Cijfers en statistieken

Screeningcijfers op 01 10 2021

Je zal zeker al meegemaakt hebben dat men je toont welke prestatie een fonds al heeft gerealiseerd sinds…  om dat fonds aan te prijzen.  Dat fonds dan aankopen, is de verkeerde beslissing: je had het moeten aankopen op de vermelde datum. Nu ben je grandioos te laat.

Aan de hand van onze screeningcijfers kan je zien (en dit met een quasi garantie) tussen welke vork (tussen BEAR en BULL) jou rendement gaat uitkomen binnen enkele maanden.  De mediaan is een handig hulpmiddel om te vergelijken. 

De MP Quality Indicator geeft je de verhouding rendement/risico en aan de hand van de RISK-factor kan je jouw risico in de gaten houden.  De medianen L120 en L60 geven een indicatie voor de volgende weken.

Een staalharde garantie kunnen ook wij niet geven, maar als een fonds of tracker een mediaanrendement heeft van bijvoorbeeld 4% dan zal jij ofwel enorm veel geluk moeten hebben, of je zal moeten rekenen op een wonder, opdat jij met dat fonds elk jaar een rendement van 8% zal behalen.

Overal hoor je vertellen of kan je lezen dat er zoveel miljard euro op spaarboekjes staat te verdampen en dat onze economie dat geld graag zou zien binnenkomen.  De verkopers vooral om de commissie binnen te halen.  Als ze de mogelijke beleggers betrouwbaardere cijfers zouden voorleggen (zoals hier) en stoppen met vertellen dat elk moment een goed moment is om te beleggen, dan zouden er heel wat kandidaten minder risico lopen om staalhard met hun hoofd tegen de muur te lopen en komen te zeggen: “dat nooit meer…”  Al diegenen die ze met zoveel hebzucht voor commissie op een teleurstelling laten lopen, zien ze daarna nooit meer terug…

Hoe ging ik te werk ?

Voor deze screening baseer ik mij op cijfers die, als het fonds lang genoeg bestaat, teruggaan tot 1/01/2010. Fondsen die opgestart werden na 1/01/2018 werden niet weerhouden omdat je op zo’n korte periode moeilijk kan spreken over een langjarig gemiddelde. Alle cijfers werden afgesloten op 1 04 2021

Dat kan je hier vinden: in artikel: Resultaten uit het verleden I   en  Resultaten uit het verleden II.

Info over de gebruikte afkortingen, codes en MP Indicators:

Als je meer uitleg wil over de gebruikte codes, dan kan je die hier vinden.  

 

Sleutel nodig 001

Aan de hand van deze cijfers kun je heel wat meer over zo’n fonds of tracker afleiden dan je zo op het eerste zicht zou denken.  Daar komen we waarschijnlijk nog op terug.

Als je de mediaan van de jaarresultaten vergelijkt met de mediaan van de laatste 120 en de laatste 60 jaarresultaten dan ga je duidelijk merken dat de rendementen in een dalende trend zitten. Gedaan met de double digit ?

Denk nu niet dat de Coronacrisis aan de basis ligt van die daling: 60 jaarresultaten betekent bij ons nog steeds meer dan 3 jaar en vermits het een mediaan is worden uitersten niet in aanmerking genomen.

Wat kan je er niet mee ?

Kwaliteit ga je kunnen uitfilteren, ook het risico/volatiliteit dat je voor jou aanvaardbaar vindt. Om de Riskfactor te kunnen vatten, ga je misschien best eens kijken welke factor enkele van jouw bekende fondsen krijgen. Eens je die cijfers kent, kan je heel makkelijk bepalen of een fonds volatieler of minder volatiel is.

Garanties kunnen we daarbij niet geven en je kan er ook niet uit opmaken of het nu wel dé moment is om in te stappen: daar is onze GOGIscore een veel accurater signaal. Die GOGIscore is wel heel volatiel zodat we hem twee maal per maand updaten.

Haast en spoed is zelden goed !  Ook bij beleggingen…

2 reacties

 1. screeningcijfers kan je zien (en dit met een quasi garantie) tussen welke vork (tussen BEAR en BULL) jou rendement gaat uitkomen binnen enkele maanden
  Marc, binnen enkele maanden schrijf jij, kan je daar dieper op ingaan of n artikel over schrijven?

  Like

  1. Ik ga waarschijnlijk nooit een prijs krijgen voor mijn taal en daardoor misschien slecht uitgedrukt.
   Ik bedoel met de zin: het rendement dat je haalt binnen enkele maanden zal quasi zeker tussen de BEAR en de BULL schommelen. Stap je in op slechte momenten dan zal het eerder richting BEAR gaan; op de goeie momenten eerder richting BULL.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: