GOGI is een indicator van MijnPortefeuille die we op regelmatige basis publiceren. Het hoe en waarom kan je lezen in het artikel GOGI: GeOptimaliseerd Gespreid Instappen. Weet je niet wat GOGI is, dan is dat artikel van harte aanbevolen.

Kort samengevat, als GOGI een STOP aanduidt, dan wil dat niet meer of niet minder zeggen dan dat het niet aan te raden is om dat fonds aan te kopen of bij te kopen. Een score “SPREAD” is echter nog altijd geen indicatie dat het nu wel een goed moment is om in te stappen.

De voorbije weken is de daling van de beurzen erg hard gegaan en heel wat fondsen slaan nu om van een STOP naar een SPREAD.

Belangrijke wijziging

Zoals mijn collega Robokat in zijn artikel (hier) deze week heeft uitgelegd, heeft deze crash zo goed als alle scores op Spread gezet. De “spaarders” kunnen weer starten met hun gespreide aankopen. Daarom publiceren we vanaf heden tot… enkel nog de GOGI Invers. Diegenen die met de Franky-Matic werken gaan alzo de Inverse Score als de GOGIscore zien verschijnen. Voor meer uitleg verwijs ik graag naar dat artikel van mijn collega.

GOGI heeft echter wel zijn werk gedaan. Wie de voorbije maanden wel  ingestapt is, ziet zijn winsten nu weggevaagd en staat gegarandeerd in het rood. Wie op bassis van GOGI geduldig afwachtte, heeft helemaal geen grote winsten aan zijn neus zien voorbij gaan, zoals sommige lezers wel eens vreesden. Beleggen in tijden van overdrive is zelden een goed idee voor een lange termijn belegger en GOGI heeft zijn nut bewezen.

Voorlopig is GOGI nu uitgespeeld.

De GOGI score van de Smart Selection Portefeuilles

In theorie kan je de individuele fondsen van Smart Mix, Flex en Dynamic aankopen op basis van de GOGI scores van die individuele fondsen, zoals je die hierna kan vinden. Je loopt dan echter het gevaar dat je portefeuille snel uit evenwicht raakt. De eigenschappen van een onevenwichtige portefeuille kunnen helemaal anders zijn dan wij bedoeld hebben, bv. te defensief of te dynamisch.

Tot nader order publiceren we enkel de GOGI invers. De GOGI invers gebruiken we om grote correcties op te sporen, als opportuniteit om de rendementen van je portefeuille op te krikken. De uitleg hierover vind je in het artikel Haal alle emoties uit beleggen.

Met GOGI invers proberen we niet te beleggen op het dieptepunt van de crash, want het is onmogelijk om dat dieptepunt te detecteren tijdens de crash. We gaan GESPREID beleggen op de weg naar beneden en een stuk op weg naar terug naar boven. GOGI invers geeft dan aan of we nog altijd in de periode van de crash zitten of niet, zodat je je emoties kan uitschakelen bij het nemen van beleggingsbeslissingen.

Een rood licht staat voor STOP, we investeren deze maand niet. Een oranje licht staat voor SPREAD of gespreid instappen.

Update 29/03/2020

GOGI GOGI Invers
Smart Mix nvt SPREAD
Smart Flex nvt

SPREAD

Smart Dynamic nvt STOP

 

De corona correctie op de beurzen is in de tweede week van maart omgeslagen naar een corona crash. De situatie is erg volatiel, toch is er in de laatste dagen een duidelijk herstel opgetreden. Hierdoor komt de Smart Dynamic terug op “STOP” te staan, terwijl de overige portefeuilles nog een SPREAD geven.

De GOGI score van individuele fondsen

Hier de update van 16 maart 2020.

De lezers die er vertrouwd mee zijn, kunnen er mee aan de slag. Voor de anderen kan je best eerst even de uitleg lezen uit dit artikel.

Toch kort voor iedereen: als er bij een fonds SPREAD vermeld staat, dan kan je bijkopen/bijsparen. Krijg je een STOP dan wacht je beter af tot het fonds niet meer in overdrive is.

De meeste fondsen hebben door de Corona-crisis hun GOGIscore verlaagd. Denk zeker niet dat ze daardoor op een extra laag punt zijn aangekomen, integendeel. Velen hebben daarmee alleen hun overdrive weggeveegd en staan nu weer op hun “normale peil”. Bij sommige fondsen kan je de gespreide aankopen weer starten, andere vragen toch nog even geduld.

Niemand weet of de bodem bereikt is. Het zou ook kunnen dat we nogmaals een “dead cat bounce ” meemaken. Tenandere wat is er nog zeker op dit moment ?  Wees alzo voorzichtig.

https://www.bullionvault.com/chart/bullionvaultchart.js?v=1

 

Om dit bestand te openen heb je een wachtwoord nodig. Dit kan je eenvoudig en gratis bekomen door onze blog te volgen via e-mail onderaan deze pagina. Graag wel even geduld, we sturen dit binnen de 8 dagen naar je op. Volg je ons via WordPress? Geef ons dan ook even een seintje via het contactformulier (in het menu) met vermelding van je wordpress @gebruikersnaam.

