Trackers of ETF

Ik beloofde een lijst van trackers met de screeningresultaten en die krijg je hier. Aan de hand van dit overzicht kan je makkelijk jouw shortlist opstellen zodat je daarmee jouw portefeuille kan samenstellen. Ik probeer je ook wegwijs te maken in al die cijfers zodat jouw selectie nog makkelijker en doordachter wordt. Nu zie ik op verschillende fora combinaties verschijnen die lukraak bij mekaar gepuzzeld worden of samengesteld op louter buikgevoelens.

Vermits wij noch fondsen, noch trackers verkopen en ook geen gepersonaliseerde adviezen geven, krijg je hier een objectieve en volledig onafhankelijke vergelijking. MijnPortefeuille pusht niets en je zal ook geen publiciteit op deze site vinden: in de wereld van het grote geld zijn wij een uitzondering en wel erg bizar.

Ik merk ook dat er heel wat beleggers zodanig gebrainwashed werden door de verkopers van trackers dat ze zelfs niet meer gaan kijken naar actief beheerde fondsen. Ik geef toe dat er daar heel wat brol tussen zit : Morningstar vermelde ooit dat zowat 80 à 90% van die actief beheerde fondsen geen reden van bestaan heeft; ze maken enkel de (groot)banken rijk. Van die andere 10% zijn er zeker fondsen die meer dan hun plaats kunnen hebben in een degelijke portefeuille en zeker niet moeten onderdoen voor die trackers. Aan de hand van mijn screeningresultaten die elk kwartaal worden upgedated, kan je die zonder problemen uitfilteren. Iets wat je met andere selectietools niet gedaan krijgt. Op termijn zal blijken dat er ook tussen al die ETF’s zullen zijn die niet waard zijn dat je er je centen instopt. Als ik zie wat er momenteel allemaal wordt opgestart om toch maar te hengelen naar jouw zuurverdiende geld.

Dikwijls worden trackers (en ook fondsen) gekozen op basis van hun doelstellingen. Die mogen nog zo geloofwaardig zijn, het komt er alleen maar op aan welke ondernemingen er in die indexen sluipen of geselecteerd worden door de beheerder.

Last but not least: gezien de verschillen in taxatie zullen Belgen eerder de voorkeur geven aan kapitaliserende beleggingen (Acc), terwijl ik de Nederlanders dikwijls zie opteren voor diegene met een coupon (Inc). In onze screenings wordt er geen rekening gehouden met uitgekeerde dividenden…

Eerste deel selectie:

Hier enkele trackers gerangschikt volgens onze MP Qualiteitsindicator (MP Q): prestatie afgewogen tegen het gelopen risico.

Dit is geen selectie van de beste trackers. Ik heb er enkele uitgefilterd om een aantal zaken te kunnen uitleggen.

Let ook op: we stellen hier een short-list (een verlanglijstje) en geen aankoopadvies. Dat kan de volgende stap zijn en onze GOGIscore kan je daar tonen of het nu wel de moment is om in te stappen. Op dit moment (06 03 2021) ZEKER NIET.

Vooreerst merk je dat de iShares Nasdaq het heel wat beter doet dan de alom geprezen (?) IWDA. Verder duidt de Med1L60 (de mediaan van de laatste 60 berekende jaarresultaten ) aan dat het rendement nog verder aan ’t zakken is. Die bovenste ETF is wel een tikkeltje volatieler, maar je krijgt er daarmee ook heel wat meer rendement. In de kolom Med1L60 kan je ook aflezen dat een verdere daling er nog niet inzit. Waarom zou je met minder tevreden zijn ?

Er zullen er weer zijn die stellen dat de Nasdaq-index heel wat risico’s inhoudt en ze verwijzen daarvoor naar de dotcomcrisis in 2000. Uit onze screeningcijfers blijkt dat echter totaal niet. Als men alle sectoren uitsluit waar er zich ooit een crash voordeed, dan denk ik dat er niet veel meer sectoren zullen overblijven om te beleggen.

Stel dat je toch rotsvast gelooft in de MSCI World, waarom dan niet kiezen voor de iShares MSCI World Momentum. Ook die presteert beter dan zijn “moederindex” en lijkt dat ook perfect vol te houden. Een verdeling van jouw investering over deze beide lijkt me ook een overweging waard. Je dient dan je afkeer voor een tech-index niet te overwinnen en je krikt toch je rendement hoger.

De ETF van Ark funds hebben ik er laten tussen staan. Door de behaalde rendementen haalt de vrouwelijke fondsmanager momenteel heel wat media-aandacht. Toch wel opmerkelijk.

Dan op zoek naar diversificatie:

In vele gevallen wordt er naast de IWDA geopteerd voor Emerging Markets. Deze week zag ik nog iemand IEMA naar voor schuiven.

Ik kan me voorstellen dat je zoiets doet om ergens een graantje mee te pikken van een sterke stijger. Als je de mediaan rendementen vergelijkt dan geeft die IEMA maar een pover resultaat en bovendien haal je een pak meer volatiliteit binnen. Bovendien tonen de cijfers (Med1L60) dat dat rendement zeker nog niet aan ’t stijgen is. Ik zou persoonlijk gaan voor andere alternatieven. Ook als je vaststelt dat IEMA tijdens de Coronacrisis ( 15 02 2020 tot 15 03 2020) bijna evenveel verlies (-27%) leed als de IWDA (-31,8%) dan levert dat ook niet meer veiligheid als een soort buffer.

Als je een alternatief zoekt om je portefeuille minder volatiel/risico te maken , dan kan ik me voorstellen dat je daarvoor dient te gaan voor een lager rendement. Daarom hier een selectie van trackers die minder volatiliteit laten optekenen dan de IWDA. Keuze genoeg lijkt me:

De volledige lijst van de ETF’s in mijn bestand:

Er zitten er nog meer dan dubbel zoveel in mijn bestand. Omdat vele fondsenhuizen een graantje willen meepikken van die huidige tendens, zijn er heel wat met een veel te korte historiek (er worden er bijna dagdagelijks nieuwe gelanceerd). Bij zulke recente moet je het doen met het verkoopspraatje van de uitgever, maar dat vind ik persoonlijk teveel gokken.

Om dit bestand te openen heb je een wachtwoord nodig. Dit kan je eenvoudig en gratis bekomen door onze blog te volgen via e-mail onderaan deze pagina. Graag wel even geduld, we sturen dit binnen de 8 dagen naar je op. Volg je ons via WordPress? Geef ons dan ook even een seintje via het contactformulier (in het menu) met vermelding van je wordpress @gebruikersnaam.

Categorieën:

20 Comments

 1. Bedankt weer voor de interessant inzichten!

  Het is me opgevallen dat wanneer de Ishares Momentum tracker daalt, het ook meteen hard gaat.

  Het verschil YTD tussen piek en dal is aanzienlijk:
  – IWDA: 61.33-63.90 (4.2%)
  -Mom: 52.52-46.07 (14%)

  Like

   1. Dat is natuurlijk een dooddoener van jewelste. Als je op het goede moment instapt en uitstapt heb je altijd een mooi rendement.

    Like

   2. Een stukje uit een conversatie plukken om daar dan commentaar op te geven.
    Wij duiden tenminste aan wanneer die goede instapmomenten er aankomen en dat gebeurt bijna nergens. Dat past natuurlijk niet in het schema van vele verkopers die zich adviseur durven noemen en profiteren van de onwetendheid van heel wat goedgelovige mensen met wat spaargeld.

    Like

 2. Ik stond net op het punt om te starten met beleggen en VWCE aan te kopen. Ik had gelezen dat het een slecht moment is, maar dat time in the market belangrijker is dan timing. Als ik dit lees, kan ik mijn plannen precies beter herzien?

  Like

  1. Laat het me zo stellen: Time in the market is belangrijk.
   In onze screenings krijg je een cijfer voor BEAR en en cijfer voor BULL. BEAR benader je als je op een slecht moment aankoopt. Koop je op de goede momenten dan ga je richting BULL.
   Voor de fondsen en trackers (en ook goud) met lage rendementen, kan je nog wel fatsoenlijke rendementen halen als je instapt op de goede momenten. Stap je in op een slecht moment, dan wordt het… Bovendien loop je dan de kans dat je binnen de kortste keren in de rode cijfers belandt of toch minstens in een periode met zwakke resultaten.
   Met Time in the market zet zich dat allemaal recht, maar die zwakke periodes draag je wel mee.

   Like

 3. Hoelang gaat het nog duren vooraleer er een correctie komt, je kan blijven wachten. Maandelijks met beperkte bedragen blijven instappen en indien er dan toch een correctie komt de bedragen opdrijven lijkt mij de enige goede methode of van die cash af te geraken.

  Like

 4. Als we dat wisten zaten we hier niet natuurlijk. Voor hetzelfde geld begint de economie binnenkort terug te draaien en blijven we verder stijgen. Beurzen worden toch ondersteund door de centrale banken + het enorme spaargeld van de bevolking dat een weg zoekt naar iets rendement. Maar wat kunnen ze anders doen, stoppen met ondersteunen en heel de boel failliet laten gaan ?

  Like

  1. Vanaf vandaag noteer ik weer alle NAV’s van 16 03 2021. Ik ga dan zeker eens alle meerwaarden DTD publiceren.
   Heel wat fondsen noteren +50% , er zijn er zelfs die meer dan +100% noteren.
   Ga je dan nog instappen aan die prijs of ga je wachten op een correctie of in ieder geval tot de druk uit de bubbel is ?
   Ik weet dat de verkopers graag verkopen en dat de kopers geen geduld hebben, maar in het verleden bleek telkens dat die met de stalen zenuwen beloond werden.

   Like

 5. Hallo,
  Ik, een een leek in beleggen, ben beginnen lezen in Wilfried Voorpoels zijn boek: Beleggen voor (je) kinderen.
  Een boekje waar ik het bestaan hier op de site heb vernomen. (Of was het nu toch op de oude MK site ?)
  Ik hoop dat ik niet te snel opgeef, want sommige paragrafen gaan toch mijn petje te boven.

  Het boekje gaat voornamelijk, als ik niet verkeerd ben want ik ben nog niet ver gevorderd, over beleggen in aandelen en gezien obligaties aan het eind van hun latijn lijken te zijn, dacht ik dit een goed moment om het eindelijk eens open te slaan.

  Ik zit bij beleggen volgens O’Shaughnessy waar er ETF ter sprake komen. Ik heb geleerd dat er een een Amerikaans gemeenschappelijk beleggingsfonds (mutual fund) bestaat dat belegd volgens de principes van O’Shaughnessy. De ticker is HFCGX. Dit fonds zou de keuze voor individuele aandelen voor jou maken door te beleggen in verschillende aandelen via de O’Shaughnessy methode. Voor de niet zo actieve belegger als ik een mogelijke oplossing. Ik heb geprobeerd dit fonds in de screenings en bovenstaande ETF lijst terug te vinden zonder resultaat. Is er de mogelijkheid om deze op te nemen in de screening ?
  Ik denk dat het nu niet het moment is om in te stappen, maar ben benieuwd naar de GOGI scores in de toekomst.
  Is er eigenlijk een verschil tussen ticket and ISIN ? Ik zie in je lijst dat fondsen een ticket and ISIN kunnen hebben. Is de ticket misschien de Amerikaanse versie van de ISIN ?

  Stoort het eigenlijk niet (maw is dit wel de juiste plaats) om vragen die naar boven komen naarmate ik in het boek vorder hier stellen ?

  Groeten,
  Els M

  Like

  1. Wij proberen op elke vraag een antwoord te geven. Als we het niet (zeker) weten, dan gaan we het ook zeggen. Laat maar komen.
   Voor tickers en Isincodes: elk fonds heeft een unieke isincode en als je die gebruikt, kunnen er eigenlijk geen fouten ontstaan. Een fonds kan ook een ticker hebben, maar die kan verschillen naargelang de beurs waarop het noteert.
   Het genoemde fonds is enkel in de USA verkrijgbaar en wegens de dubbele belasting niet zo interessant voor Belgen. Er zijn er betere.

   Like

 6. Dank. Waarschijnlijk moet ik mij niet blind staren op hoe ze het doen (welke princiepes ze volgen) en gewoon een ETF zoeken die goed presteert. Toevallig geen weet van een ETF dat verbrijbaar is in BE die zelfde principes hanteerd als “Mr O” ?
  Ik herkauw je bovenstaand artikel nog eens even. En zal waarschijnlijk wel eindigen met een ETF uit je lijst.

  Like

  1. Als je een kookboek volgt en je komt tot de vaststelling dat een van de verhoudingen niet klopt of dat er een element ontbreekt in de opsomming, dan weet je dat er zaken (onnauwkeurig, eufemistisch gezegd) afgeschreven zijn en niet zelf gecontroleerd. Als er in een boek over beleggingen producten worden beschreven die in BE niet verkrijgbaar zijn en fiscaal problemen opleveren, dan weet je…

   Like

   1. Het is een boek dat al enkele jaren oud is, nog van de tijd dat je de meeste Amerikaanse ETF’s hier probleemloos kon krijgen.
    Je kan beter naar de principes kijken die per methode uitgelegd worden, ipv naar de aangehaalde isin-codes.

    Like

 7. Dat gaat inderdaad een probleempje vormen, de praktische voorbeelden in het boek (van een vlaming denk ik nochtans), zijn beschreven voor de Amerikaanse markt lijkt me. Misschien moet ik me eens tot hem wenden om ETF atlernatieven voor de Belgische markt te bekomen. Vragen staat vrij, niet ? Aan mij, met jullie hulp vrees ik wel, om dan te analyseren of het voor mij de gepaste ETF zijn. Zodra ik nieuws heb komik er op terug.

  Like

  1. In onze screenings kan je zo’n 30 ETF’s vinden met hun mogelijke rendementen en risico’s. De meest verhandelde en zo ook de interessantste zitten daarbij. Alhoewel velen de mond vol hebben van ETF’s zijn deze voor vele beginnende beleggers wel te volatiel (zie onze Risk-factor).
   Of een tracker op één land een goede keuze is, durf ik wel betwijfelen.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.