Vraag het aan MijnPortefeuille.be

Via de reacties op dit artikel kan je vragen stellen die niet direct gerelateerd zijn aan een specifiek artikel.

Wist je trouwens dat:

  • op iedere pagina een zoekopdracht kan lanceren die misschien een antwoord levert op je vraag
  • je via e-mail op de hoogte kan blijven van ieder nieuw artikel via “volg deze blog…” in de zijbalk van de pagina.

575 Comments

  1. ETF van aandelen beursgenoteerde bedrijven die wereldwijd voornamelijk actief zijn in de mijnbouw van goud en zilver.
    In het verleden is de correlatie met de goudprijs soms zoek .

    Like

  2. Nut : een kombinatie tussen de goudprijs en het beter beheer de laatste jaren van de verschillende goudmijnen.
    Enkele jaren geleden hielden deze bijna geen rekening met de aandeelhouders en daardoor zijn de koersen meer gezakt dan de algemene markten. Ook hebben deze hun rentabiliteit gevoelig opgekrikt na jaren lage goudprijzen.
    Deze aandelen zijn sterk afhankelijk van de prijs edelmetalen, vooral goud, en hebben een negatieve of positieve hefboomwerking op de prijs van deze metalen.

    Like

  3. Pensioensparen 990 30% belastingvoordeel 1270 25% voordeel.
    Is er een voordeel voor het sparen van 1270 ipv 990 ndien de barometer groen staat of is het voordeel enkel belastingtechnisch? Indien de barometer niet groen komt te staan – enkel 990 eu storten.

    Like

    1. Mijn collega heeft al meerdere malen geschreven dat pensioensparen en GOGI niet samen sporen.
      Persoonlijk vind ik al het gereken naar het rendement naast de kwestie. Als het uitbetaalt wordt op je 65ste, dan telt er maar 1 ding: hoeveel heb ik gespaard ? Of het dan aan 5% was of aan 10% maakt niet uit.

      Like

  4. Hallo Marc,

    ik word helemaal onnozel van SaxoInvestor … ik beleg al bijna 10 jaar in beleggingsfondsen via Binckbank. Ik beweer zeker niet dat ik een specialist ben, maar ik slaag er maar niet in om te slagen voor de kennistest op Saxoinvestor. Terwijl volgens mij mijn antwoorden toch wel goed zijn. Zou je mij kunnen helpen hiermee?

    Thx.

    Like

    1. Ten eerste: je bent niet verplicht om die test te doen. Je kiest zoals ik voor “execution only”.
      Ik heb wel geprobeerd en was geslaagd voor het eerste deel, maar ergens een foutje in het tweede deel en dan moet je helemaal terug opnieuw beginnen. Door mijn werk vroeger, weet ik perfect hoe zo’n test werkt. Ik heb het systeem van mijn vroegere werkgever gedebugged en weet alzo zeer goed hoe het resultaat tot stand komt. Door mijn leeftijd mag ik nog alleen in defensieve producten beleggen en daar ben ik het niet mee eens.
      Het kan wel zijn dat men sommige orders zal weigeren (bijv aankoop ARK-fondsen) maar dat heeft niks te maken met de test maar met de wetgeving daarover (die fondsen mogen niet aangeboden worden in BE). De tekst die komt bij een weigering is daar naast de kwestie. Ik denk foutief vertaald. Aankopen van fondsen en gewone trackers zou geen probleem mogen opleveren.

      Like

      1. En kan ik die “Excetution Only” dan ergens instellen of zo? Heb eens gezocht in de instellingen maar kan dit niet meteen terugvinden.

        Like

      2. Dat lukt niet hoor … wanneer ik in het overzicht zit van alle fondsen die ik in mijn bezit heb, dan zie ik rechts een blauw knopje met een “K” op om te kopen. Wanneer ik hier op klik gaat er een apart schermje open, waar bovenaan al meteen staat dit dit product niet passend is voor mij, omdat ik niet geslaagd ben voor de vragenlijst. Onderaan zie ik een knop staan met “Koop”, maar deze is niet actief.

        Like

      3. Het is dan toch gelukt … als je de KID download dan wordt de “Koop” knop actief, en kan je kopen … zelfs al heb je de vragenlijst niet ingevuld … bedankt voor de hulp.

        Like

    2. David, Ik zit met hetzelfde probleem. Tot hiertoe nog nooit fondsen gekocht via Binck/Saxo, maar het 3i Infrastructure Fund was op mijn radar gekomen, vandaar dat ik de test invulde. Ook ik ben er zeker van dat ik alle antwoorden correct had, doch kreeg steeds de melding dat ik niet slaagde. Dan maar het bedrag verhoogd dat ik per keer beleg, ook dat hielp niet. Vervolgens een ticket gemaakt, en toen kreeg ik te horen dat ik hen mocht bellen, en dan zouden ze me assisteren, of dat ik zo kan kopen zonder te slagen.

      Like

      1. Dat fonds opgezocht: ook weer een fonds zonder distributie-akkoord voor Be. Ze mogen dat alzo niet uit eigen beweging gaan voorstellen. Als je gaat vragen, kan ik dat kopen dan gaan ze nee zeggen.
        Zeg je nu ik wil dat absoluut kopen (jij neemt de beslissing) dan kan dat meestal wel, maar sommige brokers rekenen dan wel extra kosten aan. Soms tot €50 per aankoop.
        De vraag is dan: waarom zoveel moeite doen voor iets waar bij ons voldoende alternatieven voor zijn ?

        Like

      2. Bedankt voor je reactie Ann, als ik na dit weekend nog niet geslaagd ben voor de test, dan zal ik ook eens bellen.

        Like

      3. Alternatieven, zoals ?
        Ik heb al wel het infrastructure fonds van M&G, maar dit verbleekt toch bij dat van 3i. En ook Gert De Mesure is hier heel lovend over.

        Like

      4. Je moet hier toch wel mee oppassen dat je goed begrijpt waarin je investeert.

        Het 3i “fund” is geen beleggingsfonds zoals je gewoon bent, maar eerder een investeringsbedrijf waarvan je een aandeel koopt. Als je een aandeel koopt, dan kan dat enkel omdat een andere belegger zijn aandeel verkoopt. Dit in tegenstelling met een beleggingsfonds dat jouw geld investeert door nieuwe onderliggende waarden te kopen waarvan jij in essentie eigenaar wordt. Hier dus niet.

        En je hebt alle risico’s die met een aandeel gepaard gaan.

        Like

      1. Als je het ingegeven hebt zoals aangegeven, dan zal je toch wel gezien hebben dat het klopt.
        Maar alhoewel er Fund in de naam staat, is dit weer geen fonds, maar wel een aandeel van een investeringsmaatschappij.

        Like

  5. Lang geleden schreven jullie een artikel over grondstoffenfondsen. (deel 2 05/03/2015 ) nl. een aantal van deze fondsen zijn niet meer terug te vinden in de GOGI . bv. LU0505663152 – Aberdeen Standard SICAV I – World Resources Equity Fund A USD Acc is verdwenen.

    Like

    1. Ik heb na lang speurwerk het artikel gevonden waar jij naar refereert.
      Dat was op een andere site waar wij niets meer mee te maken (willen) hebben: ik zou je ook willen vragen om dat artikel eens heel kritisch te bekijken. Dan ga je zien dat er daar bizarre zaken aan de gang zijn nml het artikel is geschreven in 2015 en die grafieken starten in 2017… en eindigen in 2021. Toch wel straf hé ?
      Alhoewel mijn collega toen schreef dat grondstoffenfondsen povere resultaten genereerden, ga ik dat fonds toch eens opzoeken. Mogelijk kom ik er op terug.

      Like

      1. De auteur van dit artikel haalt (sinds 2015) gewoon de meest recente info op van de Morningstar website via een URL.
        Google op “grondstoffenfondsen” geeft als eerste resultaat the artikel.

        Like

  6. Beste Marc en Robocat,
    Ik volg jullie al een paar jaar met veel interesse, maar ik ben nu de pedalen toch kwijt. Ik zie de logica in de afkortingen niet meer. Er zijn zoveel verschillende codes in de scoretabellen en de tabellen die af en toe speciaal aangemaakt worden (bv laatst de tabel met de ETF’s). Als ik op de website zoek vind ik er hier en daar wel wat over, maar nooit echt alles bij elkaar en even verklarend. Is het mogelijk voor mij en volgende volgers eens een “vertalende” lijst te maken. Ik kan me voorstellen dat een nieuwe volger gewoon door het bos de bomen niet ziet en afhaakt. Dat is niet jullie bedoeling denk ik.
    Ik weet dat die scores het werk zijn van vele uren zweet, maar ik vrees dat jullie voor een nieuweling Chinees spreken. (Zolang het maar geen Russisch is).
    Hopelijk vinden jullie de tijd om een “handleiding” te maken.
    Alvast bedankt

    Like

    1. Wat betreft die nieuwe kolommen bij de etf’s: de kosten duiden natuurlijk op de beheerskosten. Als je de tekst leest zou dat volgens mij toch duidelijk moeten worden.
      Als je weet wat Med1L120 en Med1L60 betekent, dan weet je toch ook wel dat Med1L49 slaat op de mediaan van de laatste 49. Ik dacht dat iedereen wel zou mee zijn.

      Like

    2. klik bovenaan rechts op ZOEKEN, een nieuw kader opent, waarin ge “afkortingen” intikt en dan links nogmaals op ZOEKEN klikt. Dan krijgt ge een scherm met links “Afkortingen, termen en begrippen op MP”, dat is de link naar de gewenste uitleg. Succes.

