China na Corona

Deze morgen (woensdag 22/04) een webinar gevolgd over China met Don Amstad van Aberdeen S.I. rechtstreeks vanuit Singapore.

Don AmstadNormaal verkiest MijnPortefeuille.be grote regio’s om in te beleggen boven landen en liefst zelfs nog wereldwijd gespreid. Kijken wij echter naar het Bruto Nationaal Product dan komen wij voor China op 13,60 biljoen USD, voor de USA op 20,5 biljoen en voor de Eurozone op 15 biljoen. Houden we geen rekening met het V.K. dan komen we op daar op 13 biljoen. Japan om af te sluiten zo’n 4,5 biljoen.

Terloops merkte de spreker ook op dat het “Westen” dacht dat China door zijn lidmaatschap bij de WHO stilaan meer naar onze overtuigingen zou opschuiven. Nu blijkt echter dat het Westen meer en meer opschuift richting China. Dat men denkt aan een app om ons te volgen om alzo COVID19 in te dijken, zegt meer dan genoeg.

Daar China de Coronacrisis waarschijnlijk onder controle heeft, leek het mij interessant om de presentatie van Don te volgen.

Volgens deze Azië-specialist is het “Keyword” voor de belegger:  A – K – C.

A staat voor Actief beheerde fondsen die momenteel te verkiezen zijn voor passief beheerde trackers. Eén van onze volgende grafieken toont dat ook aan.

K staat voor kwaliteit: het komt er op aan in kwaliteitsvolle ondernemingen te investeren want die gaan zich waarschijnlijk beter door deze crisis kunnen manoeuvreren.

C staat voor China: hij merkt op dat China momenteel overwogen is in het Azië- fonds en dat heeft hij in zijn hele loopbaan nog nooit meegemaakt.

De huidige toestand

omschreef hij als een wandeling dicht bij een ravijn, volledig in de mist gehuld. Wat er aan de overkant is, weet niemand. Het kan gaan van een medische crisis naar een economische crisis…  De brug die gelegd wordt over de afgrond bestaat uit de tussenkomsten van de nationale banken en de grote landen.

Door de maatregelen van China zijn de grote steden (Peking, Shangai…) amper geraakt. Quasi geen enkel ander land is daarin geslaagd.

De Chinezen hebben een QR-app op hun smartphone en dienen zich in te scannen voor ze een gebouw (de burelen van Aberdeen in Shangai) of enig restaurant binnen kunnen. Enkel bij groen licht kan je binnen. Voor ons erg “scary”…

Voor de Chinezen een enorme geruststelling omdat ze zo weten dat ze in dat gebouw geen besmetting kunnen oplopen.

De ondernemingen zijn voor 80% actief (hier ???). Luchtvaartmaatschappijen slechts voor zo’n 25% en zijn de uitzonderingen.

De goedkope petroleum op dit moment legt hen zeker geen windeieren…

Naast de USD is ook de Renminbi vrij sterk gebleven.

De Chinese aandelen zijn ongeveer met 12% gedaald in waarde. Daarentegen de S&P met zo’n 30%. Na de Coronacrisis zijn de Chinese ondernemingen ook meer transparant geworden.

5 Redenen:

Volgens Don Amstad zijn er 5 goede redenen om in China te beleggen:

 1. De ondernemingen zijn er in betere doen: reeds actiever.

2.  De bedrijven ondervinden minder weerslag van buitenaf omdat ze meer afgezonderd zijn van de buitenwereld en meer op China zelf gericht.

3.  Ze zijn quasi allemaal reeds aan de slag of hebben nooit stil gelegen. In het Westen zijn we zeker nog niet terug naar het nieuwe normaal.

4.  Bij problemen weten we dat de Chinese overheid niet karig is met stimuli

5.  De Chinese consumptie is ook nooit volledig stil gevallen.

Een vergelijkende grafiek:

 

Hier merkt men duidelijk dat het fonds zowel de MSCI World als de Shangai A Stockindex ruim verslaat.  Ook de impact van de Coronacrisis was minder.

Onze screeningcijfers bevestigen:

De mediaan sinds 2010 veegt de MSCI China gewoon van tafel en verslaat ruimschoots de MSCI World Gross.

De defensieve beleggers willen we wel waarschuwen voor de volatiliteit: zie Risk.

Kijken we naar de trend die aangegeven wordt door de mediaan L120 en L60 dan zien we daar geen opmerkelijke daling zoals bij vele fondsen en indexen, maar eerder een stijging.

Toch een teleurstelling:

Onze GOGI Invers geeft een STOP.

De GOGIscore geeft een SPREAD maar is volgens mijn collega Robokat nog niet helemaal bekomen van de crash.  Voorzichtigheid is de moeder van de porseleinwinkel en een noodzaak voor elke belegger.

 

Jouw idee ?

 

 

 

Categorieën: Tags: ,

4 Comments

 1. Iets om eens over na te denken:
  Onze overheid mag ons niet volgen of traceren, komen best niet te weten wat we allemaal aan ’t doen zijn en mogen zeker geen zicht krijgen op ons vermogen.
  Echter, bij rampen zoals nu, staan we met zijn allen te roepen dat ze ons moeten steunen en helpen.

  Like

 2. Het probleem stelt zich niet zozeer in het idee van technologie gebruiken om verspreiding in kaart te kunnen brengen. Het idee stelt zich meer in hoe de implementatie gebeurd, door wie (google eens Pegasus spyware – het bedrijf dat zich graag kandidaat stelt voor de covid19 app), en hoe de regeringsleiders eigenlijk compleet niet onderlegd zijn in het ethische aspect van wat tegenwoordig allemaal gebeurt via technologie. Zo’n app zou kunnen vrijwillig aangezet worden tijdens een crisis zoals deze, en nadien afgezet kunnen worden. Echter, zijn er al voldoende bewijzen, dat bedrijven zoals Pegasus van de gelegenheid gebruik maken om wat ‘extra’ te doen, en dus te blijven tracken, ook na de feiten. En buiten wat vingerwijzen gebeurt er niks. Ik ben zelf software ingenieur, en sta niet te springen voor zo’n app. Onze regeringsleiders kunnen nog niet overweg met alles ermee kan gebeuren.

  Like

 3. Enkel goed voor een klein gokje! Nooit vergeten bij investeren in china:
  1/ De economische groei is het laatste decennia sterk vertraagd.
  2/De chinese schuld stijgt voortdurend naar nieuwe recordhoogtes
  3/De komende demografische uitdagingen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.