BNPP Energy Transition Fund

Enkele dagen geleden liet een lezer ons weten dat hij een fonds gevonden had met spectaculaire rendementen. Een YTD van net geen 50% vonden wij ook opmerkelijk.

Een gemakkelijke manier om fondsen te vinden:

Echter zeker niet zonder gevaar !

Men kan fondsen selecteren op rendement: zo vindt men op een meer dan gemakkelijke fondsen die de voorbije weken, maanden,…  opmerkelijke resultaten hebben weten te realiseren.

Ook sommige adviseurs/fondsenverkopers gaan vaak zo te werk. Je wordt dan verleid (of is het misleid) omdat je hoopt ook zo’n resultaat te behalen.

Maar zelfs de fondsbeheerders of fondsenhuizen zetten graag zo’n fonds in de schijnwerpers. In pre-Coronatijden kwam die fondsbeheerder dan fier een presentatie geven en de volgende dagen kon je overal een relaas van die goednieuwsshow vinden. In de presentatie werd er dan ook nog gewezen op het potentieel dat het fonds nog had.

Nu word ik overstelpt met aankondigingen van online-presentaties, maar ik steek er mijn tijd niet meer in omdat het telkens van hetzelfde is. Bovendien vind ik zo’n online presentatie veel te onpersoonlijk want men kan amper vragen stellen.

Je kan je afvragen of de fondsbeheerder dat spectaculair rendement (hier in dit geval bijna 50% in ongeveer een half jaar) nog eens gaat behalen in de volgende maanden. Bomen groeien immers niet tot in de hemel. Ook sporters dienen na een wereldprestatie even te recupereren.

De kans is ook groot dat jij dat fonds veel te duur gaat aankopen of dat jij gewoon achter de winnaars gaat aanlopen.  Immers als je dat fonds aangekocht hebt, blijkt na een tijdje toch wel dat er een ander fonds spectaculaire winsten heeft behaald.  Al meegemaakt ?

Terzake:

Het fonds dat werd getipt, was BNPP Energy Transition (distri) met Isincode LU0823414551.

Wij vermoeden dat de tip uit Nederland kwam (of van een Belg die even niet oplette) want fondsen die een dividend uitbetalen zijn in BE niet interessant. Je betaalt als Belg namelijk op elk dividend zo maar eventjes 30% roerende voorheffing.  Als je af en toe een deel eenheden verkoopt, betaal je die taxatie niet.

In mijn systeem is het quasi onmogelijk om die uitbetaalde dividenden te verwerken. Daarom gebruik ik altijd de kapitalisatievariant. In dit geval BNPP Energy Transition (Acc) met Isincode LU0823414635. Omdat het onderliggende fonds identiek is, zijn de resultaten van deze variant wel gelijk bruikbaar.

Resultaten screening:

Ik had al vermeld dat de YTD bijna 50% was. Daarbij was ook opmerkelijk dat er in september van 2019 twee nieuwe fondsbeheerders waren gestart. Liggen die aan de basis van dat resultaat en de ommezwaai in het fonds dat voordien zeker geen potten brak.

Wat me in de screening opviel: onze RISK-factor komt op 193 en da’s heftig. Zelfs beleggers die tegen een stootje kunnen, moeten hier afhaken. Voor defensieve beleggers is dit een NO GO. Ik kreeg een BULL van 20% en een BEAR van -26,9%.

Dan de GOGIgraf die alles duidelijk maakt:

Omdat de GOGI Invers hier boven de gewone GOGIscore loopt, hebben wij in vorige artikels al uitgelegd dat de meeste beleggers enkel verliezen hebben opgelopen met dit fonds.

Je ziet hier wel duidelijk de puike prestatie van dit jaar.

Ik stelde mij echter vragen over het feit dat die prestatie geen gevolg of reactie kreeg in de MedL120, maar ook niet (en dat is bizar) in de MedL60. Zo’n belangrijke wijziging zou toch zichtbaar moeten zijn, zelfs in een mediaan van 60 halve maanden ?

Is er een fout geslopen in de formule?

Na controle bleek alles netjes in orde.

Ik ben dan eens de reeks jaarresultaten gaan overlopen en heb vastgesteld dat ook in het verleden zo’n uiteenlopende resultaten werden behaald. Heel schitterende prestaties gevolgd door zeer zwakke (of slechte) resultaten: zo blijft de mediaan op zijn normale (lage) koers.

Afsluiter:

Dit is geen fonds voor beleggers die een broertje dood hebben aan volatiliteit en ook niet voor een “buy and hold-strategie”.

Als je de goede instapmomenten kan bepalen, kan dit een fonds zijn voor beleggers die hun zaken van nabij opvolgen. Bij fondsen waar de MedL120 een negatief cijfer toont, kan onze GOGIscore niet helpen. Met een GOGIgraf zou het wel kunnen, maar ik kan je niet beloven dat ik die ga kunnen opvolgen en telkens publiceren.

Vragen of toevoegingen altijd welkom.

Categorieën:

9 Comments

 1. Dit was deel van artikel dat ik gevonden heb, een dikbetaalde “architect” van de bank die zich met zo’n dingen bezighoud.

  De drie favoriete duurzame fondsen van de architect van Europa’s grootste ‘groene’ dakfonds
  Guy Janssens is een grote believer van duurzaam beleggen. Dankzij zijn team is het duurzame dakfonds van BNP Paribas Fortis met 8,5 miljard euro het grootste van Europa geworden. Een dakfonds of ‘paraplufonds’ (in het Engels: ‘umbrella fund’) is een fonds dat niet zelf belegt in aandelen of obligaties van individuele bedrijven, maar wel in deelbewijzen van fondsen. Het is een fonds-van-fondsen.

  Zo belegt het duurzame dakfonds van BNP Paribas Fortis in een vijftigtal duurzame beleggingsfondsen. Voor zijn drie favoriete beleggingen, schuift Janssens alvast drie thema’s naar voor. Deze zullen nog vele jaren belangrijk blijven bij het streven naar een betere wereld. Tegelijk moet beleggen daarin een extra rendement kunnen opbrengen.

  Bij elk thema stelt Janssens een passend, actief beheerd beleggingsfonds voor. De voorbije tien jaar haalden duurzame beleggingen vaak een hoger rendement dan ‘gewone’ beleggingen. Lees ook: duurzaam beleggen scoort groene cijfers op de beurs.

  1. Energietransitie: BNP Paribas Energy Transition
  Eind augustus 2019 transformeerden twee nieuwe beheerders het bestaande fonds Parvest Energy Innovators naar het BNP Energy Transition Fund. Daardoor veranderde de focus drastisch. Het fonds belegt voortaan in aandelen van wereldwijde bedrijven die zich inzetten voor de energietransitie, de overgang van fossiele brandstoffen (steenkool, aardolie, aardgas) naar meer duurzame energievormen.

  De focus ligt hierbij onder meer op hernieuwbare energie, energie-efficiëntie, duurzaam transport en groene gebouwen en infrastructuur. Er wordt belegd in een gefocuste portefeuille van 30 tot 50 aandelen.

  Een verdere energietransitie is noodzakelijk. Om de klimaatdoelstellingen van Parijs te halen, moet de CO2-uitstoot de volgende jaren fors lager. Hiervoor zullen heel wat investeringen nodig zijn. Het fonds belegt vooral in ondernemingen die rechtsreeks bijdragen aan de verlaging van energiegerelateerde CO2-uitstoot. Bedrijven die oplossingen kunnen bieden voor deze milieu-uitdagingen zullen de komende jaren wellicht een bovengemiddelde groei van omzet en winst kunnen voorleggen.

  Het beleggingsteam past ook het duurzaam beleggingsbeleid van BNP Paribas Asset Management toe. Dat houdt rekening met ESG-criteria voor milieu, maatschappij en goed bestuur (ESG: Environmental, Social and Governance).

  In het segment van energietransitie zijn vele relatief kleine bedrijven actief. Daardoor belegt het fonds vooral in de zogenaamde mid- en small caps oftewel kleinere beursgenoteerde bedrijven. Kleinere bedrijven worden door minder analisten opgevolgd. Daar is dus nog ruimte om goede bedrijven te vinden met een aanvaardbare waardering. Het beheer gebeurt volledig onafhankelijk van de benchmark, waardoor de beheerders echt op zoek kunnen gaan naar de meest beloftevolle aandelen met de hoogste groeiperspectieven tegen een aantrekkelijke waardering.

  Like

  1. De vraag die men zich moet stellen bij beleggen:
   Zoekt men rendement op een ESG-wijze of is ESG de prioriteit met als het kan enige opbrengst.
   De laatste tijd krijg ik vele berichten over hoe ESG zo’n fonds wel is, maar wordt er in die berichten niet meer gesproken over rendement…
   Hoe men er ook over denkt: met dit fonds hebben de meeste mensen geld verloren !
   Fondsen die beleggen in fondsen: kosten over kosten…

   Like

   1. Ik heb deze (energy transition) gekocht in juli, staat nu aan bijna 59%. Is het verstandig deze te houden of verkoop ik? Heb nu al bijna 600€ winst.

    Like

   2. Om daar zo maar op te antwoorden, zou ik een (werkende) glazen bol nodig hebben. En dan zou je nog kunnen vragen wanneer?
    Wat ik wel kan zien in mijn cijfers: dit is een erg volatiel fonds met een Riskfactor 189…
    Als ik verder kijk dan krijg ik een mediaan rendement sinds de start van -5% (min 5). Ook de mediaan van de laatste 120 is -5%. Die van de laatste 36 is zelfs -12,3%.
    Dat betekent dat dit een voorbeeld is van een satellietfonds waar jij op het juiste moment (dankzij een voorbeeldig inzicht of veel geluk) bent ingestapt. Op dit ogenblik schiet het als een raket in de hoogte. Het laatste jaarrendement in mijn tabel is +119%. Zoiets kan niet blijven duren.
    Volgens mij (maar spreek me gerust tegen) geen fonds om te houden. Ik zou het van zeer kortbij opvolgen en bij het minste onheil buiten wippen. Je kan dat doen door voor jezelf een limietkoers te bepalen en die dagelijks op te volgen.

    Like

  2. Als je die informatie leest en daarbij wordt vermeld dat de YTD bijna 50% is, dan denk je toch dat je hier een Top-fonds aangeboden krijgt ?
   Gelukkig doorprikt onze screening die ballon en komt zo’n fonds met de billen bloot te staan.
   Maar hoeveel klanten van BNPP zouden in de val lopen ?

   Like

 2. Duidelijk in overdrive dit fonds. Idd heel wat klanten zullen in de val lopen.
  BNPP heeft nog 2 anderen “duurzame tips” fondsen. Uitleg gevonden via Tw**

  2. Gezond leven: RobecoSAM Sustainable Healthy Living
  Dit thematisch fonds belegt wereldwijd in aandelen van bedrijven die actief zijn in technologieën, producten of diensten voor voeding, gezondheid, lichaamsbeweging en welzijn. Het fonds integreert eveneens de normale duurzaamheidsaspecten aan de hand van de ESG-criteria.

  Qua rendement wil dit fonds van Robeco beter presteren dan de MSCI World Index.

  De trend naar een gezondere voeding en een fitte levensstijl kan je dus ook via een beleggingsfonds bespelen. Of hoe uw portefeuille ook kan aandikken door calorieën te tellen. De achterliggende gedachte van de strategie is de almaar stijgende factuur voor de volksgezondheid. Bij vele consumenten is er al een gedragsverandering. Mensen gaan op zoek naar gezonde voeding en levensstijl.

