Gevaarlijke signalen

Ik vermoed dat je vandaag op verschillende plaatsen zal kunnen lezen of vernemen dat onze BEL20 de Coronacrisis verteerd heeft.

Goed nieuws zou je kunnen denken. Misschien een goed idee om te beleggen in deze index ?

Je kan op deze grafiek zien dat “onze” index gisteren een notering heeft gehaald die hij al had begin 2007. Ik verneem dan ook nog eens dat de gouverneur van onze nationale bank stelt dat alle signalen op groen staan voor een economisch herstel…

Let op: alle grafieken die ik hier toon slaan op de index en niet op een tracker. Verschil kan er echter niet veel zijn…

Ik heb al verschillende maken geschreven dat je met zulke grafieken van alles en nog wat kunt aantonen. Als je zinnens bent om een order te plaatsen, dan toont men misschien wel deze grafiek:

Als je echter deze grafiek bekijkt, dan kom je al een beetje dichter bij de realiteit en zal je waarschijnlijk ook mijn volgende cijfers willen aanvaarden.

Op deze grafiek zie je duidelijk (dat hoop ik toch) dat de BEL20 het de laatste jaren toch niet zo schitterend heeft gedaan.

Onze GOGIgraf van de BEL20:

Zoals je weet, gebruik ik de rendementen die je kan halen met indexen en fondsen: elke halve maand bereken ik het behaalde rendement tijdens het voorbije jaar (DTD) en dan krijg je wel een heel ander verhaal.

Als ik de extreme waarden buiten beschouwing laat, dan was het beste resultaat (sinds 2010) op één jaar ooit +35%. Het slechtste resultaat komt op -15%. Het kantelpunt (de mediaan) zit op 1% = dat betekent in mensentaal dat de helft van de beleggers minder had dan 1% en de andere helft meer. Een mediaan van 1% is alzo erg pover…

Da’s op één jaar: uit mijn cijfers komt echter naar voren dat ook na een periode van 3 jaar de mediaan nog steeds op 1% jaarlijks uitkomt. Voor hoge rendementen moet je alzo niet beleggen in de BEL20.

Komen we dan op onze GOGIgraf:

Als de MedL60 lager is dan de MedL120 wil dat zeggen dat een verbetering nog niet voor direct is.

Je merkt ook dat de index zwaar in overdrive is, op een vrij uitzonderlijk hoog niveau. Nu instappen kan alzo wel wat risico opleveren: opletten geblazen voor de beleggers met een strategie van buy-and-hold…

Als je je nu afvraagt wie er die schitterende resultaten heeft behaald: dat zijn diegenen die kochten als de GOGI onder de lijn van de GOGI P terecht kwam. Laat de adviseurs en de verkopers (en ook de betweters) maar zeggen dat timing moeilijk is of zelfs niet mogelijk. Wij weten beter.

Zij leven immers van de commissie die zij behalen en niet van het rendement dat JIJ behaald of niet behaald…

Ik had ook nog GOGIgraf’s van enkele andere indexen, maar die toon ik jou binnenkort…

Categorieën:

4 Comments

  1. Wij proberen op een onafhankelijke en objectieve manier te schrijven over beleggingen.
   We zetten ons af tegen de “adviseurs” die alleen maar denken aan hun eigen belang.

   Like

  1. Goed kijken: bij de eerste 3 grafieken is het inderdaad de BEL20 price. Waarom? : het zijn die grafieken die men overal toont.
   Echter als je goed oplet: de GOGIgraf geeft de BEL20 Gross : dat is dividenden inbegrepen ! In de grafiek en in de gebruikte cijfers werd er rekening gehouden met de dividenden. Tevreden ?
   De mediaan van het jaarrendement van de BEL20 price is -2,1%. Zoals je kan merken, legt ons systeem nauwkeurig de verschillen bloot.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.