Cijfers en statistieken

Prestaties van de Smart Selection in 2020

Op regelmatige basis evalueren we op visuele manier de prestaties van onze Smart Selection portefeuilles. Een belangrijke marktcommentaar, die iedereen beslist moet lezen, vind je onderaan het artikel.

De grafieken die je hierna ziet, zijn geen koersgrafieken maar tonen wel de winst/verlies evolutie van de portefeuilles in de loop van de voorbije 12 maanden. Dit zie je telkens in de groene grafiek.

Omdat de verschillende grafieken een andere schaal hanteren, moet je wat oppassen om die onderling te vergelijken. Daarom voegen we een index (blauwe grafiek) toe als referentiepunt. In tegenstelling tot wat sommigen denken, hanteren wij geen index als referentie voor onze portefeuilles en daarom blijft de blauwe grafiek onbenoemd.

Opgelet: de samenstelling van de diverse Smart Selection portefeuilles werd in mei gewijzigd. Dit was de reden waarom we dit artikel enkele maanden niet hebben geupdated. Je gaat dan a.h.w. met terugwerkende kracht resultaten geven voor het voorbije jaar, wat niet correct is. Hoewel banken zoiets vaak ook durven doen.

We publiceren de prestaties onder voorbehoud dat ze afwijken van de prestaties met de oude samenstelling en dat je dus niet teveel aandacht moet besteden aan de absolute cijfers. Toch zijn de cijfers en grafieken wel interessant genoeg als we kijken naar algemene trends.

MP Smart Mix

MP Smart Flex

MP Smart Dynamic

50/50 tracker portefeuille

De cijfers eind augustus 2020

1 maand 6 maand 1 jaar
MP Smart Mix 2,14% 1,33% 1,28%
MP Smart Flex 4,18% 6,44%% 6,96%
MP Smart Dynamic 4,63% 12,88% 12,35%
50/50 tracker 2,25% 2,84% 2,30%

 

Marktcommentaar augustus 2020

In de diverse grafieken heb ik een horizontale paarse stippellijn aangebracht. Deze markeert de piek van de grafiek in februari 2020. Zo kan je makkelijk afwegen hoe de diverse portefeuilles herstelden van de corona crash t.o.v. hun piekprestatie (die voor iedere portefeuille op een ander niveau ligt).

De Smart Mix staat nog ver onder haar piekrendement. De Smart Flex staat er heel wat dichter bij en de Smart Dynamic is reeds helemaal hersteld van de crash.

Hoe defensiever de portefeuille, hoe relatief slechter ze  herstelt van deze crash. Hoe dynamischer, hoe relatief beter. Het is niet de eerste maal dat we dit vast stellen, ook bij vorige correcties was dit het geval.  Er zijn uiteraard fondsen die anders reageren, maar vele fondsen volgen deze trends. Dit is dus een signaal waar iedere belegger toch even moet bij blijven stilstaan.

Defensieve en neutrale portefeuilles lijden in absolute cijfers natuurlijk veel minder verlies tijdens een crash, maar hebben nadien relatief veel moeite om dat beperkte verlies uit te wissen. Zo wordt het wel erg moeilijk om nog winst te maken in woelige tijden. Een dramatisch gegeven voor alle beleggers behalve de zeer dynamische belegger. Mag enkel die dynamische belegger nog verder blijven beleggen?

Hoe kan je hier als defensieve of neutrale belegger mee omgaan?

We hebben het al enkele malen op deze site naar voor geschoven: wie als defensieve/neutrale belegger op dit ogenblik nog altijd gewoon gespreid instapt, zal de komende jaren erg weinig rendement halen. Zelfs de gewone GOGI helpt hier niet meer, want GOGI is enkel gemaakt om piekmomenten te vermijden. En dat is duidelijk niet goed genoeg meer, want het is al bij al maar een beperkte optimalisatie.

Wie echter GOGI invers hanteert, heeft in maart-april kunnen instappen aan braderij prijzen. Enkel wie een dergelijke restrictieve instapstrategie op basis van een systeem zoals GOGI invers hanteert, zal nog behoorlijke rendementen op zijn/haar nieuwe investeringen kunnen neerzetten. Ook wie voor een defensieve portefeuille kiest, kan op die manier nog een deftig rendement halen.

Dat betekent misschien wel dat je maar één of twee maal per jaar een instapmoment zal krijgen. Misschien zelfs dat niet. Het is een strategie die heel veel geduld vergt en je moet daarbij schijnbaar mooie winsten laten voorbij gaan. Met de nadruk op schijnbaar.

De 50/50 tracker portefeuille

We besteden ook nog even aandacht aan de 50/50 tracker portefeuille. We gaan de prestaties niet vergelijken met de andere portefeuilles omdat de Smart portefeuilles in samenstelling zijn gewijzigd, zoals in de inleiding werd uitgelegd. Toch kunnen we dezelfde oefening doen met de paarse stippellijn. En dan moeten we vaststellen dat de 50/50 ook erg moeizaam herstelt van deze crash.

De bijna magische prestaties van de afgelopen 2 jaar lijken daarmee doorbroken. Voor een neutrale portefeuille heeft deze combinatie wel erg veel moeite om te herstellen. Ze is nu éénmaal statisch en kan niet inspelen op opportuniteiten die actieve fondsen wel kunnen nemen.

© Carl De Ridder (@Robokat_MK)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: