De MijnPortefeuille Smart Flex (voorheen het Flexerfonds) is één van de modelportefeuilles van Mijnportefeuille.be. Het is een selectie van relatief dynamische fondsen met een flexibel beheer.
We bieden deze portefeuille aan als inspiratie voor je eigen portefeuilles. In dit artikel lichten we de samenstelling en kenmerken van deze portefeuille toe.
Doelstellingen en beleggingsbeleid
De MP Smart Flex is een modelportefeuille die bestaat uit 3 mixfondsen en 2 aandelenfondsen. Mixfondsen kunnen vrij beleggen in aandelen, obligaties, grondstoffen, vastgoed etc… en bieden een gebalanceerde basis voor een portefeuille. De geselecteerde aandelenfondsen hebben eveneens een relatief grote vrijheid qua beleggingsbeleid en allocatie.
De doelstelling van de MP Smart Flex is een fondsenportefeuille te bieden die weinig beheer vergt, relatief dynamisch is, maar met een volatiliteit die lager ligt dan de MSCI World.
De prioritaire beleggingsdoelstelling ligt dus op het behalen van goede rendementen doch steeds met veel aandacht voor het beperken van het neerwaartse risico. Het behalen van de best mogelijke rendementen is geen doelstelling.
Deze fondsenportefeuille vergt weinig of geen beheer door de belegger. De 5 individuele fondsbeheerders doen immers alles voor jou. Elk via hun eigen beleggingsbeleid en strategie gaan ze een stukje van je portefeuille beheren. De geselecteerde fondsen hebben elk voldoende vrijheid qua beleggingsbeleid om zich flexibel aan de marktomstandigheden aan te passen. De belegger moet zelf geen beslissingen nemen qua allocatie van zijn portefeuille. Iets wat je wel zou moeten doen indien je zelf een portefeuille samenstelt uit meer gespecialiseerde regio- en sectorfondsen.
Dit betekent echter niet dat alle geselecteerde fondsen voor eeuwig en altijd in de selectie blijven. Fondsen blijven niet altijd goed presteren en periodiek evalueren we daarom of ze moeten vervangen worden. Een klein beetje opvolging, uiteraard met hulp van onze website, blijft dus noodzakelijk. Abonneer je daarom op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven (‘volg deze blog via e-mail’ op deze pagina’).
Risico en Beleggersprofiel
De MP Smart Flex is geschikt voor neutrale tot dynamische beleggers. Op korte termijn zijn grote koersdalingen nooit uit te sluiten. De Smart Flex is daarom enkel aanbevolen voor voldoende ervaren beleggers, die ooit al verliezen hebben opgetekend en weten dat ze daar mee om kunnen gaan.
De prestaties van de MP Smart Flex zijn in belangrijke mate afhankelijk van de evolutie van de wereldwijde beurzen. De selectie belegt in belangrijke mate in USD en anderen niet-euro munten en is daarom ook onderhevig aan valutaschommelingen.
Daarom is het steeds van belang dat je een voldoende lange termijn perspectief hanteert. De individuele fondsen hebben (indien gekend) een beleggingshorizon van 5 jaar of langer. We adviseren daarom om enkel te beleggen met geld dat je veel langer dan 5 jaar kan missen. Met een beleggingshorizon van >5 jaar wordt de kans op grote verliezen sterk beperkt.
Samenstelling
De MP Smart Flex is een modelportefeuille samengesteld uit 3 mixfondsen en 2 aandelenfondsen.
Mixfondsen | Aandelenfondsen |
BGF Global Allocation | BL-Global Equities |
Flossbach von Storch Multiple Opportunities | Fidelity Global Consumer Industries |
DWS Invest Dynamic Opportunities | |
Ieder fonds heeft een gelijke weging in de portefeuille.
Historische prestaties
Alle individuele fondsen haalden op het ogenblik van hun selectie een lange termijn rendement van minstens 7%, gemeten volgens de MP screening methode over periodes van 5 jaar.
Over willekeurige beleggingsperiodes van 5 jaar behaalden de fondsen in het verleden ≥98% positieve resultaten. De meeste fondsen behaalden zelfs 100% positieve resultaten. Dit bewijst dat deze fondsen een beperkt neerwaarts risico combineerden met een sterke herstelkracht.
Instappen en risicospreiding
Iedere belegging houdt risico in. Indien je start met de MP Smart Flex, zou het erg jammer zijn dat je direct geconfronteerd wordt met verliezen. Gespreid instappen kan je in tijden van woelige beurzen daartegen beschermen. We bevelen daarom aan om altijd gespreid in te stappen en dat over een voldoende lange periode (>1 jaar).
Praktische informatie
Niet alle fondsen zijn bij alle banken verkrijgbaar. Je dient dit dus zelf even bij je eigen bank op te zoeken.
