Cijfers en statistieken

De GOGI score 2020 03 01 met Smart Selection.

GOGI is een indicator van MijnPortefeuille die we op regelmatige basis publiceren. Het hoe en waarom kan je lezen in het artikel GOGI: GeOptimaliseerd Gespreid Instappen. Weet je niet wat GOGI is, dan is dat artikel van harte aanbevolen.

Kort samengevat, als GOGI een STOP aanduidt, dan wil dat niet meer of niet minder zeggen dan dat het niet aan te raden is om dat fonds aan te kopen of bij te kopen. Een score “SPREAD” is echter nog altijd geen indicatie dat het nu wel een goed moment is om in te stappen.

De voorbije week is de daling van de beurzen erg hard gegaan en heel wat fondsen slaan nu om van een STOP naar een SPREAD. Dit betekent niet noodzakelijk dat er nu grote opportuniteiten om de hoek loeren. Op dit ogenblik zijn de koersen genormaliseerd en is de overdrijving weg. We zitten in een “normale” situatie en de koersen zijn dus nog altijd niet bijzonder goedkoop. Uiteraard weten we niet of de correctie zal uitdiepen in een crash of waar de bodem zal liggen.

GOGI heeft echter wel zijn werk gedaan. Wie de voorbije maanden wel  ingestapt is, ziet zijn winsten nu weggevaagd en staat wellicht zelfs in het rood. Wie op bassis van GOGI geduldig afwachtte, heeft helemaal geen grote winsten aan zijn neus zien voorbij gaan, zoals sommige lezers wel eens vreesden. Beleggen in tijden van overdrive is zelden een goed idee voor een lange termijn belegger en GOGI heeft zijn nut weeral eens bewezen.

De GOGI score van de Smart Selection Portefeuilles

In theorie kan je de individuele fondsen van Smart Mix, Flex en Dynamic aankopen op basis van de GOGI scores van die individuele fondsen, zoals je die hierna kan vinden. Je loopt dan echter het gevaar dat je portefeuille snel uit evenwicht raakt. De eigenschappen van een onevenwichtige portefeuille kunnen helemaal anders zijn dan wij bedoeld hebben, bv. te defensief of te dynamisch.

Daarom publiceren we de GOGI scores van de portefeuilles als geheel. Aan jou om te beslissen of je dit volgt, of toch met de individuele fondsen aan de slag gaat.

We geven ook telkens 2 scores mee: de gewone GOGI die een indicator is van portefeuilles in “overdrive” en waar mogelijk een terugval te verwachten valt.

Daarnaast publiceren we de GOGI invers. Deze indicator is ingegeven door de erg lage rendementen die je in de volgende jaren mag verwachten, zoals je kon lezen in de 7 magere jaren voor beleggers. De GOGI invers gebruiken we om grote correcties op te sporen, als opportuniteit om de lage rendementen wat op te krikken.

Een rood licht staat voor STOP, we investeren deze maand niet. Een oranje licht staat voor SPREAD of gespreid instappen.

Update 17/03/2020

GOGI GOGI Invers
Smart Mix SPREAD SPREAD
Smart Flex SPREAD

SPREAD

Smart Dynamic SPREAD SPREAD

 

De corona correctie op de beurzen is in de tweede week van maart omgeslagen naar een corona crash. Terwijl eerder al de GOGI score van de alle portefeuilles was omgeslagen naar SPREAD, is dit nu ook het geval voor de GOGI Invers van alle portefeuilles.

Voorzichtig gespreid instappen is wel vanaf nu terug mogelijk voor de lange termijn belegger, maar weet dat de koersen nog veel meer kunnen dalen. Ga dus nu niet met éénmalige grote bedragen beleggen, blijf spreiden zoals je normaal zou doen.

De GOGI score van individuele fondsen

Hier de update van 1 maart 2020.

De lezers die er vertrouwd mee zijn, kunnen er mee aan de slag. Voor de anderen kan je best eerst even de uitleg lezen uit dit artikel.

Toch kort voor iedereen: als er bij een fonds SPREAD vermeld staat, dan kan je bijkopen/bijsparen. Krijg je een STOP dan wacht je beter af tot het fonds niet meer in overdrive is.

De meeste fondsen hebben door de Corona-crisis hun GOGIscore verlaagd. Denk zeker niet dat ze daardoor op een extra laag punt zijn aangekomen, integendeel. Velen hebben daarmee alleen hun overdrive weggeveegd en staan nu weer op hun “normale peil”. Bij sommige fondsen kan je de gespreide aankopen weer starten, andere vragen toch nog even geduld.

Gezien de onzekerheden (Corona of COVIT91, regeringsvorming in BE…) absoluut nog niet van de baan zijn en de recessiedreiging weer de kop op steekt, zou ik zeker geen “fondsen in overdrive” aankopen en stipt de GOGIscores volgen. 

https://www.bullionvault.com/chart/bullionvaultchart.js?v=1

Gezien de grote fluctuaties op de markten, zijn deze cijfers van 1 maart 2020 niet meer bruikbaar. De update wordt verwacht op 20 maart aanstaande ! De “verkeerslichten” voor de modelportefeuilles bovenaan worden dagelijks aangepast.

Om dit bestand te openen heb je een wachtwoord nodig. Dit kan je eenvoudig en gratis bekomen door onze blog te volgen via e-mail onderaan deze pagina. Graag wel even geduld, we sturen dit binnen de 8 dagen naar je op. Volg je ons via WordPress? Geef ons dan ook even een seintje via het contactformulier (in het menu) met vermelding van je wordpress @gebruikersnaam.

 

Alle indicatoren en cijfermateriaal zijn © MijnPortefeuille en onderhevig aan onze gebruiksvoorwaarden.

2 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: