Strategie

Is het nu een goed moment om winst te nemen?

We kregen onlangs volgende lezersvraag:

Zeer weinig wordt er in beleggingsadviezen een verkoopadvies gegeven. Nu staan verschillende fondsen op een hoogtepunt. Zou het misschien nu het moment zijn om fondsen en aandelen waar ongeveer 15 tot 20% meerwaarde kan op genomen worden te verkopen en dan terug te kopen bij een koerscorrectie?

Het antwoord op deze vraag ligt moeilijker dan je denkt.

Winst nemen – aandelen

De term winst nemen stamt uit de wereld van de aandelenbeleggers. De aandelenbelegger zoekt ondergewaardeerde aandelen, koopt ze, wacht af en verkoopt ze (hopelijk) met winst. Daarna gaat hij op zoek naar een nieuw aandeel.

Aandelenbeleggers hebben hiervoor verschillende strategieën. Sommige verkopen zodra een aandeel een bepaalde stijging achter de rug heeft, bv. 15%. Anderen gaan naar de waardering van het aandeel zien en verkopen het aandeel pas als het “duur” is. Ook daar zijn er vele indicatoren om te bepalen of een aandeel goedkoop of duur is, bv. de alom gekende koers/winst verhouding.

Winst nemen – fondsen ?

Kan je dit begrip zomaar transplanteren naar de fondsenwereld?

Er stelt zich onmiddellijk een probleem: de fondsbeheerder doet dit in feite voor ons. Hij gaat op zoek naar interessante aandelen, obligaties enz… en verkoopt deze terug indien deze te duur zijn geworden. Een beleggingsfonds neemt dus voortdurend (intern) winst, alleen zie je dat niet.

Een tweede probleem: stel dat je systematisch je fondsen verkoopt die een bepaald winstpercentage halen. De fondsen die dit percentage niet halen hou je. Eindig je dan op de duur niet met een portefeuille vol kwakkelende fondsen, want de winstbrengers heb je steeds verkocht?

Er is een derde probleem. Het begrip “winst nemen” houdt ook het idee in dat je je winst veilig stelt. Stel dat je een fonds hebt dat sterk is gestegen. Je verkoopt het om “winst te nemen”. Vervolgens koop je een ander fonds, waarmee je opnieuw bloot staat aan de markt. Bij een beurscrash gaat dat tweede fonds evengoed dalen, heb je dan je winst veilig gesteld?

Of misschien wil je wachten op een stevige correctie vooraleer je terug instapt. Er zijn echter geen garanties dat een toekomstige correctie lagere koersen oplevert dan de koersen waartegen je bent uitgestapt. Het is erg pijnlijk als je uiteindelijk duurder moet instappen dan je bent uitgestapt.

Je merkt het, bij gebrek aan glazen bol is het begrip “winst nemen” erg problematisch. Je zal dus op MijnPortefeuille nooit een verkoopadvies lezen.  Gebruik ook nooit GOGI als verkoopindicator, want daarvoor is dit instrument niet geschikt.

Herbalanceren

Een fondsenportefeuille moet je af en toe eens herbalanceren. Je verkoopt dan stukjes van fondsen die sterk gestegen zijn en koopt daarmee de achterblijvers. Op die manier ga je op natuurlijke manier een klein stukje winst nemen op de sterk gegroeide fondsen en maak je je portefeuille evenwichtiger.

Vooral als je dynamische fondsen in je portefeuille hebt, is dat een goede strategie. Stel bv. dat een fonds 30% gestegen is op één jaar tijd, dan ga je toch een flink stuk van dat fonds moeten verkopen bij een herbalancering. En dan neem je dus een beetje winst.

Herbalanceren doe je pas wanneer het verschil tussen fondsen groot genoeg is geworden. Anders is het veel moeite voor weinig resultaat.

Regio en themafondsen

Is je portefeuille gevuld met sector/regio/themafondsen, dan is winst nemen na een grote stijging geen idioot idee. Dergelijke sectoren zijn immers vaak cyclisch, wat betekent dat ze grote pieken en dalen kennen.

Om winst te halen op langere termijn moet je bij dergelijke fondsen zelf je winsten veilig stellen. De fondsbeheerder kan dit niet zelf, want hij is verplicht in zijn sector, regio of thema te blijven beleggen, ook als het slecht gaat.

De winst kan je dan in totaal andere sectoren of regio’s beleggen die misschien wat minder overgewaardeerd zijn.

Tip: af en toe publiceert collega Al Fonds fondsenlijstjes met de grootste stijgers/dalers. Je zal merken dat dit vaak regio, sector of themafondsen zijn. Het lijkt aantrekkelijk om de sterke stijgers te kopen, maar misschien moet je die net verkopen als je ze in bezit hebt.

Wereldwijde fondsen en gemengde fondsen

Hoe breder het mandaat van de fondsbeheerder, hoe meer opportuniteit deze heeft om zelf aan de slag te gaan om overgewaardeerde sectoren en regio’s te verkopen en op zoek te gaan naar opportuniteiten. Momenteel is dit voor die beheerders geen gemakkelijke opdracht, want er zijn steeds minder beleggingen die nog niet “duur” zijn.

Zelf herbalanceren tussen offensieve en defensieve fondsen is dan een oplossing indien je niet zomaar uit de markt wil stappen.

Vergeet je beleggingshorizon niet

De beleggingshorizon leggen we in dit artikel uit. Indien je vandaag denkt dat je misschien een deel van je kapitaal binnen de eerstvolgende jaren nodig hebt, dan is dat wel een goede reden om een deel van je beleggingen te verkopen. Je wil niet in de situatie komen dat je moet verkopen op een slecht moment.

Uitstappen hoeft niet in één klap te gebeuren. Net zoals je gespreid instapt, kan je beetje bij beetje uitstappen.

© Carl De Ridder (@Robokat_MK)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: