFENSIEVE Smart Mix zet een jaarlijks rendement neer van meer dan 10% en dat al voor bijna 3 volle jaren. Uiteraard een gevolg van onze selectie en de opvolging van de GOGIscore bij de start. Maar het toont ook duidelijk hoe gedopeerd de markten zijn door al dat goedkope geld. Als je als doodgewone belegger momenteel een schitterend rendement haalt, denk dan niet onmiddellijk dat je een beleggingsexpert bent: een beetje van het een en een beetje van het andere, maar het zijn de markten die gewoon dol draaien. Kijk maar eens naar onze Smart Dynamic: 4% meerwaarde op een halve maand…

Verder kan ik begrijpen dat beleggers die op een berg cash zitten, veel geduld en moeite dienen op te brengen om te wachten op een SPREAD. Ze worden dan nog constant op de hielen gezeten door commissiejagers. Je ziet de koersen maar stijgen, maar je mag niet meedoen: irreëel. Maar de puzzel past in mekaar: ook voor een starter is de eerste aankoop erg moeilijk: “ga ik binnen de kortste keren geen zwaar verlies oplopen”. Onze Oom Wanja was een schoolvoorbeeld. Het probleem is minder groot voor zij die al een tijdje gestart zijn: die zien hun bestaande portefeuille fiks in waarde stijgen. Kijk maar eens naar onze voorbeeldportefeuilles die op zo’n dieptepunt zijn opgestart.

Ben je op zoek naar een erg defensieve portefeuille, bekijk dan zeker onze Smart Mix een keer en kijk zeker naar het rendement dat wij daar halen met zo’n behoudsgezinde samenstelling. Kan je wel meer dan een stootje verdragen, dan past onze Smart Flex en misschien zelfs onze Smart Dynamic. Loop jezelf echter niet voorbij: start met stappen, lopen kan je daarna nog altijd.

Wil je dan weten hoe zoiets kan: lees dan onderaan mijn berekende voorbeelden.

Als je zit te wachten op het GOGI P-signaal dan kan dat de eerste maal lijken dat het lang duurt. Na de eerste aankopen na zo’n signaal groeit je portefeuille als kool: dat ondervinden diegenen die bij de vorige SPREAD instapten en dat kan je ook zien aan onze Smart Selections hieronder waar ik een aantal cijfers bij voeg.

Mijn collega Robokat schrijft al een tijdje dat je met Mixfondsen enkel nog rendement kan halen, als je ze aankoopt op de juiste momenten. Anders blijft het aanmodderen.

De updates van de 3 Smart Selections met de Risk-indicator en de MPQ 2020 ( de MP Quality Indicator ):

Als je de exacte betekenis van onze indicators wil kennen en hoe ze berekend worden, tik dan in het zoekvenster van onze site de naam van die score in. Maar je kan alle info over codes en indicators ook hier vinden.

Hou er wel rekening mee dat wij met de drie combinaties gestart zijn op een moment dat onze GOGI Invers een SPREAD gaf. Op eender welk moment starten zou kunnen tegenvallen. Vooral op dit moment: heel wat fondsen stonden enkele dagen geleden nog op hun all time highest en onze GOGIscore gaf en geeft in de meeste gevallen een STOP. Fondsen die nu een SPREAD geven, zijn meestal je centen niet waard. Aankopen van fondsen met een STOP kunnen een risico inhouden.

De MP Smart Mix 2021 11 16: 

Onze selectie werd 2,5 jaar geleden gemaakt aan de hand van onze screenings. Critici blijven zeggen dat onze screening geen waarde heeft: je merkt hier duidelijk dat ons systeem erg waardevol is. Geen enkele wijziging sinds de start...

Op dit ogenblik dient onze Smart Mix een stukje rendement in te leveren, maar hoeveel beleggers halen er met een defensieve MIX een JAARLIJKS rendement van ruim 10% ? Weinigen zelfs met een dynamische portefeuille. Hou er wel rekening mee dat wij met deze combinatie gestart zijn met een SPREAD van GOGI Invers. Al een eerste bevestiging van onze stelling van hierboven.

De volledige infofiche vind je hier.

Op dit moment zijn de interessante defensieve fondsen bijna op één hand te tellen.

Natuurlijk is het erg gevaarlijk voor beleggers met een defensief beleggingsprofiel om te kiezen voor meer risico.  

De MP Smart Flex 2021 11 16:

In zijn geheel halen we hier meer dan15% per jaar. De fondsen werden ook geselecteerd op basis van onze screenings. Haal jij ook meer dan 15% per jaar en dat met zo weinig transacties ?

De volledige infofiche vind je hier.

