Mixfondsenrisico

Mijn collega Robokat wijst op een risico bij de Mixfondsen.

Door de hyper lage rentevoeten (zelfs negatief) slagen de meeste fondsbeheerders er in dat segment niet meer in om nog noemenswaardige prestaties neer te zetten. Door de coronacrisis, een beetje uit zijn lood geslagen, gaat GOGI Invers voor vele van die fondsen een SPREAD geven. Als je zou instappen in zo’n fonds dat kan die minimale opbrengst (heel wat fondsen draaien zelfs verlies op dit moment) geen buffer vormen om een eventuele komende correctie op te vangen: je centen groeien niet aan terwijl de correctie elk moment zou kunnen toeslaan. Kijk maar naar de Nasdaq  die op een week zo’n 10% verloor.

Een gevaarlijke situatie voor mensen die niet graag risico’s lopen.

Ik ben eens in mijn databestand gaan snuisteren en heb daar 212 mixfondsen gevonden.

In die meute ben ik gaan bekijken bij welke fondsen men er in slaagde om een meridiaan rendement van de laatste 60 berekeningen (Med1L60 = 30 maanden)  van meer dan 4% aangroei te verwezenlijken. Het resultaat is pover: slechts 10%.

Opvallend is hier dat bij deze fondsen de Med1L36 een hoger cijfer toont dan de Med1L60: dat toont dat de situatie hier verbetert. Let echter op want dat signaal is zeker niet hetzelfde bij de meeste van die anderen, integendeel zelfs.

Ik ben ook eens gaan kijken waar de GOGI Invers hier een SPREAD geeft: bij slechts 2 fondsen in de tabel. Ik toon die score met opzet niet omdat die notering gold op 1 september en waarschijnlijk nu al verouderd is en niet meer klopt. Een nieuwe GOGIscore verwacht ik te publiceren rond 21 / 09.

Ik verwacht eigenlijk een variatie op hetzelfde thema: alzo “haast en spoed is zelden verantwoord”.

Dit allemaal om je uit te leggen waarom je in de volgende GOGIscore bij de fondsen met minder dan 4% een NOresult gaat ontdekken: teveel risico.

Zelfs op een dieptepunt vinden wij ze weinig aantrekkelijk.

En jij ?

 

 

Categorieën:

7 Comments

 1. Begrijp ik het dan goed dat er eigenlijk een bijkomend “selectiecriterium” komt die zegt dat MED1L60 hoger moet liggen dan 4% tenzij misschien ondertussen MED1L36 hoger ligt dan 4%? Ik heb even de gegevens berekend voor de eigen fondsen en het resultaat is verhelderend, al heb ik het met MED1L72 gedaan. Het leek me logischer om met volledige jaren te werken.

  Like

  1. Als de mediaan van een kortere periode lager uitkomt dan die van de langere, dan duidt dat op een dalende trend. Let echter op want dat zijn momentopnames of korte termijn. Dat kan redelijk vlug omslaan.
   Momenteel is de periode ook heel specifiek: door de Coronapandemie zou het nog wel eens kunnen dat er een stevige correctie komt: als je dan amper meerwaarde hebt verworven, is de kans groot dat je met rode cijfers te maken krijgt. De beslissing gebeurt zo uit veiligheidsoverwegingen: in normale tijden zullen er beleggers zijn die met 3 à 4% per jaar tevreden zijn.
   De lengte van de periode: een mediaan van 60 berekeningen zal volatieler zijn dan eentje van 72.

   Like

 2. Dat hoofbosch fonds ,helemaal bovenin uw tabel, staat nu al een paar dagen in mijn ogen te blinken. Dus naar de website van hoofbosch om het van naderbij te bekijken.Lijkt mij toch wel een topfonds:1)belegt in slechts 3 landen zijnde verenigde staten,zwitserland en thuisland nederland.2) belegt NIET in onroerend goed,opkomende markten,financials en……technologie!! 3) 10%goud 4) tot max 10%staatsobligaties en dat enkel van nederland en zwitserland.Ene voor in de voorbeeldportefeuille zou ik zo denken! Of loop ik te hard van stapel ?

  Like

  1. Om in onze modelportefeuilles in aanmerking te komen, dienen ze vlot aankoopbaar te zijn in BE en ik vrees dat dat hier een probleem is.
   Ik weet ook niet wat het minimum aankoopbedrag is. Dit fonds werd getipt door een Nederlandse lezer.

   Like

 3. Ik vrees niet geschikt voor de kleine belegger.aankoopbedrag 100000€ volgens morningstar.maar belegd blijkbaar wel in meer dan 3landen

  Like

 4. Oei,oei.en ik weet nog niet of ik in het testament van mijn suikertante sta. Dacht nu ergens een verborgen parel gevonden te hebben……Marc en Fred bedankt voor de info!

  Like

 5. Er is een probleem met één van de fondsen in deze lijst: het hefboomfonds H2O (Natixis) is door de Franse toezichthouder “op slot” geplaatst wegens problemen met de waarderingen van sommige beleggingen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.