De Franky-Matic – versie Hugo en Het manneke

Het manneke heeft ons een nieuwe versie bezorgd die nu volledig zou werken.

Als je, zoals wel meerdere beleggers,  verschillende fondsen bij verschillende brokers/distributeurs hebt aangekocht, dan kan dit programma jou zeker van pas komen.

Vooreerst dank ik onze lezer, Franky, die dit programma heeft ontworpen. Onze lezer Hugo heeft gezorgd voor de laatste update. Je kan er zeker nog andere vinden met veel meer toeters en bellen, maar dat gaat dan waarschijnlijk niet gratis zijn. Als je vragen hebt, kan je die steeds als reactie insturen en dan zal er wel een ervaren gebruiker je proberen van dienst te zijn. Als je een relevante verbetering of uitbreiding in mekaar geknutseld hebt, dan mag je ons altijd contacteren zodat we ze online kunnen brengen.

Als ik het goed begrepen heb, dan haalt deze tool de NIW-waarden automatisch op zodat jouw overzicht steeds up to date blijft.

Deze update van 08 09 2019 zorgt ervoor dat ook de GOGI-invers wordt weergegeven.

Voor diegenen die deze tool al in gebruik hebben, is het misschien handiger om eens gaan te kijken in deze nieuwe tool en de ingevoegde kolom eigenhandig in te passen in je tool in gebruik. Zo hoef je niet helemaal terug opnieuw te beginnen. Ik kan je reeds verklappen dat je daarvoor geen nieuwe “macro’s” zal nodig hebben.

 

De handleiding vind je hier:

https://www.bullionvault.com/chart/bullionvaultchart.js?v=1

 

 

Ik heb het bestand moeten zippen om het te kunnen uploaden. Gelieve het te unzippen en sla het dan op jouw computer op.

Maak een kopie om er mee aan de slag te gaan. Loopt er dan iets mis, dan hoef je niet helemaal terug van nul te starten…

Omdat Morningstar.be nogal slordig omspringt met zijn benamingen, bleek onze tool niet altijd een waarde te vinden. Het manneke heeft daarom een nieuwe versie gemaakt die dat probleem zou omzeilen.

Versie  Franky-matic 1.10.5 van het manneke met Koers of Bid:


https://www.bullionvault.com/chart/bullionvaultchart.js?v=1

 

Succes er mee !

En nogmaals dank aan Franky !

En natuurlijk ook aan Hugo en het Manneke.

 

Categorieën:

41 Comments

 1. Dag Marc,

  De integratie van de nieuwe versie is helaas niet succesvol (wellicht door de complexiteit van het documenten met zeer complexe formules – ik ken daar niks van…). Ik stoot op 2 problemen:

  – De nieuwe Franky-Matic 1.10.5 kan niet meer bijgewerkt worden: hij haalt geen enkele NIW van Morningstar meer op, elk fonds wordt met een rode rand omlijnt (versie 1.10.4 vorige woensdag deed dit wel nog).

  – De integratie van de meest recente GOGI-files in de Franky-matic lukt niet. Uw meest recente file (GOGI 2020 07 16) kan niet geïntegreerd worden. Wanneer ik een oudere file neem (GOGI 2020 03 01 die op de blog staat), lukt dit wel. Zou het kunnen dat de indeling (kolommen, titels) van het GOGI-document veranderd is in de laatste versies, waardoor de Franky Matic vastloopt hierop en niks kan weergeven?

  Groeten en bedankt voor al jullie enthousiaste energie!

  Like

  1. Wat betreft die GOGI-files: doe daaraan verder geen moeite, er komt nog deze week een update van die file.
   Ik ben eraan bezig en zie dat heel wat fondsen een stap terug zetten.

   Like

   1. Heb de versie zoals ze hierop de site staat getest. Werkt perfect.
    @Ruben, ik zie het probleem niet…
    Greetz

    Like

   2. Ik heb jaren geleden nog deelgenomen aan een werkgroep van Portima (een verdeler van data bij de verzekeringsmakelaars): een programma doen werken zonder verrassingen bij verschillende mensen met allemaal verschillende programma’s en versies is absoluut een huzarenstuk.

    Like

   3. @ het Manneke: dus het bijwerken van de NIWs verloopt vlekkeloos bij u in de laatste versie?
    Amai, da’s inderdaad vreemd. Bij uw versie van vorige week lukt het bijwerken, maar er liep iets mank met de kolom ‘aantal’. In deze versie vullen de kolommen correct, maar hij kan geen enkele NIW meer bijwerken. Ik check het nog eens.

    @ Marc: Wat is eigenlijk de reden dat sommige fondsen (zoals Flossbach von Storch multiple opportunities) nu plots werken met een bid en offer koers? Vroeger hadden die dat toch niet dacht ik?

    Like

   4. Ik vind voor het Flossbachfonds zowaar 14 verschillende noteringen op vandaag.
    Het noteert op de beurs van Frankfurt, Berlijn,… Ik gebruik alleen de NIW: dat is de officiële prijs van het fondsenhuis.
    Let wel: al die verschillende noteringen lopen geen euro’s uit mekaar. Soms zijn dat maar enkele eurocentenverschil.
    Je moet maar eens elk uur opnieuw gaan kijken op M*: soms krijg je dan voor een fonds telkens een andere prijs. Voor je eigen portefeuille maakt de aankoopprijs een verschil maar ik moet voor mijn database de officiële notering hebben.
    Ik vermoed dat M* er met opzet een spelletje van maakt om systemen die gaan zoeken het leven zuur te maken. Tenzij je betaalt !!!!

    Like

 2. @ het manneke: probleem opgelost. Werkt perfect nu! Was accidenteel vergeten de kolom ‘munt’ over te nemen uit oude Franky Matic. Vandaar dat hij vastliep, dom van mij…
  Thanks for the great work en updates!!
  Greetz

  Like

 3. Hartelijk bedankt, het vereenvoudigt mijn twee-wekelijkse update aanzienlijk. Al gebruik ik enkel de functionaliteit om de huidige koersen van mijn fondsen op te zoeken. Opvolgen doe ik nog steeds in mijn eigen ontworpen spreadsheet. Spijtig dat de pensioenfondsen van BNPP en de Argenta Life fondsen (sorry dat om historische redenen deze nog in mijn portefeuille zitten) niet te vinden zijn op MS. Dat blijven dan de enige manuele updates.

  Like

  1. Als je de ISIN-code van een pensioenfonds (ik heb dat van Argenta) toevoegt aan je portefeuille in MS, krijg je wel de actuele koers. Doch het binnentrekken lukt niet meer automatisch. Deze moet ik manueel invullen.

   Like

 4. Ik bemerk dat vandaag de wisselkoersen niet meer opgehaald kunnen worden (v1.10.5), mogelijk heeft de website http://www.wisselkoers.nl wijzingen aangebracht. Hoe dit te herstellen ? Heb geen inhoudelijke kennis van macro’s maar ben in staat om met een kleine instructie dit aan te passen. Dank voor de hulp.

  Like

 5. Na een paar dagen met problemen, heeft het zich vandaag vanzelf opgelost. Op de website ziet alles er terug hetzelfde uit, en de koersen worden opnieuw opgehaald.

  Like

 6. Een vraag aan Hugo of iemand anders die raad weet.
  Tot hiertoe kreeg ik dividenden altijd cash uitbetaald. Maar nu doet voor het eerst de mogelijkheid zich voor om ze deels in aandelen te laten uitbetalen, en de overschot cash te ontvangen.
  Hoe registreer ik dit in de FrankyMatic ? Is dit een aankoop van x-aantal aandelen voor bedrag y, en een verkoop van 0 aandelen voor de waarde van y + cash dividend ?
  Of slaag ik hier de bal compleet mis en moet het anders ?

  Like

  1. Beste Ann,
   volgens mij is dit de juiste manier, maar ik raad u aan om een kopij te nemen van uw bestand, en te testen:

   Ingeven ontvangen dividend in aantal eenheden (dus niet in cash)

   Dit geef je aan in de tabel “TRANSACTIES IN”
   De kolommen die je moet invullen zijn:
   • ISIN
   • Investering in EUR:
   >> hier geef je “0” in.
   • Datum van de aangroei.
   • Aantal: Het aantal eenheden dat je hebt gekregen. Dit getal kan cijfers na de komma bevatten.

   Ontvangen dividenden (cash) registreren?

   Dit geef je aan in de tabel “TRANSACTIES UIT”
   De kolommen die je moet invullen zijn:
   • ISIN
   • Opbrengst in EUR: Het totale bedrag in EUR dat je hebt ontvangen voor de verkoop.
   • Datum verkoop.
   • Aantal:
   >> hier geef je “0” in.

   Succes ermee,
   Hugo

   Like

 7. Het is weeral prijs, M* heeft alweer wat gewijzigd en het ophalen van de koers van indivuduele aandelen werkt niet meer bij mij. Dit gaat boven mijn programeerpetje. Misschien kan Hugo ons helpen ?

  Like

  1. Ik ervaar geen problemen met het ophalen van de koersen. Ik vermoed dat het in jouw geval dus niet aan M* gaat liggen.

   Like

   1. Het gaat alleen over individuele aandelen , de koersen van fondsen worden wel correct opgehaald

    Like

 8. Vanuit iex.nl lukt het momenteel ook niet meer om de koersen van aandelen binnen te trekken. Kent er nog iemand een alternatief ?

  Like

 9. Heb ondertussen een ganse dag gezocht en oplossing gevonden om individuele aandelenkoers uit M* terug binnen te trekken.
  Voor degene die wil experimenteren :
  Als je in de Getcourses subroutine van de macro onder de if then else van “/stockreport/” de woorden “Laatste koers” vervangt door “IntradayBid” en “</SPAN" vervangt door "</span" dan werkt het weer. Waarschijnlijk tot M* weer wat wijzigt. Opletten voor de hoofd en kleine letters.

  Like

  1. Bedankt ! Ik had de wijziging eerst gedaan met Replace All, waardoor de koersen niet meer opgehaald werden… Duidelijk iets te ijverig ;).
   ‘k Ben blij dat het terug werkt !

   Like

   1. Bij het testen overdag, leek het correct. Bij het binnentrekken ’s avonds, wat ik altijd doe, blijkt dat hij niet de correcte koersen ophaalt. Er zit een afwijking op ten opzichte van de slotkoers die op Market Monitor en andere sites gepubliceerd staat.

    Like

   2. Weet niet of Hugo iets voorzien heeft in zijn nieuweste versie. Maar ik blijf voorlopig met mijn “aangepaste” versie werken . Individuele aandelen kunnen ophalen was voor mij belangrijk. Goed te horen Ann dat de aanpassing bij U ook werkt .

    Like

 10. Beste. Ik merk dat voor de fondsen, de “Y1” ook niet meer correct worden opgehaald. Ligt de oplossing gelijkaardig?

  Like

  1. Bij mij geen probleem om Y1 op te halen . Moet je eens kijken op M* of de “Y1” nog wordt weergegeven op dezelfde manier voor dat fonds, en voor andere fondsen . good luck.

   Like

   1. Goeiemorgen. Hij haalt de Y1 wel op (en ook de Y3) maar neemt enkel de cijfers na de komma mee. Als er op M* dus 4,19 staat, dan neemt de frankymatic (ook de nieuwe versie) enkel de 0.19 over. En dit voor alle fondsen.

    Like

 11. Beste Ann,
  Als je de slotkoers wenst op te halen in plaats van de IntradayBid ( dit is de real-time waarde op de markt met 15 min. vertraging) dan moet je in plaats van “IntradayBid” zoeken in de macro naar “LastClose”. Probeer “IntradyBid” eens te vervangen door “LastClose”.
  Ik vermoed dat IntradayBid alleen beschikbaar is als de markten open zijn , maar daar ben ik niet zeker van.

  Like

 12. Ann,

  Heb nu eventjes getest (de markten zijn zondag gesloten) om de koersen van individuele aandelen op te halen uit M*.

  Als je “Laatstse Koers” gebruikt als zoekterm dan wordt deze unieke waarde alleen correct opgehaald uit M* als de live markten gesloten zijn. Er staat dan slechts inderdaad één waarde bij de Laatste koers.

  Echter wanneer de markten open zijn verandert M* interactief zijn display en worden er twee waarden (live met 15min. vertraging) weergegeven bid/ask spread net zoals op de beurs.

  Vandaar dat de Frankymatic problemen heeft naargelang wanneer de “Laatste koers” wordt opgehaald. Je zou dit eventueel kunnen oplossen met nog meer code in de macro, maar is dit detail wel nodig ?

  Ik zou zeggen tenzij je een real-time beurstrader bent (en dan gebruik je best andere tools dan de Frankymatic) kan je voor onze doelstelling van beleggingsportefeuille opvolging volstaan met de “IntradayBid” zijnde de prijs aan dewelke je zou kunnen verkocht hebben wanneer de markt day-1 open was. Eventueel kan je ook “LastClose” als laatste slotkoers gebruiken om synchroon te lopen met de fondsen die ook een dag vertraging hebben met NAV.

  Like

 13. Vandaag Frankymatic opnieuw getest met M* aandelen bij een open markt (live updates met 15min vertraging ).

  “Laatste Koers” werkt ook als je in dezeif then else lijn de zoekterm “</SPAN" vervangt door "</span" dus door kleine letters.
  Dit zou dus nu moeten ok bij zowel open als gesloten beurs voor aandelen op M*
  De oplossing was dus veel simpeler dan ik eerst dacht.
  En nu wachten tot M* weer wat wijzigt….

  Like

  1. Aan Het manneke en Ann:
   Ik heb de laatste GOGI-P versie van de Franky-Hugo-Matic 1.11 inmiddels ook aangepast met bovenstaande opmerking. Het excel-bestand wordt naar Marc gemaild. Dan kan hij het huidige bestand vervangen.
   Ik volg zelf geen aandelen op met de Matic. Kunnen jullie even testen of het ophalen van de aandelenkoersen lukt?

   Aan Tim Buyse:
   bij mij werkt het ophalen van Y1 en Y3 goed, hoor. Ook de cijfers voor de komma. Vermoedelijk zit er een foutje in uw bestand.
   Misschien een goed moment -na de melding van Marc dat de vervanging is uitgevoerd- om het nieuwe bestand te downloaden en te gebruiken?

   Like

   1. @ Hugo : de nieuwe versies heb ik nog niet kunnen testen wegens tijdsgebrek. Hopelijk binnenkort.
    @Het manneke & Hugo : Met LastClose haalde hij geen gegevens op. Vandaag terug gewijzigd naar Laatste Koers en alles werkt als vanouds. Misschien was het toch maar iets tijdelijks bij M*.

    Like

   2. Bij M* zijn ze aan de slag met de website. Ik krijg nu bovenaan een grote band met niets op die waarschijnlijk wacht op publiciteit…

    Like

 14. @Tim

  Dit probleem van het ophalen van Y1 data had ik nog niet opgemerkt.

  Module Y1Y3 in de macro : wijzig bij de zoekterm Y(0) de waarde 43 naar 41 en opgelost.
  Voor zolang het duurt …
  greetz,

  Like

 15. @Hugo

  Bedankt voor de update en nieuwe versie van de Franky- Hugomatic.

  Volgende wijzigingen heb/had ik doorgevoerd in de Frankymatic vorige versie.

  1) Individuele aandelen uit M*
  Wijzig “SPAN” door kleine letters “span” in module getcourses sectie “stockreport” , zie details in bovenstaande reacties
  2) Y1 niet correct opgehaald uit M*
  Wijzig 43 naar 41 in routine Y1Y3, blijkt te werken volgens Tim.

  Misschien zou Marc eens onze beide e-mails kunnen uitwisselen, kunnen we eventueel samen voor het onderhoud van de Frankymatic zorgen ?

  Like

 16. @Het manneke: ik had reeds sommige aanpassingen (vb: SPAN => span) mee verwerkt.
  Ik vind het wel eigenaardig dat jullie problemen hadden om de Y1 en Y3 cijfers binnen te halen. Werkt bij mij nog steeds perfect. Die aanpassing heb ik daarom nog niet meegenomen.
  Mijn ervaring met Morning* is dat we soms wat geduld moeten hebben na een hopelijk onbedoelde wijziging op hun site… meestal wordt dat even later terug rechtgezet.
  @Marc, je mag mijn mail-adres doorsturen aan Het manneke hoor.
  Ik wil wel benadrukken dat ik zeker geen expert ben, hoor!

  Like

  1. @Hugo & @HetManneke : De SPAN had ik ook veranderd naar span. Bij het wijzigen van LastCall naar Laatste Koers, zoals het oorspronkelijk stond, ben ik van de span afgebleven. Deze staat bij mij nu nog steeds in kleine letters. Met Y1 en Y3 heb ik nooit problemen gehad.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.