De GOGI onderuit gehaald ?

“De GOGI onderuit gehaald”, vergeet het maar. In tegendeel zou ik zo zeggen.

Als iets niet volledig past in iemands opvatting, dan wordt het momenteel in de media tot in de grond afgebroken. Dit wordt echter geen artikel over de Belgische politiek…

MijnPortefeuille heeft tot doel op een onafhankelijke en objectieve manier de (kleine) spaarders munitie te bezorgen om een wederwoord te kunnen geven aan de gretige fondsenverkopers die weinig rekening houden met het belang van hun klanten.

Als iemand dan zegt zijn lezers ook te willen helpen, dan vraag ik me af waarom hij dan, zonder gedegen kennis te nemen van onze zienswijze, zijn visie dan als de enige echte waarheid wil promoten en al het andere af te doen als waardeloos. Zou overleggen met mekaar niet veel meer opbrengen ?  Ik vraag me zelfs af of er geen verborgen agenda achter zit want voor iemand die onder zijn schuilnaam vermeldt dat hij gewoon amateur is, weet hij toch specifieke grafieken op te duiken die ik eerder bij professionelen denk terug te vinden. Heeft hij er toch (rechtstreeks, onrechtstreeks) belang bij dat de bankkassa blijft rinkelen ?

Voor zijn betoog beroept hij zich ook op een leidraad van de hand van een fondsenverkoper die er ook alle belang bij heeft dat het geld op elk moment blijft toestromen. Altijd gevaarlijk als je bij de duivel te biechten gaat.

Dan zijn er nog een paar meelopers die zich willen interessant maken achter de rug van iemand anders door slogans te lanceren. Maar daar hou ik geen rekening mee.

Laat me beginnen met de elementen waar we het eens mee zijn:

Voor de doorsnee spaarder/belegger zijn ook wij een groot voorstander van gespreide aankopen. Je bekomt wel de grootste winst door ineens in de markt te stappen op het juiste moment. Maar als dat moment nu juist niet het juiste is, dan heb je een probleem.

Daarom lijkt gespreid instappen, aan te raden voor de meeste beleggers die weinig oF geen geld willen verliezen.

Maar dan:

Hij schrijft over kopen en verkopen terwijl wij al eens in een lang artikel hebben geschreven dat een STOP van GOGI absoluut geen verkoopssignaal is.  GOGI is de afkorting van GeOptimaliseerd Gespreid Instappen en zegt alzo helemaal niets over verkopen. Ik weet maar al te goed dat proberen te verkopen voor een dip, om daarna goedkoper terug te kopen, heel vaak mislukt.

Ik ben echter eens gaan snuisteren op de website waar hij zijn grafieken gaat opzoeken en kwam daarbij tot de vaststelling dat onze GOGI en de grafieken aldaar vrij goed met mekaar overeenstemmen. Onze GOGI is dus nog niet zo wereldvreemd:

De grafiek hiernaast tracht te waarschuwen voor een recessie. Achteraf, komen aandragen dat het een vals signaal was, is altijd heel gemakkelijk. Veel beursgoeroes wisten het wel degelijk na de feiten.

Maar onze GOGIscore had dat dus goed opgemerkt en misschien iets te vroeg een STOP getoond. Ik zeg altijd “beter te vroeg dan te laat”.

Onze GOGI is misschien te voorzichtig maar ik zou dat in een land met voornamelijk defensieve beleggers toch geen nadeel durven noemen.

1° Dat defensief kantje is zeker geen nadeel als men weet dat de S&P500 momenteel gedomineerd worden door TECH-aandelen. Met zo’n 25% TECH-aandelen kan je die index nog moeilijk een voldoende gediversifieerde index noemen.

De gevaren zijn legio: ik heb de dotcombubble meegemaakt rond de eeuwwisseling en sommige TECH-fondsen meer dan 50% van hun waarde zie verliezen. Kandidaat ?

2° En Donald Trump heeft nog iets verwezenlijkt dat hij niet heeft opgesomd in zijn State of the Union: de Amerikaanse staatsschuld is onder zijn “bewind” opgelopen tot een ongeziene hoogte = 23.000 miljard USdollar (een biljoen noemen ze zoiets) of zo’n 70.000 USD per Amerikaan. Dat is tenminste nog eens oppimpen van de economie.

Als men de kleine spaarder/belegger wil beschermen dan dient men die voor zo’n risico te waarschuwen. Leest die de kleine lettertjes die hem aanraden “zijn huiswerk” te maken ?

En wie heeft er nog geen fondsen gehad, die weinig of niets (of zelfs erger) opbrachten. Waren het echt slechte fondsen of heb je ze aangekocht op het verkeerde moment ?: toen ze net een flinke hausse achter de rug hadden en men jou overtuigd heeft met rendementen van de voorbije periode.

Gaan verkondigen dat, als je wacht op het signaal van GOGI, je die mooie winst van 2019 zou verspeeld zijn, is eigenlijk flagrant onjuist !

Rond de jaarovergang 2018 – 2019  gaf GOGI zelfs een SPREAD voor de GOGI Invers: diegenen die toen gekocht hebben (zoals ik) hebben de ganse rit omhoog meegemaakt. Dat is toch wel wat onze lezers willen, want diegenen die een tijd later zijn ingestapt hebben maar een deeltje van de winst. Als je bijvoorbeeld pas begin september aangekocht hebt, dan heb je die 30% winst NIET. Het beetje rendement dat je dan alsnog hebt gehaald zou je bij een crisis zo weer verliezen.  Dat hebben er al velen kunnen ervaren bij de kleine correctie van vorige maand. Maar ik weet dat geduld een mooie deugd is, die heel wat mensen…

Laat je dus niet opzwepen door die mooie rendementen van 2019: wij hebben er al voor gewaarschuwd. De meeste beleggers kopen immers, zo wil de traditie, vlak voor de top. De GOGI-grafiek toont ook duidelijk dat de hoge rendementen verleden tijd zijn: als je weet dat er minder te verdienen valt, dan hoef je je zeker niet te haasten.

Je mag schrijven dat wij met cijfers uit het verleden werken, maar telkens teruggrijpen naar de rendementen van 2019 zijn toch ook cijfers uit het verleden.  Gaan de kopers van vandaag ook dit jaar weer 30% meerwaarde binnen halen. Ik hoop het voor hen (en ook voor mij want ik zit al in de markt sinds begin 2019).

Op die website vond ik nog iets anders: een tabel:

Die geeft aan dat markttiming (uitstappen voor de recessie en nadien weer instappen) loont. Alleen zou ik er zelf niet aan beginnen, want het is zo goed als onmogelijk om te weten wanneer die recessie er nu (eindelijk?) komt en het is nog moeilijker om daarna op het juiste moment weer in de markt in te stappen.

Laat dat over aan de professionals.

Ten andere: als ik praat met fondsbeheerders en hen onze GOGIscore ( van hun fonds) toon, dan is bijna steeds de opmerking (van diegenen die willen luisteren en meedenken): uitstappen is echt niet nodig want binnen in het fonds nemen wij de nodige maatregelen om ons fonds door de storm te loodsen. Als je gaat uitstappen, dan is de kans heel groot dat je een deel van het herstel gaat missen.

Afsluiter:

Laat GOGI je helpen de goede instapmomenten te bepalen en laat verder de fondsbeheerder de job doen waarvoor hij betaald wordt.

Misschien is onze GOGIscore nog niet perfect en mogelijk vatbaar voor verbeteringen. Laat ons er samen aan werken en we worden er allemaal beter van. 

 

Categorieën:

34 Comments

 1. Marc,
  Ben ik verkeerd als ik uw genoemde jaarcijfers 2019-2020 moet begrijpen als 2018-2019 ,omdan mooie rendementen te behalen in 2019.

  Like

 2. Is het niet raadzaam om voor de volatielere aandelenfondsen toch met een stoploss te werken, zoals heel in het begin werd voorgesteld ? Er was toen nog geen sprake van GOGI. Jullie hadden het toen over kernfondsen en satelietfondsen. Gezien ik enkele van deze laatste in protefeuille heb, was ik toch van plan om daar een stoploss te hanteren vanaf nu.
  Ondersteunen jullie dit idee of stappen jullie daarvan af ?

  Like

  1. Het lijkt me zeker niet slecht je verliezen onder controle te houden door met een stoploss te werken. De vraag is wel hoe je dat juist dient te organiseren zonder dat je bij de minste correctie (je spreekt over volatielere fondsen) uit de markt gezwierd wordt.
   Niet om het af te breken maar om een overleg op gang te brengen: Wat is jouw voorstel ?

   Like

 3. Ik zou me daarvoor baseren op andere info die ik maandelijks ontvang, de stand van de markt indicator van Etienne Verhelle. Ik krijg die maandelijks via mail, met een alert wanneer je ‘uit de markt’ moet. Hij gebruikt die voor ETF’s maar het is ook bruikbaar voor wereldwijde aandelenfondsen.
  Ik weet niet of een samenwerking met hem mogelijk is voor deze site. Hij lijkt me een goede aanvulling.
  Ik wil wel eens zo’n artikel doorsturen zodat jullie het eens kunnen bekijken.

  Like

  1. Bij mogelijke samenwerkingen botsen onze businessplannen meestal. Wij werken volledig gratis, hebben totaal geen inkomen en staan erop dat ook zo te houden. In die wereld gaat het overal over verdienen.
   Over het systeem van Verhelle kan ik mij niet uitspreken.

   Like

 4. Wat anderen ook beweren over GOGI en alles nu in 1 keer aankopen, trek ik me niet aan. Want ik heb het zelf ook meegemaakt met mijn eerste “beurservaring” medio april 2015. Mijn toenmalige bank gaf me de raad om een zeer groot bedrag te investeren in dakfondsen. Het resultaat laat zich raden… Ik heb mijn lesje wel geleerd, en ik vertrouw nu op geregelde aankopen en GOGI.
  Verkopen of winst nemen heb ik voorlopig nog niet gedaan. Dat zal pas gebeuren als Wilfried Voorspoels (https://twitter.com/wilvoorspoels – hij doet dit ook belangeloos) op zijn maandelijks bericht een rood licht geeft.

  Like

  1. Hoi Ann,
   ik heb wat zitten surfen, maar niet direct veel gevonden over Dhr Voorspoels. Hij zou een boek geschreven hebben (of meerdere zelfs 🙂 “beleggen voo (je) kinderen”.. heb jij misschien een idee hoe we er aan kunnen komen ? Lijkt me interessant voor een beginnende, kleine belegger.

   Thx.
   Els

   Like

   1. Als ik “Wilfried Voorspoels” ingeef in google, dan krijg ik daar oa een artikel uit GVA waarin je heel de uitleg vindt.

    Like

   2. Hoi Marc
    heb het bericht in kwestie gevonden aan de hand van de toevoeging van GVA in de zoekengine. Heb hem een mailtje gestuurd of er nog boeken ter beschikking zijn. Fingers crossed. Bedankt voor de tip.

    Like

  1. Klopt. En wie ook nog eens GOGI gevolgd heeft, en dus niet belegde tijdens de overdrijvingsfase kan al helemaal niet klagen. We zitten momenteel lichtjes onder het “normale” rendement van de Smart Selection portefeuilles en er is nauwelijks iets aan de hand. Geen verliezen tot nu toe voor GOGI gebruikers.

   Het is eigenlijk spijtig dat een kleine groep van mensen sommige fora heeft overgenomen met hun intolerante visie, waardoor vele mensen niet meer te horen krijgen dat beleggen ook anders kan.

   Geliked door 1 persoon

 5. De eerste IWDA-slachtoffers zijn al aan het vallen.
  Jammer voor hen, maar om zomaar klakkeloos op een forum alles voor “waar” aan te nemen, wist je dat er ongelukken gingen gebeuren.
  Ook al staan sommige fondsen nu op Spread, van mij mag het gerust nog wat zakken vooraleer ik mijn whislist begin te kopen… Geduld is soms een mooie deugd, maar vooral een die loont !

  Like

  1. golfke:
   Ik zou toch niet te veel negatief zijn ten opzichte van etf (IWDA). Kijk eens naar de cijfers in de screninglijsten (van MP) en vergelijk eens Franklin Mutual Global Discovery (LU0211333025) en IWDA(IE00B4L5Y983). Al jaren presteert (Qbis, risk) het Franklin-fonds slechter van het IWDA-fonds, nochtans zit dit Franklin-fonds in de Flex-Portefeuille, onbegrijpelijk.
   En dit is al jaren het geval (ik heb hier nog een screeninglijst van MK van 05/2016). Ik tracht altijd zonder vooroordelen naar de cijfers te kijken…

   Like

   1. Voor dat onbegrijpelijke is er wel een uitleg.
    Onze modelportefeuilles werden oorspronkelijk opgestart in 2015 en dat aan de hand van cijfers die teruggingen tot 2007. In die cijfers was het jaar 2008 voor ons belangrijk en die periode is niet beschikbaar voor IWDA.
    Ondertussen werken we met cijfers sedert 2010 en nu er een serieuze correctie achter de rug is, gaan we ons moeten bezig houden om al dei fondsen eens tegen het licht te houden. Dat staat al op onze to-do-lijst.

