In volle pandemie pieken de beurzen

De beurzen pieken. Blancochequebedrijven die iets gaan doen, hebben dit jaar al 85 miljard dollar opgehaald. Wat ze juist gaan doen, weten ze waarschijnlijk zelf nog niet. Een voetbalclub die stelt geen geld nodig te hebben, trekt naar de beurs…

En toch is die wereldwijde pandemie zeker nog niet onder controle. Integendeel zelfs. Mogelijk kondigt een derde golf zich al aan.

De cijfers:

Zoals je weet, noteer ik twee maal per maand de Netto InventarisWaarde van meer dan 900 fondsen en trackers. Met die cijfers bereken ik telkens het laatste jaarrendement. Het mediaan rendement van al die cijfers over de jaren heen, geeft me 6% per jaar.

Als ik het mediaan rendement van het laatste jaar bereken ( DTD of van 16 03 2020 tot 16 03 2021) dan bekom ik 44%. In mensentaal betekent dit dat de helft van de fondsen en indexen op 1 jaar tijd een meerwaarde heeft opgetekend van meer dan 44%... Als dat tempo aangehouden wordt zijn we binnenkort allemaal miljonair…

Ik vermoed dat er momenteel heel wat beleggers van zichzelf vinden dat ze zeer goede beleggers zijn als ze hun beleggingsportefeuille evalueren. Ik heb dat zo’n 20 jaar geleden ook al eens gezien. Niet zo heel lang daarna waren velen heel snel van gedacht veranderd.

Nog meer in detail:

Hieronder een lijst van alle fondsen in mijn bestand die tijdens de periode 15 03 2020 tot 15 03 2021 meer dan 100% meerwaarde hebben opgetekend. 100% komt overeen met een verdubbeling; 200% is waarde maal 3 en ja, 300% betekent dat de waarde vermenigvuldigd werd met 4… Dat alles op welgeteld 1 jaar ! Dit waren de fondsen die je moest hebben…

Naast deze tabel vind je hieronder een aantal fondsen waar je duidelijk die overdrive kan zien. Het zijn er maar drie maar ik zou er hier honderden identieke kunnen publiceren…

Een woordje meer bij al deze cijfers:

De Med1 ’07 geeft het mediaan jaarlijks rendement van dat fonds sinds 2007 (als dat mogelijk is). In de kolom NBR kan je zien over hoeveel halve maanden het gaat.

Het cijfer BULL ’07 toont de 90% -grens: slecht in 10% van de gevallen was er een hoger jaarrendement dan dat cijfer.

Ik heb ook nog eens de HIGH1 ’07 van onder het stof gehaald: dit cijfer toont het hoogste jaarresultaat dat het fonds sinds 2007 of sinds zijn opstart (indien dat later was) heeft behaald. Als je dat resultaat vergelijkt met het laatste jaarresultaat (Latest Y1) dan zie je dat die fondsen allemaal dat record op net dit moment hebben behaald. Let op: dit geldt niet voor alle fondsen of trackers.

Valt het je ook op dat daar maar één tracker tussen staat: trackers of ETF’s geven immers gemiddelde koersen. De hier vermelde tracker blijkt echter maar zeer recent opgestart.

Al die fondsmanagers gaan waarschijnlijk een vette prestatiebonus krijgen, maar hebben ze daar wel recht op ? Ik ben de mening toegedaan dat ze meer geluk hebben gehad dan vakmanschap . Maar wie ben ik ?

Wat ik je wel wil meegeven ?

Lat je niet verleiden door deze opgetekende resultaten om in dat fonds te stappen want je mag er bijna zeker van zijn dat deze cijfers niet voor herhaling vatbaar zijn.

En al zeker niet op dit moment ! Is een fonds niet te hoog geprijsd als het net in waarde is verdubbeld ? Of wordt het niet al te gevaarlijk (of overdreven) als een fonds met een mediaan rendement van om en bij de 10% plotseling een meerwaarde van 50% laat optekenen ?

Wat triggert die piek ?

Ik ben geen macro-econoom maar onze economie zal het zeker niet zijn. Sommige sectoren liggen op apegaaien of staan voor een domino-effect van faillissementen. Ik meen dat je enkel naar de centrale banken kunt wijzen, want die blijven maar geld in de markten pompen. Naast de FED die van geen ophouden weet, kocht de ECB twee weken geleden nog 14 miljard obligaties op en vorige week meer dan 21 miljard. Dat goedkope geld pompt de ballon steeds maar verder op.

Wat gaat er gebeuren ?

Om daarop te antwoorden, heb ik een glazen bol nodig en vooral eentje die werkt. Die heb ik nog niet kunnen vinden. Spijtig.

Wat ik wel denk te weten, is dat het zo niet nog heel lang verder kan. Niets of niemand kan een periode van overdrive aanhouden. Een jaguar op jacht haalt meer dan 60km per uur, gedurende een paar minuten. Een sprintende wielrenner kan 90km per uur halen, maar die houdt dat ook geen kilometers vol. Een machine die over zijn toeren draait, vliegt na een tijdje in stukken uit mekaar: daarom is er in een windmolen een remmechanisme ingebouwd…

Er dient daarom niet expliciet gedacht te worden aan een crash. Dat is één van de mogelijkheden, maar die komt gewoonlijk vrij onverwachts en treft één of meer sectoren waar men het niet gedacht had.

Een andere mogelijkheid is ook dat er zich een langere periode aandient van eerder povere resultaten en weinig of geen groei. Zo kan de druk op de ketel ook verdwijnen om stilaan terug te keren naar een meer normale toestand.

Wat het gaat worden, dat zal de toekomst uitwijzen. Maar ik vrees dat diegenen die nu een meerwaarde van meer dan die 44% in hun beleggingsportefeuille hebben opgetekend, niet meer zullen moeten rekenen op een herhaling.

Voorzichtigheid bij aankopen van aandelen, fondsen of trackers is zeker op zijn plaats. Laat je niet overhalen met de schitterende (éénmalige?) rendementen van dit moment.

Hoe zie jij de toekomst ?

Categorieën:

28 Comments

 1. Het kapitaal dat normaal in obligaties ( geen obligatiefondsen )wordt belegd is vele maal groter dan de het bedrag dat in aandelen wordt belegd. Vermits de rente zeer laag staat ,in vele gevallen zelf negatief ,en tekenen vertoont de stijgen is het alternatief voor deze obligatiebeleggers ( tijdelijk )te beleggen in aandelen.

  Like

  1. Dat heeft natuurlijk als consequentie dat je je beleggingen van dichtbij dient gaan op te volgen om verrassingen te vermijden. Op die manier maak je namelijk je portefeuille heel wat volatieler/risicovoller.

   Like

 2. In de VS zijn er wel veel ETF die 200% halen het laatste jaar en “hot” zijn. De hele ARK familie zoals ARQW, ARQQ, ARKK, ARKG, ARKF. van Cathie Wood. nog andere namen : EKAR, TAN, HAIL, MOTO, SMOG, SMH.

  Like

  1. Als je gisteren het artikel over Cathie Wood (ARK) gelezen hebt in de Tijd op bladzijde 2, dan kan je daar toch niet over een tracker spreken zoals de meeste die kennen. Cathie doet aan actief beheer.
   Lees daar zeker ook dat zij iemand is die geduld heeft en dat dat nu net iets is dat bij velen ontbreekt. Dat ervaren wij dagelijks als we schrijven dat je best nu niet aankoopt. Vele beleggers kunnen echt niet wachten en worden aangemoedigd door verkopers die enkel maar uit zijn op commissie.

   Like

 3. Mijn gezond verstand zegt dat er normaal gezien een afkoeling zou moeten komen…MAAR dat dacht ik in maart vorig jaar ook…vandaar dat ik enkel kleinere bedragen stort in gemengde fondsen momenteel en niet ga voor de grotere investeringen in volatiele aandelen/aandelenfondsen…

  Like

 4. Niet gelezen, maar ik ga er van uit de fondsbeheerders die in het gele kadertje staan ook actief beheer doen en geduld hebben.

  Like

 5. Van een afkoeling is niet echt sprake.
  Net in “De Tijd”.
  De economische activiteit in de eurozone stijgt in maart onverwacht dankzij de recordgroei van de industrie.
  Ondanks de heropflakkering van de pandemie veert de Europese economie op. Dat blijkt uit de maandelijkse peiling van onderzoeksbureau IHS Markit bij 5.000 bedrijven. De PMI-indicator stijgt in maart met 3,7 punten naar 52,5 punten. Een score boven 50 punten wijst op een toename van de activiteit in de privésector. Economen hadden een kleine stijging van de indicator naar 49,1 punten voorspeld.

  Like

  1. Gisteren in de Tijd dat beleggers geen geduld hebben.
   Bovendien is er een wezenlijk verschil tussen de economische groei en het rendement van de beleggingen.
   Voorbeelden: Groeide de economie minder in 2000 (dotcomcrisis) dan in 1999? Was er minder economische groei in de periode 2007-2008 (bankencrisis) dan in 2005 -2006 ?

   Like

 6. De rendementen over het laatste jaar zijn helemaal geen graadmeter. Je meet de prestatie tov het dieptepunt van de Coronacrisis en dgl rendementen waren maar weggelegd voor wie exact op dat moment aankocht. De jaarrendementen zullen dalen aan het tempo dat de fondsen/trackers nodig hadden om uit het coronadal te komen en we weten dat dit heel snel was.

  Like

  1. Inderdaad, maar dat weten de meeste beleggers (die hopelijk de markten iet of wat volgen) ook wel. Onze cijfers blijven wel kloppen want dat is nu nu eenmaal een van de voordelen van met medianen (en niet met gemiddelden) te werken: medianen houden geen rekening met uitschieters.
   Onze GOGI blijft ook accuraat: of ga jij nog instappen als de NIW zo zwaar gestegen is ? Voor iemand die zijn portefeuille van nabij opvolgt en managed vind ik het geen probleem. Voor iemand met een buy and hold-strategie zou ik aan de zijkant blijven.

   Like

 7. Het blijft toch indrukwekkend, elke dag meer corona ellende over gans de wereld en toch blijft iets of iemand die beurzen hoger sturen.
  Nu J&J 15 miljoen vaccins om zeep gedraaid wat ook weer impact in de US zal hebben.
  Ik ga ervan uit dat zoals altijd de grote jongens het spel meespelen en op een moment het hazenpad kiezen terwijl de kleine man achter blijft.
  We blijven dus maar aan de zijlijn staan.

  Like

  1. De centrale banken blijven maar geld bijdrukken en in de markten pompen.
   Dat kan je vergelijken met een puber die enorm veel zakgeld krijgt: de kans is vrij groot dat die ook gekke dingen gaat doen. Het hoeft zelfs geen puber te zijn, kijk naar onze voetballers…

   Like

 8. Het is goed mogelijk dat er zich een enorme bubbel a/h vormen is die vroeg of laat zal uiteenspatten…Die strategie van geld in de markten pompen, kan niet blijven duren…

  Like

 9. Als je ziet hoe Biden de US economie terug in gang probeert te krijgen zouden we wel eens lang moeten wachten voor er enige correctie komt.

  Like

 10. Door het Tina effect is er weinig alternatief dan te beleggen in aandelen om enig rendement te hebben. Door o.a. dit effect zijn zelfs grote obligatie beleggers geheel of gedeeltelijk overgeschakeld naar aandelen. Zoals reeds eerder vermeld zijn de kapitalen belegd in obligaties wereldwijd veel malen groter dan deze belegd in aandelen.
  Het percentage obligaties in het degelijk mixfonds van Flossbach is zeer laag.

  Like

 11. Ja, het ziet er goed uit, van corona is geen sprake meer.
  De Amerikaanse jobmarkt is snel aan het herstellen, nu meer burgers zijn gevaccineerd en de lockdownmaatregelen op veel plaatsen worden opgeheven. De Fed was er als de kippen bij om nog eens te onderstrepen het extreem soepele monetaire beleid nog lang vol te houden

  Like

 12. In volle pandemie pieken de beurzen maar onze trouwe analisten zeggen kopen maar.
  Beursexperts Pascal Paepen en Paul D’Hoore
  IMF waarschuwt voor overgewaardeerde aandelen: moet je nu wegblijven van de beurs? “Ik zou niet wachten om koopjes te doen”
  De wereldeconomie herstelt zich sneller dan verwacht: de grootste aandelen op de Europese beurzen zijn zelfs gemiddeld meer waard dan net voor de coronacrisis begon.