      Like

      1. Dank u. Ik heb het gevonden en ga dit eens goed lezen en proberen te interpreteren.
        De bijgevoegde uitleg lijkt me echter nogal zuinig en komt niet echt overeen met de hoofdingen van de maandelijkse tabellen. Het blijft moeilijk om een koop- verkoopsignaal uit de tabellen te halen.

        Like

      2. Wij duiden alleen aan wanneer een fonds overpresteert of onderpresteert.
        Wanneer een fonds overpresteert, dan is het best geen orders te plaatsen (STOP). Bij onderprestatie krijg je een SPREAD: daarmee bedoelen we het kan. Een echt koopsignaal is dat niet omdat wij niet kunnen garanderen dat het fonds niet meer verder kan zakken.
        Ik zou zeggen: bij een SPREAD is het aan jou om de zaak te bekijken en een oordeel te vellen of je gaat aankopen of verder wachten. Ik heb al meermaals geschreven dat het geen “automatiekske” is.

        Like

  7. Wat vinden jullie van volgend gemengd fonds met als oprichtingsdatum 31-01-2014: capital group global allocation fund met isin-code LU1006076209?

    Like

    1. In mijn databestand vind je het moederfonds in USD (maar omgerekend in EUR**). Daarom mag je die cijfers gebruiken om jouw versie te beoordelen.
      Misschien een fonds dat niet zou misstaan in onze Smart Mix. Zit er nu niet in omdat het op de moment van de samenstelling echt nog te jong was en aldus niet geselecteerd.
      Mediaan rendement 7% met een MP Q van 82.

      Like

  8. Sorry Marc, maar je antwoord “reactie hier” werkt niet. Trouwens, mijn vorige reactie was voor GejeM. Dus nogmaals bedankt ann GejeM.

    Like

  9. Ik heb opgemerkt dat dit jaar een fonds van Flossbach beter hersteld is dan de AEX en de Dax indexen en vele andere actieve fondsen.
    Isin LU0366178969
    Ik weet niet of een Belgische belegger deze kan/mag kopen.
    Heeft U meer info.

    Like

    1. Als ik me niet vergis dan kan je dit fonds noch in BE noch in NL aankopen.
      Ik heb het wel gevonden en ga het een dezer dagen opnemen in mijn bestand en er eens een artikeltje over plegen. Ik weet dat ze bij Flossbach onze site volgen en misschien komt er dan reactie.

      Like

    2. Op 10 jaar, 4,31% slechter dan de index, lijkt me niet echt de moeite waard om te bekijken.
      Op 5 jaar zelfs 6,14% slechter.

      Like

    3. Ik ga dit fonds niet opnemen in mijn bestand. Het blijkt een Inc-fonds te zijn: daar de evt uitbetaalde dividenden daar niet mee in rekening worden gebracht, start het daar al met een nadeel.

      Like

  10. De MSCI ACWI-groei-index.
    De meeste van die fondsen zitten in dezelfde vijver te vissen wat op zich ook normaal is natuurlijk.
    Berkshire Hathaway/Alfabet/microsoft/Amazon.com/Moody’s Corporation/Johnson&Johnson

    Voor large cap groei heb ik het fonds Fundsmith Equity Fund I EUR en ROBECO GLOBAL CONSUMER TRENDS D EUR.
    Vergeleken met dezelfde index.
    Fundsmith Equity Fund I EUR 10 jaar 16,72% of 2,49% beter dan de index.
    ROBECO GLOBAL CONSUMER TRENDS D EUR. 10 jaar 14,25% of gelijk aan de index.
    https://ibb.co/ctpm8Hs

    Like

    1. Benny, Ik geloof niet veel uw verhaaltjes. Je komt hier vertellen dat je een positieve return hebt dit jaar, maar Robeco Global Consumer Trends staat al op -16% dit jaar en Fundsmith staat YTD – 11%, dat zijn uw 2grote posities.
      De meeste fondsen met goede medianen op 5 jaar staan negatief.
      Volgens mij is er een paradigma shift bezig, dus ik kan Filip goed begrijpen dat hij naar de prestaties van 2022 kijkt. Dus droom rustig verder, ik denk dat je beginnen beleggen bent toen uw buurman zijn zwembad aangelegd heeft.

      Like

      1. bram,
        Wanneer MeDirect deze cijfers aangeeft veronderstel ik dat ze ook correct zijn maar net de portefeuilles nog eens bekeken omdat deze volgens jouw niet correct zouden zijn.
        Vandaag de stand nog eens bekeken bij MeDirect.
        Fundsmith -1,69%
        Robeco consumer -1,04%
        Flossbach +2,2%
        Picket security +6,11%
        Robeco Global stars +3,61%
        De volledige fondsenportefeuille heeft vandaag een rendement van -0,24%.
        De trackerportefeuille heeft vandaag een rendement van +4,37%.
        Ik heb wel een fout gevonden in de fondsenportefeuille en dat is dat deze gestart is tussen 28/01/2022 en 02/02/2022
        De trackerportefeuille is wel zoals eerder gezegd gestart op 04/01/2022.

        Mijn vorige trackerportefeuille is afgesloten op 18/11/2021 om de winst te verzilveren.
        Fondsenportefeuille is eenmalige aankoop, Trackerportefeuille wordt maandelijks bijgekocht.

        Maar je hebt inderdaad gelijk had ik de fondsen op 04/01/2022 gekocht alles wel aardig in het rood gestaan had dus die maand heeft dat verschil gemaakt.
        Anderzijds heb ik de trackers wel op 04/01/2022 gekocht maar door het maandelijks bijkopen maakt dit een groot verschil dat van de 7 trackers er 6 al met winst noteren waarvan goud +10,5% en de mindere(groeilanden)-3,85% noteert.

        Like

      2. Medirect geeft de cijfers van de periode die juist voorbij is en ik geef meestal de rendementen van meerdere periodes.
        Als ik bijvoorbeeld van Blackrock Sust Energy opgeef dat de mediaan 3% is, dan wil dat gewoon zeggen dat de helft (50%) van de beleggers minder heeft dan 3% en de andere helft meer dan 3%. De grootste massa zal rond dat cijfer cirkelen.

        Like

      3. bram,
        Ook nog even opmerken, je schrijft : De meeste fondsen met goede medianen op 5 jaar staan negatief.
        Het zal je misschien ook al opgevallen zijn dat de meeste goede fondsen ook het snelst terug herstellen.
        Vb PICTET – SECURITY
        YTD -9,92%
        1 maand +4,38%

        Like

  11. Ik heb het over dit jaar ( 2022 ) en niet de rendementen op 5 / 10 jaar . Ik vergelijk ook mijn portefeuille steeds met de AEX ( meer technologie) en DAX ( meer waarde aandelen), S/P 500 en de Nasdaq 100.
    Mijn portefeuille ( individuele aandelen, actieve aandelen fondsen ,aandelen ETF en individuele obligaties in verschillende valuta ) en het fonds van Flossbach staat dit jaar ( YTD ) positief tezamen met fysiek goud.
    Voor mij is dit een zeer belangrijke parameter……

    Like

    1. Op dit moment staat mijn portefeuille ook nog helemaal positief en haalt ook nog steeds een meer dan behoorlijk jaarlijks rendement.
      Ik meen dat het moment van instappen (GOGI) daar aan de basis ligt.

      Like

    2. Een rendement op 1 jaar zegt toch totaal niets.
      Mijn buurman dacht vorig jaar ook dat hij na 1 jaar beleggen rijk was en hij liet prompt een zwembad plaatsen.
      Nu denkt hij daar wel heel anders over.

      Like

  12. Beste Marc , ik ben blij in Uw plaats .
    Ik ben van oorsprong een obligatie belegger. Daar in euro geen rendementen te halen zijn zonder te traden overgeschakeld naar vreemde valuta obligaties ( geen obligatie fondsen ).

    Ik heb niet zoveel vertrouwen in de Euro maar dat is een ander verhaal.
    De vreemde valuta’s zijn mooi gestegen door het “stupide “ gedrag van de ECB…..

    Dit jaar zeer veel individuele aandelen gekocht van zeer degelijke bedrijven aan solden prijzen door de angst in de marken (koop degelijke bedrijven vooral bij “ fear in de market “zoals warren buffet adviseert…… ).
    Ik ga nu wat van jouw goede fondsen kopen.

    Met vriendelijke groeten.
    Filip

    Ps is Inc iets speciaal of is dit gewoon een distributie fonds ?
    Ik heb een Duitse vriendin die door mij interesse heeft in dit fonds .

    Like

    1. Met een Inc-fonds bedoel ik een distributiefonds. Vermits die in Be door de zware taxatie op weinig belangstelling kunnen rekenen, worden ze amper aangeboden. De Duitse fiscaliteit ken ik niet.

      Like

  13. Benny, Ik heb uw return geïnterpreteerd vanaf 01/2022 en niet over een volledig jaar, vandaar mijn reactie dat het niet positief kon zijn. Ik heb een aantal van die fondsen zelf en mijn bank toont de return van alle fondsen ook YTD.

    Ik geloof niet in fondsen die eeuwig outperformen. De afgelopen 15 jaar was er een beleggingsklimaat met ultralage rentevoeten en een massa liquiditeiten van de centrale bankiers die ideaal waren om de door u opgenoemde fondsen te laten floreren. Nu zijn keerpunten bereikt en nemen andere thema’s de lead.

    Ik heb dit Pictet Security fonds ook, staat achteraan slechtste prestaties van mijn fondsen.
    De helft van mijn fondsen moeten niet herstellen, want ze staan op winst.

    Sedert enige tijd is er voedsel en energieinflatie. Kijk in de exel naar de fondsen die goed presteren op 3 maand, daar zitten de toekomstige goede medianen, alleen ik ga daar geen 3 jaar op wachten, want dan is een deel van het opgaand potentieel weg. Ook al gaat de weg hobbelig zijn, ook hier gaan tussentijdse terugvallen komen.

    Niet alle aandelen zijn in fondsen te vatten. miners in koper, tin, nickel, uranium, platina, (vooraan in de keten voor batterijen EV), kunstmest, palmolie, granen. Voor banken behoren deze tot vervuilend en komt het hun imago niet ten goede. Voor mij komt return voor greenbashing.
    Banken zetten liever “grean deal sustainable ESG” in de kijker, die fondsen komen als paddestoelen uit de grond.

    Like

    1. Ik stel mij grote vragen bij jouw bemerkingen als ik de cijfers van Pictet Security uit mijn databestand bekijk.
      Dat fonds toonde in 2021 een resultaat van 27,8%.
      Afgesloten op 16 03 2022 was het YTD: –11,95%.
      Het mediaan rendement van de laatste 2,5 jaar was 16,2%.
      Tijdens het laatste 1,5 jaar noteerde ik 25,3% als mediaan. Het laatste jaar 28,9% en de laatste 6 maanden: 27,6%.
      Dat rendement bij de slechtste prestaties: proficiat met jouw selectie….
      Laat ons wel ernstig blijven.

      Like

      1. Misschien had ik in mijn reactie 2 KEER moeten vermelden dat het ging over returns VANAF 01 01 2022.
        Zo praten we naast mekaar door en worden mij leugenachtige woorden in de mond gelegd die ik niet geschreven heb
        Ik weet dat uw medianen over 5 en 10 jaar voor u heilig zijn en dat uw cijfers correct berekend zijn, maar daarom gaan deze fondsen het de komende 10 jaar niet goed doen.
        Historische rendementen naar de toekomst projecteren kan wel eens pijnlijk zijn.

        Rolf Stout was toch ook de ongenaakbare fondsbeheerder tussen 1995 en 2007 ?
        De economische realiteit nu zegt iets anders. Als mensen naast hun lening of hun huur nog enorme bedragen voor voedsel en energie moeten neertellen, dan blijft er weinig koopkracht over voor “Consuming Trends” en de bedrijven die in deze fondsen zitten.
        Enfin ieder zijn mening, voorlopig leven we nog in een pseudo vrij land, weliswaar virtueel failliet maar dat is een andere kwestie.

        Ik zal hier enkele returns van mijn fondsen tot vandaag vermelden VANAF 01 01 2022. Welke fondsen knabbelen aan de positieve return, toch diegene die min staan. De fondsen die NU min staan hebben het moeilijk met inflatie en dat was al gaande voor de oorlog in Oekraine, want per saldo staan de beurzen nu iets hoger dan bij de ibnval van Rusland, laten we het daar niet op steken.

        Blackrock World Mining + 23 %

        Jpm Global Nat Res +27 %

        BGF Nat Resources + 22 %

        Invesco Gold & Precious Metals + 13%

        DWS Agribusiness + 13 %

        Aberdeen Global World Resources + 10%

        First Eagle Amundi + 4 %

        Nordea Global Stable Eq + 2%

        R-Co Valor + 1%

        Flossbach Von Storch – 1%

        Pictet Security – 9 %

        Pictet Robotics – 10 %

        Robeco Consumer Trends – 13 %

        Like

      2. Het is moeilijk om op jouw reactie te reageren want je schiet werkelijk van de hak op de tak.
        Jij gebruikt hier weer resultaten uit 1 periode en gaat daar dan beoordelingen aan vast knopen. Ik maak al meer dan 10 jaar gebruik van resultaten over vele periodes en kom steeds meer tot de vaststelling dat die cijfers meer dan genoeg zeggen over de toekomst, een uitschieter (omlaag of omhoog) niet te na gesproken. Vele volgers hebben ondertussen ook ondervonden dat die langjarig gemiddelden verrassend veel waarde hebben. Maar je hoeft mij niet te geloven en je mag van mij gerust verder doen met buikgevoelens en inschattingen (als je niet gelooft in cijfers uit het verleden). Cijfers van de toekomst heb ook jij niet in je bezit, neem ik aan.
        Verder enige quotes: Pictet Security is geen “consuming trends”….
        Rolf Stout was beheerder van OBAM met schitterende resultaten. Sinds BNPP zijn handen aftrok van dat fonds, blijkt dat zich (inderdaad zonder Rolf) erg goed te herstellen. Een specifiek signaal dat een goed fonds goed blijft, zelfs als de beheerder er mee gestopt is.
        Dan de inflatie die zich pas in de laatste weken (ik zou bijna <<dagen>> moeten schrijven) manifesteert en daar knoop jij dan NU AL die negatieve cijfers aan vast. Dat een fonds als BGF World Mining en die andere zo’n resultaat laat optekenen, heeft volgens mij waarschijnlijk weinig met inflatie te maken maar eerder met piekende prijzen van de grondstoffen.
        En ik zou nog kunnen verder gaan.

        Like

  14. Ik raad alle lezers eens aan om een kopie te maken van deze discussie en begin 2025 te checken hoeveel er nog overblijft van uw lineaire toekomstvoorspellingen.
    Vooral blijven voort denken in uw tunnelvisie.

    Wellicht duurt het zelfs zolang niet meer vooraleer het financiële systeem in mekaar stort en er een monetaire reset komt met bail ins van banken.
    Hebt u enig benul hoe failliet de Westerse Wereld wel is ?
    Dat Rusland en China gaan bepalen of er nog olie in petrodollars gaan betaald worden, maar wel in olie voor fysiek goud.
    Dat er altijd maar meer QE van de FED, ECB nodig is om de wereld recht te houden..

    Inflatie is al langer dan een jaar bezig, alleen worden de echte inflatiecijfers omlaag gemanipuleerd, blijkbaar bent u de enige die dat pas nu merkt.

    Ik heb tenminste het lef om mijn portefeuille te tonen

    Ivm. Rolf Stout & opvolgers……
    Met name in de jaren na 2003 – 2010 lag de nadruk op beleggen in meer cyclische sectoren en de opkomst van emerging markets die in hoge mate profiteren van een aantrekkende wereldeconomie. Hierna volgde tijdens de Europese bankencrisis een kortere periode van Peter Ranty als beheerder. Sinds januari 2013 is Sander Zondag als Chief Investment Officer (CIO) aangesteld als hoofdbeheerder van de wereldwijde OBAM strategie. Vanaf 2013 zijn door de beheerder onder meer verdere team aanpassingen doorgevoerd en heeft CIO Sander Zondag het beleggingsfilosofie/proces verscherpt naar een meer geconcentreerde, gediversificeerde kwaliteit/groei beleggingsstijl.

    Voorgaande paragraaf toont aan het succes over de 2 decennia te wijten was aan een wijziging in beleggingsstijl.
    Dat bewijst toch dat bepaalde themas niet voor altijd succesvol blijven.

    Blackrock World Mining is reeds een paar jaar succesvol, dat is niet pas sinds vorige week, grondstofprijzen zijn al langer aan het stijgen. Blijkbaar hebben stijgende grondstofprijzen & inflatie volgens u niks met mekaar te maken ?
    Waar hebt u economie gevolgd ?

    Als ik het heb over Consuming , dan had ik het over mijn laatst vermelde fonds Robeco Consumer Trends ipv Pictet Security.

    U bent wel sterk in dingen verdraaien.

    Like

      1. Robeco Global Consumer Trends, kijk naar hun top 10.
        Dat zijn topbedrijven die al vele jaren winst maken en dat binnen 10 jaar nog zullen doen.

        Like

      2. Ik ben juist blij dat Robeco Global Consumer Trends de laatste maanden terug wat lager staat. Zo kan ik eindelijk nog eens wat bijtanken :).

        Like

      3. Robeco Global Consumer Trends tank ik gewoon maandelijks via Keyplan bij, geen kosten voor aankoop.

        Like

  15. @bram,
    Betreft voedsel en energieinflatie volg ik je zeker.
    Welke fondsen schuif jij hier naar voren ?

    Betreft : Als mensen naast hun lening of hun huur nog enorme bedragen voor voedsel en energie moeten neertellen, dan blijft er weinig koopkracht over voor “Consuming Trends” en de bedrijven die in deze fondsen zitten.
    Ik zit zelf in de hogere middenklasse betreft inkomen en ik ken eigenlijk ook enkel maar mensen uit deze klasse en wat me opvalt is dat van de daling van de koopkracht er voor ons weinig merkbaar is. Ok, we klagen wel eens dat er iets duurder geworden is maar voelen er niets van. De indexsprongen(morgen weer 2% erbij) zijn een druppel op de hete plaat. Maar het geld blijft vlotjes binnenkomen en we weten zelfs niet wat ermee aan te vangen wat een minder leuk gevoel geeft. Maar wanneer morgen de tv stuk is staat er overmorgen weer een nieuwe die nog groter is.
    Van de andere kant begrijp ik ook dat het voor de lagere middenklasse heel andere koek is en zeker wanneer je nog moet huren ook.
    Verschil tussen arm en rijk wordt groter maar gaan die rijken minder consumeren denk je ?
    Gaat het van de andere kant zover komen dat zelfs de betere middenklasse geen eigen woning meer kan kopen ??