 

Alle indicatoren en cijfermateriaal zijn © MijnPortefeuille en onderhevig aan onze gebruiksvoorwaarden.

10 Comments »

 1. In uw lijst worden de HIGH1L120 LOW1L120 kolommen gebruikt, waarom worden niet de BEAR en BULL procenten niet weergegeven, zeker hier waar de LOW meestal weinig scheelt met de Latest Y1
  kolom.

  Like

  • Die lijsten die ik publiceer worden natuurlijk niet om de 14 dagen bij mekaar gepuzzeld. Die lijsten zijn gekoppeld aan een databestand en updaten zich zo bijna automatisch. Die HIGH en LOW komen alzo al vrij lang tevoorschijn.
   We zijn echter onze formules aan ’t herbekijken: voor de fondsen die 2008 niet hadden meegemaakt hanteerden we een systeem om toch zoveel als mogelijk rekening te houden met de volatiliteit. We bekijken nu of we de impact van 2008 gaan laten vallen en overschakelen naar die van 2020. Die hebben ze allemaal meegemaakt.
   Dat die LOW en de LY1 momenteel soms identiek zijn: fondsen die nog nooit een crash meemaakten, noteren nu op hun laagste notering ooit.
   Vorig jaar tijdens de overdrijving kregen we veel kritiek op de resultaten van onze Mixer en werden er wereldwijde trackers als betere oplossing naar voor geschoven: ik zou nu graag vandaag die resultaten eens vergelijken met die van onze Mixer. Er zullen heel wat spaarders/beleggers geschrokken zijn. Het gezegde dat het allemaal goed komt, komt maar zwakjes over tijdens een crisis heb ik in 2008 ondervonden.
   Mag ik dus even geduld vragen, wij werken eraan. Testen , testen, testen en vergelijken….

   Like

 2. Wil je binnen een maand of zo de grafieken Gogi op aanvraag (1 -11) met mondjesmaat actualiseren ?
  1 beeld zegt soms meer dan 1000 woorden.
  Wat vinden andere lezers hiervan ?

  Like

 3. Ik zit met volgende vraag: er is iets wat mij onlogisch lijkt in de lange lijst met de berekening van de GOGI-Invers scores per fonds: er zijn bepaalde Mix-fondsen (zoals Flossbach) die het de laatste weken, ondanks de crash, uitstekend hebben gedaan en die er in geslaagd zijn hun verliezen beperkt te houden. Deze Mixfondsen staan nog altijd op STOP en op basis van GOGI-Invers is het in beginsel aangeraden om deze niet te kopen. Nochtans hebben deze Mixfondsen die het goed deden vandaag net dezelfde vertrekbasis als fondsen die het slecht deden. Meer concreet, veronderstel dat er morgen een heropleving komt van de financiële markten, dan is er geen enkele reden om aan te nemen dat Flossbach hiervan minder zal profiteren dan een wereldwijd Mixfonds dat het de afgelopen weken bijzonder slecht deed (bijvoorbeeld First Eagle Amundi). Nochtans zou men op basis van de GOGI-Invers lijst er nu de voorkeur moeten aan geven om First Eagle Amundi te kopen. Vandaar mijn vraag: Heeft het voor wat betreft wereldwijde Mixfondsen (die dus allen in min of meer gelijkaardige wereldwijde beleggingsproducten kunnen investeren) in de huidige omstandigheden zin om degene die het de afgelopen weken goed deden op STOP te houden, terwijl degene die het slecht deden op SPREAD staan ???

  Like

  • Als je alle grafieken zou kunnen zien dan zou je merken dat alle fondsen een duik laten zien. Maar voor een computer is het altijd 1 of 0, -99 is STOP? -101 is SPREAD. Bijna kent een computerprogramma niet. Momenteel zou het best kunnen dat dezelfde oefening twee dagen later al iets anders zou zijn.
   Daarom ook dat mijn collega dagdagelijks de modelportefeuilles in de gaten houdt en de verkeerslichten aanpast. Voor mij, die meer dan 800 fondsen, is dat onmogelijk.

   Like

  • Dat zal niet voor onmiddellijk zijn. Het probleem zit in de cijfers, die door zo’n crash helemaal in de war raken. Als je die gaat gebruiken, krijg je compleet foutieve signalen.

   Het voordeel is wel dat GOGI ook niet echt nodig is na een crash. Het duurt een hele tijd vooraleer het herstel zodanig gevorderd is dat je van overdrijving kan spreken.

   Like

  • Eigenlijk is dat momenteel niet nodig: 99% van de fondsen staan op SPREAD na deze crash. Daarvoor hoeft geen lijst gepubliceerd te worden.
   Daarom dat we opteren voor de GOGI Invers die je op het spoor van kandidaten kan zetten.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.