Beloofde indexgrafieken

Zoals beloofd in dit artikel (hier) heb ik nog een aantal grafieken van indexen voor je klaarliggen. Het zijn GOGIgraf’s en daar kan je veel meer op zien dan op de grafieken die je gewoon bent.

Begin niet onmiddellijk op je toetsenbord te hameren dat deze grafieken niet de index weergeven die er vermeld staat. Deze grafieken geven de behaalde rendementen (inclusief de dividenden) weer en niet (zoals overal elders) de evolutie van de NAV (NIW in ’t nederlands). Het zijn ook de indexen zelf en niet de trackers van die indexen. Alhoewel er daar niet veel verschil mag opzitten.

Ik begin dicht bij huis met de MSCI Europe: de BEL20 kan je in dat vermelde artikel vinden.

De MED1L120 bedraagt 3% terwijl de mediaan sinds 2010 toch 11% bedraagt. Dat betekent dat het maar flauwtjes loopt in ons Europa. De BEAR (dwz het kan in 10% van de gevallen nog veel slechter) bedraagt -8% en de BULL (het kan in 10% van de gevallen zelfs nog meer zijn) komt op 22%.

Als je dat laatste wil bekomen, dan ga je onze GOGIscores dienen te raadplegen om te kijken of je beter nog niet wat wacht om te kopen.

Vooruitzichten op korte termijn: de Med1L60 komt op 1%. De zwakke prestatie zijn nog niet gedaan. Oletten want dit kan vrij snel omslaan.

Krijgen we dan de MSCI World:

De MED1L120 bedraagt 9% terwijl de mediaan sinds 2010 toch 13% bedraagt. Dat betekent dat ook deze niet op volle toeren draait. De BEAR (dwz het kan in 10% van de gevallen nog veel slechter) bedraagt -1% en de BULL (het kan in 10% van de gevallen zelfs nog meer zijn) komt op 28%. Minder risico op verliezen dan in Europa…

Vooruitzicht op korte termijn: de mediaan van de laatste 60 noteringen komt op 8%. Laat ons stellen dat het stabiel zo verder gaat.

Dan de MSCI Emerging Markets:

De MED1L120 bedraagt 9% terwijl de mediaan sinds 2010 maar 6% bedroeg. Dat betekent dat het hier beter draait dan in de rest van de wereld. De BEAR (dwz het kan in 10% van de gevallen nog veel slechter) bedraagt -10% en de BULL (het kan in 10% van de gevallen zelfs nog meer zijn) komt op 26%. De “deur” voor de verliezen staat hier wel verder open…

Vooruitzicht op korte termijn: de mediaan van de laatste 60 noteringen komt op 5%. Blijkbaar kunnen ze de schitterende prestaties niet aanhouden. De noodzaak om te diversifiëren naar EM MKTS lijkt voorlopig vooorbij.

In al deze grafieken toont de GOGIscore een overdrive. Nu aankopen kan alzo een risico inhouden. Begrijp je nu ook waarom in onze Smart Selecties alle lichten op rood staan.

Zie je nu ook dat de kritikasters die je zeggen dat je kan blijven wachten op een crash (en geld zou kunnen verliezen) geen gelijk hebben. Er komt bijna elk jaar een gunstige periode om in te stappen. Wij baseren ons immers niet op een crash, maar wel op een moment van zwakke resultaten.

Categorieën:

11 Comments

 1. Hallo,

  ik zou het leuk vinden als ik van de fondsen waarin ik heb geïnvesteerd ook zo’n Gogigraf zou kunnen maken. Is het mogelijk die data hiervoor te downloaden of zo?

  Groetjes.

  Like

   1. Hierbij enkele van mijn fondsen …

    LU0171307068
    IE00BYYLQ314
    LU0187079347
    LU1829329819
    LU0056508442

    Alvast bedankt.

