ARK Innovation van Cathie Wood

Nog nooit gehoord van de ARK-fondsen of van Cathie Wood ? Dan zal dat eerstdaags wel veranderen.

Cathie Wood is fondsmananger van ARK Innovation (US00214Q1040) dat, volgens haar, belegt in ondernemingen die er in de toekomst gaan toe doen. Ik vind namen als Tesla, Twitter, Coinbase en Teladoc om er maar enkele te noemen.

Door haar prestaties heeft ze een massa fans, maar ook een massa critici. De fans stoppen miljoenen in haar fonds, de critici gaan zelfs speculeren op zware verliezen. Inderdaad hoge bomen vangen altijd heel veel wind.

De aanbieders van fondsen hebben dat ook opgemerkt en willen daar ook hun graantje van meepikken. Zo gaat de Saxo Bank eerstdaags een webinar organiseren met deze fondsmanager en de laatste dagen vind je ook haar naam regelmatig terug in de kranten. Momenteel was het een probleem om in te tekenen op dit fonds, maar ik vermoed dat dat alzo spoedig gaat veranderen. Ik heb de cijfers van dit fonds al een tijdje in mijn databestand.

De grafiek hiernaast geeft de evolutie van de NIW-waarden in percentage. Als je weet dat de mediaan van de laatste 120 berekeningen van de jaarlijkse rendementen (laatste 5 jaar; hieronder een deel van die lijst van ARKK) van MSCI World (IWDA) 9,5% is, van Nasdaq (SXRV) 25,1% en van ARK Innovation 41,2% en je kent de kracht van de samengestelde intrest, dan begrijp je dat dit verschil enorm is.

Wat zeggen die cijfers nu als ik dieper graaf ?

Ik start met de prestaties:

Dit is een detail uit mijn bestand en hier kan je de jaarresultaten (DTD) vinden van de laatste maanden. Als je op 1/09/2019 eenheden aankocht, dan kan je zien dat jouw inleg op 1/09/2020 gewoon verdubbeld was op een jaar tijd.

Als je een aankoop hebt gedaan op 16/03/2020 (na de Coronadip) dan is je beginkapitaal drie maal groter geworden. Ik moet je niet uitleggen dat er heel wat beleggers dan interesse beginnen te krijgen. Terwijl die anderen stellen dat dat niet kan blijven duren…

Die laatsten voelen zich gesterkt door het feit dat de jaarrendementen kleiner worden want er is niets of niemand die heel de tijd “in overdrive” kan blijven presteren. Mijn cijfers geven die daling perfect weer.

Zoek je naar de vraagtekens dan krijg je die hiernaast. De laatste halve maand ging het fonds bijna 5% achteruit; de laatste drie maanden zelfs bijna 12%. Geen probleem als je inleg verdriedubbeld is; wel een probleem als je later bent ingestapt.

Als je het aan Cathie vraagt, dan ga je uiteraard overtuigd geraken dat er geen probleem is. Ik vermoed dat dat dik in de verf zal gezet worden in dat webinar. De critici liggen natuurlijk op vinkenslag en zij stellen…

Wat zeggen mijn cijfers nog ?

Daarvoor heb ik mijn screeningcijfers genomen en naast het ARK-fonds enkele andere gekende fondsen geplaatst: misschien toch te beoordelen met een korreltje zout want ik heb voor dit fonds maar 143 berekeningen kunnen maken, terwijl de anderen er veel meer (zie kolom NBR1 ’10) hebben.

Een mediaan rendement van 33% betekent dat je inleg elke drie jaar meer dan verdubbelt.

Maar:

Dat het fonds van Cathie Wood erg volatiel is, hadden we al gezien bij de korte termijnprestaties hierboven rechts. Naast de behoorlijk impressionante prestaties valt echter vooral het Risk-cijfer op: 199 is waarschijnlijk het hoogste cijfer in heel mijn bestand. Vergelijk het maar met de RISK-factor van een aantal andere, gekende fondsen. Als je wil weten wat al die codes betekenen en hoe ik die bereken, dan kan je dat hier vinden.

Niet te doen voor defensieve beleggers die niet houden van grote schommelingen.

Ook bij de Covid-dip is een daling van 40% erg veel. Voor een aantal beleggers echt te veel. Zeg niet dat ik je niet gewaarschuwd heb… SXRV liet toen maar 29% liggen en de IWDA slechts 32% en dat is voor velen al veel en veel te veel.

Ga ik instappen na die webinar van Saxo ?

Om dat te bepalen gebruik ik de GOGIgraf:

Voorlopig blijf ik aan de kant.

Maar het kan zijn dat jij een ander idee hebt, of nog meer vragen ?

Categorieën:

9 Comments

  1. De ARK-fondsen vind je al allemaal in het aanbod bij SAXO-bank. Die hebben ook onlangs een webinar georganiseerd met de fondsbeheerster Cathie Wood. Of ze daar ook kunnen aangekocht worden, weet ik niet.
   Buiten het Innovation-fonds vind ik de anderen niet bij M*: nog geen distributietoelating ????
   Ik ben elders nog niet gaan zoeken, maar of ze daar verkrijgbaar zijn, hangt volledig van jullie af. Veel vragen een aandringen en het lukt uiteindelijk vermoedelijk wel. Let op er zijn fondsen waar de GOGI een STOP geeft en andere waar je een SPREAD krijgt. Als je de Risico-factor van deze fondsen bekijkt, zou ik zeker op mijn tellen letten, tenzij je wil gaan speculeren.

   Like

  1. Ook gelezen, maar je dient daarvoor de helpdesk te contacteren en dat is juist één van de problemen om die te bereiken.
   Ik weiger zelf om een beleggingsprofiel in te vullen. Gezien mijn leeftijd mag ik alleen maar defensief beleggen… Ik kan alzo bij Saxo oa geen trackers meer kopen. De producten van Cathie Wood vinden ze voor mij ongepast.

   Like

  2. Jef, allereerst bedankt voor deze mededeling.
   Wat mij ook zeer benieuwd is hoe je er in slaagt om een afbeelding op deze site te zetten.
   Groeten,
   Hugo

   Like

   1. Gewoon copy paste van een link van een twitterbericht van Cees Smit.
    De foto zit in dat twitterbericht.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.