Een globale GOGI markt indicator

Trouwe lezers is het al opgevallen. De GOGI verkeerslichten voor onze portefeuilles zijn tijdelijk verdwenen van deze site. Gelukkig kunnen we ze terug brengen onder een aangepaste vorm.

Een alternatieve benadering

Een tijdje geleden schreef ik dat GOGI voorlopig is uitgespeeld. Dergelijke uitspraak verdient natuurlijk wat nuancering. GOGI werkt op dit ogenblik voor een groot deel van de fondsen niet meer correct, omdat die fondsen geen duidelijke trend meer vertonen. GOGI signaleert afwijkingen van de normale trend en het gezond verstand dicteert dat je geen afwijkingen kan detecteren indien je niet meer weet wat “normaal” is.

Toch zijn er nog een boel fondsen die wel nog een duidelijke trend vertonen, waarvoor de GOGI dus nog wel resultaten aflevert. Dat gaf me een idee om een globale GOGI indicator uit te werken die ons een goed idee geeft waar we momenteel staan. Zelfs als de individuele fondsen in je portefeuille dat niet meer aangeven.

Wat mag je van GOGI verwachten?

Voor we verder gaan, wil ik toch nog even het wijd verspreide misverstand over GOGI uit de wereld helpen.

GOGI werkt volgens een heel simpele theorie. Indien een fonds sneller stijgt dan “normaal”, is de kans op een terugval groter. Hoe sneller het fonds gestegen is op korte tijd, hoe groter de kans op een correctie nadien. We vermijden om tijdens zo’n periode van overdrijving in te stappen. Meer doet GOGI niet.

We lezen echter constant interpretaties van mensen die met GOGI op één of andere manier het ideale instap moment willen bepalen. Indien rendement lager is dan “normaal”, menen ze dat het fonds koopwaardig is. Spijtig genoeg is die redenering niet correct. In dit artikel leggen we uit waarom, maar de essentie is dat GOGI geen waarde kan bepalen en dus ook geen onderwaardering kan aantonen.

GOGI STOP betekent dus dat het fonds in een tijdelijke fase van overdrijving bevindt t.o.v. de recente trend. GOGI SPREAD betekent dat het fonds zich niet in een fase van tijdelijke overdrijving bevindt. Er bestaat geen GOGI “GO” omdat GOGI niet in staat is om te bepalen of een fonds ondergewaardeerd is.

Wat mag je van GOGI Invers verwachten?

GOGI invers geeft vorm aan onze definitie van een “zware correctie” voor een fonds. Net zoals GOGI geen onderwaardering kan aantonen, kan GOGI Invers dat ook niet.

Maar historisch gezien zijn de ogenblikken van een zware correctie vaak een betere aankoopgelegenheid dan andere momenten. Maar er is geen garantie dat het fonds op dat ogenblik ondergewaardeerd is en je mag hier dus ook niet denken in termen van ideaal instapmoment.

De meeste fondsen volgen de globale trend

Wanneer we de verschillende rendementsgrafieken van Smart Mix, Flex en Dynamic bij elkaar zetten, dan is het je ongetwijfeld al opgevallen dat deze dezelfde vorm hebben, maar met kleinere of grotere waarden.

In bovenstaande grafiek kan je de de <> pijltjes naar links of rechts trekken, waardoor je de rendementsgrafiek van Smart Mix en Smart Dynamic kan vergelijken. Je merkt dat die min of meer dezelfde vorm hebben en dezelfde trend volgen. De piek in februari ligt voor beide portefeuilles op hetzelfde moment.

Ook in het verleden liepen de GOGI scores lopen voor verschillende portefeuilles vrijwel synchroon, met hooguit één of twee weken vertraging. Deze observatie is geldig voor veel fondsen, maar voor breed gespreide portefeuilles is dit nog meer waar. En we kunnen dit gebruiken voor het uitwerken van een globale GOGI markt indicator.

Een globale GOGI markt indicator

Voor de defensieve tot neutrale fondsen kunnen we geen betrouwbare GOGI scores meer afleiden. Maar we kunnen de GOGI score van de dynamische portefeuille in feite wel gebruiken als “kanarie in de steenkoolmijn” voor die defensievere portefeuilles. Goed gespreide portefeuilles volgen immers dezelfde trend en een fase van overdrijving in de dynamische portefeuille is ook min of meer toepasbaar op de defensieve portefeuille.

Daarom zullen we voortaan geen GOGI verkeerslichten meer publiceren voor onze individuele portefeuilles, maar één globale markt indicator die toepasbaar is op alle portefeuilles. Deze maand nog in dit artikel, later terug geïntegreerd met de cijfers van collega Marc.

MijnPortefeuille Globale GOGI markt indicator oktober 2020

GOGIGOGI Invers
De globale markten bevinden zich in een fase van overdrijving met kans op een correctie in de komende maanden. Instappen is momenteel afgeraden om verliezen op korte termijn te vermijden.De markten bevinden zich niet in een fase van zware correctie. Er is dus geen uitzonderlijke opportuniteit om in te stappen.

Carl De Ridder (@RoboKat_MK)

5 Comments

 1. Toch een aantal mensen op fintwit die eerst nog een melt-up verwachten en daarna de grote crash van 80% gespreid over een 3tal jaren. (Elliot Wave, Fibonacci)… monetare reset enz..
  Hun meningen verschillen behoorlijk over hoe hoog de melt-up nog zal gaat en het bijhorend tijdframe.
  Ik vermoed dat uw rood licht eerst nog roder zal worden om nadien groener en groener te worden.

  Like

  1. Ook een aantal berichten ontvangen die aangeven dat we ons zullen moeten tevreden stellen met lagere rendementen tijdens de volgende maanden. Iets wat wij al enkele maanden verkondigen.

   Like

 2. 1. Welke voorwaarden dienen vervult om voor GOGI-P een SPREAD te krijgen op markt niveau.
  Wordt er zoals bij fondsen ook een formule toegepast en zo ja wat is deze formule dan?
  2. Wanneer is de globale GOGI-P de laatste 5 jaar op SPREAD gekomen ?
  Dank bij voorbaat voor uw antwoorden.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.