Wat heb je aan die koopadviezen ?

Vandaag kreeg ik een email van mijn bank. Maak een afspraak want wij hebben gemerkt dat er een probleem is met de kwaliteit van één van de fondsen in jouw portefeuille.

Heeft jouw “vertrouwenspersoon” (noemt zich meestal adviseur) jou tijdens de laatste weken of maanden een mooie belegging aangeraden? Je bent er misschien heel tevreden over? Maar heeft die daarbij verteld welk risico JIJ daarbij loopt ?

Ik kan die mannen/vrouwen begrijpen want zij dienen de kassa te laten rinkelen bij hun werkgever en staan in voor de boterhammen (en het beleg) voor hun gezin. Zij kunnen onmogelijk aan hun directie gaan vertellen dat het nu de moment niet is om te beleggen. Vermits niet zij, maar weer JIJ het risico loopt, hebben zij hun verkoopspraatje al klaar om jou te overtuigen.

Ik ga proberen jou het risico te tonen waarmee die “vertrouwenspersoon” (ik ken hem al lang, komt al jaren aan huis, is bijna een goede vriend…) jou heeft opgezadeld. Hij/zij zal het wel zo handig gespeeld hebben om jou de beslissing te laten nemen zodat hij zij de handen kan wassen in onschuld.

Simulatie van het risico:

Ik ben geen cijfers gaan opzoeken die mij goed uitkomen. Ik heb gewoon de meerwaarde genomen die zo’n 900 fondsen (trackers inbegrepen) gegenereerd hebben tijdens de laatste 6 maanden: periode van 16 januari 2021 tot 16 juli 2021. Bijna alle aankopen die je dit jaar al gedaan hebt, vallen in die periode….

Aan de hand van die resultaten ben ik dan gaan nakijken wat er zou gebeuren als we een soortgelijke crash zouden krijgen als de COVID-dip van 2020. Dat die crash of correctie er komt is vrij zeker. Het tijdstip weet echter niemand.

Formule: meerwaarde 6 laatste maanden – verlies COVID-dip (2020) op 1 maand tijd:

Van de 900 fondsen in mijn databestand blijven er slechts 21 in de positieve cijfers (sommige daarvan maar amper).

Bijna 700 daarvan zouden je op een verlies zetten van minstens 10%. Daarvan meer dan 300 (dat betekent 1 op 3) met een verlies van meer dan 20%. Ga zoiets maar eens uitleggen aan je partner !!! Heb je nog aankopen gedaan na februari 2021 dan kan je verlies nog hoger oplopen.

Als je maandelijks gespreid aankoopt, dan kan je verlies nog veel verder oplopen. “best gespreid instappen was toch de boodschap?” want dat levert hem/haar een maandelijks inkomen op.

Omdat we iedereen willen wijzen op de mogelijke risico’s, heb je deze maal GEEN paswoord nodig om dit bestand te openen.

Hoe kan je zoiets voorkomen?

Begrijp je nu waarom onze GOGIscore al maanden (en wachten duurt inderdaad heel lang) een STOP aangeeft omdat het risico te groot is.

Onze GOGIscore spoort niet met hun verkoopsstrategie zodat ze hem blijven afbreken. Zij de commissie en jij het risico… Ze hebben nochtans de mond vol van ethiek en ESG…

Wat zou je zeggen van jouw garagist als die na enkele weken komt vertellen dat de hele motor in jouw nieuwe auto dient vervangen te worden en dat dit NIET onder de garantie valt ? Jij nam toch de beslissing om die te kopen ?

Als jouw adviseur dan toch overtuigd is dat er geen risico is?

Vraag hem/haar dan eens om op papier te garanderen dat het eventuele verlies door hem of haar zal bijgepast worden?

Categorieën:

13 Comments

 1. Marc, bij de fondsenhuizen lijkt Columbia Threadneedle het minst crisisgevoelig te zijn. Maar b ij nader toezien blijkt dat de Covid-dip daar telkens op 0 % staat. Lijkt onmogelijk dat hen dat met diverse fondsen gelukt is. Kijk je bij hen de resultaten nog eens na en wil je corrigeren?
  Voor de rest een interessante tabel natuurlijk.

  Like

 2. Kan het zijn dat er een fout zit in de gegevens van JH Hor Pan Eur. Prop K € (het bovenste fonds in de lijst) ? Niet alleen hier, maar ook bij de GOGI-tabel had ik dat vermoeden al.
  Begin dit jaar stond het nog rond de 55 euro, en nu bijna 70 euro.

  Like

 3. Wat is er dan volgens uw adviseur juist het probleem met uw fonds ? De MEDL60 of de MEDL36 of niet voldoende ecologisch ?

  Like

  1. Sorry, maar contextueel begrijp ik je vraag niet.
   Wat ik hier probeer aan te tonen, is het feit dat men aan de hand van fikse rendementen fondsen verkoopt aan spaarders/beleggers die daarmee een heel groot risico lopen. Aan de hand van mijn jarenlange ervaringen weet ik dat vele beleggers niet kunnen omgaan met verliezen van meer dan 10%. Op onze site was Oom Wanja daar een sprekend voorbeeld van: begonnen met heel veel goede moed, verkocht hij alles hals over kop bij de correctie van zo’n 10 à 15% in 2015. Sindsdien nooit meer gehoord of gezien.
   Moest er nu een crash of een fikse correctie komen, dan zouden we nog wel wat paniek verkopen zien gebeuren.
   De fondsen noteren op dit ogenblik niet hoog, maar super hoog… Niet voor niks geeft de GOGIscore overal een STOP.

   Like

 4. Ik bedoelde welke concrete argumentatie had uw bankier om te oordelen dat de kwaliteit van uw fonds zwak is.
  Daar hij u kent zal hij wel weten dat u de meester van de data over fondsen bent.

  Like

  1. Wel tot hier toe weet ik dat (nog) niet.
   In die email staat dat ik een afspraak dien te maken of kan verbinding maken om te chatten. Dat chatten lukt niet want mijn computer oordeelt dat het pishing is. Voor een afspraak heb ik weinig zin: afspraken maken voor zinloze gesprekken is tijdverlies. Als gepensioneerde heb ik weinig vrije tijd over.
   Ik ben gaan nakijken: de lijn in mijn portefeuille met het laagste jaarlijkse rendement (bijna 10 jaar) is 7,02%. Als ze alle mensen die een lager return hebben over hun ganse portefeuille moeten contacteren, dan hebben ze nog jaren werk.
   Wat er wel is: door een transactie is er sinds enkele weken een niet onaaardige som op mijn spaarrekening verschenen. Staat daar te wachten op een SPREAD van de GOGI P. Ik vermoed dat daar het schoentje wringt of de kriebels ontstaan.

   Like

  2. Blijkt dat ze met een bepaald fondsenhuis niet meer werken.
   Dat kan twee oorzaken hebben: OF de samenwerking is gestopt door de distributeur OF de samenwerking is gestopt door het fondsenhuis wegens te weinig productie.
   Ze noemen dat dan verminderde kwaliteit. Nu heb ik daar een fonds van dat mij al 10 jaar jaarlijks meer dan 14% oplevert….
   Als je dan als belegger niet sterk in je schoenen staat, schuiven ze een fonds naar voren… “dat minder oplevert ” (wel met instapkosten).

   Like

 5. Ze kunnen u toch niet verplichten om dat fonds te verkopen ? Is het fonds te koop bij een online bank waar je klant bent? Transfereren ?

  Like

 6. Van koopadviezen gesproken….
  Nu chinese aandelen bloedrood kleuren,duiken de eerste koopadviezen op voor chinese aandelenfondsen of chinese consumer aandelenfondsen.
  Ik weet er echt geen raad mee.Is dit een koopkans? Of is het nog veel te vroeg?

  Like

  1. Ze hebben mij (en ik alzo ook jullie) al verwittigd dat je best voorzichtig bent met Chinese aandelen. Daar ze in China rechters hebben die afhankelijk zijn van de Chinese regering is de macht van die regering totaal. Zij beslissen wat goed is voor China en houden geen rekening met anderen.
   Je hebt daar het laatste nog niet gezien.
   Ikzelf kijk uit naar de GOGIscore van 1 augustus. Zelfs met een SPREAD daar ga ik eerst de evolutie even volgen. Zeker geen overhaaste beslissingen en geen al te grote posities.
   De fondsmanager van zo’n fonds, een Chinees die werkt in Singapore zei me: “denk maar niet dat de Chinese overheid ooit zal toelaten dat niet-Chinezen snel veel geld zullen weghalen uit China”.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.