Screening pensioenspaarfondsen

We naderen stilaan het einde van het jaar en uit ervaring weten we dat de meeste Belgen hun jaarlijkse storting pensioensparen tijdens die periode uitvoeren.

Of dat een wijze beslissing is, gaan we hier niet bespreken. Misschien op een ander tijdstip.

We hebben alle cijfers bij mekaar gebracht zodat je aan de hand van het mediaan rendement, onze MP Quality-indicator of rekening houdend met de Risk-factor je keuze kan maken.

Waar je zeker eens dient op te letten: pensioenspaarfondsen zijn allemaal mixfondsen en al die mixfondsen zijn in hetzelfde bedje ziek: bekijk maar eens de mediaan L120 : de huidige rendementen zijn erg pover.

Categorieën:

4 Comments

 1. Is het interessant om elk jaar het max bedrag te investeren in een pensioenspaarfonds?
  Ook dit jaar, als de beurzen (te) hoog staan? Of is het misschien beter om eens een jaartje over te slaan in zo een situatie?

  Like

  1. Ik zou die belastingwinst niet laten verloren gaan en elk jaar het maximum sparen. Pensioensparen brengt immers al zo weinig op.
   Bovendien iets speciaals: de dag dat dat kapitaaltje wordt uitbetaald, blijkt het rendement plotseling niet meer van tel te zijn. De enigste vraag die dan blijft is: “hoeveel krijg ik uitbetaald ?”
   Daarbij nog een vaststelling: als je alleen maar pensioensparen doet, ga je op je pensioenleeftijd geen gekke dingen meer moeten doen. Om je pensioen voldoende te kunnen aanvullen, ga je meer kapitaal moeten hebben.

   Like

   1. Als aansluiting op de vraag hierboven of het interessant kan zijn om bij hoge beurzen niet te investeren in een pensioenspaarfonds. Misschien kan je bij een hoge beurs dan wel dat ene jaar storten in een pensioenspaarverzekering? En bij lage(re) koersen in het pensioenspaarfonds. Is dat geen goed idee?

    Like

   2. Dat zou waarschijnlijk een oplossing kunnen zijn. Uit ervaring weet ik echter dat je de zaken niet extra ingewikkeld mag maken.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.