  10 grootste posities
  1 Nestlé 4,6%
  2 Novo Nordisk 4,2%
  3 Roche Holdings 3,9%
  4 Unilever 3,8%
  5 Thermo Fisher Scientific 3,7%
  6 Agilent Technologies 3,5%
  7 Boston Scientific Corp. 3,2%
  8 Columbia Sportswear 3,1%
  9 DSM 3,0%
  10 Cemer Corp. 2,9%
  Het fonds focust vooral op bedrijven met innovatieve producten, diensten en technologieën die een gezonde levenswijze promoten of de levenskwaliteit bevorderen. Denk aan beschavingsziektes die ontstaan door overgewicht en een zittende levensstijl. Het belang van een gezonde levensstijl is ook voor de economie duidelijk en tal van bedrijven bieden hierop toegespitste innovatieve producten en diensten aan.

  De markt voor een gezonde levenswijze, die kwalitatieve voeding koppelt aan lichaamsbeweging en het streven naar welzijn, heeft zich al sterk ontwikkeld en is vandaag goed voor meer dan 3.500 miljard dollar omzet per jaar. In dit sterk groeiende domein belegt RobecoSAM Sustainable Healthy Living, ook weer rekening houdende met de ESG-criteria.

  Verdeling over sectoren
  Gezondheid 46,7%
  Consument verbruiksgoederen 21,6%
  Grondstoffen 12,0%
  Consument luxegoederen 11,9%
  Cash 2,7%
  Industrie 2,6%
  Informatietechnologie 2,6%
  Extra info over de concrete beleggingen en posities van het fonds RobecoSAM Sustainable Healthy Living.

  3. Beleggen in water, het blauwe goud: BNP Paribas Aqua
  Onze planeet bestaat voor 73% uit water. Maar 97% daarvan is zoutwater en van de resterende 3% is er een groot gedeelte bevroren of vervuild. Zo is amper nog 0,25% bruikbaar voor mens en dier …

  Bovendien nam de wereldbevolking toe van 1,6 miljard mensen in 1900 tot 7,4 miljard nu. In 2050 zullen er 9 miljard mensen zijn. Het waterverbruik neemt nog meer toe dan de bevolkingsgroei, onder andere door de verstedelijking. Dat brengt bijkomende uitdagingen met zich mee, zoals watervoorziening voor iedereen en afvoer van vervuild water.

  Daarvoor zijn grote infrastructuurwerken nodig. De nieuwe, grote steden in Azië en Afrika staan nog aanzienlijke investeringen te wachten. De westerse steden moeten dan weer hun verouderde drinkwatervoorzieningen vernieuwen. Alleen al in Londen gaan er elke dag via lekken 30 olympische zwembaden aan drinkbaar water verloren. Maar de Londenaren hebben al beslist om 13.000 kilometer nieuwe waterleiding aan te leggen.

  Ook de veranderende consumptiepatronen verhogen de nood aan water. In de ontwikkelingslanden schakelen de inwoners met een stijgend inkomen over van basisgrondstoffen zoals graan, rijst en mais naar meer dierlijke producten en voedingsproducten die rijk zijn aan vet en suiker. Dit is niet alleen nadelig voor het milieu en de gezondheid, maar brengt ook een hogere waterconsumptie met zich mee.

  Het fonds BNP Paribas Aqua bestaat uit beleggingen in bedrijven die voor gemiddeld 65% actief zijn in de watersector. Het fonds belegt wereldwijd in 50 tot 70 aandelen die voldoen aan de ESG-criteria van BNP Paribas Fortis.

  Like

 3. >> zo vind men op een meer dan gemakkelijke fondsen die de voorbije weken, maanden
  zo vindT men op een meer dan gemakkelijke MANIER fondsen die…

  >> Nu wordt ik overstelpt
  Nu word ik overstelpt

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.