    Like

   2. Ik ben snel even gaan controleren en heb gezien dat ze zowat allemaal al in mijn bestand zitten.
    Het zal echter niet voor morgen zijn, vermits ik de hele dag op stap ben. Maar het komt eraan.

    Like

 2. Volgens Uw rubriek afkortingen: Het verschil tussen average (het gemiddelde) en de mediaan: bij het gemiddelde worden alle prestaties opgeteld en gedeeld door het aantal, terwijl de mediaan bepaalt waar de grens (het kantelpunt) ligt tussen evenveel resultaten lager en hoger dan dat cijfer. Een eenmalige uitschieter gaat de mediaan niet beïnvloeden terwijl dat wel gebeurt bij het gemiddelde.
  Ik begrijp nog steeds niet dat er na raadpleging van de cumulatieve index performance – net returns in USD van de grafiek MSCI world index( USD) zo grote verschillen zijn met Uw grafiek in dit artikel.
  Kan U dit uitleggen voor een leek als mij ?

  Like

  1. Het “verschil” dat je noemt, kan op velerlei plaatsen zijn oorsprong hebben.
   Let op de valuta die er vermeld wordt: is de index vermeld in USD of is die , zoals bij ons, verrekend in EUR. Dan krijg je de vermelding EUR**…
   De meeste grafieken die men overal vindt, beginnen op een bepaalde datum en eindigen op een bepaalde datum. Nog al dikwijls kiest de maker een periode die hem goed uitkomt. We hebben hier ergens een voorbeeld staan van een fonds dat gedurende 5 jaar elk jaar 17% genereert. Begin je die periode van 5 jaar een jaar eerder dan kom je nog niet aan 2% per jaar. Zo’n fonds kopen omdat men hoopt op die 17% per jaar loopt natuurlijk faliekant af.
   Als laatste: wij rekenen met jaarlijkse prestaties. Bekijk je de zaak over meerdere jaren dan dien je natuurlijk deze prestaties op te tellen per jaar. Ook een mediaan of een gemiddelde is natuurlijk maar een gemiddelde: je kan geluk hebben (of onze GOGI gevolgd)ng en dan kom je in de richting van onze BULL. Of tegenslag en dan wordt het eerder BEAR.
   Garanties zijn er in deze wereld spijtig genoeg niet: de cijfers zijn altijd richting gevend.

   Like

 3. Ik heb op Morningstar de grafiek van iShares (BlackRock) MSCI World UCITS ISIN: IE00B4L5Y983 opgezocht in euro. Als ik de grafiek neem vanaf 2016 ( 5 jaar) dan stijgt deze vanaf ongeveer mei 2020 .Als de inventaris waarde van dit fonds stijgt dan heeft een belegger die in deze periode instapt volgens mij meer rendement tot op heden . De rode lijn in Uw grafiek daalt sterk vanaf april 2021.
  Dit begrijp ik niet zo goed.

  Groetjes,
  Filip

  Like

  1. Op een grafiek met de evolutie van de NIW kan je zien of de waarde stijgt, maar of dat nu meer of minder is dan tijdens een vorige periode kan je daar heel moeilijk uit opmaken.
   Onze weerman gebruikt het langjarig gemiddelde om te kijken of ons klimaat opwarmt of niet.
   Om de grillige cijfers van de COVID te bekijken, gebruiken ze bij Sciensano weekgemiddelden om de evolutie te volgen.
   Wij berekenen elke halve maand de prestatie. Dan berekenen we met de laatste 120 (dat is zowat een periode van 5 jaar) van die resultaten de mediaan of het gemiddelde als je wil. Als je nu al die gemiddelden achter mekaar zet, dan kan je de evolutie zien. Bij heel veel fondsen zie je dat gemiddeld rendement in dalende lijn gaan. Neem je kortere periodes (laatste 60 of laatste 36) dan zie je bij sommige verdere dalingen en bij sommigen een herstel.
   Waar het gemiddelde van de MSCI World tot over een paar jaar netjes meer dan 10% was ( rond de 12 om juist te zijn ) zien we dat nu zakken tot 8 % en de daling lijkt precies nog niet gedaan.
   Bij Carmignac Patrimoine zien we wel een herstel: iets wat we al vermeld hebben.
   Nu hebben al enkele fondsbeheerders mondeling onder 4 ogen aan mij toegegeven dat “wij waarschijnlijk op het goede spoor zitten”. Maar ons idee gaan ze waarschijnlijk nooit openlijk willen bevestigen want dat strookt niet met hun commercieel belang. Heb jij al ooit 1 fondsbeheerder weten stellen dat het NU NIET het moment is om in zijn fonds te beleggen ? Ik nog nooit want hun kassa moet blijven rinkelen. Er was zelfs een fondsbeheerder die mij openlijk vroeg wat hij met zijn verkopers moest doen als onze GOGI een STOP gaf: “allemaal technisch werkeloos?” Die mannen en vrouwen moeten tegen wil en dank blijven verkopen. Jouw rendement is voor hen niet prioritair !
   Als je dan denkt dat de media over ons zouden schrijven als een goed idee ? Die media leven van de betalende publiciteit die die fondsenhuizen en banken hen leveren. Al eens gezien wat een publiciteit MD elke dag in de TIJD laat publiceren. Daar leeft die krant van. Ze gaan dan toch die inkomsten niet willen verliezen. Op een moment dat die uitpakken met een kickstartpremie gaat die journalist toch niet schrijven dat je beter wacht met je order?
   Liever fondsmanagers laten vertellen hoeveel potentieel die zien in land X of sector Y. De fondsmanager blij dat hij in the picture komt. De journalist blij met zijn bijdrage aan de krant.
   Als jij dan merkt dat jouw beleggingen maar pover renderen, dan is dat jouw fout. Slecht gekozen…
   Aan de hand van mijn cijfers slaag ik er nu wel in om de juiste keuzes te maken en GOGI helpt mij om de slechte instapmomenten te vermijden. Het rendement van mijn beleggingen (en ik ben zeker geen speculant) is benijdenswaardig en dat met heel weinig transacties.

   Like

 4. Dank U voor het snelle duidelijk antwoord op mijn vraag.
  Ik ben altijd blij met Uw berichten en leer steeds bij om verder te beleggen.

  Als het water stijgt in de haven gaan alle boten omhoog………..

  Momenteel ben ik , zoals reeds vroeger gemeld, gedeelten van mijn etf ‘s en fondsen aan de verkopen . Dit om later ,rekening houdend met Gogi , terug in te stappen . Voor de nieuwe keuze zal ik zeker de nodige nuttige info van U gebruiken .

  Groeten,
  Filip

  Like

 5. Het valt mij op dat GOGI P in al de index grafieken constant blijft gedurende het tijdsinterval en steeds negatief is.
  Dat betekent dat voor de trackers die deze indexen als onderliggende waarde hebben er zich geen instapmomenten hebben voorgedaan sinds 2016. Dit lijkt mij onwaarschijnlijk.

  Like

  1. Geen instapmomenten ? Dan heb jij andere grafieken…
   Voor de drie indexen zie ik telkens minstens 3 instapmomenten sinds 2016…

   Bij de introductie van de GOGI P heb ik ook vermeld dat de meest recente correct is. Ik neem die gewoon over voor het verleden en zodoende wordt dat een vlakke lijn. Als ik die lijn ook voor het verleden correct zou moeten maken, dan moet ik mijn bestand enorm uitbreiden en al die data ook opslaan. Ik vrees dat mijn computer zo’n groot bestand niet aankan en zal crashen. Vermits het over het verleden gaat vind ik dat niet zo belangrijk.
   Om je een idee te geven: hij heeft nu bijna 1 volle minuut nodig om dat bestand open te krijgen en het is nochtans geen oud ding.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.