GOGIgraf’s op vraag van David

Een lezer vroeg mij of het mogelijk was om de data te downloaden van een paar fondsen om zelf een GOGIgraf te kunnen maken.

Dat is quasi onmogelijk omdat het bestand zo uitgebreid is en ingebed zit in een groter geheel. Het zou echt een puzzelwerk worden om de juiste gegevens door te sturen. Vandaar dat ik hem vroeg om enkele isincodes door te geven zodat ik de grafieken snel in zijn plaats kon maken.

Om te vermijden dat men het zou kunnen uitleggen als een persoonlijk advies ga ik bij deze grafieken en cijfers geen commentaren geven.

Ik heb één aanpassing gedaan: voor het fonds Comgest Gr World werd mij de isincode van de Inc-variant doorgegeven. Ik heb reeds verschillende malen uitgelegd waarom ik quasi altijd de Acc-variant in mijn databestand opneem. Zelfs als er daarbij toch geen of weinig dividenden uitbetaald werden.

Eerst de grafieken en onderaan een reeks bijkomende cijfers die je ook elk kwartaal upgedated in de screenings kan terugvinden.

 1. BGF World Healthscience

2. BGF World Techno

3. Columbia Threadneedle Pan Euro Smaller Cies

4. Comgest Gr World

5. Robeco Consumer Trends

En dan nog de cijfers:

Hopelijk is alles duidelijk. Is dat toch niet zo, dan schiet je de vragen maar af !

Last but not least als afsluiter:

Dit zijn quasi allemaal fondsen die ergens verschenen in onze selecties. Die selecties waren gebaseerd op cijfers uit het verleden. Als je bij deze fondsen de mediaan van de laatste 120 berekeningen nakijkt, dan zie je dat deze fondsen bijna altijd een vrij stabiel rendement generen. Kan je dan toch niet stellen dat onze cijfers een stevige basis vormen om ook jouw selectie op te baseren ?

Je moet al bijna van kwade wil getuigen om het toch te blijven ontkennen…

Categorieën:

13 Comments

 1. De kans is inderdaad nu veel groter dat je verliest dan wint…Maar nu de economie heropent, gaan we misschien nog een heel stuk hoger? Niemand weet het…

  Like

  1. De opstart is altijd het moeilijkste moment !
   Strategie zonder bepaling instapmoment: je loopt het risico vrij spoedig in de rode cijfers te belanden of terug van nul te moeten herbeginnen.
   Strategie met GOGI: je dient soms wel wat geduld te hebben voor je eerste aankopen. Eens vertrokken maak je heel de hausse mee.

   Like

   1. Inderdaad. Alleen ben ik benieuwd of ik dan ga durven instappen met grote bedragen bij crash, wellicht ga ik willen wachten totdat het nog verder daalt…

    Like

   2. Mag ik die opmerking finetunen: we wachten niet op een crash. We wachten op een “onderprestatie” van een of meerdere fondsen.
    Over langere periodes bekeken, doet zich dat voor in 10% van de gevallen. Een echte crash komt maar eens in de 10 jaar.
    Zoals je kan zien op de grafieken in dit artikel: sinds 2018 al zo’n 3 keer…

    Like

   3. Ik prijs me gelukkig dat ik mijn strategie en instapmoment bepaalde op basis van de GOGI… . Op dit moment wachten we gewoon geduldig af…

    Like

   4. Sinds ik de GOGI gebruik, is het rendement van mijn portefeuille zienderogen verbeterd. Ik heb ook geen negatieve lijnen meer en gezien de zeer fikse groei van de meerwaarden zou er al een enorme crash moeten komen om ergens een rood cijfer tevoorschijn zien te komen.
    Ik denk dat dat een van de grote voordelen is: je kan de volatiliteit natuurlijk niet uitschakelen, maar je verliest geen tijd om weer eerst naar break even te moeten.

    Like

 2. Ok. Bedankt voor alle info.
  Nu alles zo hoog staat, overwegen jullie dan niet om jullie portefeuille defensieve te maken? En welke fondsen kunnen dan in aanmerking komen?

  Like

  1. Ik blijf mijn aandelenfondsen ook behouden want ik heb gemerkt dat bij de laatste correcties de verliezen voor de “defensieve” en de dynamische fondsen bijna even groot zijn. De dynamische herstellen zich echter veel dynamischer terwijl die andere een langere “revalidatie” nodig hebben.
   Ook is het bepalen van het “hoogtepunt” (bij beleggingen) nog moeilijker dan het vaststellen van een dieptepunt. Als je te vroeg uitstapt, ben je een deel van het opwaarts potentieel kwijt. Meestal ben je echter toch te laat.
   Ik reken erop dat de aangroei groot genoeg is om de correctie zonder kleerscheuren door te komen en dan… onmiddellijk weer volop naar boven. Eventueel met de nodige bijkopen.
   Men vermijdt ook een massa kosten en taksen als men geen transacties doet, laat staan foutieve.

   Like

 3. Als trouwe maar stille lezer heb ik zelf ook eens een poging gedaan om een GOGIgraf te maken voor het fonds van Robeco. Dit is namelijk het enige waarvoor ik over voldoende historiek beschik in mijn beperkte verzameling van historische data.
  Het resultaat vond ik wel de moeite waard om te delen, omdat het wat extra inzicht kan geven over hoe de GOGI P werkt. Mijn GOGIgraf is publiek beschikbaar via Dropbox link https://www.dropbox.com/s/ysn09nsrdr2yiyt/gogigraf%20LU0187079347.png?dl=0
  Hierop is duidelijk te zien hoe de GOGI P (BEAR1L120 in mijn bestand) mee evolueert met de tijd. De periode van opeenvolgende zeer lage jaarlijkse rendementen in 2016 heeft 5 jaar lang zijn invloed gehad op de GOGI P, terwijl de coronadip in 2020 hier veel minder invloed op zal hebben. De laatste maanden valt de periode in 2016 stilaan uit de cijfers, waardoor de GOGI P weer gaat stijgen. Zo vormt de GOGI P steeds een realistisch beeld van wat de afgelopen 5 jaar als “slecht” (bottom 10%) jaarlijks rendement aanzien kan worden, en wat dus als een potentieel interessant instapmoment aanzien kan worden…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.