    Like

   2. En nu we terug aan gespreid instappen beginnen denken…
    Mijn verlanglijstje mag nog iets kleiner, want ik zit nu met een lijstje van 11 fondsen en zou dit naar 8 à 10 willen terugbrengen. Wellicht zou ik dan vanaf april geleidelijk aan willen beginnen kopen.

    Like

   3. Ik zit te popelen om aan de update van 16 maart te beginnen.
    Vanmorgen dacht ik nog dat de correctie tegen dan voorbij zou zijn. Niet dus.
    Denk er aan: haast en spoed, is zelden goed blijkt ook nu weer.

    Like

 6. Hey Marc Person en Carl de Ridder,
  Raar dat jullie Wilfried Voorspoels niet zouden kennen. In zijn boek ‘Beleggen voor (je) kinderen staan jullie vermeld met jullie systeem als een voorbeeld voor beginnende beleggers, met een defensief profiel.

  Like

  1. Ik meen nooit gezegd of geschreven te hebben dat ik Wilfried niet zou kennen. We hebben mekaar al verschillende keren ontmoet.
   Laatst nog iemand verwezen naar Google om daar alle inlichtingen over zijn laatste boek te vinden.

   Like

 7. Ik heb de maandelijkse tw**berichten van mr.Voorspoels bekeken.
  bv. Op 1 januari 2019 (op het dieptepunt) geeft zijn technische analyse aan, blijf uit de markt, rood licht. Toen is de stijging echter weer hernomen.
  Zo ook in 2016 geeft zijn systeem signalen van “blijf uit de markt 15 dagen voor het eind van de daling”.
  Ik vermoed dat bij een lange daling zoals in 2008 hij wel grotendeels juist zal geweest zijn.
  Toen daalden de homebuilders in VS reeds in 2006. Weinigen hadden toen in de gaten welke ravage er hierdoor de jaren nadien aangericht zou worden.
  MrVoorspoels volgt enkel de S&P500, wij Belgen beleggen toch niet enkel in de VS.
  Met alle respect natuurlijk voor het werk van Mr.voorspoels.
  Dus ja timing is heel moeilijk en niemand heeft de glazen bol.

  Like

  1. Je dient inderdaad op te letten als je één index volgt. Bovendien waren sommige Amerikaanse indexen vorig jaar bijna Tech-indexen geworden = meer dan 25% in FAAM.
   Onze GOGI bepaalt de signalen per fonds: da’s heel wat nauwkeuriger. Daar kruipt natuurlijk wat meer rekenwerk in.
   Onze GOGI bepaalt enkel wanneer je best niet instapt: die STOP kwam er al snel begin 2019. En wat zie je nu ? Bijna heel de meerwaarde van 2019 is momenteel zo goed als weg. Diegenen die ingestapt waren bij SPREAD (begin januari 2019) staan nog altijd op winst !!!
   GOGI doet wat hij moet doen.

   Like

  1. Het is een kwestie van hoe je daar tegenaan kijkt.
   Als ik mijn portefeuille vergelijk met de stand van 31/12/2019 dan heb ik natuurlijk een (virtueel) verlies.
   Vergelijk ik echter met 31/12/2018 dan heb ik nog steeds winst. Ik heb GOGI gevolgd en GEEN aankopen gedaan na februari 2019.
   Hoeveel malen hebben we niet gezegd dat GOGI een STOP liet zien: zo lang dat ik zelf begon te twijfelen. Eerlijk.
   Mijn (eigen) portefeuille staat nu in de startblokken klaar voor de volgende hausse en ik kijk momenteel uit wat ik eventueel aan soldenprijzen zou kunnen bijkopen.
   Het wordt bijna vervelend saai.

   Like

  1. Ik schreef “ik kijk uit”.
   Eerst de update van de GOGI volgende week. Dat geeft een beter zicht op de situatie.
   Het zou kunnen dat het inderdaad nog te vroeg is: als de eerste faillissementen in de kranten verschijnen zou…

   Like

  2. Ik heb net de verkeerlichten van de GOGI Invers aangepast. Zowel Smart Mix als Smart Flex krijgen nu een spread voor de GOGI invers. Smart Dynamic blijft nog altijd een STOP.

   Nu is de weg naar beneden zeker niet voorbij. Vrijdag reageerde de beurs manisch als Trump maatregelen aankondigt, maar eenmaal men door heeft dat stimulus maatregelen een virus niet tegenhouden, komen er nog zwarte dagen.

   Maar weet dat je nooit een dieptepunt kan bepalen, behalve achteraf. Daarom is er de GOGI invers die helpt alle emotie uit zo’n beslissing te halen.

   Like

 8. Hoi Marc
  Het zou fijn zijn als jullie ook een overzicht van een paar mogelijke aankoopkandidaten die het waard zouden kunnen zijn om aan te kopen ? Ik probeer mijn plan zelf te trekken met jullie informatie, maar heb toch koudwatervrees, geef ik eerlijk toe.

  Like

  1. Dat is niet zo eenvoudig omdat we jou natuurlijk niet kennen: daarom kunnen we en mogen we geen gepersonaliseerde adviezen geven.
   MAAR
   -als je beginneling bent en een defensief belegger (gaat meestal samen): probeer dan eens een paar fondsen uit onze Smart.
   -ben je al aan de volgende stap: dan kan je enkele fondsen toevoegen uit de Smart Flex.
   -de volgende stap met een voldoende lange beleggingshorizon (meer dan 5 jaar): de Smart Dynamic.
   En als het allemaal niet zo dringend is: binnenkort hebben we dan goed nieuws voor jou.

   Like

 9. Hoi Marc,
  Merci voor de info… en ik ben gekitteld door de laatste zin :-). Veel hangt af van wat je binnenkort noemt.
  Ik vermoed dat je het over de tweemaandelijkse update hebt voor de GOGI cijfers ?

  Ik denk idd om bij deze “ongoing” correctie in de smart flex te stappen aangevuld met wat Smart Dynamic fondsen. Wat ik dan wel moeilijk vind is de weging van je fondsen in je eigen portefeuille, als je niet jullie hele portefeuille overneemt. Jullie hebben daar soms geen truckje voor of een idee rond om de weging te bepalen ? In het algemeen snap ik het wel. Hoe dynamischer je profiel, hoe groter je de weging kan nemen van risicovollere fondsen, maar toch.

  Gezien ik rekeningen heb bij MD en Keytrade, ben ik nu ook even hun voorbeeldportefeuilles aan het analyseren. Jullie hadden al reeds een artikel geschreven over de keytrade aandelen als ik me niet vergis.
  Bij MD zie ik dat ze steeds spelen met dezelfde fondsen, maar al naar gelang het risicoprofiel de “weging” aan passen. Ik zal deze fondsen eens even door jullie GOGI halen en er proberen een eigen idee rond te vormen. Misschien dat er in “vraag het aan MijnPortefeuille” rubriek wel vragen rond komen.

  Like

  1. 1° De GOGIscore verschijnt 2 maal per maand. Ze veranderen zo snel dat de score van 1 maart nu reeds onbruikbaar is. Update naar het einde van de volgende week.
   2° Ik zou gewoon van elk fonds hetzelfde bedrag nemen. Aandeel Flex en Dynamic: aan te passen volgens jouw beleggingsprofiel. Als je “starter” bent, ga er dan niet van uit dat je grote volatiliteit kan verteren. Beter eerst leren stappen om daarna te kunnen lopen.
   3° Momenteel is dat nog niet zo, maar ik zie MD weldra onze portefeuilles in pakket aanbieden. Ik hoop dat het snel genoeg in orde komt om nog te kunnen profiteren van de Coronacorrectie. Als je wil mixen, is dat misschien voor jou geen oplossing, tenzij je met meer dan €5.000 aan de slag wil gaan.

   Like

   1. Hoi Marc, dank voor snelle reactie.
    Het zou allemaal nog mooier zijn moesten we van de MK mixer naar de MP smart mix kunnen overstappen zonder veel gedoe. Maar dat zal misschien wel van het goede te veel zijn. Ik wacht in spanning af.

    Like

 10. Trackers zijn inderdaad volatieler dan fondsen, maar dat heeft zo zijn voordelen en nadelen: zakken gaat sneller, maar stijgen ook.
  Het nadeel van een fonds vind ik is dat een transactie dagen in beslag neemt. Je weet niet aan welke koers je koopt of verkoopt!

  Like

  1. Ten eerste blijken er heel wat beleggers niet te kunnen omgaan met volatiliteit. Dat heb je de laatste dagen genoeg gezien.
   Bij het kopen kan je inderdaad min of meer de koers bepalen. Je kan immers zelfs een limiet instellen.
   Dat wordt echter moeilijker bij de verkoop: als je jouw limiet niet laag genoeg zet, dan geraak je ze niet kwijt. Of je moet zonder limiet verkopen en dan weet je het ook niet. Eigenlijk is er heel weinig verschil.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.