Portefeuilles

MP Smart Dynamic infofiche

De MijnPortefeuille Smart Dynamic (voorheen de Flexer Dynamic) is één van de modelportefeuilles van Mijnportefeuille.be. Het is een selectie van zeer dynamische fondsen met een flexibel beheer.

We bieden deze portefeuille aan als inspiratie voor je eigen portefeuilles. In dit artikel lichten we de samenstelling en kenmerken van deze portefeuille toe.

Doelstellingen en beleggingsbeleid

De MP Smart Dynamic is een modelportefeuille die bestaat uit 1 mixfonds en 7 aandelenfondsen.

De doelstelling van de Smart Dynamic is een fondsenportefeuille te bieden die een bovengemiddeld rendement biedt en weinig beheer vergt.

Mixfondsen kunnen vrij beleggen in aandelen, obligaties, grondstoffen, vastgoed etc… en bieden een gebalanceerde belegging. De geselecteerde aandelenfondsen zijn een aantal wereldwijde flexibele aandelenfondsen alsook een aantal brede themafondsen. Ze bieden historisch en over lange periodes bovengemiddelde rendementen.

De fondsen werden geselecteerd zonder beperkingen op het gebied van volatiliteit of maximale daling. Bijgevolg is de portefeuille enkel geschikt voor de zeer dynamische belegger.

Deze fondsenportefeuille vergt weinig beheer door de belegger. De 7 individuele fondsbeheerders doen immers alles voor jou. Elk via hun eigen beleggingsbeleid en strategie gaan ze een stukje van je portefeuille beheren.  De geselecteerde fondsen hebben elk voldoende vrijheid qua beleggingsbeleid op hun gebied om zich flexibel aan de marktomstandigheden aan te passen.

De belegger moet dus zelf geen beslissingen nemen qua allocatie van zijn portefeuille. Dit is echter geen buy&hold portefeuille. De belegger kan overwegen om een stop loss strategie en/of instap strategie toe te passen, op basis van eigen inzichten.

Risico en Beleggersprofiel

De MP Smart Dynamic is enkel geschikt voor zeer dynamische beleggersOp korte termijn kunnen de koersen sterk dalen. De Smart Dynamic is daarom enkel aanbevolen voor zeer ervaren beleggers, die ooit al een grote correctie hebben meegemaakt en weten dat ze daar mee om kunnen gaan.

De prestaties van de Smart Dynamic zijn in belangrijke mate afhankelijk van de evolutie van de wereldwijde beurzen. De MP Smart Dynamic belegt in belangrijke mate in USD en anderen niet-euro munten en is daarom ook onderhevig aan valutaschommelingen.

Daarom is het steeds van belang dat je een voldoende lange termijn perspectief hanteert. De minimum beleggingshorizon van de individuele fondsen (indien gekend) varieert van 5 jaar tot meer dan 7 jaar. We adviseren om enkel te beleggen met geld dat je beduidend langer dan 7 jaar kan missen. Met een beleggingshorizon van >>7 jaar wordt de kans op grote verliezen beperkt.

Samenstelling

De MP Smart Dynamic  is een modelportefeuille samengesteld uit 1 mixfonds en 7 aandelenfondsen.

Aandelenfondsen Mixfondsen
Fundsmith Equity Fund Sicav Flossbach von Storch Multiple Opportunities
Comgest Growth World
Pictet Security
Fidelity Global Consumer Industries
Robeco Global Consumer Trends
T. Rowe Price Funds – US Smaller Companies Equity Funds(*)
Columbia Threadneedle Pan European Smaller Companies(*)

Ieder fonds heeft een gelijke weging in de portefeuille, behalve de Columbia Threadneedle fondsen(*) die samen slechts één positie in nemen.

Historische prestaties

Alle individuele aandelenfondsen haalden bij selectie een lange termijn rendement van minstens 13% over periodes van 5 jaar, gemeten volgens de MP screening methode.

Over willekeurige beleggingsperiodes van 5 jaar behaalden de fondsen in het verleden minstens 98% positieve resultaten. De meeste fondsen behaalden zelfs 100%. Dit bewijst dat deze fondsen een sterke herstelkracht vertoonden na een correctie.

Instappen en risicospreiding

Iedere belegging houdt risico in. Indien je start met de Smart Dynamic, zou het erg jammer zijn dat je direct geconfronteerd wordt met verliezen. Gespreid instappen kan je in tijden van woelige beurzen daartegen beschermen. We bevelen daarom aan om altijd gespreid in te stappen en dat over een voldoende lange periode (>1 jaar).

Of je kan als alternatief een grote correctie afwachten vooraleer je in deze zeer dynamische portefeuille instapt.

Praktische informatie

Je dient deze portefeuille zelf samen te stellen door alle individuele fondsen aan te kopen. Niet alle fondsen zijn bij alle banken verkrijgbaar. Je dient dit dus zelf even bij je eigen bank op te zoeken.

Sommige van deze fondsen hebben bovendien verschillende varianten en niet iedere variant is bij elke bank verkrijgbaar. We vermelden in de bovenstaande tabel daarom opzettelijk geen ISIN codes, want dan zou je die misschien niet terug vinden bij je bank.

Je moet dus zelf even zoeken welke varianten bij jouw bank verkrijgbaar zijn en welke variant het beste overeenkomt met je persoonlijke beleggingsdoelstellingen.

27 reacties

 1. Ik had 2 vragen: waarom wachten jullie zo lang om die slechte fondsen eruit te kieperen en wat met velen die zo een ex Mixer en Flexer portefeuille bij Me Direct hebben: gaan die een aanpassing doen?

  Like

  1. We waren er al een tijdje mee bezig maar worstelden met een aantal fondsen waarvan we onvoldoende gegevens hadden. Er waren ook problemen waarover ik hier niets wil en kan zeggen. Eigenlijk kwam die Coronacrash ons een handje helpen.

   Like

 2. Als ik nu op de website van Me Direct ga zijn de beleggingsplannen van Mixer en Flexer plots verdwenen? En toch kon je er maandelijks nog in beleggen? Scheelt er iets met de communicatie?

  Like

   1. Carl, bestaat de mogelijkheid of mag je dit niet zeggen dat de nieuwe fondsen zullen worden opgenomen voor de bestaande plannen zoals een paar jaar geleden toen oa NN patrimonial defensive werd opgenomen ter vervanging van een van de Carmignac fondsen?

    Like

 3. Het US small cap fonds van T; Rowe heeft in alle opzichten betere resultaten dan het US small cap fonds van Threadneedle;
  – return
  – risk vs return
  – concentratie van aandelen in top 10 veel lager (16% tov 31%)
  – aantal aandelen in portefeuille 3 maal groter
  – grootte van het fonds 8 maal groter

  . Het is beter om dit fonds te nemen voor de US small caps.

  T. Rowe Price Funds SICAV – US Smaller Companies Equity Fund A EUR LU0918140210

  Like

  1. Klopt. T Rowe heeft veel betere resultaten dan US Small caps van Threadneedle. Het wereldwijde small cap fonds van Threadneedle komt qua return wel in de buurt. Threadneedle(L)Gl.Sm.Comp.F.AE EUR/ LU0570870567

   Like

   1. Is het European Small Cap fonds van Comgest ook geen beter fonds dan dat van Threadneedle ? Het zit in de screenings, en ik heb daarvoor gekozen.

    Like

   2. We kijken dat na, maar blijven momenteel zeker op onze beslissing van het moment.
    Alles was voor en achter de schermen nu eindelijk bijna in orde en we kunnen niet blijven wijzigen en alles overhoop gooien.
    Niets belet onze lezers echter om een eigen touch te leggen, als je daar achter staat.

    Like

 4. Het moederfonds in USD bestaat sinds 31/7/2001.

  T. Rowe Price Funds SICAV – US Smaller Companies Equity Fund A USD LU0133096635

  Like

 5. Vergis ik me of zat aanvankelijk DWS Invest Multi Opportunities LC (LU0052499035037) ook niet in de Smart Mix? Is deze er ook uit? Is toch niet hetzelfde fonds dat jullie nu adviseren bij de Smart Flex als DWS invest Dynamic opportunies (lijkt me op het eerste zicht niet aangeboden door Me Direct). Ik hoop echt dat Me Direct gaat volgen of velen die maandplannen hebben, zullen het echt vervelend vinden want als je maandelijkse storting doet, neemt ME DIRECT die oorspronkelijke fondsen weer mee in de aankoop.

  Like

  1. DWS Multi Opportunities is vervangen door DWS Dynamic Opportunities: van dat eerste is de voorbije week nog een GOGIgraf gepubliceerd die duidelijk aantoont dat je met het eerste momenteel geld verliest. Ook in de screenings van begin april komt dat tot uiting.
   Voor het vervolg van de vraag: Geduld is een mooie deugd.

   Like

 6. Comgest growth world bestaat ook in dividend-versie. Ik kan echter nergens vinden hoeveel dividend er jaarlijks betaald wordt. Weten jullie waar ik dat kan vinden? Dit om de afweging dis/acc te maken.

  Like

  1. Er zijn heel wat Inc-fondsen die weinig of geen dividend uitbetalen. Er wordt dan geschreven: het dividend is geen prioriteit….
   Ik vermoed dat deze er zo eentje is. Althans ik kan geen dividenduitbetaling vinden wat natuurlijk geen garantie biedt….

   Like

 7. Hallo,
  bestaat voor de Fidelity Global Consumer Industries (LU0114721508) ook een kapitalisatiefonds?
  Kan het zo niet direct terugvinden?
  Thx.
  David

  Like

  1. Met veel zulke vragen ga je nog een aantal slapende honden wakker maken.
   In dit geval is de distributievariant een betere oplossing. Dividend is hier geen prioriteit maar je profiteert van de voordelen van een distri-variant.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: