De GOGIscore in grafiek: update 16 04 20

Ik voeg onderaan dit artikel de upgedate grafieken in ’t blauw toe zodat je kan oordelen hoe voorspellend die grafieken wel zijn. Het originele artikel werd gepubliceerd op 1 juli 2019… 

De grafiek van de GOGIscore zegt veel over het aankoopmoment en het toekomstig rendement.

In deze materie zijn er echter geen staalharde garanties…

Onze lezers zullen zeker al gemerkt hebben dat wij lagere (of erg lage) rendementen verwachten voor de nabije toekomst. Ook de media beginnen stilaan te schrijven over lagere verwachtingen en kans op problemen. Om nog maar te zwijgen over een mogelijke recessie.

De fondsendistributie heeft onraad geroken en geeft aan dat je “in de markt moet blijven (belegd blijven)” om rendement te halen. Zij denken waarschijnlijk hoofdzakelijk aan hun commissie-inkomsten en niet aan het mogelijk verlies voor de klanten. Waarmee ik zeker niet gezegd wil hebben dat je alles moet verkopen en in cash gaan.

Een voorbeeld:

Bij het eerste voorbeeld gaat het niet zozeer om het fonds zelfs. De grafiek toont echter zeer duidelijk de tendens die we bij alle fondsen in meer of mindere mate kunnen vaststellen op dit moment.

Invesco Paneuro Eq Income

Verklaring gegevens:

De lijn met de naam van het fonds geeft telkens het jaarrendement (YTY) elke halve maand.

De lijn MediaanL120: geeft (de mediaan van de laatste 120 noteringen) x 0,90.

Inv Mediaan: geeft de inverse mediaan (of de tegenovergestelde) door dezelfde formule te gebruiken, maar ditmaal met een minteken ervoor en dit resultaat te vermenigvuldigen met 1,10.

De lijn MediaanL60 geeft de mediaan van de laatste 60 jaarrendementen op dat moment. Daar de periode hier korter is, komt een tendens sneller tevoorschijn.

Verklaring signalen:

De grafiek toont zeer duidelijk dat het rendement zienderogen daalt. Door de laatste 120 jaarresultaten te nemen, wagen we ons niet over één nacht ijs. Dat die tendens nog niet op zijn einde loopt, zien we aan L60.

Verder vergelijken wij een fonds niet met een benchmark (die meestal toch niet passend is of andere regels volgt) maar met zichzelf (de eigen langjarige resultaten). Een fonds presteert minder dan normaal, beter dan normaal of is in overdrive.

Als het jaarrendement boven de mediaanL120 noteert, dan zegt de GOGIscore STOP. Aankopen worden op dat moment afgeraden.

Noteert dat jaarrendement tussen de mediaanl120 en mediaan Invers dan krijg je van GOGI een SPREAD. Bijsparen is dan mogelijk.

Komt de notering onder de mediaan Invers dan zou het wel eens kunnen zijn dat je koopopportuniteiten krijgt. Die kansen die je dan krijgt, dien je wel af te wegen aan het rendement dat verwacht wordt. Ook kunnen wij daar niet garanderen dat je op een dieptepunt koopt: het fonds komt daar wel in de omgeving maar kan mogelijk nog verder dalen. Als het fonds op je kooplijstje noteert, is het aan jou om dan eventueel in actie te komen.

De fondsen die niet meer in de MP Smart Mix zitten:

Carmignac Patrimoine

In denk dat de grafiek duidelijk is. Het rendement voldoet niet meer aan de voorwaarden van de selectie en de tendens blijkt nog steeds niet op een kantelmoment gekomen.

Ethna Aktiv bis

 

Ook hier kan het rendement ons niet inspireren. De aanbieders van dit fonds zullen wel komen schermen met het rendement sinds begin januari 2019 (YTD) maar mogelijk is dat slechts een momentopname die zich niet weerspiegelt in het “langjarig gemiddelde”. De L60 daalt ook nog. Het is niet omdat er enkele frissere dagen aankomen dat het probleem van de opwarming van de aarde, opgelost is.