    Betreft dan de groeiaandelen.
    Als voorbeeld een groeiaandelenfonds : Robeco Global Consumer Trends, een fonds dat het al +20 jaar goed doet.
    Top 10 waarin ze beleggen :
    Alphabet Inc Communicatiediensten
    Visa Inc Financiële diensten
    Nike Inc Consumenten cyclisch
    Microsoft Corp Technologie
    Nestle SA Consumenten defensief
    Netflix Inc Communicatiediensten
    Intuit Inc Technologie
    LVMH Consumenten cyclisch
    NVIDIA Corp Technologie
    Amazon.com Inc Consumenten cyclisch
    Zie jij één van deze bedrijven de volgende 10 jaar minder goed presteren dan voorheen, ik niet ?

    De portefeuille die ik eind januari 2022 heb gestart bestaat uit volgende categorie :
    Mixfondsen EUR Defensief==>spaarboekje alternatief
    Mixfondsen EUR Neutraal – Wereldwijd==>spaarboekje alternatief
    Mixfondsen USD Neutraal==>spaarboekje alternatief
    Mixfondsen EUR Flexibel – Wereldwijd==>spaarboekje alternatief
    Aandelen Wereldwijd Flex Cap
    Aandelen Wereldwijd Large-Cap Gemengd
    Aandelen Wereldwijd Large-Cap Groei
    Aandelen Europa Flex-Cap
    Aandelen Europa Large-Cap groei
    Aandelen Nederland
    Aandelen hernieuwbare energie
    Aandelen Asia

    Like

    1. Er wordt heel wat geklaagd over hoge prijzen. Maar of er al problemen zijn, weet ik nog niet zo.
      Deze week was ik met een vriend op weg. Door werkzaamheden was er bij de tegenliggers een file ontstaan. Wij telden 48 auto’s die stonden aan te schuiven en in slechts 2 er van zat er naast de bestuurder nog 1 medereiziger. Bespaard wordt er zeker nog niet…

      Like

    2. Robeco Consumer TRends vooral de posities onder de top 10 zoals Shopify, Alibaba, Just Eat Take Away, Delivero Hero, Tencent, Spotify, Adyen, Mercadolibre, Paypal, Zoom, Uber, Square.
      Je kan het mss zelf eens aan de beheerder vragen. Dit is hem. kijk naar zijn profiel , portfolio manager Rob.Cons.Trends

      Like

    3. @benny
      Landbouw : DWS Agribusiness, DPAM Sust. Food Trends,
      Pictet Nutrition,
      RICI certificaten (Jim Rogers zowel landbouw als energie)
      Wisdomtree platina, palladium, nickel, Oil &gas, soft commodities. enz…
      ETF’s MOO, SOIL … of die in Europa te verkrijgen zijn ?

      Enkele individuele namen CF industries, Nutrien, Mosaic, CVR partners, Itafos, Bunge, Archer-Daniels-Midland, MP Evans, Sipef, Anglo-Eastern Plantation, Cresud, Rasor energy, Canadian Natural Resources, Socfinasia, OCI, Agco Corporation, Mowi, Sanderson Farms.

      Energy : Vooral via Resources fondsen (zie vorige reactie) en individuele posities. (HUSA, INDO, PBT , OVV , CVE)
      Brederode investeert in enkele energie plays.
      PSCE Invesco s&p small caps tracker (small caps), of die in Europa te verkrijgen is ?

      Like

  16. Beste Bram,

    Ik begrijp Uw bezorgdheden.
    Maar schiet niet op de pianist. Iedereen heeft een andere visie en dat is ( soms ) zeer leerzaam.
    Ik kijk steeds uit naar een nieuw artikel van Marc en heb veel bijgeleerd met zijn benadering.

    Kijk niet te veel naar de media want kranten en andere geven alleen negatieve boodschappen want angst doet verkopen.

    Tegen inflatie en stijgende rente kan U zich best wapenen met aandelen van bedrijven met pricing power.
    Koop nu deze bedrijven of koop een fonds die zich daar uitsluitend op specialiseert.

    Nu een recent citaat van BlackRock ter inspiratie:
    “Grote softwarebedrijven, reclamebureaus, betaalproviders en chipbedrijven bieden op dit moment de beste beleggingskansen
    “Ten eerste blijkt maar weer dat bedrijven van hoge kwaliteit in onzekere tijden niet aan winstgevendheid inboeten en in staat zijn hun marktaandeel, hoge opbrengsten en cash flow te behouden. We beleggen in zulke bedrijven voor de lange termijn en vergroten onze positie als de marktvolatiliteit toeneemt. Grote softwarebedrijven, reclamebureaus en betaalproviders bieden op dit moment de beste beleggingskansen. Maar ook bedrijven die halfgeleiders maken en de hogere prijzen kunnen doorberekenen, zijn heel interessant.”

    Mvg
    Filip

    Like

  17. Beste Benny,

    Nestlé, Netflix enLVMH zijn bekende namen maar zijn geen bedrijven met pricing power.

    Vb .
    -Ik koop al jaren mijn imitatie Nespresso capsules ( Nestlé) bij Carrefour en Lidl en ben zeer tevreden over de kwaliteit van de 100% Arabica koffie en de lagere prijzen .
    -Mijn vrouw koopt liever Natan dan Louis Vuitton ( LVMH ) voor de degelijkheid en de prijszetting

    Mvg, Filip

    Like

    1. Nestlé is misschien vervangbaar maar ze hebben wel een brede waaier aan producten, van ontbijtgranen, tot dieetvoeding, water en zelfs dierenvoeding.
      En toch, we hebben hier al 10 verschillende soorten choco gehad maar uiteindelijk staat de eerste pot Nutella toch terug in de kast en dat is de enige die hier in huis komt. En dat is vaak ook voor hun producten het geval.
      Hier komen twee merken cola in huis, Coca cola en Pepsi en dat zal altijd zo blijven ook al verdubbelt de prijs.
      Netflix, concurrentie zal groter worden en ze zullen zichzelf moeten blijven bewijzen.(goede series maken)
      Louis Vuitton komt hier niet binnen, maar mensen zullen dit blijven kopen. Meer rijke mensen(China) meer verkoop.

      Maar ik hoor graag de tips van fondsen die beleggen in bedrijven met pricing power net zoals bedrijven die beleggen in voedsel en energieinflatie.
      Wil er gerust nog enkele in portefeuille nemen.

      Like

  18. De boodschap is , koop een fonds met ENKEL aandelen met pricing power.
    Ik vind er geen , daarom vraag ik dit hier, want ik ben een beginneling in beleggen van fondsen.
    Ik los dit op door NU deze aandelen afzonderlijk te kopen.
    Let wel op dat deze niet te duur geprijsd zijn ( bekijk de balansen ).

    Ps.
    -Nutella is van het Italiaanse bedrijf Ferrero en is niet beursgenoteerd.
    – Coca-cola is niet in Uw lijst van de bovenvermelde top 10 ( waar niets kan mee gebeuren de volgende 10 jaar )

    Like

    1. Je gebruikt daar een element dat reeds jaren bekend is bij alle fondsbeheerders: zij hebben een voorkeur voor die bedrijven en houden daar allemaal rekening mee.
      Nog zo’n element waar ze rekening mee houden in de pharmasector: in plaats van te investeren in labo’s die MISSCHIEN een blockbuster in de pipeline hebben zitten, investeren ze in de bedrijven die de grondstoffen voor die labo’s leveren. Zo lopen ze geen risico om op het verkeerde paard te gokken en profiteren ze altijd mee van de successen. Bovendien hebben die grondstoffenbedrijven inderdaad pricing power.
      Voor al diegenen die zich afvragen wat hier allemaal geschreven wordt: een onderneming heeft oa pricing power als ze vrij haar verkoopprijzen kan bepalen en niet werkt in een erg concurrentiele markt waar je in de prijszetting moet rekening houden met de concurrentie.

      Like

  19. Ik deel totaal niet Uw mening dat ALLE fondsbeheerders daar echt rekening mee houden.
    Nog niet te spreken wat voor prijzen ze betalen wanneer ze een price -power aandeel aankopen.

    Als voorbeeld uit de lijst van Benny geef ik Amazone .
    Er zijn 7 gebruikelijke manieren in Europa om de waarde van aandelen te bepalen bij een verkoop van een NV of BV. Deze waarde wordt verpulverd door de absurde waarde die de fondsbeheerders ervoor betalen . Als voorbeeld KW 80 !!! en dan moet je de rest van de balans eens bekijken.
    Ik weet dat Bezos graag in de ruimte vliegt dank zij de inspanningen van zijn onderbetaald personeel en dat zijn bedrijf nr 1 is in de cloud ; maar ik ga hem niet rijker maken.

    Niet te verwonderen dat Warren Buffet dit aandeel (tot nu toe )niet koopt.

    Like

    1. @Filip,
      Top groeibedrijven hebben vaak een hogere KW dan normaal. Daarom is het ook heel moeilijk om dit te bepalen omdat je hun groeiverwachtingen moeilijk kan voorspellen.
      Amazon Koers/winst 50,49, Nvidia Koers/winst 69,44, Microsoft Koers/winst 32,92
      Had 5 jaar geleden Amazon gekocht had je een winst van 265,55%, idem voor Nvidia op 5 jaar +965,07%, Microsoft 371,10%.
      Bedrijven als deze stoppen niet met groeien en moeten nu eenmaal vaak te duur aangekocht worden.

      Wie had gedacht dat Colruyt fietsen zou gaan verkopen ? Intussen hebben ze dacht ik al een 25 winkels in beheer en zijn nog volop op overnamepad.

