Varia

Vraag het aan MijnPortefeuille.be

Via de reacties op dit artikel kan je vragen stellen die niet direct gerelateerd zijn aan een specifiek artikel.

Wist je trouwens dat:

 • op iedere pagina een zoekopdracht kan lanceren die misschien een antwoord levert op je vraag
 • je via e-mail op de hoogte kan blijven van ieder nieuw artikel via “volg deze blog…” in de zijbalk van de pagina.

325 reacties

 1. Is het mogelijk om eens een artikel te wijden aan de solvabiliteit van Medirect naar aanleiding van een artikel in de Standaard van vrijdag 11 juni 2021 met als titel “MeDirect slikt verlies van 22 miljoen – De internetbank MeDirect, die vooral bekend is van hoogrentende spaarrekeningen, slikte in het coronajaar een verlies van 22 miljoen. Dat is deels het gevolg van het aanleggen van een stroppenpot.”?

  Like

  1. Na wat opzoekingsgesurf blijkt dit een persbericht dat uitgegeven werd door MeDirect zelf en dat door de hardwerkende journalisten klakkeloos wordt overgenomen. Die “stroppenpot” wordt blijkbaar aangelegd voor mogelijke wanbetalingen bij ondernemingsklanten.
   In de huidige komkommertijd valt zoiets op natuurlijk.
   Verder heeft MijnPortefeuille geen enkele binding of connectie met MD.

   Like

   1. Blijkbaar willen ze leningen gaan aanbieden. Daarom moeten ze geld opzij zetten/reserveren om insolvente klanten op te vangen.

    Like

   2. Het gaat over reeds bestaande klanten.
    Andere banken zullen ook wel klanten hebben die nog maar pas een lening hadden gekregen en dan getroffen werden door de Covid-pandemie.

    Like

 2. Staatswaarborg Belgie :Voor effecten (zoals aandelen en obligaties en fondsen) geldt een maximale vergoeding van 20.000 euro.
  Deze bescherming is van toepassing bij fraude (?) of het niet meer terugvinden van de effecten ( slordige administratie ? )………..

  Like

 3. Wanneer is volgens jullie een perfect moment om jullie volledige portefeuille (met fondsen) te verkopen? Als jullie het geld nodig hebben? Blijven jullie tot dat tijdstip zitten ongeacht hoe de beurs evolueert?

  Like

  1. Zelfs als het zou dienen om bijv een eigendom te kopen, dan zou ik nog niet alles verkopen. Ik zou wel mijn voorzorgen nemen als de plannen finaal worden: niets meer aankopen en ook de GOGI bekijken.
   Een paar jaar geleden heb ik een eigendom gekocht en mijn portefeuille niet verkocht. Ik kon vrij goedkoop lenen terwijl mijn langjarig gemiddeld rendement een flink stuk hoger lag.
   Het is alzo heel moeilijk om een sluitend antwoord op jouw vraag te geven.

   Like

 4. Nog geen reacties momenteel…mijn vraag is niet enkel gericht aan de auteurs van mijnportefeuille…dus iedereen welkom om te reageren…

  Like

 5. Als het water stijgt in de haven gaan alle boten omhoog………..

  Vermits bijna alle etf , aandeelfondsen en holdings tov april 2020 (en meestal deze die vroeger aangekocht waren) zijn gestegen profiteer ik ervan , zoals reeds vroeger gemeld, gedeeltelijk of geheel te verkopen .

  Ik heb in het verleden verschillende beurcorrecties meegemaakt en vind de huidige waarden duur.

  Obligatiefondsen en/of mixfondsen ,met een percentage van 25% obligaties of meer, heb ik begin dit jaar reeds verkocht en zal deze niet meer aankopen.

  Dit om later ,rekening houdend met Gogi , terug in te stappen .

  Voor de nieuwe keuzes zal ik zeker de nodige nuttige info hier te vinden gebruiken. Zie bv. artikel 1/6/2021 : obligaties?

  Like

 6. Weet u wat de achterliggende gedachten is bij een fondsensplitsing. (voor elk bewijs krijg ik er 30) huidige niw blijft hetzelfde. betreft BL Global 75 B

  Like

  1. Ik vermoed dat het om commerciële redenen gebeurd. Hte NIW noteerde boven de € 3.000. Vermits sommige brokers enkel volledige eenheden aanbieden, werd dat fonds voor vele particulieren onhaalbaar.
   Sommige fondsen worden ook in spaarplannen aangeboden: als je dan over bijv €100,- een aantal fondsen dient te verdelen, dan krijg je “kommagepruts”: afgerond komt het dan soms op 0.

   Like

 7. Waaraan zouden jullie de voorkeur geven: een beleggingsplan waar je automatisch maandelijks een klein bedrag belegt met instapkosten van 1% of een zelfs samengestelde portefeuille waar je zelf iedere maand een klein bedrag zonder kosten kan beleggen.

  Like

  1. Maandelijks beleggen is een schijnveiligheid die enkel de verkopers pleziert. Die krijgen elk jaar een objectief en worden maandelijks geëvalueerd om te kijken of ze voor of achter op het schema zitten. Als jij dit jaar gestart bent met zo’n plan en er komt een dezer weken een fikse correctie of crash dan eindig je met rode cijfers.
   Voor mezelf heb ik een shortlist samengesteld aan de hand van de screenings. Die volg ik op met de GOGI en ik koop alleen aan als de GOGI P ze een SPREAD geeft. Ondertussen schrijf ik mijn rendement met 2 cijfers (voor de komma).

   Like

 8. Zouden jullie eens een artikel aan defensieve beleggingen kunnen wijden? Of eventueel een update van een reeds bestaand artikel hierover publiceren? Alvast bedankt

  Like

  1. Mag ik dan weten (ook van anderen) wat je juist bedoelt met defensieve beleggingen?
   Ga je voor fondsen die weinig volatiel zijn (A) of wil je eerder vermijden dat je in de rode cijfers belandt (B) ?

   Like

   1. Misschien kan Costaadje zijn portefeuille van fondsen eens oplijsten, zonder bedragen weliswaar maar met procentuele weging. Vanuit een concreet bestaande case kan meer geleerd worden. Wat wenst hij dat iedere detail lijn groen blijft op dat de totaal lijn onderaan groen blijft ? Ik ben meer een dynamische belegger.

    Like

   2. Als ik eerlijk moet zijn, dan moet ik toegeven dat ik nog nooit een beleggingsbeslissing genomen heb op basis van die weging.
    Als je me zou vragen hoeveel ik in Europa heb belegd (om maar iets te noemen), dan zou ik eerst moeten gaan rekenen om je daarop het antwoord te kunnen geven.
    Wat er wel is: ik probeer altijd te kiezen voor wereldwijd-gespreide fondsen. Eigenaardig genoeg zijn het ook dat soort fondsen die in onze screenings de beste resultaten tonen.

    Like

   3. Ik wil dat gerust doen:ik beleg maandelijks 100 euro in 5 fondsen, 1 per maand, iedere maand een ander.
    Dat zijn fondsen uit de smart mix en smart flex, met name fvs, dpam horizon bal, blackrock global allociation, nn patrimonial agressive en dws (uit smart flex). Bedoeling is meer te halen dan op spaarrekening, maar ik weet dat ik hier gerust 30 procent of zelfs meer kan verliezen bij crash, maar dan doe ik gewoon voort met mijn plan.
    Maar mijn vraag is om echt een pure defensieve belegging voor grotere bedragen te vinden, ik weet dat dit geen makkelijke vraag is, maar voorlopig kom ik niet verder dan spaarboekje, termijnrekening of spaarverzekering. Zouden obligatiefondsen eventueel een 4de alternatief kunnen zijn of obligaties van bedrijven? Alle hulp is welkom…of zijn defensieve mixfondsen een optie (niet die welke ik al in beleg, want die zijn te volatiel)

    Like

   4. En daarnaast wacht ik op een crash/grote correctie om per schijf van 500 euro in te stappen in pure aandelenfondsen op basis van gogi. Op mijn selectie staan fundsmith, comgest europese aandelen, een amerikaans aandelenfonds (daar ben ik nog niet uit hetwelk) en robeco global consumer en 5 belgische holdings.

    Like

   5. Aansluitend op mijn reacties wil ik nog toevoegen dat ik mik op 1 procent netto opbrengst per jaar met mijn defensieve beleggingen, iets beter dus dan rente op meest renderend spaarrekening bij medirect.

    Like

   6. Jij en vele anderen met jou, zijn misschien de mening toegedaan dat je toch niet zo heel veel vraagt, maar…
    Als je merkt dat zelfs erg defensieve fondsen op een paar dagen tijd tot 10 à 15% (zie Covid-dip) kunnen verliezen, dan kom je er niet met fondsen die maar 2 à 3 en zelfs 4% per jaar genereren.
    Een fonds dat zo’n 2 à 3% per jaar levert en niet onderhevig is aan dalingen, dat zoekt toch iedereen…

    Like

   7. Ik heb het niet noodzakelijk over fondsen., en verlang geen rendement van 2 tot 3 procent op jaarbasis. Maar het moet toch mogelijk zijn om 1 procent op jaarbasis te haken of vergis ik me schromelijk?

    Like

   8. Daar zitten fondsen in met ADR in de naam. Zeker mijn volgend artikel eens goed lezen over Invesco Greater China. Wordt daar uitgebreid besproken. ADR gaat hier niet over vervoer van gevaarlijke stoffen…

    Like

   9. Waarom denk jij dat er grote institutionele beleggers bereid zijn om negatieve intresten te betalen als die producten, met de door jou genoemde eigenschappen, zouden bestaan

    Like

  1. Interessant fonds omdat M* dat tot fonds van de maand gebombardeerd heeft ?
   Volgens onze cijfers eerder een middelmatig fonds zoals er 12 in een dozijn zijn.
   Dit fonds zit al jaren in mijn databestand en kan je alzo regelmatig terugvinden in de screenings en in de GOGIscore.

   Like

   1. De beste fondsen zijn opgenomen in jullie verschillende portefeuilles. Eigenlijk kiesje het best daaruit je lijst met eventuele te kopen fondsen.

    Like

   2. De beste is misschien wel wat te kort door de bocht. Het zijn in elk geval goede fondsen. Ik heb er echter nog wel een paar andere op mijn effectenrekening staan.
    Hoe komen de artikels op M* en andere media tot stand ? De fondsenhuizen sturen bijna dagelijks nieuwsberichten rond om publiciteit te maken voor hun fondsen. Daar zijn echt publicitaire bij om te zeggen dat ze ergens potentieel zien, er zijn er die inspelen op gebeurtenissen en beslissingen en er zijn er zoals hier om aan te kondigen dat er een nieuwe manager aantreedt. Als je die allemaal leest en gelooft, wordt je tureluurs. De media (ook wij) en ook M* krijgen het aanbod om die persoon persoonlijk een paar vragen te stellen. Men verwacht dan wel dat je daar een artikel over lanceert (en liefst een positief).
    Aan al die berichten hecht ik weinig belang omdat het meestal louter publiciteit is. Bovendien een manager die geen potentieel meer ziet, die zou beter het team verlaten want wat zit die daar nog te doen. Meestal zeggen ze ook niet wanneer dat potentieel er zal zijn: volgende week, binnen enkele maanden, ooit of misschien ??? Bij het aantreden van een nieuwe manager wordt zijn carriere dik in de verf gezet, alhoewel er op alle bladzijden staat dat cijfers uit het verleden geen garantie zijn. Hypocriet ???

    Like

   1. Dat begrijp ik niet goed. Kapitaal is toch gegarandeerd net zoals de rente?

    Like

   2. Ze noemen die producten Fixed Income, maar die Fixed blijkt inderdaad niet zo fixed als je zou denken.
    Mijn collega Robokat heeft enkele uren geleden net een artikel (Rente versus obligatiekoersen) geschreven: aan te raden lectuur. Ik vermoed dat er nog een vervolg komt.

    Like

   3. Ik probeer mee te denken en te zoeken nr eventuele oplossingen. Waarom niet kiezen voor een goede defensieve tracker (bv van eck behoren tot de betere met kwalitatieve bedrijfsobligaties en staatsobligatiesvan landen uit eu) ipv een defensief gemengd fonds? Je vermijdt al de jaarlijkse beheerskosten die minder hoog liggen dan bij een fonds en als je kiest voor distributievariant krijg je ook nog dividend.

    Like

   4. Ik ken natuurlijk jouw nationaliteit niet maar voor Belgen zijn dividenden (alzeker op iets langere termijn) minder interessant wegens onze fiscaliteit.
    Als er dan geen kapitalisatievariant bestaat om door onze screening te draaien, dan onderwaardeert onze tool deze fondsen (trackers inclus).
    Als Belgen vonden wij dat tot hiertoe geen echt probleem om die eerste reden.
    Heb je in mijn artikel over de risico’s van enkele dagen geleden ook gezien hoeveel die trackers verloren op een paar dagen tijdens de COVID-dip. Soms meer dan 30%…

    Like

   5. Spijtig dat die tracker niet in belgie te koop is, vond het anders even goed als flossbach. Zoektocht gaat verder…

    Like

   6. Wat nemen jullie aan als gemiddeld jaarlijks rendement ? Ik zag dat de COVID-dip met meer dan 13% ging lopen. Waar sta je dan met die lage rendementen.
    Optie B was toch rode cijfers vermijden ?

    Like

   7. Inderdaad optie B is nog steeds van toepassing. Dus graag artikel hierover.
    Maar ik vond van eck tracker ideaal als alternatief voor bv. flossbach von storch. En blijkbaar kan ik het aankopen bij het vroegere binckbank, huidige saxobank. Tijdens coronadip inderdaad 13% naar beneden, maar globaal genomen zeer interessante tracker vond ik toch(om gespreid in te stappen).

    Like

   8. Er zijn ondertussen een hele reeks ETF’s die eigenlijk geen index meer “tracken” maar beheerd worden. Zij profiteren van de massa die niet verder kijkt dan hun neus lang is en rekenen bijna evenveel beheerskosten aan dan hun collega’s actieve beheerders. Die fondsen van Baillie Gifford bijv rekenen 1,50% beheerskosten aan. Ze worden wel graag aanzien als ETF’s.

    Like

  1. Ik ben Belg, maar ik had begrepen dat het bij trackers en fondsen meer meer dan 50 procent obligaties in portefeuille interessanter is om voor de distributievariant te kiezen? Maar het gaat hieronder om een tracker opde Nederlandse markt.
   Ik geef de isin code van de tracker ter info: NL0009272764

   Like

   1. Voor de Belgen vallen die dividenden onder de roerende voorheffing: 30%…
    Gevonden op de website van VanEck: VanEck Asset Management B.V. heeft haar in Nederland gedomicilieerde fondsen geregistreerd voor verstrekking aan het publiek in België, maar commercialiseert geen fondsen aan investeerders in België.

    Like

 9. Is het mogelijk om eens een artikel te wijden aan de billie grifford fondsen die o.m. te koop zijn bij medirect?
  – IE00BK5TW727
  -IE00BK5TW941
  -IE00BK5TWD80

  Like

  1. Ik geef de isin code van de tracker ter info: NL0009272764
   VanEck Vectors™ Multi-Asset Conservative Allocation UCITS ETF | DTM
   Wat denk je van deze ETF van Costaadeje ?
   Ik zie dat er 65% obligaties inzitten maar heeft een gemiddeld risico en toch een doenbaar rendement lijkt me.

   Like

   1. Lees mijn laatste reactie aan Costaadje: op de site van VanEck vond ik dat zij geen fondsen (ETF’s zijn ook fondsen) verkopen aan Belgen.

    Bovendien blijkt er eerst een foutieve naam opgegeven te zijn: het is niet Billie Grifford, maar Baillie Gifford.

    Like

   2. En het moet inderdaad baillie gifford zijn., mijn excuses voor de spellingsfouten.
    Misschien is ook die vaneck tacker artikel waard? Ook test aankoop invest is hier lovend over.

    Like

   3. Komt er nog wel aan. Er zitten al enige ETF’s van VanEck in de screenings en bij de GOGI. Maar sommige zijn nog erg piep…

    Like

  1. Ik heb dat gekopieerd van de site van VanEck. Ik ben date chter niet gaan controleren.
   Er staat wel dat zij verplicht zijn om de gegevens up tot date te houden voor de bestaande klanten…

   Like

 10. Misschien een nadeel als het al een nadeel is.
  Inkomsten uit de beleggingen van het Fonds worden als dividend uitbetaald. 4
  keer per jaar is er een dividendmogelijkheid, maar daarbij wordt wel gekeken naar
  de hoogte van het uit te keren dividend.

  Like

 11. De vraag is ook weer of dergelijke defensievere etf’s of fondsen op deze moment ook veel te duur zijn om aan te kopen.
  Het lijkt anders ook wel iets om gespreid met kleinere bedragen te gaan kopen(geen instapkosten of uitstapkosten).

  Like

   1. Enige kost is de aankoopkost voor de tracker vaneck van rond de 9 euro, dus instappen lijkt me ideaal vanaf 900 euro, dan betaal je ongeveer 1 procent instapkosten. Maar ik weet niet of gogi voor de tracker nu een spread geeft, op het 1ste gezicht denk ik dat de koers vd tracker te hoog is momenteel?

    Like

  1. Ik heb nog even de tracker/etf vaneck vergeleken met de kosten v/e fonds en die zijn toch een stuk minder, wat ik als een bijkomend voordeel beschouw. Je kan dat gratis bekijken op de site van test aankoop invest.

   Like

   1. Wij vergelijken altijd de opbrengsten na de kosten: dat riedeltje gaat bij ons alzo niet op.
    Als ik voor een defensief fonds Van Eck Multi Asset Defensive dien te vergelijken met Flossbach dan kies ik zonder twijfel voor Flossbach.
    Iedereen zit maar te praten over de kosten, maar daar gaat het niet over. De vraag is: “wat brengt het mij op ?”
    De mediaan van de laatste 120 berekeningen is voor Van Eck nog slechts 08% en voor de laatste 36 nog 0,1% per jaar. Als de rente nog wat gaat stijgen dan zullen ze hun tenen moeten uitkuisen om boven water te blijven. (ik hou geen rekening met de dividenden, maar die zijn ook niet meer wat ze geweest zijn)

    Like

 12. Ik dacht dat de vaneck tracker kon tippen aan flossbach qua resultaten. Niet dus, bedankt voor de tip. Blijkbaar zien jullie meer dankzij de gogi-cijfers dan wij “gewone” beleggers, en ik bedoel dit zeker niet als een verwijt.

  Like

  1. Verwijzen naar de kosten was een formidabel verkoopsidee van John Bogle, gewezen CEO van Vanguard om zijn fondsen aan de man te brengen.
   Er wordt soms te weinig nagedacht en er wordt ook te weinig info gegeven aan de “kleine” belegger om echt fondsen te kunnen vergelijken.
   Maar een “brolfonds” zonder kosten, blijft een “brolfonds”

   Like

   1. Ik kijk trouwens uit naar het artikel over defensieve beleggingen met optie B. Ik hoop dat ik eventueel oplossingen kan vinden voor het wegzetten van een groter bedrag. Ik weet dat dit geen makkelijke oefening is, maar waardeer jullie eerlijk oordeel. Zijn er bv momenteel enkel nog maar spaarrekeningen als optie/oplossing, dan weet ik het tenminste.

    Like

   2. Om de vergelijking correct door te voeren, hadden we eigenlijk moeten vergelijken met Flossbach von Storch – Multi Asset – Defensive RT waar de jaarrendement toch iets lager liggen dan de tracker vaneck.
    We hebben eigenlijk vergeleken met flossbach von storch uit jullie smart mix.
    Maar ik snap waarom je geen voorstander bent van te veel obligaties in een fonds/tracker of etf gezien de lage rendement die dat in de toekomst zal genereren.

    Like

   3. Je hebt me geschreven dat je kiest voor optie B = vermijden dat er negatieve lijnen ontstaan in je portfolio. Als ik je de keuze tussen A en B aanbood, dan wist ik uit ervaring bijna zeker wat er ging volgen. Verliescijfers zijn een horror. We zagen de reactie van Oom Wanja…
    Dat doe je niet met te opteren voor fondsen met een lager rendement of met fondsen met een hoger rendement.
    De enige manier is instappen op het juiste moment (GOGI P) en alzo vermijden dat je de opgebouwde meerwaarde weer verspeelt. Als het dan toch niet aan het soort rendement ligt, dan kan je even goed instappen op het goede moment in fondsen die mooie prestaties leveren. Toch altijd spreiden om uitschuivers te vermijden.

    Like

   4. Het ideale zou zijn dat er ook een GOGI bestaat wanneer het moment is om eruit te stappen. Zou dit ook kunnen gedetecteerd worden of is dat wishfull thinking …

    Like

   5. Net zo min dat GOGI P aanduidt wanneer de bodem bereikt is (dat zie je in ons voorbeeld van Invesco Greater China) kan de GOGIscore ook het ultieme toppunt niet detecteren.
    Spijtig, het MijnPortefeuille-team zou misschien wel niet zoveel op TV verschijnen als Messi, maar we zouden toch ook zeer goed onze boterham verdienen. Ondertussen blijven we verder doen.

    Like

 13. Marc,
  Misschien breekt er een interessante periode aan voor jouw met al die rode cijfertjes en beginnen de lichten binnenkort op oranje of zelfs groen te springen. Maar dan moeten er eerst nog wel wat procentjes vanaf.

  Like

  1. Ik ben aan ’t volgen wat er op de Amerikaanse beurzen gebeurd.
   Voorlopig blijft het bij afwachten.
   In mijn eigen portefeuille wordt er aangeduid welke fondsen er op hun all time highest noteren: verbazingwekkend veel en dat zegt genoeg;

   Like

 14. Marc,
  Heb wat gezocht maar kon de formule niet vinden om de GOGI P te berekenen.
  Kan u deze nogmaals publiceren?
  Bedankt

  Like

 15. Nu de Fed wellicht gaat stoppen met QE, zal dit een grote weerslag hebben op het rendement van de mixfondsen, daar deze toch blootgesteld zijn voor het grootste gedeelte aan obligaties?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: