Verraderlijke beleggingsadviezen

IEDEREEN WEET (of zou moeten weten) dat men bij beleggingen goedkoop moet aankopen en duur verkopen.

DE VRAAG is echter: “doen ze dat wel allemaal of doen ze net het tegenovergestelde ?

De “beleggingswereld” is een miljardenbusiness. Je hebt de uitgevers van aandelen en fondsen met hun verkoopsteams, de verzekeringsmaatschappijen en al hun makelaars en agenten, de journalisten van alle soorten media, alle controleurs en regelgevers om zeker de ondernemingen voor public relations niet te vergeten.. . Ik stop met de opsomming want deze lijst zou veel te lang worden.

Jij als belegger houdt al deze mensen in leven, zorgt voor het nodige beleg op hun boterham en als het kan nog wat extra. Zo’n machine moet natuurlijk blijven draaien.

Kan je je dan voorstellen dat er iemand uit die groep zou durven komen vertellen dat het NU niet de moment is om een order te plaatsen en dat je best nog een tijdje aan de zijlijn wacht. Die zou tegen zijn overste zeggen dat het nu niet de moment is om zijn job uit te voeren…

Een vreemde eend in de bijt:

De twee medewerkers van MijnPortefeuille doen dat werk als onbezoldigde vrijwilligers en leven niet van hun tips en adviezen. Zij delen enkel belangeloos hun ervaringen. Toen ik mijn collega vroeg om ook nog eens een artikeltje te plegen, kreeg ik als antwoord dat er eigenlijk op dit moment niets zinnigs te vertellen valt en dat er al genoeg onzin wordt rondgestuurd. Zo kom je de reden te weten waarom er hier op dit moment zo weinig publicaties verschijnen. Het mooie weer helpt natuurlijk ook.

Als onze GOGI een STOP aangeeft dan wordt dat natuurlijk niet onthaald op een applaus

Een aantal voorbeelden op dit moment uit de financiële wereld::

Een advies van een CEO van een fondsenhuis van deze week in de krant: “de aandelen zijn op dit moment duur, maar correct geprijsd”.

Dien je dit nu te interpreteren als een koopadvies of lijkt het eerder op een uitspraak van het Orakel van Delphi. Een koning ging dat Orakel raadplegen op een moment dat hij een oorlog wou beginnen. Hij kreeg als antwoord: “een groot leger gaat de vijand verslaan”. Vol overmoed en zelfwaan viel hij de andere koning aan en… werd in de pan gehakt. Vrij naar Homeros.

Wees alzo op je hoede voor een advies van iemand die leeft van jouw beleggingen….

Ook als men alles leest wat er op dit moment geschreven wordt over duurzaamheid en ethiek, dan kan men die mensen de absolutie geven zonder dat ze te biechten zijn geweest. Als ze immers over ESG schrijven of praten, dan hoeven ze het niet te hebben over rendementen en jouw mogelijke opbrengsten….

De spaarder/belegger dan zelf: die kan van alles hebben, zelfs in overvloed, maar wij hebben ondervonden dat er bij de meeste een reuzengroot gebrek is aan GEDULD. Nochtans een heel mooie deugd.

De aanleiding van dit artikel:

Daarbij kan je zeker het antwoord van Bruno aan toevoegen.

Hoe vinden heel wat “raadgevers” hun tips ?

Met de fondsentool van M* kan je heel makkelijk de fondsen met 5 sterren laten oplijsten. Ik vermoed dat ook Test Aankoop Invest daar de mosterd gehaald heeft. Het probleem is dat die beoordeling slaat op de periode die juist gepasseerd is en inderdaad niet de minste garantie geeft op enig rendement voor de toekomst.

Omdat die fondsen enkel in Nederland kunnen gekocht worden zodat het voor mij enorm moeilijk en tijdrovend is om de hele historiek aan mijn databestand toe te voegen, ben ik eerst gaan testen of het de moeite is. Dat ze 5 sterren krijgen, is immers het gevolg van de (juist) voorbije periode en zegt uiteraard niets over de andere periodes.

De vermelde periode ging van 1 06 2018 tot 1 06 2021. Ik ga niet uitvissen welke de slechtste periode was, maar neem gewoon dezelfde duurtijd maar een jaar eerder: van 1 06 2017 tot 1 06 2020 en dan kom ik voor het Actiamfonds op 0,97% per jaar. De Covid-dip (16 02 2020 tot 16 03 2020) toont een verlies van 14,6 % (op 1 maand tijd…). Lijkt jullie dat aantrekkelijk ?

Voor het NN-fonds kom ik op een jaarlijks rendement tijdens die periode van 2,05% met een Covid-dip van -13,8%. Is dit voor jou de gouden tip ? En dat voor een betalende tip ?

In de reactie van Bruno valt ook op dat het zelfs DB al is opgevallen dat mixfondsen niet meer je dat zijn. Dat blijk uit de opsomming: van de 6 tips zijn er 4 aandelenfondsen… en dat voor een defensief beleggingsprofiel.

Het feit dat een fonds de 5-sterrenstatus kreeg, is voor mij het signaal om het zeker NU niet aan te kopen.

Neem me verder niet kwalijk dat ik mijn databestand enigszins onder controle wil houden. Is het immers ethisch verantwoord dat elke instelling een massa eigen fondsen opstart, enkel en alleen maar met de bedoeling om (veel) geld aan jou te verdienen ?

En als afsluiter iets over goedkope brokers: de Amerikaanse FED werd wakker geschud door het feit dat er door de “marktmakers” grote sommen commissielonen worden overgemaakt aan dat soort brokers….

Categorieën:

5 Comments

 1. Bedankt om de gegevens van die fondsen op te zoeken ! Zo worden ze meteen in een ander daglicht geplaatst, en blijkt dat ze toch niet zo interessant zijn.
  Niet voor niets vertrouw ik jullie gegevens veel meer, vandaar ook de vraag.

  Like

  1. Als ik de FED vernoem, dan werd het probleem natuurlijk in de VS opgemerkt.
   Goedkope brokers: Men vraagt zich dikwijls af van wat die leven. Ze zouden de orders opsparen en in bulk doorgeven aan de marktmakers. Die marktmakers betaalden daarvoor in ruil miljarden aan commissies. De kleine belegger kreeg alzo waarschijnlijk niet de voordeligste voorwaarden…
   Nu werden er voorlopig nog geen namen genoemd. Bulkaanbiedingen van een kleine speler (bij ons MD) zie ik niet zo direct zitten. DeGiro komt al meer in aanmerking, maar het ging over de VS.
   Een tip: geef zoveel als mogelijk limietorders door, dan bepaal jij toch zelf de limiet waaraan je wil (ver)kopen.

   Geliked door 1 persoon

  2. Ik lees vandaag in het Financieel Dagblad (NL) dat Degiro miljoenen orders van particulieren doorsluist naar het Tradegateplatform (Duitsland) alhoewel dat in Nederland eigenlijk niet toegelaten is. Zij ontvangen daar fikse vergoedingen voor. De vraag is dan of die particulieren wel de beste prijs krijgen.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.