Als je echt allergisch bent aan verliezen, dan zou ik niet zonder nadenken kiezen voor dit profiel.

De MP Smart Dynamic 2021 11 16:

Meer dan 4% meerwaarde op een halve maand (sinds 1 november)

De fondsen werden in januari 2019 geselecteerd aan de hand van onze screenings. Laat ze maar commentaar geven op onze cijfers uit het verleden: wij hebben al lang ondervonden dat ze heel waardevol zijn.

Hoeveel beleggers halen er jaarlijks (ja, elk jaar) meer dan 20% met hun beleggingsportefeuille ???

Let echter op als je een defensief beleggingsprofiel hebt want dit is een een dynamische portefeuille.

De volledige infofiche vind je hier.

Opgelet, heel wat van deze fondsen hebben verschillende varianten. In bovenstaande tabellen zie je de ISIN codes van één variant, maar dit betekent niet dat we die aanbevelen boven andere varianten. Het is jouw keuze of je bv. een variant in EUR of USD en kapitalisatie of distributie wil kopen. En die keuze zal misschien ook afhangen van het aanbod van je bank. Bekijk dus de infofiches en zoek fondsen ook eens op naam.

Wij hebben in onze selecties niet alleen gekeken naar de prestaties, maar ook naar het risico dat genomen wordt om die prestatie neer te zetten.

Hoe pak je dat aan ?

De meeste “aanbieders” van fondsen gaan je niet kunnen of willen zeggen wat je van hun fondsen mag verwachten. Stel hen gerust de vraag en je gaat meestal een ontwijkend antwoord krijgen. Weten ze het niet of willen ze het je niet vertellen ?

De fondsen hoef je niet meer te selecteren, want je kan die in de voorbeelden zo aflezen. Ook in de screenings die je binnenkort mag verwachten, kan je van zo’n 900 fondsen zo aflezen wat dat fonds of tracker zoal presteert.

Wat je wel nog nodig hebt , is een flinke portie geduld. Stap niet onmiddellijk in, maar wacht op het geschikte moment. Onze GOGI P (die wij twee maal per maand publiceren) kan je daar bij helpen. Met instappen op de goede momenten kan je meestal vermijden dat je binnen de kortste keren in de verliescijfers belandt.

Laat je niet overdonderen door de “fantastische cijfers” die men je zal voorleggen. Om het riedeltje “dat je geld verliest met te wachten” te weerleggen, ga ik je een voorbeeld geven. De “adviseurs” moeten immers op ’t einde van elke maand hun verkoopsresultaten voorleggen aan de salesdirectie. Met hoeveel goede raad ze gaven, wordt daar geen rekening gehouden.

Ik begrijp heel goed dat wachten op een gunstig instapmoment lang duurt en stalen zenuwen vereist. Ik kijk zelf ook telkens uit naar de volgende update

Hier en daar hoor je geruchten over correcties. Of er spoedig een fikse correctie aankomt, kan ook ik niet bepalen. Dat we in een volatiele periode zitten, hoef ik je zeker niet uit te leggen. Ga ook maar eens nakijken hoeveel van jouw fondsen of trackers op hun all-time-highest staan: iedereen weet toch dat het niet slim is om al te duur aan te kopen. Wordt alzo vervolgd.

Categorieën: Tags: , ,

5 Comments

 1. Wellicht ben ik mis, maar ik vind door de layout van de website, ook na zoeken, de Gogi lijst niet van 01/11 en ook niet die van het midden van deze maand. Al is deze wellicht nog niet gepost?

  Op de voorpagina van de site vind ik bovenaan ‘Uitgelicht’ met daarin de laatste update van 20/11, maar ook oudere berichten. Dit komt voor mij wat verwarrend over, aangezien bij mij het 3e uitgelichte artikel het artikel is over defensief beleggen deel 3. Ik zou denken dat het uigelichte artikel het eerste deel is van deze reeks. Daaronder staan de artikelen gelukkig chronologisch.

  Maar vind ik niet de laatste Gogi updates terug, dus die van deze maand.

  Like

 2. Ik denk dat er een foutje is geslopen in de grafiek van de smart mix. Nordea Stable Return haalt een annueel rendement van 22 %. Lijkt me zeer onwaarschijnlijk voor zo een gemengd fonds.

  Like

  1. Er zat inderdaad een fout bij Nordea Stable return. Iemand heeft daar enkele geleden voor gewaarschuwd.
   Die fout is gecorrigeerd in het databestand.
   In sommige afgeleide schema’s zit die fout nog in (ook in de “oude” GOGI. De moeite niet meer om dat allemaal aan te passen. Met de nieuwe update die ik momenteel verwerk, komt alles weer goed.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.