Varia

Vraag het aan MijnPortefeuille.be

Via de reacties op dit artikel kan je vragen stellen die niet direct gerelateerd zijn aan een specifiek artikel.

Wist je trouwens dat:

 • op iedere pagina een zoekopdracht kan lanceren die misschien een antwoord levert op je vraag
 • je via e-mail op de hoogte kan blijven van ieder nieuw artikel via “volg deze blog…” in de zijbalk van de pagina.

175 reacties

 1. >> Wees alzo niet boos
  Ben ik niet, hoor. Just saying…
  Ik wil gewoon graag weten wat ik moet lezen/gemist heb sinds mijn laatste bezoek.

  Like

 2. Mag ik na al die jaren toch een beetje kritiek geven ?
  Kunnen jullie terug gaan naar de vorige layout, of het lettertype verkleinen ? Ik heb maar een scherm van 1280×1024, en dit leest niet :(.
  Ook de comments, die ik trouw volg, staan nu in zo’n grote tekst, dat het niet meer plezierig is om lezen (ik moet eigenlijk achteruit gaan, maar kan dan niet meer aan mijn muis om te scrollen).

  Like

 3. Of toets CTRL indrukken en bij de cijfertoetsen het min teken indrukken > is schermpagina kleiner maken!
  CTRL en het plus teken is groter maken
  Ctrl en- het nul cijfer is originele grootte herstellen!

  Like

  1. Die trucjes ken ik ook wel, maar die zijn van toepassing op al je tabbladen. En dat is niet handig als je tussen meerdere pagina’s switcht.

   Like

 4. Beste AlFonds en Robokat,
  Op de site lees ik dat obligaties geen rendement meer leveren. En dat is ook mijn aanvoelen.
  Maar misschien zijn er uitzonderingen ?
  Zo bv;.iShares Global Govt Bond UCITS ETF USD (Dist) (EUR) | EUN3.
  Ik vind dit fonds niet in de Screenings.
  Kunnen jullie de belangrijkste parameters eens doorgeven ? Het fonds bestaat sinds 6/3/2009.
  Alvast bedankt.
  didi

  Like

  1. Ik ga dat toevoegen, maar het kan wel even duren: ben bezig met de update van 01 05.
   We zullen dan zien dat dat een goede keuze is ? Weinig rendement en vergeet de Reynderstaks (30%) niet.

   Like

 5. Beste Marc,
  Bedankt voor het vele interessante werk met zeer veel info.
  Maar mag ik toch nog één vraagje stellen om het volgende fonds eens door uw befaamde mixer te draaien
  LU1594335520 Allianz Dynamic Multi Asset Strategy SRI 75 AT EUR en misschien ook opnemen in uw gogi lijst.
  met vriendelijke groeten

  Like

  1. Dit fonds heeft een eerste notering op 02 05 2017: daar kan ik niet veel mee want het is te “jong” om te screenen. Ik ga het wel opnemen in mijn databestand zodat het ter gelegener tijd tevoorschijn komt.
   Ik ben eens gaan zien naar twee Allianz DYMAS 50 fondsen en dan was ik teleurgesteld.
   Vele maatschappijen hebben de laatste jaren snel snel een aantal SRI-fondsen opgestart om mee te profiteren van de hype. Ik vrees hier weer veel van hetzelfde.
   Waarschijnlijk wordt het gepromoot omdat het SRI is en worden de prestaties min of meer weggemoffeld ?

   Like

   1. Wanneer we op de website van Allianze gl investors.com gaan kijken is het blijkbaar al een paar keer van isin code gewijzigd. Eerste notering in 2002.
    vriendelijke groeten

    Like

   2. Een isincode van een fonds is als een paspoort. Een nieuwe code geeft aan dat het een “ander” fonds is.
    Ook als een fonds pas in 2017 SRI-normen ging hanteren, kan je maar moeilijk teruggrijpen naar een oudere variant met een andere strategie.
    Ik zou het ook bizar vinden dat dit fonds een merger is van een ander fonds: de eerste NIW op 02 05 2017 is namelijk 100. Lijkt me de start van een spiksplinternieuw fonds.

    Like

   3. Ondertussen zijn de data van dit fonds ingevoerd: zoals ik al geschreven en gevreesd had: de mediaan van alle bekomen jaarresultaten is 2%.
    Echt geen prestatie om snel een aankoop te doen.

    Like

 6. Beste AlFonds en Robokat,

  Allereerst proficiat met jullie website! Na jullie spoor enkele jaren kwijt te zijn geraakt op MK, ben ik zéér blij dat ik per toeval jullie nieuwe blog ontdekt heb via google. Bij deze ben ik weer online en lees met veel nieuwsgierigheid en interesse jullie artikels. Bedankt om zoveel nuttige informatie met liefhebbers te delen.

  Ik heb een vraag: hebben jullie ooit overwogen om de screening van fondsen uit te breiden naar Belgische en enkele beter gekende internationale holdings (zoals AB investor, Berkshire,…)? In mijn ogen hebben holdings veel weg van fondsen (maar met inbegrip van private equity), maar liggen de kosten lager. Bovendien zijn de historische rendementen van veel holdings ook goed tot zeer goed (en zouden misschien ook een plaats kunnen hebben in sommige van jullie portefeuilles wat rendementen betreft).

  Het zou mij daarom bijzonder interesseren om de analyses op basis van jullie screening-systeem te kennen van holdings, met jullie kwaliteitsscore, RISK-score, GOGI’s,…

  Hebben jullie dit in het verleden al overwogen, of zouden jullie overwegen om dit te doen?

  Groeten,

  Ruben

  Like

  1. Alhoewel er wel enkele gelijkenissen zijn tussen holdings en fondsen zijn wij van mening dat het toch net dat ietsje anders is. Omdat wij onvoldoende kennen van holdings, durven wij er ons niet aan wagen. Je kent zeker wel een persoon die constant zijn eigen mening geeft over allerlei zaken waar hij niets van kent en je merkt dan hoe belachelijk (soms crimineel) dat over komt.
   Iedereen die zich geroepen voelt om daar een artikel over te plegen (geen publiciteit) zal de kans krijgen op onze site. Let wel dat je dan onmiddellijk een reeks vragen krijgt, waarop we graag ook het antwoord willen geven.

   Like

 7. is merclin patrimonie R hetzelfde als C? Als ik Gogi bekijk doet R het beter dan C, alhoewel de C in de mixer is weerhouden en de R niet.

  Like

  1. Die andere presteert iets beter door lagere beheerskosten en grotere verplichte instapsommen: dat is een variant voor private bankers.
   De minimale aankoopsom is voor de meesten onder ons niet haalbaar en alzeker niet voor maandelijkse betalingen. Die grote sommen veroorzaken minder transactiekosten, vandaar.

   Like

 8. Marc, Kan je Skagen M2 NO0010657356 alsook Sust Prop Eq Robeco LU018709180 in een grafiek zetten? (zitten beiden in jouw bestand)
  Bedankt

  Like

 9. kunnen jullie Allianz Global Investors Fund – Allianz Income and Growth opnemen in de Gogi? Dit lijkt me toch een redelijk goed presterend fonds.

  Like

   1. Dit is een distributievariant en zoals je al weet, proberen we die te vermijden in de screenings. Ze zijn ook niet interessant voor Belgen gezien de taxatie van het dividend.

    Like

   2. In de GOGIscore ga je reeds de USD-variant vinden. Vermits die zeer recent opgestart was, konden we daarover nog niet veel vermelden.
    Ondertussen deze EUR-variant in de plaats gezet (nog niet online)
    Het mediaan rendement is amper 4% en de Med1L60 en Med1L36 geven aan dat de rendementen in een dalende trend zitten.
    Redelijk goed presterend ?

    Like

  1. Ik ben er mee bezig want deze zaten nog niet in mijn databestand.
   Wel kan je voor dat Invesco-fonds kiezen voor de EUR-variant (LU2168317308). Is identiek, je bespaart er wisselkosten mee en het is makkelijker om op te volgen.

   Like

 10. Kunnen jullie nog eens een artikel wijden aan Carmignac Patrimoine ? Ik vind het opvallend dat dit fonds na anderhalf jaar weer opmerkelijk beter presteert. Bedankt alvast

  Like

  1. Beter presteert ?
   Als je de resultaten bekijkt, dan stel ik mij de vraag wat je beter noemt.
   Het mediaan rendement sinds 2010 is 0%. De mediaan van de laatste 120 jaarresultaten is -0,4%. De laatste 60 is -3,80%….
   Er is een kentering opgetreden want bij de laatste 36 kom ik op +1,8%. Maar of dat alweer aantrekkelijk is, laat ik aan jouw beoordeling over.