      @bram,
      Ik begrijp dat jij vooral mikt op sectoren die het goed gaan doen of moeten gaan doen wegens bepaalde omstandigheden.(oorlog, corona, te weinig grondstoffen).
      Ik vergelijk vaak deze fondsen met een Wereldtracker als IWDA op bv 20 jaar waarbij je al de sectoren bezit.
      Als je dan gaat kijken hoeveel fondsen er minder presteren dan deze zo goed als kosteloze etf dan valt het me op dat het er bizar weinig zijn. Trek daar dan nog de kosten van deze fondsen vanaf + 1,5% kosten/jaar x 20 jaar.

      Like

      1. Wel de befaamde John Bogle stelde dat er zo’n 6% van de fondsen op recurrente wijze de IWDA klopten. Naar die 6% ben ik op zoek. Momenteel denk ik dat ik er al een aantal gevonden heb door ze te screenen.
        De fondsen samenstellen laat ik aan de fondsbeheerder (die daar uiteindelijk voor betaald wordt) over want die heeft zoveel gegevens die ik niet heb.
        Vele fondsen worden opgestart enkel en alleen om de uitgever rijk te maken: die vallen echter aan de hand van mijn screeningsysteem snel door de mand. Morningstar stelt dat 80% van de fondsen geen reden van bestaan heeft.
        Ze mogen hier dan wel aangeven dat ik een tunnelvisie heb. Die tunnel leidt echter regelrecht naar succes. Geen gezever over zou moeten en zou kunnen…

        Geliked door 1 persoon

  20. Ik ben ook een liefhebber van de simpele strategie van Warren Buffet.
    Koop goede degelijk aandelen van bedrijven wanneer de prijzen niet hoog zijn .
    Hij noemt dat wanneer er “fear in the market” is. Vanaf januari waren de beurzen al dalend en Poetin heeft er nog een schepje op gedaan ( more fear ).
    Ik weet van actieve fondsen bijna niets , daarom heb ik gekocht wat ik wel ken.
    Ik ben direct na de inval in maart beginnen kopen. : ETF Nasdaq ,S&P500, MSCI world Bredero,Eiffage,CFE,Boskalis,Vinci, Samsung, Alphabet,Microsoft, ASML, enz……
    De beurzen zijn terug aan het stijgen en we moeten wachten tot een volgend aankoopmoment.

    Ik blijf alle artikelen hier lezen om meer inzicht te krijgen in actieve fondsen.
    Ik vind wel dat jullie te veel pro fondsen zijn wanneer er iemand een andere mening heeft.

    Like

    1. Ik ken de prestaties van een aantal fondsen en daarom koop ik die. Let wel: ETF’s worden ook ingedeeld bij de fondsen.
      Je mag mij komen vertellen wat je wil, maar ik kan onmogelijk geloven dat jij Brederode, Eiffage, CFE, Boskalis, Vinci, Samsung, Alphabet, Microsoft, ASML allemaal voldoende kent en voldoende inzicht hebt op de structuren om deze met kennis van zaken te kopen. Of is een ronkende naam voldoende? Zulke studies en beoordelingen laat ik aan de fondsbeheerder en zijn equipe over.

      Like

  21. Beste,
    Ik lees veel economie en maak een lijst van de bedrijven die ik interessant vind . Ik kan perfect balansen interpreteren en zoek ook uit waarom ik eigenaar ( aandeelhouder) van dit of dat bedrijf wil worden . Bedrijven die te duur zijn of een ceo’s hebben die niet empathisch genoeg zijn koop ik ook niet. Ik ken ook niet alle ceo’s van mijn aangekochte bedrijven maar sommigen zijn wel zeer gekende mensen.
    Ik hou ook van bedrijven met echte en niet vermeende pricing power.
    Achter elk bedrijf dat ik koop zit een verhaal.
    En dan wacht ik op een moment om in te stappen…….Zoals de 3 laatste weken van maart 2022.

    Ik weet ook dat Brederode een holding is en een ETF een passief fonds is dat in real time online aangekocht kan worden. Dat laatste is positief want Nasdaq is na de inval van Poetin op dezelfde dag negatief begonnen en positief geëindigd.

    Ik ben zeker dat van de vele duizenden fondsen er een paar zeer goede zijn.
    Daarom lees ik mijnportefeuille om deze te kennen.

    Maar op Uw vraag half maart 2022 of het NU de moment is of niet om in te stappen heb ik spijtig , buiten een enkeling Mr Filip niet veel kunnen lezen de laatste weken.

    Groetjes,
    Daniëlle

    Like

    1. Nochtans publiceer ik twee maal per maand de GOGIscore: die geeft aan wanneer de fondsen, een massa trackers en een tiental holdings (waaronder Brederode) onder hun gemiddelde presteren of zelfs op een dieptepunt zitten. Meer kunnen we toch niet doen ?
      Wanneer het fonds of.. zijn bodem bereikt kunnen we (nog) niet. Maar bij een Spread van GOGI P of GOGI Invers geven we toch een duidelijk signaal. Op dat moment kan je zelf even van nabij gaan opvolgen en al of niet een beslissing nemen. Ik denk dat er in jouw methode toch ook zo’n moment komt waarop je de zaak minutieus gaat beginnen opvolgen om dan een beslissing te nemen ?

      Like

      1. Individuele aandelen blijven altijd een redelijk risico.
        Vorige week hier nog genoemd is het sterke bedrijf Nestle.
        Vandaag in de krant : FAVV roept op om Kinder Surprise-eitjes niet meer te eten na meerdere salmonella-uitbraken in Europa.
        Microsoft stond 11 maart 2022 285 usd, 11 maart 2021 stonden ze 235 USD.
        Rusland lijkt ook meer en meer uit de hand te lopen net zoals de coronacijfers.
        Had je 5 jaar geleden Ter Beke gekocht stond je nu op 38% verlies.
        Hoe veilig was het aandeel Lotus ? Dit jaar staan we op 18%. verlies. Welke impact gaan de graanprijzen nog op hun producten hebben de volgende jaren ??
        Wat met de enorm hoge inflatie en de impact op de bedrijven ?
        Samengevat zijn het vooral particulieren die nu denken koopjes te kunnen doen terwijl de grote jongens aan de zijlijn staan en zelfs aan het verkopen zijn.

        Like

      2. Je somt hier een aantal redenen op waarom ik niet rechtstreeks beleg in aandelen.
        Om te proberen alle elementen van een onderneming in te schatten, heb je werkelijk een stap in dat bedrijf nodig. Als particulier heb je die zelden of nooit. De fondsmanagers hebben die meestal wel.
        Kijk maar eens naar de namen die door beleggers worden opgesomd: meestal de klinkende namen die alom bekend zijn. Tot daar gaat hun inzicht.
        Ik heb al die kunde en inzichten niet en daarom heb ik er niks op tegen dat ik een fondsmanager nodig heb en ook bereid ben om hem te betalen.
        Ik heb een vriend die een woning kocht van iemand die die ooit volledig zelf bouwde. Het zijn dikwijls details die aanwijzen dat de bouwer geen vakman was, maar die details kunnen je veel geld kosten om ze te herstellen.

        Like

  22. Ik ben blij met Uw artikelen en gebruik o.a de Gogi om mijn moment(en) te bepalen. Ik wil Uw werk niet bekritiseren.
    Uw open vraag aan de lezers wat hun mening was om nu niet of wel aan te kopen is niet beantwoord , buiten een enkeling.
    Soms twijfel ik ook en een onderbouwde mening over het niet of wel kopen is nog steeds welkom.

    Like

    1. Ik vrees zo’n beetje dat er op dit moment niet zoveel zijn met een onderbouwde mening. Ze mogen me altijd tegenspreken.
      Of misschien zijn er die er zich gemakkelijk vanaf maken en enkel IWDA kopen. Geen slecht idee want zeker niet slecht, maar er zijn er inderdaad een paar met betere resultaten.

      Like

  23. Ter info : Nestle is wel door Benny benoemd als een bedrijf waar de volgende 10 jaar niets kan mee gebeuren ( 31 maart) achteraf extra bejubeld door hem op dezelfde datum . Op 4 maart ineens niet goed meer om in te investeren .
    De reden was een probleem met Kinder-Surprise dat niet eens door Nestle gefabriceerd wordt…..

    Dat enkel de particulieren kopen en de grote jongens aan de zijlijn staan is ook een nieuwe beurswijsheid.

    Like

    1. Ik wou maar zeggen hoe snel het tij soms kan keren voor een bedrijf.
      Kijk naar Ferrero dat door een dom voorval nu met een probleem zit. Als er morgen enkele doden zouden vallen wordt het pas een echt probleem. Dergelijk geval hadden we enkele jaren geleden bij Ter Beke door de listeriabacterie waar er drie doden vielen. Hetzelfde het jaar ervoor voor Greenyard. Daar zag je deze bedrijven er bijna aan ten onder gaan. Hun koersen staan nog 40 a 50% lager dan 5 jaar geleden.
      Als je vandaag kijkt hoe bij het minste slecht nieuws een bedrijf wordt afgeslacht.
      In het geval van een fonds of etf wordt die daling door de andere opgevangen.

      Dat de grote aan de zijlijn staan gaat de bankbediende je echt niet vertellen dan moet je een paar levels hoger gaan.
      De grote jongens zijn al sinds november 2021 aan het uitstappen en nog steeds uit de markt.

      Like

  24. We moeten positief blijven maar ik denk dat naast de inflatie de beurzen momenteel een ander steeds groter wordend probleem hebben.
    Betreft Voormalig Russisch president Medvedev: “Poetin wil open Eurazië van Lissabon tot Vladivostok”
    Poetin sprak een tiental jaar geleden al over het project.

    Wanneer ze dit in Rusland allemaal gepland hebben en blijven uitvoeren gaan we nog iets te zien krijgen.

    Like

  25. Waarom midden maart aandelen of goede aandeel fondsen kopen :
    – door inval van Poetin zijn door angst bijna alle aandelen /etf massaal verkocht geweest ook deze met pricing power. Hetzelfde fenomeen heeft zich voorgedaan bij uitbreken van de eerste corona golf.
    – Begin dit jaar zijn de aandelen ook gedaald door de angst omdat de FED aankondigde de rente te verhogen. Op het moment dat de rente effectief recent minimaal verhoogd werd stegen de aandelen terug ( angst was opeens weg) .
    -TINA blijft nog steeds bestaan
    -tegen verwachte blijvende hoge inflatie kan je indekken met fysiek goud en de juiste fysieke grondstoffen. Dat laatste is een specialisatie die ik niet ken. Of je koopt bedrijven / fondsen bestaande uit aandelen met ECHTE pricing power , die NIET DUUR zijn geprijsd.

    Of het NU nog de moment is om in te stappen ? Ik denk het wel maar dan met veel kleiner bedragen dan midden maart.

    Like

    1. Ik zou het ook willen maar ik zie toch ook andere signalen opduiken.
      Franse industriele productie onverwacht gedaald
      Groeivertraging voor Spaanse dienstensector
      Duitse fabrieksorders dalen sterker dan verwacht

      Like

  26. Ja, vandaag nog in de krant : Je kunt het niet echt aflezen uit de meeste barometers, maar ‘onderhuids’ is er wel degelijk al maanden een sluipende beursmalaise bezig met veel aandelen die tientallen procenten onder hun piek noteren. En dit terwijl de leegloop voortgaat

    Er is echter maar 1 probleem.
    Door corona wist niemand wat de economie te wachten stond met als gevolg een enorme daling van de beurzen.
    Door Rusland zitten we plots met datzelfde probleem. Gaat de economie 1% of 5% vertragen. Er is niemand die het kan uitrekenen dus een enorme onzekerheid. Daar nog de inflatie bij en een stukje corona en je weet hoe gevaarlijk de situatie is momenteel.
    Onzekerheid en beurzen gaan moeilijk samen.

    Maar velen zitten met dat zuur verdiende geld op die spaarrekening en dat is niet leuk.

    Like

  27. Dit is dus wat ik bedoelde met de gevoeligheid van een bedrijf en niemand kon voorspellen.
    Ferrero is hun toelating kwijt om activiteiten in de voedselketen te doen. De fabriek in Aarlen mag niet produceren, importeren of exporteren, aldus het FAVV. Het Federaal Voedselagentschap heeft het vertrouwen verloren na gebrekkige communicatie van de chocoladefabrikant.

    Like

  28. Van mijn Duitse vriendin een fonds gekregen met zeer goede resultaten en met een huidige gemiddelde K/W van slechts 6,96 .
    Squad point five DE000A2H9BE6.
    Morningstar.de ***** neutral.
    Het belegd in waardeaandelen.
    Het fonds heeft ook een cash positie van 26% om bij opportuniteiten in stappen.

    Het kan via de (Duitse ) beurs aangekocht worden.
    Heeft U meer info of wij dat ook kunnen aankopen ?

    Like

    1. Een snelle manier om na te gaan of dat fonds in BE te koop is: geef de Isincode in in Morningstar.be. Je kan moet de zoekfunctie ook gaan kijken of de uitgever bekend is bij M*. Vind je het daar niet dan heb je weinig kans.
      Voor de rest moet je zeker oppassen met de cijfers die M* verstrekt over de inhoud. Al verschillende malen aangetoond dat die niet kloppen. Bij cash worden er elementen bijgeteld die hoegenaamd geen cash zijn. Er zijn fondsmanagers die met de ogen knipperen als je hen de documenten van M* laat zien.
      Het is bovendien een distributiefonds: let op met de RV.
      Het kan bij M* ook geen 5 sterren krijgen want het bestaat nog niet lang genoeg. Is dus ook niet te screenen.
      Als ik de grafiek zie, dan ben ik niet overtuigd.

      Like

  29. Waar kan je dan juiste info van een fonds/ etf vinden ?
    Fondsen kan je ook kopen op de beurs, kan U daar meer info over geven?
    Indien ik bv met een Duitse of Luxemburgse bank/ belegging platform zou werken kan ik misschien wel fondsen of ETF kopen die niet verkrijgbaar zijn in België. Bv alle Flossbach fondsen en vele Amerikaanse ETF . Met die verstandhouding dat ik op mijn belasting aangifte deze rekening vermeld.

    Misschien zijn de sterren gratis in Duitsland 🇩🇪 ?
    Ter info Morningstar.de :
    SQUAD Point Five R*****neutral

    Like

    1. Ik wil nu zeker niet beweren dat het een slecht fonds is, maar om nu alles laten te vallen en dit fonds te gaan kopen, is ook veel te snel door de bocht. Er zijn betere. Ik zie ook dat een bepaalde distributeur M*-sterren toont voor dat fonds: eigenaardig genoeg toont Morningstar.de zelf geen sterren voor dat fonds… Bizar toch ?
      Als je naar het buitenland zit te kijken, denk dan aan het spreekwoord: het gras is altijd groener aan de overkant.
      De Flossbach-varianten voor BE zijn zo slecht nog niet. Het feit dat sommige in BE niet worden aangeboden, heeft meestal wel een reden. Voor de Amerikaanse ETF’s is de reglementering hier een hinderpaal en voor de Amerikanen zelf zijn wij “quantité négligeable”. Het sop is de kool niet waard.

      Like

      1. Beste Marc,
        Ivm informatie fondsen/etf gebruik ik bij gebrek aan andere infokanalen Morningstar.
        Door Uw opmerking over de soms niet juiste informatie had ik graag geweten welke info U gebruikt en waar deze te vinden is.
        Ik koop niet zo graag iets zonder mij te informeren maar wel met de juiste gegevens indien te vinden natuurlijk.
        Mvg , Filip
        Ps. Ik ben wel geregistreerd bij Morningstar.be en mijn iPad voegt automatisch mijn paswoord in.

        Like

      2. De gegevens die ik bij mekaar puzzel hebben meestal enkel met de NIW te maken.
        Natuurlijk kan je bij Morningstar bruikbare gegevens vinden. Ook op de buitenlandse Morningstarsites: .nl; .de; .fr; enz…
        Voor het inputten van allerlei gegevens hebben zij maar een beperkt aantal “vakjes”. Als het niet duidelijk is in welk vakje ze het cijfer dienen in te invullen, worden ze creatief. Zo ontstaan er cijfers die niet correct zijn. Vooral bij onderliggende producten en samenstellingen…
        Zo had ik op zeker moment een fiche van M* waarop stond dat er zo’n 30% in cash zat in een bepaald fonds. Nu had ik juist een gesprek met die fondsmanager en die schrok en zei: Impossible, i ‘ll send you the KIID asap. Op dat officiêle document stond 7% cash. Het algemeen reglement van het fonds sprak over een toegelaten cash van maximum 10%
        Als je dan op de cijfers van M* zou voortgaan, dan krijg je wel een totaal ander beeld.

        Like

      1. Dat fonds is een distributiefonds: voor BE ???
        Er bestaat ook een kapitalisatievariant.
        Het fonds volgt de MSCI World: ik zou het moeten screenen om het te vergelijken met de tracker op de MSCI World

        Like

      2. Global quality, waarom dan zoveel slechter doen dan de index ??
        3 Jahre p.a. -4,41
        5 Jahre p.a. -5,58
        10 Jahre p.a. -4,04

        Like

  30. Waar of hoe te koop in België. ? Volgens mij is dit fonds beursgenoteerd zoals vele andere Flossbach fondsen die niet verdeeld/ toegelaten zijn in België .

    Een Duitse en een Nederlandse belegger kan zelfs vele fondsen toegelaten in België kopen met ander Isin code , echter met minder jaarlijkse kosten . Deze variant is niet voor institutionelen maar kan aangekocht worden met kleinere bedragen . De aankoopkosten zijn dezelfde als bij Etf.

    Verder had ik graag enige uitleg over de ask prijzen op de beurs. Zijn deze veel duurder dan de NAV ?

    Het Flossbach fonds dat vermeld is in mijnportefeuille is een aanpassing van het moederfonds.
    In België mag voor een vreemde reden een fonds niet beleggen in staven goud (zeer veilig bewaard )maar wel in een etf met als onderlinge waarde fysiek goud. Dus met met het risico van de uitgever van de etf. Raar maar waar…

    Like

  31. Toch vreemd dat mensen fondsen blijven zoeken die niet of heel moeilijk verkrijgbaar zijn in Belgie en dan nog slechter presteren dan een index.
    Begrijpen wie begrijpen kan.

    Like

    1. Hier gaat het bovendien om een fonds van Flossbach von Storck. Die hebben een verkoopsteam in België: die moeten dat fonds kennen. Als dat fonds dan zou passen voor de Belgische markt, dan zouden zij dat toch al lang gelanceerd hebben.

      Like

  32. Het gaat voor mij niet om een of ander Flossbach fonds maar om info te krijgen over het aankopen van fondsen op de beurs ( bid en ask prijzen ).
    Heeft iemand daar ervaring mee?
    Mijn vraag ging over SQUAD Point Five R*****neutral DE000A2H9BE6
    Ik heb ook interesse in de Nederlandse ( of Duitse ) varianten van goede aandelenfondsen ,bv alle fondsen vermeld in de selectie MP . Bepaalde hebben ( veel ) minder jaarlijkse kosten !

    Like

    1. Een stukje van de puzzel: in BE krijgen de fondsenaanbieders een commissie om de fondsen aan te beiden en die commissie vormt een deel van de kosten. In NL is dat verboden zodat de aanbieders daar een instapvergoeding vragen. De fondsen op de beurs zijn daarom niet dezelfde als diegenen die aangebdoen worden via andere kanalen.
      Gewoon gaan voor de minste kosten lijkt misschien gemakkelijk, maar is alzo niet altijd mogelijk.
      Velen maken van die beheerskosten een selectiecriterium. Voor mij zijn de kosten NOOIT een criterium geweest. Als je fondsen selecteert via mijn screenings, dan vallen de fondsen met de hoge kosten onmiddellijk door de mand.
      Bekijk het zo: de fondsbeheerder die mij elk jaar 10% meerwaarde genereert, die mag van mij ook 10% ontvangen, maar waarschijnlijk gaan beide niet samen lukken.

      Like

  33. Mijn vader had een Tak-21 van Allianz die eind dit jaar blijkbaar gaat ophouden te bestaan. Het rendement is nu al quasi nul. Dit zijn eigenlijk contracten met een erfenisregeling (en dus serieuze bedragen), waar de namen van de kinderen (mijn zus en ikzelf) aan gekoppeld zijn.
    Tot eind dit jaar kan hij kosteloos overstappen naar een ander product van Allianz, dat is de voorwaarde.

    Ik heb al de papieren juist meegekregen en bekeken, maar vond het bizar dat ik nergens een ISIN-code kon terugvinden. Dit blijken, na wat zoeken in google, Tak-23 producten te zijn.
    De AE Allianz Strategy Dynamic heeft in verhouding tot de Balanced en Neutral een lagere Beta. In M* kon ik gelukkig wel vergelijken met andere fondsen, en zag dat de grafiek in grote lijnen overeenkomt met Flossbach.

    Aankopen voor grote bedragen (de bedragen waar het over gaat mag ik niet weten) is een risico. Temeer omdat het in 1 beweging moet. Maar ik vermoed dat met de op til zijnde renteverhogingen de beurzen nog wel wat kunnen zakken, en er een gunstiger overstapmoment komt.

    Is deze overstap te overwegen, of zou ik best vragen om mee te gaan naar het bankkantoor om te vragen of er geen andere oplossingen zijn ?
    Daar het om een erfenisregeling gaat, vrees ik dat de opties eerder beperkt zullen zijn.

    Like

    1. Kan het helpen als ik je verwijs naar mijn screening van begin 2022 (Fondsen: cijfers en screening van 11 01 2022). Daarin ga je de bancaire “moederfondsen” van die Tak23 vinden. Je dient te rekenen dat een Tak23-variant ongeveer 1% per jaar minder genereert dan zijn bancair moederfonds.

      Like

      1. Daar kan ik wel de Neutral en Balanced in vinden, maar de Dynamic (75% aandelen) helaas niet. Misschien kan die in de screening van juni opgenomen worden ?

        Like

      2. Zou kunnen dat die later werd toegevoegd want ondertussen zit die er toch al een tijdje in. Bij de GOGIscore (de vorige en die nu komt) kan je al wel enkele gegevens vinden.
        Anders ga je moeten wachten tot begin juli voor de volgende update.

        Like

  34. Geen probleem, we kunnen gerust tot de screenings van juli wachten. Mijn vader vertrekt binnenkort voor een maand naar het zuiden, dus dan ligt het sowieso stil.

    Like

  35. Hoi,

    ik kan al een tijdje geen fondsen meer aankopen bij Saxo. Hebben jullie ook dit probleem? En wat kan ik doen als om toch nog fondsen te kunnen aankopen?

    Thx.

    Like

    1. Best gewoon even een berichtje sturen, ze reageren normaal heel snel.
      Ik weet wel dat ze alles aan het herbekijken waren betreft regelgeving en dergelijke. Met het aankopen van obligaties waren er ook problemen.

      Like

    2. Saxo is bezig al die kennistest aan het herbekijken. Je kunt al wekenlang niets meer aankopen en dat zal ook niet voor meteen zijn.

      Like

      1. Ik weiger overal om mee te doen aan die a-sociale kennistest en ik kan aankopen wat ik wil.
        A-sociaal: als je aangeeft dat je weinig vermogen hebt, krijg je alleen toegang tot fondsen die niks presteren. Als je arm bent, moet je arm blijven…

        Like

  36. Het viel me op met alle recente publicaties van gogigrafieken dat de aanvragen 1 ding gemeen hebben. Meestal gaat het over een fonds die de moeite niet waard is, ofwel door een slecht rendement, ofwel door een hoog risico, ofwel beide.

    Wat ik nog niet heb zien passeren (kan zijn dat ik het gemist heb) is een bundeling van de gogigrafieken van enkele goede fondsen (de smart selection protefeuilles). Het zou voor mij zeer interesant zijn om deze eens samen (dynamic, flex en mix) bij elkaar visueel te zien. Het zou ook enorm helpen om jullie concept van gogi, gogiP en gogi invers uit te leggen aan mijn (schoon)ouders.

    Zou dit mogelijk zijn?

    Like

  37. Beste medelezers, ik kan sinds enkele dagen bij Morning* geen vergelijkingen meer maken in de grafiek van een fonds. Hopelijk heeft iemand een oplossing?

    Like

    1. Ondertussen heb ik reeds een antwoord ontvangen van de M* helpdesk:
      “Thank you for bringing this to our attention, and we sincerely apologize for the inconvenience. This is a known issue to us, and the concerned team is already working to resolve it soon. I will write back to you as soon as the issue is resolved.”
      Het is dus een gekend probleem en men werkt er aan.

      Like

      1. Bedankt ! want ik wou zondag ook wat vergelijkingen maken, en het lukte bij mij ook niet meer…

        Like

    1. Vandaag nog een limiet-order ingegeven (aandelen) bij Saxo-investor. Dat lijkt geen probleem te geven.
      En ik weiger ook om die tests te doorlopen, hoor!

      Like

      1. Bij de opstart van een veelgebruikt systeem heb ik meegewerkt om de bugs op te sporen. Ik weet alzo wat er gebeurt als je dat “punt” of die “komma” verzet.
        Eén van de zwakste punten in heel het systeem is de toekenning van de voorgestelde beleggingsproducten. Daar heeft de sales-directie quasi vrij spel.
        Mij niet gezien.

        Like

      2. @Hugo, vorige week ook probleemloos kunnen doen voor 2 limiet orders voor de aankoop van 2 aandelen. 1 is ondertussen uitgevoerd, het andere voorlopig nog niet, maar daar staat mijn koers wellicht te laag om snel te gebeuren.
        Ondertussen zijn mijn testen van Binckbank ook vervallen, en ik weiger ze voorlopig ook te doen. Rond Nieuwjaar voor 1 geprobeerd, misschien wel 8 keer, en heel zeker van mijn antwoorden. Het enige waar ik op den duur mee zat te spelen was het aantal orders en de bedragen. Maar ook dat maakte geen verschil uit.

        Like

  38. Nu de globale indicator voor de gogi invers een spread geeft ben ik begonnen met instappen. Eind November had ik reeds verkocht van mijn portefeuille wat ik niet wilde houden (4 fondsen van de oude mijnkapitaal flexer).

    De hoofdmoot van mijn portefeuille met update zal bestaan uit de nieuwe smart dynamic waarvan enkele zaken overeenkomen met de oude flexer. Het doel is dus van dit instapmoment gebruik te maken om die zaken die ontbreken aan te kopen om zo opnieuw tot een gebalanceerde portefeuille te komen gelijk aan de smart dynamic

    Echter gezien mijn lange horizon (mijn pensioen over >25 jaar en voor de kinderen ten vroegste over 17 jaar) zou ik die met een 2 tal fondsen en een tracker willen uitbreiden. Hier mag er iets meer risico zijn en ik had de volgende op het oog:

    LU0225737302 US Advantage MS K € –> MPQ van 55, Risk 100 en Medl120 18%
    LU0073232471 US Growth MS K € –> MPQ van 35, risk 125 maar een medl120 van 24%
    LU0552385295 Gl Opportun M.S.I. K € –> MPQ van maar liefst 571, risk 101 en een medl120 van 23%
    en ten slotte de tracker IE00B53SZB19 NASDAQ100 iShares K € –> MPQ van 581, risk 100 en een medl120 van 24%

    Super handig zoude hier de gogi grafs van zijn (of in het laatste geval een update ervan) om beter te kunnen inschatten waar we zitten. Vooral de laatste geeft voor gogi invers in de laatste update nog een stop aan terwijl de andere een spread aangeven.

    Like

  39. Ik heb een tijd geleden het bestand “screening-fondsen2022.xls” gedownload en ik zou graag nogmaals het bijhorend artikel lezen. Ik kan dat echter niet terugvinden. Kan iemand mij die link bezorgen?

    Like

  40. Marc,

    Kan je nog eens terugkomen op aankopen in usd/eur. Dit omdat de dollar op het hoogste peil zit sinds 22 jaar.

    – koop ik aan ik Amerikaanse erf’s aan in usd? bv aankoop etf Nasdaq
    – wat met zwakkere fondsen aangekocht in usd waarvan de koers ondersteund wordt door de sterke dollar.
    – wat met een usd rekening – omzetten in eur en winstnemen?

    Alvast bedankt!

    Like

    1. Als je fondsen of trackers (wat eigenlijk ook fondsen zijn)wil kopen en het is de bedoeling om die minstens 2 à 3 jaar aan te houden, dan maakt het geen verschil of je nu koopt in USD of in EUR.
      Heb je momenteel een USD-rekening en je bent niet van plan om daar spoedig aankopen mee te doen, dan kan winst nemen een optie zijn als daar voldoende saldo op staat. Als je echter iemand bent die gelooft in trends, dan kan je misschien best afwachten. Volgens de trendlijnen is de daling van de EUR tov de USD zeker nog niet gedaan.
      Je kan ook gaan speculeren, maar dat is met valuta’s zeer gevaarlijk. Soms worden er ’s nachts beslissingen genomen en kom je altijd te laat.

      Like

  41. Beste forumleden en Marc,
    Vandaag kreeg ik bij Argenta de vraag waarom het spaargeld van onze kinderen op een spaarrekening staat en niet geplaatst in een fonds of verzekering. Het zijn toch een paar duizenden euro’s die opzij staan (5k in totaal om exact te zijn) en op zich een interessante vraag die werd gesteld. Zoiets wil ik toch eerst even zelf onderzoeken.

    Zij boden me De portfolio dynamic of de portfolio dynamic Growth aan. Alsook spraken ze over beleggen in lifestyle of ecologie. Swat, ik heb ze opgezocht op Morningstar en via de Argenta website en ik vond dat allemaal toch tegenvallen???

    Hebben jullie tips/info/meningen over wat je zou doen als je kinderen jong zijn en voor hen wil sparen/beleggen voor later? Eventueel via een ander kanaal dan je eigen bank? is dit wel het goede moment?
    Bedankt
    Eduardo

    Like

    1. We volgen maar een beperkt aantal Argenta fondsen op in de screening, maar geen enkele breekt potten. Je kan dat inderdaad ook zien op Morningstar: welke bestaanreden hebben fondsen die er niet eens in slagen om hun eigen index te verslaan?

      Van thematische- en sector fondsen zijn wij ook geen voorstander bij MijnPortefeuille. Dergelijke fondsen vergen dat je een bovengemiddelde kennis van beleggen hebt. Jij loopt immers het risico, de bank verdient er goed aan zonder enig risico te lopen.

      Argenta is eigenlijk hetzelfde als een grootbank als het op fondsen aankomt: ze bieden enkel hun eigen huisfondsen i.p.v. je de kans te geven in internationaal gerenommeerde fondsen te beleggen. Aan hun huisfondsen kunnen ze immers veel meer aan verdienen.

      Omdat ik toevallig weet dat sommige Argenta kantoren tegenwoordig bijzonder agressief te werk gaan en je niet gerust laten tot je eens langs gaat:

      https://mijnportefeuille.be/2019/12/26/gouden-regels-voor-een-bezoek-aan-je-bank/

      Like

    2. Denk dat er bij Argenta wat druk van bovenaan is want heb de laatste weken ook al enkele telefoons gehad om langs te komen.
      Hun fondsen zijn misschien niet de beste maar voor iemand die er helemaal niets van kent geef ik ze toch de voorkeur van de twijfel.
      Mijn vader was klant bij Argenta, Kbc en Fortis.
      Als ik het resultaat achteraf bekijk heeft hij zijn beste prestaties bij Argenta gehaald.
      Ikzelf ben wel een voorstander van factor beleggen want ik ben zeker dat semi-conducters, cyber-security, water, infrastructuur, energy het de volgende jaren, decennia goed zullen blijven doen. Vandaar dat ik er ook apart extra in beleg.

      Like

      1. Onze screening die deze week nog online kwam, bevat de fondsen van Argenta die ze in de kijker plaatsen. Een gemakkelijke manier om te kijken wat ze waard zijn en ze te kunnen vergelijken met andere soortgelijke.
        Aan fondsen verdienen die zelfstandigen meer dan aan spaarboekjes. Is dat de reden dat ze die zo pushen ?

        Like

      2. >Hun fondsen zijn misschien niet de beste maar voor iemand die er helemaal niets van kent geef ik ze toch de voorkeur van de twijfel

        Ik vind dat een beetje een bizarre redenering. Die fondsen hebben in het verleden nooit goed gepresteerd, waarom zouden ze dat in de toekomst wel goed doen?

        In 2014 hadden wij ooit een vergelijking gemaakt tussen onze portefeuilles en die van Argenta, die er erg bekaaid uitkwamen. We hebben toen ook een kwade mail van Argenta gekregen dat we niet mochten vergelijken op basis van het verleden. Maar op basis van wat dan wel?

        Ik heb zojuist diezelfde oefening gemaakt. Had je in 2015 in onze 10.000 euro belegd in Argenta Portfolio Neutral dan had je nu 12.500 euro. Met onze eigen Smart Flex was dat 15.000 euro. Een gelijkaardig verhaal voor hun defensieve en dynamische fondsen. Dus 7 jaar later presteren ze nog altijd erg pover. Dat je bij KBC en Fortis nog slechter zou gedaan hebben, lijkt me ook geen argument, of wel soms?

        Like

      3. Uit de reacties blijkt dat Dieter Haerens, CEO van Saxo Benelux, een punt had. Hij liet noteren dat het de banken zeer goed uitkwam dat de beleggers heel weinig onderlegd waren in financiële producten.
        Zo slaagden ze erin vele producten te laten verkopen door “adviseurs” die er eigenlijk ook zeer weinig kennis van hadden. In het land van de blinden is éénoog koning

        Like

  42. Net daarom dat ik na al wat leeswerk ben overtuigd dat ik naar iets anders op zoek moet dan Argenta. ik las wel allerlei zaken over ‘medirect’, maar als je naar hun website kijkt dan kan je enkel hun fondslijst consulteren nadat je klant bent geworden. Lijkt me ook weer zo’n irritant beleid… boter bij de vis, en niet nadien of helemaal niet. Wat is jullie ervaring?

    Like

    1. Eduardo,
      klant worden bij MeDirect is volledig kosteloos. Beheer en opzeggen van rekeningen is dat ook.
      Mijn ervaring met MD is tot hiertoe zeker positief.
      Het aanbod is, zoals Carl ook schrijft, meer dan voldoende om een mooie portefeuille samen te stellen.

      Like

      1. Eén mogelijk nadeel als je met limietorders werkt voor aandelen of trackers: bij MD vervallen die elke dag. Bij sommige brokers blijven die (als de limiet niet gehaald wordt) een maand geldig en da’s wel handig.
        Voor het overige zeker niet te klagen.

        Like

  43. Het argument blijft dat heel veel Belgen financieel ongeletterd zijn. Wanneer ik dan het rendement zie dat mijn vader haalde bij Argenta tegenover andere grootbanken had hij daar het beste resultaat. Ik begrijp jouw reactie van de smart mix maar heel veel mensen staan er gewoon niet voor open om zomaar bij een online bank fondsen gaan aan te kopen met hun zuur verdiend spaargeld. Dat is ook de grootste reden waarom er zoveel geld op de spaarrekeningen staat. Ik ken trouwens persoonlijk enkele adviseurs van grootbanken en die kunnen evengoed schoenen gaan verkopen. Denk niet dat die mensen dat met plezier doen maar het wordt heb ook gewoon opgedragen vanuit Brussel.

    Like

  44. Hebben jullie volgend artikel gelezen in de Fondsen-TIJD van deze week :
    https://www.tijd.be/markten-live/fondsen/sectornieuws/joe-wiggins-beleggen-in-fondsen-is-moeilijker-dan-iedereen-denkt/10420919?utm_source=SIM&utm_medium=email&utm_campaign=20221020_FINANCE_NL_&utm_content=&utm_term=&M_BT=154657807836

    Daarin stelt Joe Wiggins o.m. dat ” ‘Iedereen focust bij de fondsenselectie op de prestatie uit het verleden, maar dat zegt helaas heel weinig over de kwaliteiten van de beheerder.”
    Hiermee druist hij in tegen de basisfilosofie van “Mijn Portefeuille” (screenings…).

    Graag jullie reactie t.a.v. dit artikel.

    Like

    1. Met de manier waarop men de prestaties uit het verleden meestal beoordeelt, is dat wel waar. Men kijkt dan naar de meest recente periode van 3, 5 of 10 jaar. Toevallig kan dat een heel goede of slechte prestatie zijn en dat zegt inderdaad weinig over de kwaliteiten van de beheerder.

      Wij kijken echter niet enkel naar de prestaties 2019-2022, 2017-2022 en 2012-2022. Wij kijken ook naar 2018-2021, 2016-2021 en 2011-2021. En ook 2017-2020, 2015-2020 en 2010-2020. Enz, enz … Zo bekijken we eigenlijk honderden verschillende periodes van het fonds. En vervolgens eisen we dat de beheerder goede en regelmatige prestaties neerzet over al die periodes.

      Als het consistent neerzetten van goede en regelmatige prestaties geen indicatie is van de goede kwaliteiten van de beheerder, wat dan wel?

      Like

    2. In het artikel wijst Joe Wiggins ook op een tweede knipperlicht: als een fonds extreem hoger presteert dan de referentie-index (bij ons het mediaan rendement) dan is de kans groot dat de beheerder dat niet volhoudt.
      Ziedaar de waarde van onze GOGI als knipperlicht.
      Ik vind bovendien de vergelijking met het mediaan rendement sterker dan de vergelijking met een referentie-index: wij vergelijken het fonds met zijn eigen prestatie.

      Like

  45. Hebben jullie ook problemen met de morningstar-website? Ik kan geen uitgebreide grafieken meer ophalen. Ook reeds geruime tijd geen vergelijkende grafieken meer opstellen…

    Like

    1. Tot een paar weken geleden kreeg ik dagelijks via mail van Morningstar een portefeuille update van mijn effecten, de laatste weken ontvang ik dit ook niet meer.

      Like

      1. Dit weekend lukte het me zelfs niet meer om een grafiek te zien. Ik kreeg steeds een foutmelding…

        Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.