De rendementen verminderen (bijna overal)

Om het potentieel van een fonds of een tracker te bepalen, werken wij met medianen en die medianen tonen ons duidelijk dat de rendementen van bijna alle fondsen en trackers in een dalende trend zitten.

Krantenpraat voor de vaak:

In de Tijd van zaterdag lees ik dat de Bel20 zijn beste week van de laatste 19 jaar heeft neergezet en dat deze index sinds 17 maart 2020 (dieptepunt Corona crisis) een stijging heeft geleverd van 40%.  Iedereen blij ?

Op een Nederlands forum duidt men, onder de titel “Hosanna op de beurs” dat het optimisme groeit. Met andere woorden “belegger, waar wacht je op om te kopen?

Met zo’n artikels kan men bladzijden van een krant vullen en de lezers zouden nog gaan geloven dat het goed gaat ook.

Er is niets mis met die cijfers want ze zijn nog juist ook: althans voor diegenen die die BEL20 aangekocht hebben op 17 maart laatstleden. Heb jij ook op die datum gekocht ?

Als ik daar enkele cijfers mag bijplaatsen dan wordt dat mooie verhaal plots helemaal anders.  Wie kocht op 1 januari 2020 had op 1 juni 2020 een verlies van bijna 20%.

Wie gekocht heeft op 1 juni 2018 heeft gedurende die twee jaar ELK jaar iets meer dan 8% aan waarde verloren. Wie kocht op 1 juni 2017 is elk jaar zowat 6,50% van zijn aankoopwaarde kwijt.

Onze screenings:

Ik kan aannemen dat men bij zulke cijfers terecht moet melden dat cijfers uit het verleden geen link hebben, en zeker geen garantie zijn, voor de toekomst. Als je bovenstaande cijfers van de BEL20 bekijkt, dan is dat duidelijk.

Wij bereken voor onze screenings elke halve maand de resultaten en aan de hand van die resultaten laten wij onze computer de mediaan van de lijst uitrekenen. Ook dat is geen staalharde garantie, maar het zegt heel veel over de kwaliteiten (of het ontbreken er van) van een fonds en het geeft een aanduiding over het resultaat dat je zo ongeveer mag verwachten. Het is niet omdat de mediaan 10% bedraagt, dat jij ook 10% gaat halen, maar verwacht nu van een fonds, dat een mediaan toont van 4%, niet, omdat jij er nu in belegt na het horen van de peptalk, dat het per direct 10% per jaar gaat genereren.

Resultaten bijna overal in dalende lijn:

Wij schreven al herhaaldelijk dat de rendementen van fondsen en trackers in een dalende trend zitten. Verschillende malen poneerden wij die vaststelling om spaarders/beleggers erop attent te maken dat haast en spoed helemaal niet nodig zijn. Zeker bij fondsen of trackers die op dit moment verliezen maken, betekent een aankoop in dalende periode dat jouw rendement een fikse knauw krijgt.

Mijn collega, Carl, pleegde zelfs al een artikel over de 7 magere jaren.

Hoe kan je nu zoiets duidelijk aantoonbaar maken ?

Wel enige weken geleden kreeg ik het idee om de medianen die ik telkens bekwam ook te gaan opslaan. Na slechts enkele van die oefeningen stond het bewijs er zwart op wit.

Je krijgt eerst de medianen van de laatste 120 berekende jaarresultaten met de datum van de berekening erbij. Bij een aantal fondsen (inclus trackers want eigenlijk zijn dat ook fondsen) kan je daar al die trend vast stellen.

Je krijgt ook de medianen van de laatste 60 berekeningen. Als die lager zijn, dan trekken die die vorige verder naar beneden.

In uitzonderlijke gevallen (de goudprijs is er één van) zijn die hoger en duwen die de MedL120 op termijn hoger. Roep echter niet onmiddellijk hoera want de medianen van die goudprijs tijdens de laatste 120 berekeningen zijn… negatief.

Een woordje meer info bij die medianen: als de mediaan 2% is dan betekent dat de helft van de investeerders een rendement heeft verkregen dat hoger is en de andere helft uiteraard minder. Als de mediaan -2% is, dan heeft meer dan de helft zowaar verlies opgetekend…

https://www.bullionvault.com/chart/bullionvaultchart.js?v=1

Per grote uitzondering heb je nu voor deze cijfers geen paswoord nodig.

Wat interessant kan zijn ?

Deze cijfers verder opvolgen en proberen te bepalen wanneer de trend zich omkeert…

Ik ga ook proberen iets meer cijfers van begin 2020 aan deze tabel toe te voegen.

Meer dan ooit blijkt dat het aankoopmoment erg belangrijk is als het jou om het rendement te doen is…

 

Categorieën:

7 Comments

  1. Het valt me op dat bij heel wat fondsen van Fidelity bij de 60 laatste berekeningen alles op 0 staat. Is dit toevallig zo, of is er ergens een foutje ingeslopen ?

    Like

    1. Bedankt voor de tip.
      Bij nazicht blijkt daar bij een tiental fondsen van Fidelity een fout te zitten in de afdruk.
      Ik probeer dat morgen aan te passen want vandaag lukt me dat niet meer.
      Is er een specifiek dat je graag zou hebben ?

      Like

  2. Niet echt, het viel me gewoon op toen ik mijn fondsen aan het controleren was, en daar zaten er een paar tussen van Fidelity.

    Like

  3. Vinden jullie het nog zinvol om in pure obligatiefondsen te beleggen? Wat vinden jullie van het volgende obligatiefonds LU0050372472 (Euro Bond A2 (BGF)? De prestaties de laatste jaren vind ik eigenlijk beter dan een gemengd fonds genre Nordea, ook al gaat het rendement ook in dalende lijn.

    Like

    1. Over Bondfondsen durven we niet al te veel uitspraken doen. Na jaren van dalende rentevoeten en alzo stijgende meerwaarden zijn we op een zeer laag niveau beland. Met lage rentevoeten is het uiterst moeilijk om meerwaarden te genereren en elke opstoot van de rente kan die meerwaarde in een fors verlies omtoveren.
      Ik ben eens naar de cijfers van dat fonds gaan kijken:
      De Med1 sinds 2010 is 4%. Echter de Med1L120 bedraagt 1,9%. De Med1L 60 idem.
      De laatste maanden presteert het fonds weer iets beter. Vergeet de Reynderstaks echter niet !
      De vraag is dan: is het saldo de moeite om het risico te nemen of blijf je beter op een spaarboekje ??? Jouw idee?

      Like

  4. Is dit fonds een goede diversificatie ?
    BNPP Consumer Innovators : LU0823411961
    Staat niet in jullie tabel, bestaat langer dan 6 jaar.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.