Op zoek naar fondsen… 8

In dit artikel gaan we op zoek naar fondsen die buffer moeten zijn tijdens crisismomenten. Als we er van uitgaan dat we tot hiertoe gezocht hebben naar de motors, de kern, van onze portefeuille, dan is het nu de beurt om de fondsen te vinden die de klappen moeten opvangen. Hoe je het ook draait of keert, dat zal ten koste van het totale rendement gaan, maar het is o zo noodzakelijk om die matras in te bouwen. Straks meer daarover.

Hoe heb ik dat gedaan ?

In mijn database heb ik (1) alle fondsen weggefilterd die een Riskfactor van meer dan 60 tonen.

Na die filter heb ik (2) alle fondsen geschrapt met een Med1L120 kleiner dan 2%. Een fonds dat absoluut geen rendement genereert, draagt in niets bij tot een beleggingsportefeuille.

Om er voor te zorgen dat die 2% toch wel een minimum blijft, heb ik (3) alleen die fondsen behouden waarbij de Med1L60 een hoger percentage toont dan de Med1L120.

En zo krijg ik deze lijst:

Vermits er in deze beurswereld geen keiharde garanties zijn, zou ik wel aanraden om te spreiden over meer dan 1 fonds. Neem er gerust een stuk of 4 en probeer ervoor te zorgen dat die niet allemaal in hetzelfde onderliggende beleggen. Er is keuze genoeg.

Vind je deze fondsen toch nog te volatiel (omdat je allergisch bent aan verliezen) dan kan je alvast beginnen met het schrappen van de fondsen waarvan de Risk factor hoger is dan 50. Of je zorgt ervoor dat “jouw” fondsen niet allemaal in die range zitten. Weer is er keuze genoeg.

Komt dan de grote vraag: hoeveel percent ?

Da’s een hele moeilijke want dat percentage (bijv 50% kern en 50% van deze) is voor iedereen anders. Het kan 60/40 zijn; misschien 40/60; waarom niet 30/70 ?

Er zijn twee goede redenen om, bij je eerste stappen, niet overmoedig te beginnen.

Beter te voorzichtig beginnen en later de volatiliteit/risico op te drijven, dan vol overmoed vol tegen de muur aan te botsen en met (voor jouw inzicht) te grote verliezen op te lopen. Zo lang er niets gebeurt, kan iedereen een verlies verdragen, maar eens dat verlies er is, zien heel wat mensen dat niet meer zitten. Ik heb er in mijn leven al heel wat zien schrikken, of problemen krijgen met hun partner…

Door het feit dat de kern, de motor, van de portefeuille sowieso sterker gaat groeien, gaat een 40/60 verhouding op goeie momenten al snel evolueren naar 50/50 of zelfs 60/40.

Bijstorten ?

Om te weten welke fondsen je dient bij te kopen, kan je best de exacte verhouding van je portefeuille op dat moment gaan berekenen. Het tekort van dat moment vul je gewoon aan. Om daar het goede moment voor uit te kiezen, volg je best onze GOGIscore.

Herbalanceren ?

Ongeveer eens per jaar (voor portefeuilles met wat omvang kan dat sneller gaan) maak je je overzicht en kijk je de verhouding na van dat moment. Zorg ervoor dat je niet gaat prutsen met kleine bedragen want dat kan in verhouding erg veel geld kosten.

Is de omvang van het aandelengedeelte te groot geworden, dan verkoop je een deel daarvan. Dat kan bijna op elk moment want je gaat dat niet krijgen na een fikse correctie. Voor de aankoop van de aanvulling “buffer” volg je de GOGIscore. Van zo’n switch hoeven niet per se alle stappen onmiddellijk na mekaar uitgevoerd te worden. Eventjes wat cash aanhouden, heeft nog niemand in de problemen gebracht.

Heb je op dat ogenblik extra cash beschikbaar, dan is een verkoop misschien niet nodig, maar dan kan een bij-aankoop van de bufferfondsen een oplossing zijn.

Van zo’n switchen maak ik ook altijd gebruik om mijn cashbuffer weer op peil te brengen. Een buffer die er voor zorgt dat je op elk moment over een extra inkomen beschikt. Hoeveel deze buffer moet bedragen, is ook weer zo’n persoonlijke vraag. Ik zorg er steeds voor dat deze buffer mij toelaat om gedurende 6 maanden zonder problemen al mijn uitgaven te dekken. Hier zou ik ook weer de starters de raad geven om met een extra grote cashbuffer te starten. Meer beleggen is altijd mogelijk. Verkopen op slechte momenten kan heel diep in je “vlees” snijden.

Beleggen is zoals vele dingen in het leven: leer eerst stappen, voor je begint te lopen.

Alle vragen zijn welkom

Categorieën:

17 Comments

 1. Een fonds die er voor mij uitspringt is BL BL-Global 75 B. Hoge MPQ2020, aanvaardbare RISK-waarde, stijgend rendement (zie MED1L60), al moet ik zeggen dat de laatste week toch dalend.
  Kan dit tippen aan Flossbach von Storch volgens jullie? Volgen jullie dit fonds als kandidaat voor de smart mix?

  Geliked door 1 persoon

  1. Wij volgen heel wat fondsen maar proberen toch een zekere stabiliteit in te bouwen.
   Bovendien hebben wij de wijsheid niet in pacht en zijn wij ook geen uitblinkers in voorspellingen. Wij houden niemand tegen om eigen inzichten te volgen (als je daar maar degelijk over nagedacht hebt).
   Een mooi voorbeeld is het fonds in de reactie van Mich: met onze cijfers zouden wij nooit getipt hebben op BNPP Energy Transition. Nochtans heeft dit fonds zijn NIW verdubbeld op 1 jaar tijd.

   Like

   1. Voor mezelf heb ik een watchlist van fondsen (150), grotendeels fondsen die in uw database ook voorkomen, ik voeg er de return van de laatste 6 maand aan toe. Zo zie ik eerder nieuwe trends ontstaan, waarop ik probeer in te spelen. Zo heb ik toch de helft van de stijging van dit energy fonds kunnen meepikken. Ik heb nu de helft verkocht. Mijn beleggersprofiel is wel dynamischer dan de meeste van uw lezers (vermoed ik).

    Like

   2. Ik ben er bijna zeker van dat jij 1° een dynamisch profiel hebt en 2° ook de zaken van nabij opvolgt.
    Mijn ervaring is dat de grote meerderheid der Belgen een defensief profiel heeft en ook minder actief de portefeuille beheert.
    Normaal krijg je voor dat extra werk dan ook extra rendement. Het tegenovergestelde zou toch spijtig zijn.

    Like

 2. Zorg ervoor dat je niet gaat prutsen met kleine bedragen want dat kan in verhouding erg veel geld kosten.
  Marc deze Kosten; Is dit geen vast percentage van het bedrag dat je verkoopt?

  Like

  1. Je hebt inderdaad gelijk: die kosten zijn vast.
   MAAR, €9,75 kosten op een verkoop van €100 heeft een totaal andere impact dan €9,75 op een verkoop van €3.000…
   Natuurlijk zijn er fondsenboetieks die geen kosten aanrekenen.

   Like

 3. Interessante bijdrage, maar de lijst kan ik niet groter klikken zoals vroeger. Om die te kunnen bestuderen heb ik een vergrootglas nodig. Spijtig.

  Like

  1. Wij gebruiken het moederfonds in onze screenings omdat dat een veel langere historiek heeft. Dat fonds mag echter in BE niet aangeboden worden omdat ze rechtstreeks in goud beleggen. Een vroegere minister die denkt dat hij de slimste is, vond het niet kunnen dat men belegt in grondstoffen.
   De varianten, die wel in Be toegelaten zijn, beleggen via afgeleide producten in goud. Die hebben wel een toelating en zo zie je maar hoe hypocriet onze toezichthouders zijn.

   Like

 4. Ik ben nog niet helemaal mee hoe ik jouw analyse moet zien in de context van de Smart-portefeuilles. Beschouw je dit als een vervanging daarvan, omdat de tijd van de Smart-portefeuilles uitgespeeld is? Of als aanvulling? Wat is dan de reden dat je dit lijstje publiceert? Alvast bedankt voor je reactie.

  Like

  1. Dit heeft totaal niets te maken met de Smart portefeuilles: niet als vervanging of niet als aanvulling. Vergelijk de Risk-factoor maar, dan ga je dat zien.
   Een totaal andere benadering.
   Dit fonds werd besproken op vraag van Josée en vergeleken met fondsen (trackers) die eventueel vergelijkbaar zouden kunnen zijn.
   Ik kan verkeerd zijn, maar ik denk dat je aan deze artikels meer hebt dan aan oproepen van fondsmanagers die komen vertellen hoeveel potentieel ze zien en hopen dat je jouw centen in hun fonds gaat stoppen.

   Like

  1. 1ste bemerking: waarom gaan we het toch altijd zo ver zoeken ? Er zijn in BE zo’n 20.000 fondsen in de aanbieding
   2de bemerking: dit fonds heeft geen akkkoord distributie in BE. Op dit moment zou ik zeker wachten om te kijken wat er uit ons Brexitverrassingscadeau tevoorschijn komt.
   3de als je dat in ’t buitenland moet aankopen, heb je dan al eens gezien wat zo’n 1 eenheid kost ?
   Last but not least: de historiek ? Is het de moeite dat ik inspanningen doe om die toch maar ergens te vinden en dan om te rekenen naar EUR ?

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.