Nominaties Europa

Reactie na de toekenning in een kleurtje onderaan:

—OOO—

Ik ga verder met de nominaties voor categorie Europa.

Daarbij toch even een serieuze kanttekening maken:

Ik ben er van overtuigd dat zo’n Award (of hoe je het ook noemen wil) een groot commercieel belang heeft voor de distributeur. Die zal het onmiddellijk dik in de verf zetten in de media om er zoveel mogelijk van te verkopen.

De vraag is: moeten we ons door zo’n toekenning laten leiden of lijden ?

Een ervaring uit mijn verleden: men moest zich inschrijven met een product om in aanmerking te komen. Daarbij engageerde men zich contractueel dat een genomineerde onmiddellijk €6.000,- moest betalen als deelnamekosten in de organisatie. Die “organisatie” gaf en geeft nog elk jaar zo’n 12 “eervolle vermeldingen” en ik heb nooit enige andere activiteit van die “organisatie” kunnen vinden. Iedereen kan hier rekenen, hoop ik. Ook allerhande media organiseren zulke eventen en waarschijnlijk (hopelijk) laten ze zich niet zo openlijk betalen door de uitverkozenen. Maar wat denk je dan als ze de dag of de week daarna uitpakken met grote (betalende) advertenties in die bepaalde media. Het ene plezier is toch het andere waard…

Bovendien zijn er tal van “organisaties’ die awards, trofees, bekroningen, bekers en noem maar op, uitdelen aan distributeurs. Sommige verkoopsorganisaties grossieren in de prijzen. En als je het ongeluk hebt om nergens een prijzen te vallen, waarom zou je dan zelf geen verkiezing organiseren ?  Ikzelf geloof er al lang niet meer in. 

Komt dan nog de vraag of het nu wel dé moment is om zo’n prijswinner aan te kopen…

Maar we dwalen af:  Hier onze screening van deze genomineerden:

 

Eén fonds steekt er torenhoog boven uit, maar of die de Award wint weet ik ook niet. Het hoogste mediaan rendement met de laagste volatiliteit.

Naast de mediaan van de jaarresultaten sinds 2010 hier ook een extra kolom: de mediaan van de laatste 120 resultaten ( laatste 5 jaar): dit geeft overduidelijk aan dat de rendementen niet meer zijn wat ze waren: de dalende trend van de rendementen is duidelijk ingezet. Vooral bij de index is die daling opmerkelijk. Alle hoerageroep ten spijt.

Zie hier ook dat de index het hoogste cijfer krijgt voor de volatiliteit. Kan moeilijk nog duidelijker zijn.

Afsluiter:

Ik vermeld al deze namen en cijfers niet om je aan te raden “in Europa” te beleggen. Da’s iets dat je voor jezelf moet uitmaken. Misschien kan onze GOGIscore je helpen om het moment van instap te bepalen, maar op dit ogenblik is het unaniem STOP.

Reactie:

In de categorie Europese aandelen kaapte MFS European Research de Award weg. Ik zou eerder gekozen hebben voor de European Small Caps, maar ik ben natuurlijk Morningstar niet. Bovenstaande cijfers werden afgesloten voor de crisis. Ik geef je hier een overzicht op 16 03 2020 ( crisis tot dan inbegrepen) en met de nieuwe berekening van de MP Quality-indicator.

 

Normaal wordt er gesteld dat “small companies” heftiger reageren dan “large caps”. Hier blijkt dat weinig verschil te maken.

De Small Caps blijven de hoogste score krijgen.

Je merkt ook die hoge volatiliteit bij de index en dat weerspiegelt zich uiteraard in de MP Quality-indicator.  Defensieve beleggers, gelieve op te letten met trackers !

Hoe zou jij die fondsen rangschikken ?

Categorieën:

2 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.