  Like

  1. Je dient dat artikel eens heel aandachtig en heel kritisch te lezen: ze bouwen heel wat voorbehoud in zodat een “foute aankoop” daarna op jouw conto komt. Dat zijn voorspellingen a la Orakel van Delphi.
   Bovendien haal je het hierboven zelf aan: de grootste aandelen zijn gemiddeld meer waard dan voor de coronacrisis. “spring je nog op een trein als die al op volle snelheid wegrijdt of ben je dan te laat ?”

   Like

 13. Indien er geen alternatief is voor de aandelenmarkten om nog enig rendement te verwezenlijken ( Tina ) en er immens veel geld door de centrale banken gecreëerd wordt , is de kans dat de beurzen stijgen groot.
  Zolang de rente op obligaties zeer laag of negatief is zullen er extra enorme kapitalen ,geparkeerd door de obligatie beleggers , naar de aandelenmarkten vloeien.
  Een goede fondsbeheerder zou daar rekening mee moeten houden .
  Individuele aandelen van bedrijven met een zeer hoge koerswinst of deze die verlieslatend zijn zou ik vermijden .

  Like

 14. Topman JPMorgan voorspelt economisch goudlokjescenario.
  De bloeiperiode van de Amerikaanse economie kan tot ver in 2023 voortduren. Dat voorspelt Jamie Dimon, ’s werelds invloedrijkste bankier.
  Volgens Dimon kunnen al die factoren samen leiden tot een goudlokjemoment: een hoge en langdurige groei en een zachtjes stijgende inflatie. Bedreigingen voor dat droomscenario zijn onder meer de opmars van virusvarianten en een snelle of aanhoudende sprong van de inflatie, waardoor de rentetarieven zouden stijgen.
  Dimon wijst ook op de Amerikaanse consumenten, die de stimuleringscheques gebruikten om hun gezinsschuld terug te brengen naar het laagste niveau in 40 jaar. Hun opgepot spaargeld zal tot een ‘ongeziene kooplust’ leiden zodra de lockdowns zijn afgelopen.

  Misschien is met kleinere bedragen gespreid blijven aankopen nog zo een slecht idee niet.

  Like

  1. Op IEXprofs is er iemand die de risico’s wel groter ziet worden.
   Wie van die voorspellers gaat er gelijk krijgen?
   Toch even je aandacht vestigen op het volgende : onze GOGI P duidt niet aan dat er een correctie aan de gang is, maar geeft aan dat een fonds presteert op een heel laag “niveau”. Ik heb al eens gesuggereerd dat lange periodes van lage rendementen ook de druk op de ballon zouden kunnen wegnemen om alzo misschien een SPREAD te krijgen voor de GOGI P.

   Like

  1. Niet bij een Belgische broker aan te kopen vermits deze niet in orde zijn met onze wetgeving.
   Een alternatief zijn het bekroonde fondsen op 10 jaar van Morgan Stanley MS INVF US Advantage isin LU0225737302 en MS INVF US Growth Isin LU0073232471 met een totaal rendement op 10 jaar van 532% en voor Growth 687%. Deze zijn wel verkrijgbaar in België bv online bij BinckBank.

   Like

 15. Ik zou een aankoop willen doen van RobecoSAM Sustainable Water Equities E EUR.
  Deze lijkt mij toch een stuk beter te presenteren dan bv iShares Global Water.
  Wat denken jullie hiervan, nog koopbaar na de sterke stijgingen?

  Like

  1. De laatste vraag is de gemakkelijkste: eigenlijk zitten beiden in overdrive; iShares net iets minder.
   Als ik dien te kiezen tussen beide: ik zou erg twijfelen. Als de som groot genoeg is, zou ik splitsen…
   Ik werk momenteel aan de screening van 04 2021: als ik dat nog kan publiceren voor morgen, dan vind je morgen alle cijfers. Anders dinsdag. Qua MPQ steekt iShares er boven uit, maar dat fonds is de laatste maanden het felst teruggevallen. Teveel instappers ???

   Like

 16. Wanneer je de grafieken bekijkt op 10 jaar komen ze overeen uit.
  Robeco geeft op 5 jaar geannualiseerd, 13,7% , etf iShares Global Water 13,4% op 10 jaar geeft de etf zelfs 13%.

  Like

  1. Zie je dat het niet zo evident is om te stellen dat de ene beter is dan de andere. Over een langere periode zijn ze mekaar waard.
   Wel is het zo dat Robeco tijdens de laatste 30 maanden een mediaan rendement neerzette van 9,2% en de Ishares slechts 6,9%.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.