   Geliked door 1 persoon

   1. Rendementen % 24/08/2020
    YTD 5,79
    3 Jaar geannualiseerd 1,14
    5 Jaar geannualiseerd 1,88
    10 Jaar geannualiseerd 2,62
    Dividendrendement 0,00

    bron : Morningstar

    Had inderdaad zelfde indruk als costadeeje; idem voor carmignac investissement

    Like

   2. Het is met zulke momentopnames dat men de kleine belegger doet beslissen. Daar leven die verkopers van. Terecht stelt FSMA dat resultaten uit het verleden geen garantie bieden voor de toekomst.
    Ik was met mijn database ook zo begonnen: vanaf een bepaalde datum (voor of na een correctie) gaan kijken wie er best uit kwam. Tot een ervaren collega mij zei: als je mij je startdatum geeft, dan vertel ik jou wie er op de eerste plaats komt. Vanaf dat moment ben ik met die gemiddelden (later medianen) begonnen en vanaf dat moment kregen die “historische” cijfers echte waarde.
    Om meer details te geven: het beste van de laatste 120 resultaten was 13,1%. Het minste was -13,2% en zo komt die mediaan op 0,4%
    Zelfs bij een negatieve mediaan zijn er nog altijd die winst maken.
    Die cijfers tonen ook aan hoe belangrijk het is om op het juiste moment aan te kopen.
    Volg je de verkopers die jou schitterende resultaten voorleggen, dan loop je telkens achter de winnaars aan. Van de ene naar de andere..
    Een bekende fondsbeheerder vroeg me wat hij dan moest doen met zijn salesploeg als wij tot de vaststelling kwamen dat het fonds in overdrive was. Hun taak is alzo niet om de belegger een rendement te laten behalen. Zij dienen te verkopen, te verkopen en te verkopen.

    Like

 11. Ik kom uit op volgende rendementen:

  Rendement 1 maand 1,32 %
  Rendement 3 maanden 6,63 %
  Rendement 6 maanden 2,90 %
  Rendement 1 jaar 10,31 %
  Jaarlijks rendement 3 jaar 1,02 %
  Jaarlijks rendement 5 jaar 1,81 %
  Jaarlijks rendement 10 jaar 2,58 %

  Like

 12. Kunnen jullie het fonds comgest growth Japan met isin code IE00BD1J122 eens analyseren op het vlak van risk en Quality? Ik weet dat het nog niet lang bestaat, maar de resultaten lijken me toch behoorlijk voor mensen die in Japanse aandelen willen beleggen. Alvast bedankt

  Like

  1. Waarschijnlijk gaat er uit de screening niet veel betrouwbare info tevoorschijn komen: echt te jong.
   Wat wel al gezien: jouw Isincode is niet correct. Moet zijn IE00BD1DJ122.

   Like

 13. Kan je het fonds eventueel opnemen in maandelijkse screeningstabel met gogo en gogi inverse scores?
  Isin code was idd verkeerd.
  Nogmaals bedankt

  Like

 14. Ik ben in het bezit van een aantal actief beheerde fondsen. In 2017 ben ik voor de eerste keer gaan beleggen in holdings.
  Is het mogelijk om de GOGIscore van holdings (GBL, Ackermans, Sofina, Brederode, Bois Sauvage, GIMV, Floridienne, Berkshire Hathaway B, Hal Trust, …) te berekenen ?

  Like

   1. Dank je voor de duidelijke toelichting over Ackermans en Van Haaren. Inderdaad Ackermans heeft het niet zo super gedaan de laatste jaren.
    Ik moet toegeven dat ik bij de groep van de financieel ongeletterden hoor.
    Ik probeer mijn kennis bij te schaven door te lezen en het volgen van een aantal ervaren mensen op het internet.
    Om te antwoorden op jouw vraag: Waarom ook beleggen in holdings? Een vorm van diversificatie. Holdings worden ook beheerd door beursprofessionials. Een holding omvat het vermogen van de allerrijkste families van ons land (familie Boël bij Sofina, familie Frères bij GBL, Van der Mersch Brederode …). De rijken worden meestal rijker?
    Ik vind heel weinig informatie over de fondsen, bij een holding kan je het jaarverslag opvragen.
    Mijn instapmoment: de beurskoers < de intrinsiek waarde. Is dit wel het juiste instapmoment?
    Mijn huiswerk bestaat erin de wekelijkse slotkoersen, rendementen (portefeuille morningstar) van mijn beleggingen in een excel bij te houden.

    Like

   2. Dat de rijken rijker worden volgens Thomas Pikkety:
    Met arbeid kan je al blij zijn als je de inflatie kan bedwingen.
    Inkomsten uit kapitalen leveren op dit moment zo’n 3 à 4% meer dan de inflatie…

    Like

 15. Vandaag kreeg ik via chatsessie op trends.be te horen dat de kostenstructuur van fondsen blijkbaar dubbel zo hoog liggen als die van trackers.
  Ik haal een voorbeeld erbij: geloven jullie (auteurs van mijnportefeuille) dat je meer rendement haalt als je de tracker g2x koopt in plaats van het fonds blackrock world gold alleen al omdat de kosten van het fonds hoger liggen? Kan de lijn dan naar alle fondsen worden doorgetrokken (ik bedoel hiermee dat je beter kiest voor de tracker dan het fonds)? Is het belangrijk dat je de kostenstructuur van het fonds eerst analyseer vooraleer je erin belegt?

  Like

  1. Dit is vooral waar voor sectorfondsen en vele regiofondsen. Hoe nauwer de fondsmanager wordt opgesloten in een bepaald keurslijf, hoe groter de kans dat hij de beheerskosten niet kan goedmaken. Als je dan bv. in goudmijnen wil beleggen, dan zal een tracker de betere optie zijn.

   Wij beoordelen echter de kostenstructuur niet an sich. Die kosten zitten immers toch al verrekend in de netto prestaties. Wij beoordelen gewoon de prestaties, en als die niet goed zijn voor welke reden dan ook, dan scoort het fonds slecht.

   Like

 16. Toch even meegeven. Leuk artikel op”uitklokken.nl” waar een financieel blogger zijn fondsenportefeuille herschikt op basis van kosten.Let wel,nederlandse site dus andere fiscaliteit.Maar toch eens leuk om lezen….

  Like

  1. Eigenlijk houden wij ook terdege rekening met de kosten!
   Wij vertrekken vanuit de NIW en daar zitten die kosten al in verrekend. Iemand die te hoge kosten aanrekent, gaat dat voelen in zijn beoordeling.
   Er van uitgaan dat hoge kosten het enige probleem zijn, is wel al te gemakkelijk en een brug te ver: van mij mag een fondsbeheerder goed zijn brood verdienen als zijn resultaten navenant zijn.
   Zou jij een fonds, dat elk jaar minstens 10% netto meerwaarde levert, uitsluiten omdat daar een beheersfee van 5% gevraagd wordt ?

   Like

 17. Ik heb vorige week een gemengd fonds verkocht bij MeDirect. Ik stond op 443 euro winst. Nu is hier een meerwaarde-belasting afgehouden van 196 euro. Dit is bijna de helft van mijn totale winst. Dit is toch niet meer normaal?. Als kleine belegger heb ik nog vele gemengde fondsen in portefeuille. Voortaan enkel nog aandelenfondsen voor mij.

  Like

  1. Op de meerwaarde van het obligatiegedeelte betaal je inderdaad 30% RV. Da’s niet onze fout, da’s onze regering.
   Dat fenomeen is al tot treurens toe in alle media (ook bij ons) aangeklaagd. Men wil zogezegd de kleine spaarder/belegger beschermen, maar fiscaal duwt men hem met alle kracht naar meer risicovolle beleggingen.

   Like

 18. Is het belang – op lange termijn – groot voor aankoop van een fonds dat deze in een stijgende trend zit? L120<L60

  Like

  1. Die cijfers geven eerder een signaal voor de korte termijn dwz zit het fonds in eens tijgende trend of eerder in een dalende trend…
   Een trend kan natuurlijk plotseling wijzigen.
   Dus: kijk ik eerder nog wat de kat uit de boom of gaat het herstel weer richting de MedL120 …

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: