Cijfers en statistieken

Screeningcijfers op 31 12 2020

Je zal zeker al meegemaakt hebben dat men je toont welke prestatie een fonds al heeft gerealiseerd sinds…  om dat fonds aan te prijzen.  Dat fonds dan aankopen, is de verkeerde beslissing: je had het moeten aankopen op de vermelde datum. Nu ben je grandioos te laat.

Aan de hand van onze screeningcijfers kan je zien (en dit met een quasi garantie) tussen welke vork (tussen BEAR en BULL) jou rendement gaat uitkomen binnen enkele maanden.  De mediaan is een handig hulpmiddel om te vergelijken. 

De MP Quality Indicator geeft je de verhouding rendement/risico en aan de hand van de RISK-factor kan je jouw risico in de gaten houden.  De medianen L120 en L60 geven een indicatie voor de volgende weken.

Een staalharde garantie kunnen ook wij niet geven, maar als een fonds of tracker een mediaanrendement heeft van bijvoorbeeld 4% dan zal jij ofwel enorm veel geluk moeten hebben, of je zal moeten rekenen op een wonder, opdat jij met dat fonds elk jaar een rendement van 8% zal behalen.

Voor deze screening baseer ik mij op cijfers die, als het fonds lang genoeg bestaat, teruggaan tot 1/01/2010. Fondsen die opgestart werden na 1/01/2018 werden niet weerhouden omdat je op zo’n korte periode moeilijk kan spreken over een langjarig gemiddelde. Alle cijfers werden afgesloten op 1 10 2020

Hoe ging ik te werk ?

Dat kan je hier vinden: in artikel: Resultaten uit het verleden I   en  Resultaten uit het verleden II.

Info over de gebruikte afkortingen, codes en MP Indicators:

Als je meer uitleg wil over de gebruikte codes, dan kan je die hier vinden.  

 

 

Sleutel nodig 001

Aan de hand van deze cijfers kun je heel wat meer over zo’n fonds of tracker afleiden dan je zo op het eerste zicht zou denken.  Daar komen we waarschijnlijk nog op terug.

Als je de mediaan van de jaarresultaten vergelijkt met de mediaan van de laatste 120 en de laatste 60 jaarresultaten dan ga je duidelijk merken dat de rendementen in een dalende trend zitten. Gedaan met de double digit ?

Denk nu niet dat de Coronacrisis aan de basis ligt van die daling: 60 jaarresultaten betekent bij ons nog steeds meer dan 3 jaar en vermits het een mediaan is worden uitersten niet in aanmerking genomen.

Wat kan je er niet mee ?

Kwaliteit ga je kunnen uitfilteren, ook het risico/volatiliteit dat je voor jou aanvaardbaar vindt. Om de Riskfactor te kunnen vatten, ga je misschien best eens kijken welke factor enkele van jouw bekende fondsen krijgen. Eens je die cijfers kent, kan je heel makkelijk bepalen of een fonds volatieler of minder volatiel is.

Garanties kunnen we daarbij niet geven en je kan er ook niet uit opmaken of het nu wel dé moment is om in te stappen: daar is onze GOGIscore een veel accurater signaal. Die GOGIscore is wel heel volatiel zodat we hem twee maal per maand updaten.

Haast en spoed is zelden goed !  Ook bij beleggingen…

3 reacties

 1. Geachte Hr Person
  Ik deed de download van het bestand om het verder te verwerken. Vergis ik me als ik merk dat de Celeigenschappen van sommige kolommen “Standaard” gezet zijn en sommige “percent “..
  Of heb je dat zo gewild ..
  mvg Bob

  Like

  1. Al bij al is het toch vrij duidelijk en echt niet zo dubbelzinnig.
   Als er staat percentage positieve resultaten en je vindt 77 dan betekent dat 77% positieve resultaten.
   Hetzelfde met de medianen.
   Het bespaart mij een deel werk…

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: