We evalueren op visuele manier de korte termijn prestaties van onze Smart Selection portefeuilles en geven onze marktcommentaar.

De grafieken die je hierna ziet, zijn geen koersgrafieken maar tonen wel de winst/verlies evolutie van de portefeuilles in de loop van de voorbije 12 maanden. Dit zie je telkens in de groene grafiek.

Omdat de verschillende grafieken een andere schaal hanteren, moet je wat oppassen om die onderling te vergelijken. Daarom voegen we een index (blauwe grafiek) toe als referentiepunt. In tegenstelling tot wat sommigen denken, hanteren wij geen index als referentie voor onze portefeuilles en daarom blijft de blauwe grafiek onbenoemd.

MP Smart Mix

Nu we stilaan naar het einde van het jaar evolueren, krijgen we een goed zicht op de prestaties van 2019. Links van de grafiek zien we nog de staart van de correctie van sept-dec 2018. Binnenkort verdwijnt die helemaal uit beeld, maar het is erg belangrijk om die in het achterhoofd te houden. Hoewel de cijfers van 2019 erg indrukwekkend lijken, zijn die grotendeels het gevolg van het herstel van die correctie.

De rode lijn aan de rechterzijde geeft het niveau aan waarop een GOGI stop signaal gegeven wordt. Zoals je ziet, zitten we al een hele tijd met een STOP.

MP Smart Flex

Ook hier zien we een erg gelijkaardig beeld, doch uiteraard met hogere dalen en pieken. De blauwe referentielijn laat je toe om de grafieken onderling te vergelijken, gezien ze niet op dezelfde schaal zijn.

Ook hier krijgen we een duidelijk STOP signaal van GOGI.

MP Smart Dynamic

We zien hetzelfde patroon als bij de Smart Flex, maar met diepere dalen en hogere toppen. Maar dit is dan ook een zeer aggresieve portefeuille.

50/50 tracker portefeuille

De 50/50 tracker portefeuille is nieuw en vervangt onze oude trackermixer. Je kan er alles over lezen in dit artikel.

Het gedrag van deze portefeuille is in de voorbije 5 maanden lichtjes anders dan de voorgaande portefeuilles. Waar onze breed gespreide Smart Selection portefeuilles in de tweede jaarhelft bijna ter plaatste blijven trappelen, kan je in de 50/50 grafiek toch een licht stijgende trend zien.

De 50/50 tracker portefeuille is veel minder goed gespreid dat onze Smart Selection portefeuilles. Onder de huidige omstandigheden speelt dat in het voordeel van deze passieve portefeuille, wegens de sterke nadruk op US aandelen. Of dit op lange termijn zo blijft, dat is koffiedik kijken.

De cijfers

3 maand YTD 1 jaar
MP Smart Mix 0,89% 10,46% 6,73%
MP Smart Flex 1,07% 16,38% 9,82%
MP Smart Dynamic 0,04% 22,14% 13,62%
50/50 tracker 1,47% 14,42% 11,31%

 

Tegenwoordig staan de financiële blogs en kranten vol van mooie jaarrendementen (YTD). Ook met onze portefeuilles kunnen we fraaie cijfers voorleggen met rendementen van meer dan 22% voor onze meest dynamische portefeuille.

Het is echter totale nonsens om die YTD cijfers in de schijnwerpers te plaatsen. Wie de rendementsgrafieken bekijkt, weet meteen waarom. Het is erg makkelijk om  grote groeicijfers voor te leggen als je belegging eerst erg hard gedaald is.

Marktcommentaar oktober 2019

Hoewel onze grafieken aantonen dat de beurzen floreren en onze GOGI een duidelijke STOP aangeeft, toch achten de centrale banken het noodzakelijk om de geldkranen nog eens open te draaien in een poging de markten verder te stimuleren.

Eigenlijk begrijpt niemand echt goed waarvoor dat nu nodig was. De kritiek op de ECB en de Amerikaanse centrale bank neemt alsmaar toe. We betalen met zijn allen de prijs voor dit beleid dat de markten compleet ontwricht.

Staatsobligaties hebben steeds vaker een negatief rendement, maar ook bedrijfsobligaties bieden nauwelijks nog enig rendement. Dit heeft zware gevolgen voor de defensieve belegger. Het uitbouwen van een defensieve beleggingsportefeuille is bijna onmogelijk geworden, want het rendement is niet meer in verhouding tot het risico.

En dat risico mag je niet onderschatten. Indien we een grote correctie krijgen, lijkt de kans niet onbestaande dat zowel aandelen als obligaties tegelijk corrigeren. Die grote correctie zou dan wel eens veel groter kunnen worden dan de voorgaande. Panikeer niet, de kans dat dit snel gaat gebeuren is niet erg groot, want bij ieder krampje in de markten springen de centrale banken direct bij. Waardoor het probleem op lange termijn echter enkel maar groter wordt.

Carl De Ridder (@Robokat_MK)

1 reactie »

  1. De correctie niet snel gebeuren? Let toch maar op. De Fed toonde in de afgelopen 10 maanden een verbazingwekkende 180-graden omslag in beleid.Van een rentestijgingstraject schakelen ze in éénklaps om naar rentebezuinigingen.Die acties worden door de Fed uitgelegd als een middel om wat “zachtheid” in de economische indicatoren te brengen.(veroorzaakt volgens hen door de vertragende wereldeconomie en handelsoorlogen) Dus als het inderdaad zo dringend is om het monetaire beleid zo snel en zo agressief te veranderen,zijn de dingen waarschijnlijk ernstiger dan wat wordt gecommuniceerd!Mijn zorg is dat er slecht nieuws ivm toekomstige groei op komst is! Vandaar beste mensen(heb ik hier al eens geschreven)maak wat cash aan.Breng een stuk van uw kapitaal in veiligheid! En de rest laat je gewoon in defensieve fondsen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.