Nog een uitsmijter:

Agressor

 

Het fondsenhuis La Financière de l’ Echiquier besliste om hier een andere fondsmanager aan het hoofd te zetten. De grafiek geeft duidelijk aan waarom dit gebeurde.

We kijken uit of die nieuwe manager het tij kan doen keren…

En nu aan jou:

Het is onmogelijk om zo’n 800 grafieken online te zetten. Maar als je graag zo’n grafiek bekijkt van een fonds dat jij zou willen aankopen, geef me dan de naam en de Isincode op.

Let wel: het fonds dat je wil uitgewerkt zien, dient wel opgestart te zijn voor 2012. Om 120 jaarrendementen te berekenen à rato van twee per maand heb je minstens zo’n 6 jaar historiek nodig…

                                                   * * * O O O * * * 

De update op datum van 16 april 2020:

Als de oude grafieken iets toonden voor de toekomst, dan kan je aan deze grafieken ook een signaal voor de volgende maanden afleiden.

Eerst Invesco Paneuro Income:

Zoals je merkt is het rendement volledig naar nul teruggevallen.  Vergeet niet dat hier medianen over 120 en 60  noteringen getoond worden: dat men door de Coronacrisis op 16 maart 2020 door het ijs zakt, maakt voor een mediaan helemaal geen verschil.

 

Als tweede Carmignac Patromoine:

 

Wat zeker opvalt: dit fonds heeft heel wat naambekendheid opgebouwd tijdens 2008 door dat jaar door  te spartelen zonder verlies. Tijdens de Coronacrisis slaagt het er weer in het verlies tot een minimum te beperken. Spijtig genoeg zijn de prestaties van het fonds helemaal niet meer wat ze waren. Kapitaal bescherming maar geen meerwaarde.

Daarna volgt Ethna Activ:

Ook hier zit het rendement op nul: daar de MedL60 onder de MedL120 noteert, ziet het er naar uit dat de dalende trend nog niet gestopt is.

 

Als laatste in de rij: Agressor van Financière de l’ Echiquier:

 

 

Als de MedL120 en zijn inverse variant mekaar overlappen, betekent dit gewoon dat het rendement op dit moment nul is.

 

Wat zijn jouw bevindingen na het bekijken van deze grafieken ?

 

 

 

 

 

 

Categorieën:

6 Comments

  1. Zoals je misschien al weet, neem ik altijd de kapitalisatievariant in mijn screenings. Het resultaat is quasi hetzelfde.
   Ik zie dat de mediaan sinds opstart, de mediaan L120 en de mediaan L60 steeds 3% aangeeft. Dat wil zeggen dat het fonds erin slaagt om zijn rendement stabiel te houden. Voor een balanced-fonds vinden wij 3% echter net iets te weinig.
   Als je nog wat geduld hebt, zou ik je aanraden te wachten op onze vernieuwde Flexer: daar ga je een aantal vergelijkbare fondsen terugvinden met een beter rendement.

   Like

 1. Ik wacht zeker hierop. Zou wel makkelijk zijn mocht ik echt de vergelijkbare fondsen in de Flexer direkt terugvinden.In dit fonds zitten ook nog veel andere fondsen en in het aandelengedeelte misschien te weinig China?

  Like

  1. Eigenlijk is dat Rivertreefonds een dakfonds. De enige die daar winst mee maakt, is de uitgever = vandaar het povere rendement.
   Je wordt niet vergoed voor het risico dat je aanvaardt.

   Like

  1. We zijn een beperkt aantal fondsen aan ’t verwijderen en een beperkt aantal nieuwe fondsen aan ’t toevoegen.
   Als je een bestaande Mixer, Flexer of Dynamic hebt, ga je zelf kunnen beslissen of je ons voorbeeld volgt of …

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.