Wij van Wc-eend…

Wij van Wc-eend adviseren Wc-eend. Deze slagzin won ooit de prijs voor beste reclame slogan aller tijden. Maar tegenwoordig gebruik je die uitdrukking wanneer een deskundige advies geeft dat overeenkomt met zijn eigenbelang.

Sta je er ooit wel eens bij stil in context van beleggen? Je krijgt beleggingsadvies van je bank- of verzekeringsrelatie. Maar eigenlijk zit daar een enorm belangenconflict in. Je adviseur wil je immers het product verkopen waar zijn werkgever het meeste op verdient en waarvoor hij misschien een bonus krijgt.

En misschien zou het allerbeste advies op bepaalde momenten kunnen zijn: koop vooral niets aan. Of: wacht een half jaar. Zie jij dat al uit de mond van je bankrelatie komen?

Niet-onafhankelijk advies

Banken hebben vaak een aantal “producten van de maand”, waarbij iedere adviseur-verkoper de opdracht krijgt om bepaalde omzetcijfers (of “targets”) te halen. Dat lijkt nu niet het meest ideale uitgangspunt om een onafhankelijk advies te krijgen, denk je niet?

Een aantal jaar geleden wou de Europese wetgever daar wat aan doen via de zgn. MiFID-II richtlijn.

Beleggingsinstellingen zouden moeten kiezen tussen het verlenen van onafhankelijk advies of niet-onafhankelijk advies. In het eerste model moet je expliciet betalen voor het krijgen van advies, en mogen de banken ook geen retrocessies aanvaarden van beleggingsfondsen. Dat is een terugkerende vergoeding van ca. 0,5% op jaarbasis die fondsen geven aan de verkopende bank. Je ziet die niet, maar het weegt wel op je rendement.

Spijtig genoeg hebben in België heel wat banken gekozen voor het model van niet-onafhankelijk advies. Men is bang dat de Belg niet bereid is om te betalen voor dat advies. Misschien hebben ze gelijk. Maar blijkbaar kan het in Nederland wel.

Blijf kritisch

Veel mensen zien hun bankrelatie nog altijd als een vriend die het beste met je voorheeft. Vooral bij wat oudere mensen zit dat idee er nog altijd in. Wees je echter bewust dat hun advies absoluut niet belangeloos is. Blijf dus kritisch bij elk advies dat je krijgt.

Carl De Ridder (@Robokat_MK)

2 Comments

  1. Stel je voor dat je te weten kwam dat jouw dokter een fikse bonus kreeg omdat hij vorig jaar minstens 100 maal een bepaald medicijn voorschreef. Zou jij bij die dokter blijven gaan ?
    Nochtans is dat ongeveer de verloningswijze van jouw bank(adviseur?) of verzekeringsmakelaar qua beleggingsproducten…

    Like

  2. Bij mijn allereerste beleggingsstapjes (2015) heb ik dat helaas met schaai en schand mogen ervaren… Gelukkig leert een mens bij :).

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.