Fondsen voor voorzichtige beleggers

Als jij risico’s wil nemen, dan ga ik je zeker niet tegen houden of je proberen om te praten. Ben je echter eerder een voorzichtige belegger die zijn kansen op verlies zo klein mogelijk wil houden, dan probeer ik je hier te helpen.

Ik weet wel dat er velen zijn die zeggen dat ze tegen een stootje (lees volatiliteit) kunnen. Mijn ervaring heeft me echter geleerd dat er heel wat van die durvers schrikken als ze plotseling met dieprode cijfers geconfronteerd worden. Dan beginnen ze dikwijls te “dachten” en de schuld voor die verliezen bij een derde partij te leggen.

Daarom een lijst van fondsen waar je waarschijnlijk geen verliezen mee oploopt en die je alzo rustig kan aankopen en ze ook niet van nabij dient op te volgen. Echter een keiharde garantie kan ik je nooit geven en ik zou je ook met aandrang willen vragen om niet één maar meerdere fondsen uit te kiezen. De lijst is lang genoeg en er is voor elk wat wils.

Een mogelijke oplossing is kiezen voor onze Smart Mix Selection. Voor diegenen die echter zelf willen bouwen of deze combinatie willen aanvullen, wordt dit een mogelijk alternatief.

Hoe heb ik die lijst samengesteld ?

Sinds 2010 noteer ik op de 1ste en de 16de van elke maand de NAV. Daar bereken ik telkens het rendement van het voorbije jaar (DTD) mee. In de kolom PERC1 10 kan je zien hoeveel percent van die resultaten positief was. Een vergelijkbaar cijfer vind je in kolom PERC3 ’10: hier het percentage positieve resultaten na periodes van 3 jaar.

In mijn databestand (+-900 fondsen) krijg je daar als mediaan cijfer na één jaar: 71%. Er zijn ook wel wat fondsen die een cijfer tonen dat lager is dan 50. Als je daar geen rekening houdt met het momentum dan wordt het gewoon gokken.

Voor diegenen die willen weten wat mijn afkortingen juist willen betekenen: hier de info.

Hoe begin je daar nu aan ?

Hou vooral rekening met je eigen beleggingsprofiel !

Ben je een erg defensieve belegger of een starter met weinig ervaring: Kies dan fondsen waarvan de Risk 10 een lager cijfer toont dan 80 à 90.

Is jouw profiel eerder neutraal of heb je al een beetje ervaring, ga dan voor fondsen met een Risk-cijfer dat 100 niet overtreft.

De andere krijgen vrij spel. Zelfs voor een ervaren dynamische belegger kan het interessant zijn een aantal defensieve fondsen in de portefeuille op te nemen als buffer. Ook als je niet altijd de mogelijkheid of de zin hebt om de zaken van nabij op te volgen, kan zo’n defensieve buffer wonderen doen.

Wij raden ook altijd een beleggingshorizon aan van minstens 4 à 5 jaar.

Als je jouw shortlist hebt aangemaakt:

Kijk dan vooral na dat het nu de moment is om die fondsen aan te kopen. Enige dagen geleden noteerden heel wat fondsen op hun all-time-highest. Ze zijn een tikkeltje gezakt, maar dat wil nog niet zeggen dat ze niet meer in overdrive zijn.

Kom je er zelf niet uit, gebruik dan onze GOGIscore. Daar mag je binnen enkele dagen een update van verwachten want die van 16 januari 2021 is mogelijk ondertussen al verouderd.

Instappen op de goede momenten kan je rendement een flinke boost geven. Mij heeft het al een paar maal gevrijwaard van een flinke correctie.

Veel succes gewenst !

Categorieën:

5 Comments

  1. In september van vorig jaar heb ik 7 Belgische holdings vergeleken. Als je het woordje “holding” in het zoekvakje ingeeft, dan krijg je het artikel zo voorgeschoteld.

   Like

 1. Ik heb 4 fondsen gekozen uit de dynamische mix van jullie. Ik stort daar maandelijks telkens 100 euro in, ongeacht de GOGI score. Mocht ik dat de laatste 10 jaar al zo gedaan maandelijks, dan komt dat eigenlijk overeen met het rendement in de kolom MED120? Op die manier ga ik soms voor € 100 minder deelbewijzen aankopen als de beurzen hoog staan, maar ook omgekeerd. In het slechtste geval, als de beurzen binnen 10 jaar even hoog staan, zou ik winst moeten halen uit goedkopere tussentijdse aankopen. Ik vind het enkel kopen bij een “GO” moeilijk want hoeveel moet je dan aankopen bij een GO, weer gespreide bedragen. Ik vrees eigenlijk dat je dan ieder jaar voor een paar € 100 zal beleggen en de rest blijft op je spaarrekening.
  Wat is jullie mening?

  Like

  1. Ik kan niet echt uitleggen hoe ik het doe want ik ben de periode van sparen voorbij.
   Als ik nu zou sparen, dan zou ik, zoals jij, elke maand een vast bedrag vooropstellen. Als de GOGI een STOP levert, dan zou ik dat op mijn spaarrekening laten staan. Als de GOGI na een tijd een SPREAD toon, zou ik het saldo van die spaarrekening ineens aanwenden.
   De laatste jaren is er bijna elk jaar zo’n moment om aan te kopen gepasseerd. Sommige aankopen van mijn aankopen van half februari 2020 halen nu om en rond de 50% meerwaarde.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.