Heel wat van deze fondsen hebben bovendien verschillende varianten en niet iedere variant is bij elke bank verkrijgbaar. We vermelden in de bovenstaande tabel daarom opzettelijk geen ISIN codes, want dan zou je die misschien niet terug vinden bij je bank. Op andere plaatsen op deze site vind je wel een vermelding van ISIN codes, maar dit betekent niet dat we die aanbevelen boven andere varianten.
Je moet dus zelf even zoeken welke variant bij jouw bank verkrijgbaar is.
Ik vind de DWS Invest Dynamic Opportunities niet terug bij MeDirect. Zij hebben wel andere DWS Invest varianten. Welke kan ik best nemen?
LikeLike
In het verleden hebben wij tal van mixfondsen op de Belgische markt beschikbaar gemaakt door de vraag te creëren en dan het aanbod te laten volgen op verzoek van onze lezers. Het is de bedoeling om dat nu opnieuw te doen. Maar zoiets vergt even wat tijd.
LikeLike
Hoe kan dat? Ik dacht dat de redacteurs van MP volledig onafhankelijk waren van banken en fondsbeheerders? Niet dus. Men beweert hier zelfs dat men druk zet op een bank om het aanbod aan te passen…Is MP nu een soort Testaankoop geworden? Waar zijn de statuten?
LikeLike
Ik begrijp je vraag niet goed. De fondsen uit de screening zijn allemaal toegevoegd op vraag van lezers. Al die cijfers zijn vrij beschikbaar door onze lezers. Vervolgens stellen we een selectie voor waar onze lezers vrij kunnen uit putten, of niet.
Als die lezers dan voldoende vraag creëren bij diverse banken, gaan die dikwijls die fondsen toevoegen aan hun aanbod.
Op die manier hebben Belgische lezers meer keuze dan voorheen. Want op dat gebied lopen we vaak sterk achter op de ons omringende landen, waar veel goede fondsen verkrijbaar zijn die bij ons ontbreken.
LikeLike
Hoe moet ik precies tewerk gaan om de wijzigingen te kunnen uitvoeren? Vroeger werd dat mooi uitgelegd. Denk maar aan de verkoop van carmignac die vervangen werd door defensive.
LikeLike
Dat was dan wel op een andere site door iemand anders.
Het heeft geen zin om dat te proberen na te spelen: de ene verkoopt vandaag, de andere overmorgen. Nog een andere heeft het fonds 3 jaar geleden aangekocht en nog eentje juist maar vorig jaar…. Er zijn er die misschien niet verkopen en eerst de kat uit de boom kijken…
LikeLike
Ik snap het niet goed. Er werd mooi uitgelegd hoe je geleidelijk stukken van carmignac mocht verkopen en hoe je stukken defensive kon aankopen samen met isin codes.
LikeLike
Op de site van Medirect staat dit uitgelegd -> Hoe fondsen kopen en verkopen in uw Modelportefeuille ?
https://www.medirect.be/nl-be/support/faqs#modelportefeuilles
LikeLike
Marc , kun je dit fonds nader bekijken LU0119216553 .
LikeLike
NN Global Sustainability Eq: dat fonds zit al heel lang in mijn databestand.
Je kan de screening vinden en je zal het ook terugvinden in de GOGIscore.
Is dat voldoende of bedoel je iets anders ?
LikeLike
Opmerkelijke prestaties Marc : AV1=9 , latest y1 = 10 , YTD = -3,5 en het aandelenfonds bestaat al 20 jaar .
LikeLike
Zoals heel wat beleggers hou je geen rekening met de volatiliteit of het risico.
Moesten we dit fonds opnemen in de Smart Flex dan zou het opvallen met een heel hoog RISK-cijfer. Daarom niet weerhouden.
LikeLike
De site van mijn kapitaal is dat ook van jullie.
LikeLike
Hoe ga ik best om met mijn reeds bestaande portefeuille van twee jaren terug op MIjnkapitaal.be?
Intussen zijn heel wat fondsen achterhaald en moeten er nieuwe toegevoegd worden. Ook de weging op Medirect klopt niet meer (is niet meer gelijk).
Raden jullie me aan om te verkopen en te kopen tot de juiste samenstelling bereikt is?
Of is het net beter een totaal nieuwe portefeuille op te starten?
LikeLike
Als je nog een beetje geduld hebt, zal er misschien een elegante oplossing hiervoor komen. Als je daar kan op wachten, dan hoef je voorlopig niets te doen.
LikeLike
Even wachten kan geen probleem zijn, Al zal de vraag eerder zijn of we over weken, maanden of een jaar spreken :-).
Ik heb tenslotte graag een portefeuille die up to date is.
LikeLike
Ik denk (hoop) dat het er sneller zal zijn dan je denkt.
LikeLike
Dag Marc,
Is er al licht aan het einde van de ongebalanceerde Medirect tunnel/portefeuille? 🙂
LikeLike
Goeie vraag…
LikeLike
Goed antwoord 😉
LikeLike
Dag Marc,
Intussen anderhalve maand verder. Ik vroeg me af of je al nieuw hebt?
Alvast bedankt.
LikeLike
Spijtig genoeg niet en we beginnen te twijfelen of dat nog zal komen.
LikeLike
Dag Marc,
Dank voor het eerlijk antwoord. Wordt geapprecieerd.
In dit geval blijf als Medirect klant ik met mijn ootspronkelijke vraag zitten:
Hoe ga ik best om met mijn reeds bestaande portefeuille van twee jaren terug op MIjnkapitaal.be?
Intussen zijn heel wat fondsen achterhaald en moeten er nieuwe toegevoegd worden. Ook de weging op Medirect klopt niet meer (is niet meer gelijk).
Raden jullie me aan om te verkopen en te kopen tot de juiste samenstelling bereikt is?
Of is het net beter een totaal nieuwe portefeuille op te starten?
Alvast bedankt voor jullie advies.
Mvg.
LikeLike
Dit is al een heel moeilijke vraag en moest MeDirect weldra een strafrente aanrekenen zoals Binckbank dat vandaag heeft aangekondigd dan wordt het nog moeilijker. Ik ken immers de bedragen niet waarover je hier spreekt.
Persoonlijk zou ik gaan zien naar de Med1L60 of zelfs de Med1L36 voor dat fonds: is die negatief, dan zou ik dat fonds verkopen.
Voor nieuwe aankopen zou ik even de kat uit de boom kijken en afwachten. Let echter op voor grote bedragen cash op je rekening.
LikeLike
Marc, bang voor een haircut van de banken ?
LikeLike
Geen haircut, maar die strafrente baart me meer zorgen.
Maar wie ben ik om dat te beoordelen?
LikeLike
Ik ben momenteel tevreden over mijn Flexerfonds.👍
LikeLike
Wat vinden jullie van volgend fonds?
https://www.morningstar.be/be/funds/snapshot/snapshot.aspx?id=F00000O9HI
LikeLike
Fundsmith dien je volgens mij (voorlopig) bij de betere fondsen te rangschikken.
MAAR: ik vermoed dat Thierry Smith de toevloed aan stortingen niet aan kan (er was nog zo’n formidabel fonds dat verdronk in de eigen reputatie) en dat uit zich in de Med1L36 ==> op 1/01/2020 was die 17%, op 1/04 en 1/07 nog 15,2; verder gezakt op 1/10 naar 13,3 en op 16/11 nog maar 12,9%. In één van de reacties van de laatste dagen was er een lezer die met nog minder dan 36 resultaten werkt en die schreef dat hij dat fonds had afgeschreven. De uitzonderlijke resultaten lijken verleden tijd…
MeDurect blijft dat fonds maar pushen (waarom?) terwijl onze GOGI al een tijdje een STOP geeft.
LikeLike
Gemengde fondsen draaien aandelenkraan helemaal open. (De Tijd op 16/11/2021)👍
LikeLike
In de vorige reactie kreeg je al een link naar dat artikel uit de Tijd.
Ik werk momenteel aan een artikel waarin bewezen wordt dat cijfers uit het verleden wel degelijk een idee geven over het rendement van de toekomst. Er wordt daar ook in aangetoond dat onze GOGIscore werkt en dat geduld een meerwaarde levert. Het momentum kan bepaald worden.
In specifieke gevallen levert onze GOGI ook een bescherming zodat je niet plotsklaps in ’t rood eindigt.
Heel wat heilige huisjes sneuvelen.
LikeLike
In verband met de doelstelling om voor de portfolio een volatiliteit lager dan de MSCI world te bekomen, hoe meten jullie voor een portfolio zijn volatiliteit ? Voor een fonds publiceert uw wel risico cijfers doch niet voor een portfolio. Is deze doelstelling bereikt?
LikeLike
Als je de individuele Risk-factor in de gaten houdt en fondsen samenvoegt die mekaar niet al te zeer overlappen, dan is de Risk-factor van het geheel quasi altijd lager.
Wat dat betekent ten opzichte van de MSCI World zal me een zorg wezen. De toekomst zal het uitwijzen.
LikeLike
In het artikel schrijven jullie dat het doelstelling is om een volatiliteit te halen die lager is dan MSCI world.
Hier schrijven jullie “Wat dat betekent ten opzichte van de MSCI World zal me een zorg wezen”.
Hebben jullie die doelstelling nu laten vallen?
LikeLike
Toch niet, maar ik lig daar niet wakker van en hou dat ook niet specifiek in de gaten.
LikeLike
We tonen dit “live” aan door de verschillende artikels waarin we de evolutie en prestaties van de voorbeeldportefeuilles opvolgen. Telkens er de afgelopen jaren een correctie was, (en we zijn al meer dan 7 jaar bezig) hebben we telkens bewezen dat de portefeuille als geheel veel minder terugviel dan de markten, maar ook dat de verschillende fondsen elkaar wat compenseren als één fonds het wat laat afweten. M.a.w. het geheel gedraagt zich iets beter dan de individuele fondsen.
Afspraak bij de volgende correctie waar we dat opnieuw zullen opvolgen. Wie ons al lang volgt kan dat beamen.
LikeLike