GOGI Invers: instappen bij correcties

Rijk worden als belegger is eenvoudig: je stapt in een belegging wanneer de aandelenmarkten goedkoop staan en je stapt uit als ze duur zijn.

Helaas doen heel wat beleggers net het omgekeerde. Ze stappen vooral in wanneer de markten duur zijn, vanuit de angst om de boot te missen. FOMO (“fear of missing out”) heet dat dan.

Wanneer de markten corrigeren, durven ze niet instappen, uit vrees voor verlies. In tegendeel, veel beleggers verkopen hun beleggingen als het slecht gaat.

Instappen als het duur en en terug verkopen tijdens de volgende correctie. Het is een recept om veel geld te verliezen. Maar wanneer is het dan wel aangewezen om in te stappen?

Instappen bij correcties

Alle onze cijfers wijzen op hetzelfde: rendementen van beleggingen nemen af. Analisten verwachten dat de komende jaren de rendementen erg laag zullen zijn. In het artikel “de 7 magere jaren voor beleggers” stellen we daarom een alternatieve beleggingsstrategie voor:

We stappen enkel nog in tijdens beurscorrecties.

Maar wat is een correctie nu precies? Hoeveel moeten de markten dalen vooraleer ze “in correctie” zijn. En hoe vertaalt zich dit naar fondsen?

Wat is een correctie?

Vreemd genoeg ga je in boeken over beleggen zelden een definitie lezen van wat een correctie nu precies is. Soms lees je dat een aandelencorrectie een daling is van minstens 10%. Meestal impliceert dit een daling t.o.v. een recente piek.

Deze informele definitie  roept heel wat vragen op. Hoe komt men aan die 10%? Hoe ver in de tijd ga je terug om die piek te zoeken? En is een correctie een instapmoment of niet?

En is die 10% ook van toepassing op fondsen, en indien ja, zowel offensieve als defensieve?

Nood aan een betere definitie van een correctie

Bekijken we even de volgende grafiek. Ik heb het middelste deel onzichtbaar gemaakt en vervangen door een rode stippellijn. Als je de totale grafiek bekijkt, zou je zo niet direct stellen dat hier iets speciaal heeft plaatsgevonden:

Bekijken we nu de volledige grafiek, dan ziet het plaatje er helemaal anders uit dan je denkt:

Halfweg de grafiek hebben er zich niet één maar zelfs twee  correcties voorgedaan. D.w.z. dat de koersen eerst ongewoon sterk stegen om vervolgens sterk te dalen.

De eerste grafiek toont echter aan dat een correctie niet noodzakelijk betekent dat een fonds goedkoop is geworden. In ons voorbeeld lijkt het alsof er helemaal niets gebeurd is want de blauwe en rode lijnen gaan naadloos in elkaar over. Het fonds zit gewoon “op koers”.

De traditionele definitie van een correctie is dus voor verbetering vatbaar.

Correcties volgens MijnPortefeuille

Vermoedelijk hanteert men traditioneel een correctie als een daling van 10% omdat dit zowat het normale groeipercentage is van aandelen. Voor fondsen gaan we echter geen 10% hanteren, dat zou niet logisch zijn. We hanteren wel het normale groeitempo van het fonds. Zo kunnen we onderscheid maken tussen defensieve en offensieve fondsen i.p.v. één enkel willekeurig percentage van 10% te hanteren.

We gaan ook niet vergelijken met het meest recente piekmoment. Bovenstaand voorbeeld toont immers dan dat dit onzin is. Als je eerst 20% stijgt en vervolgens 10% daalt, is dan technisch gezien wel een correctie, maar dat brengt weinig bij om de waardering in te schatten.

Wij gaan het fonds vergelijken met zijn eigen normale groeitempo (de rode lijn in bovenstaand voorbeeld). Enkel indien een fonds sterk negatief presteert t.o.v. zijn normale groeitempo (en niet t.o.v. een piek), beschouwen we dit als een correctie.

GOGI Invers

Toeval of niet, we hebben al het nodige cijfermateriaal al in huis bij MijnPortefeuille.

Het “normale” groeitempo van een fonds is niets anders dan het “MED1L120” cijfer uit GOGI. En de huidige prestatie is het cijfer “Lastest Y1”.

We definiëren een fonds in correctie wanneer het fonds een negatief jaarrendement neerzet dat minstens even groot is als het omgekeerde (“inverse”) van het normale groeitempo.

Status Formule GOGI Invers
Fonds niet in correctie Latest Y1 >= -MED1L120 STOP
Fonds in correctie latest Y1 < -MED1L120 SPREAD

Wie GOGI invers volgt, gaat pas instappen als het signaal op SPREAD staat.

Is dit een garantie op succes? Neen, het is niet omdat een belegging gedaald is, dat het nog niet veel harder kan dalen. Misschien is een GOGI Invers SPREAD signaal pas de aanvang van een hele reeks dalingen. En wie weet een echte crash.

Daarom hanteren we als indicator het woordje SPREAD of gespreid instappen. Het blijft enorm belangrijk om je beleggingen te spreiden in de tijd om accidenten te vermijden. Zelfs al komen er nog verdere dalingen, dan ga je gewoon je gemiddelde aankoopkoers verlagen. Je legt dan de grondslag voor toekomstige winsten.

Slot

De GOGI Invers indicatoren van ruim 800 fondsen én van onze Smart Selection kan je vinden onder cijfers en statistieken, in het artikel van de GOGI score.

De vraag die rest: zal JIJ durven instappen als de markten corrigeren? Of koop je toch liever als alles enorm hard aan het stijgen is?

Graag jullie bedenkingen en reacties.

Carl De Ridder (@RoboKat_MK)

7 Comments

  1. Ik had in de winter 2014-2015 de beslissing genomen om de eerste stappen te gaan zetten op de beurs. Zo heb ik toen ook jullie site ontdekt.
    Tot eind april 2015 bleven de koersen maar stijgen en ik weet nog dat ik toen getwijfeld heb om in te stappen. Uiteindelijk heb ik geduld getoond en gewacht tot eind september 2015.
    Dan in februari 2016 ook nog verder aangekocht.
    Vandaag ben ik echt blij dat ik toen jullie artikels en cijfers kon gebruiken.
    In bovenstaande grafiek goed te zien: het zijn net die twee momenten waar de correcties hadden plaatsgevonden.
    De enige bedenking die ik maak, is het gebruik van de GOGI op basis van de “latest Y1” in tijden zoals nu, waar we weten dat exact een jaar geleden een correctie plaatsvond. Dan ben ik eerder geneigd om de GOGI op basis van “Y3” te volgen, waarbij de hoogtes en laagtes wat uitgevlakt worden.
    Wat is jullie mening hieromtrent?

    Like

    1. Door zulke wijzigingen ga je wat vroeger of wat later een signaal krijgen. Vermits we met de GOGI niet kunnen garanderen dat een bepaalde notering het toppunt of de bodem is, maakt dat eigenlijk niet zoveel uit. GOGI vergelijkt een jaarresultaat met een mediaan: een mediaan van 120 noteringen is vrij stabiel
      Ooit hebben wij ook geëxperimenteerd met Y1 en Y3: na verloop van tijd zijn we daarmee toch gestopt.

      Like

  2. Bedankt voor alle uitleg en inzichten!

    Kan deze invers-benadering ook worden toegepast voor het beoordelen van individuele aandelen en trackers/ETF?

    En is er ook een manier om het juiste verkoopmoment te bepalen…?

    Like

    1. Bij trackers is dit zeker van toepassing. De GOGI lijst bevat er een aantal. Maar aandelen zijn toch wel iets anders. Er bestaan echter voor aandelen tal van technische analyse (TA) methodes, keuze genoeg.

      Verkoopmomenten vergen een glazen bol, daar kunnen we niets voor doen.

      Like

  3. Met de invoering van GIGI invers ( en latere vervanging door GOGI P) en toepassing van de strategie dat men enkel nog instapt bij correcties, welk is dan nog het nut van de GOGI score?

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.