Fiscaliteit

Screening pensioenspaarfondsen

We naderen stilaan het einde van het jaar en uit ervaring weten we dat de meeste Belgen hun jaarlijkse storting pensioensparen tijdens die periode uitvoeren.

Of dat een wijze beslissing is, gaan we hier niet bespreken. Misschien op een ander tijdstip.

We hebben alle cijfers bij mekaar gebracht zodat je aan de hand van het mediaan rendement, onze MP Quality-indicator of rekening houdend met de Risk-factor je keuze kan maken.

Waar je zeker eens dient op te letten: pensioenspaarfondsen zijn allemaal mixfondsen en al die mixfondsen zijn in hetzelfde bedje ziek: bekijk maar eens de mediaan L120 en L60: de huidige rendementen zijn erg pover.

6 reacties

 1. In tegenstelling tot anders, kan ik nu niet op de tabel klikken om ze te vergroten.
  Kunnen jullie hier eens naar kijken ? Bedankt.

  Like

 2. Investeren vooral “verplicht” in Europese aandelen. Eurostoxx50 staat zonder dividend nog altijd op zelfde niveau als 20 jaar geleden. Banken van hier blinken in reclames uit met promoten van hun app of hun zichtrekening, maar niet met hun beleggingen.

  Like

  1. Voor hun beleggingen praten ze alleen over SRI: de rendementen kan je niet in die folders vinden.
   De vermelding dat “cijfers uit het verleden geen garantie zijn” is de uitvinding om brol te blijven verkopen. Men doet ook geen ernstige pogingen om de mensen financiële opleiding te geven: ze zouden te slim worden.
   By the way: mijn ervaring na 30 jaar in de sector = de financiële kennis van heel wat verkopers van beleggingen is bedroevend laag.

   Like

 3. Domme vraag misschien: is de inleg in een pensioenfonds sowieso niet de moeite waard vanwege de 30% teruggave via de fiscus – ondanks kosten en laag rendement?

  Like

  1. Eigenlijk niet zo dom.
   De belastingwinst is natuurlijk een voordeel, maar dat wordt door de meeste spaarders niet aangewend voor hun pensioen maar onmiddellijk opgesoupeerd. Voor je pensioen zou je die belastingwinst immers ook nog moeten opsparen, maar wie doet dat ?
   Eén van de grootste voordelen van pensioensparen volgens mij: je spaart en je kan er niet aan tot de pensioendatum eraan komt. Anders zou ook dat gedeelte door velen erdoor gesluisd worden.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: