Cijfers en statistieken

De GOGI score 2021 10 01

Er roert entwat in China en de ECB schroeft de prognose bij naar beneden voor de volgende maanden. De rente op “veilige” staatsobligaties noteert nog steeds beneden nul en bij de meeste fondsen vind ik een STOP. Geen redenen alzo om gauw gauw nog wat orders in te dienen. Waarschijnlijk zullen de effecten pas goed zichtbaar worden als de rente (en de inflatie) flink beginnen te stijgen. Er is momenteel zoveel cash voorhanden (het klotst tegen de kanten en niet alleen bij heftige regenbuien) dat elke kleine daling aanzien wordt als een opportuniteit en daardoor in de kiem gesmoord. Maar…

Hier en daar vind ik zelfs al voorzichtige tips om aan de zijlijn af te wachten;

Ik zou persoonlijk opletten met de prestaties die men je momenteel voorschotelt: de kans dat je zo richting gehypte fondsen wordt getrokken is vrij groot.

Voor de andere cijfers zou ik je willen aanraden om zeker de opmerking bij deze lijst aandachtig te lezen. Anders zou deze lijst je wel eens op het verkeerde been kunnen zetten: Alle cijfers in de lijst blijken belangrijk te zijn.

Een raad wil ik al meegeven: het is opletten geblazen als je fondsen wil aankopen want de STOP is alom tegenwoordig. Toch zijn er enkele fondsen met een SPREAD voor GOGI P. Of ze interessant zijn, laat ik aan jouw oordeel over.

In een volgend artikel ga ik jullie tonen dat heel wat fondsen “in overdrive” noteren. Erg veel risico…

G.O.G.I. :

GOGI is een indicator van MijnPortefeuille die we op regelmatige basis publiceren. Het hoe en waarom kan je lezen in het artikel GOGI: GeOptimaliseerd Gespreid Instappen. Weet je niet wat GOGI is, dan is dat artikel van harte aanbevolen.

Kort samengevat, als GOGI een STOP aanduidt, dan is het niet aan te raden is om dat fonds aan te kopen of bij te kopen. Want een STOP geeft aan dat we ons in een fase van overdrijving bevinden, die kan gevolgd worden door een correctie.

Een score “SPREAD” wil echter niet zeggen dat het een goed moment is om in te stappen. Je mag een SPREAD enkel gebruiken om aan te kopen binnen een systeem van gespreide instap. Een SPREAD betekent enkel dat we geen uitspraak doen of het nu een goed instapmoment is of niet en dus braaf maandelijks verder sparen.

De globale GOGI markt indicator

Voortaan geen verkeerslichten meer voor de individuele MP portefeuilles maar wel één globale marktindicator. Het hoe en waarom wordt hier uitgelegd.

GOGI GOGI P
De globale markten bevinden zich in een fase van overdrijving met kans op een correctie in de komende maanden. Instappen is momenteel afgeraden om verliezen op korte termijn te vermijden. De markten bevinden zich niet in een fase van zware correctie. Er is dus geen uitzonderlijke opportuniteit om in te stappen.

De GOGI score van individuele fondsen

De lezers die er vertrouwd mee zijn, kunnen er mee aan de slag. Voor de anderen kan je best eerst even de uitleg lezen uit dit artikel.

Toch kort voor iedereen: als er bij een fonds SPREAD vermeld staat, dan kan je bijkopen/bijsparen. Krijg je een STOP dan wacht je beter af tot het fonds niet meer in overdrive is.

Gebruik van de GOGIscore op dit moment:

Mijn collega had ergens geschreven dat de GOGIscore door die Coronadreun tijdelijk onbruikbaar was geworden. Dat signaal werd aangegrepen door sommigen om te stellen dat onze GOGI gewoon rommel was omdat goede ratio’s altijd bruikbaar dienen te zijn en niet kunnen aangepast worden van moment tot moment als het je uitkomt.  Al te gemakkelijke uitleg om een goed idee in de grond te boren.

In deze bizarre tijden zijn de risico’s echter niet verdwenen.  

In een vorig artikel (hier) heb ik nog eens duidelijk het verschiuit de doeken gedaan tussen de GOGIscore en de GOGI Invers.  Ondertussen hebben wij deze laatste score verfijnd en is dit nu GOGI P geworden: hier de volledige info. Om verkeerde conclusies te vermijden ga ik ze toch maar beiden blijven publiceren.

Om dit bestand te openen heb je een wachtwoord nodig. Dit kan je eenvoudig en gratis bekomen door onze blog te volgen via e-mail onderaan deze pagina. Graag wel even geduld, we sturen dit binnen de 8 dagen naar je op. Volg je ons via WordPress? Geef ons dan ook even een seintje via het contactformulier (in het menu) met vermelding van je wordpress @gebruikersnaam.

Opletten geblazen: alle cijfers zijn belangrijk:

Ik vermoed dat velen zich weinig aantrekken van het aantal berekeningen (kolom NBR1). Nochtans dien je hier wel degelijk rekening mee te houden om geen foute conclusies te trekken.

In mijn artikel “Zo doe ik het” gaf ik aan dat je zo een beetje zicht op de toekomst krijgt (althans op korte termijn) als je de Med1L120 gaat vergelijken met de Med1L60 en Med1L36. Hoe dat werkt dat komt aan bod in dat artikel.

Als in de kolom NBR1 vermeld wordt dat ik maar 36 berekeningen kon maken, dan ga je zien dat Med1L120, Med1L60 en Med1L36 een identiek cijfer geven. Immers, als er maar 36 zijn dan kan ik er geen 120 toveren of uitvinden. Je zou dan kunnen besluiten dat het een heel stabiel fonds is, maar dat zal de toekomst moeten uitwijzen. Als je even nadenkt, zal je ook wel begrijpen wat er gebeurt als er maar 60 zijn. Vanaf minstens 120 beginnen de cijfers een realiteit te worden.

Ik zou dat kunnen aanpassen maar dan wordt ofwel mijn bestand extra zwaar en mijn computer heeft er nu al last mee ofwel zou je het aantal Noscore of NVT of zoiets veel groter zien worden ofwel een veel kortere lijst met dan allemaal vragen waarom fonds X en Y niet werd opgenomen. Voorlopig hou ik het zo, maar alle cijfers zijn belangrijk !

De GOGI P toont een SPREAD bij verschillende “China-fondsen”. Nu al instappen of toch maar beter nog even de kat uit de boom kijken ? Jouw idee ?

Alle indicatoren en cijfermateriaal zijn © MijnPortefeuille en onderhevig aan onze gebruiksvoorwaarden.

2 reacties

  1. Betreft GOGI P
    De fondsen met SPREAD voor GOGI P eens nagezien.
    Bij toepassing van de van latest Y1 > Bear 1L120 –> STOP zouden de meeste van deze fondsen een STOP moeten krijgen. Enkele voorbeelden: de fondsen op rijnummer 28, 49, 84, 89, 170, 171, 188, …….

    Graag een verklaring.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: