Schroders Global Investor Study 2019

Wim NaglerBij het gesprek dat ik had over deze studie met Wim Nagler, Sales Director voor België en Luxemburg bij Schroders botsten we op enkele bizarre vaststellingen  bij de “Belgische” resultaten.

Zowat 30% van de Belgische antwoorden gaven aan dat men interesse heeft en duurzaam wil beleggen. Uit onderzoek van Schroders blijkt dat echter slechts 16% van die respondenten inderdaad duurzaam belegt. Vooral deze die aangeven dat ze ervaren beleggers zijn, antwoorden dat ze voor duurzaamheid gaan. Bij de beginners ligt dat cijfer lager. Dat we heel wat tegenstrijdigheid zien en horen, is eigenlijk niet zo opmerkelijk als we constateren dat ook de aanbieders niet allemaal op dezelfde lijn zitten: dat kon je gisteren hier al lezen. Voor het ene fondsenhuis ligt de lat veel te hoog, het andere weigert mee te doen omdat ze vinden dat de doelstellingen te soft zijn.

Ook bij de bestuursorganen leeft dat dillema: vandaag (28 10 2019) kon je tijdens het televisienieuws horen dat het de gemeentebesturen zullen zijn, die gaan beslissen over plaatsingen van windmolens om energie op te wekken. Daar vinden ze dat een vergiftigd geschenk. Het is immers veel gemakkelijker om te wijzen naar een “hogere” overheid dan zelf de verantwoordelijkheid te moeten opnemen bij de eigen kiezers.  Weer speelt dat NIMBY-syndroom (iedereen is voor milieubescherming maar Not In My Backyard).

Ook zijn er hier velen die denken dat men enkel in Europa denkt aan sustainability. Uit de cijfers leren we dat in India 87% van de beleggers bij hun beleggingen altijd rekening houden met duurzaamheid. In China 80% en in Thailand zo’n 77%. In Canada en Denemarken krijgen we 40%, in België 45% en in Nederland slechts 41%. Waarschijnlijk zijn de mensen die geconfronteerd worden met “wantoestanden” er nog veel gevoeliger voor.  In landen zoals India en Thailand scoort het verzet tegen kinderarbeid en sociale onderdrukking ook veel hoger dan bij ons, waar zoiets amper een probleem is.

Wat triggert de Belgische belegger ?

Factoren bij beslsssingDuurzaamheid scoort alvast niet bovenaan. Misschien niet zo opmerkelijk, en ook mogelijk de reden van het succes van een spaarboekje, vormt het voorkomen van verliezen de belangrijkste factor waarmee men rekening houdt. Uiteraard gevolgd door het verwachte rendement. Men leest wel overal dat de rendementen van duurzaam beleggen niet moeten onderdoen voor die andere. Dat is echter vrij moeilijk te controleren want er zijn amper fondsen die bestaan in de beide varianten. Als die er al zijn (in mijn database van meer dan 800 kan ik ze op één hand tellen), dan moet ik toegeven dat duurzaamheid 1 à 2 % per jaar aan rendement kost. Ik kijk dan naar de pensioenspaarfondsen van KBC en naar BNP P met zo’n 2 varianten in European Strategy. Cijfers terug te vinden in de respectievelijke screenings.

De conclusie van Wim Nagler (Schroders):

Reactie MijnPortefeuille: de door de FSMA verplichte documenten die de fondsen begeleiden, gaan hen daarbij niet helpen. Ook in de wettelijke omkadering is er nergens enige stimulans te vinden om naar duurzaamheid te streven. De fiscaliteit dwingt de mensen dan nog eerder naar risico terwijl ze aangeven geen geld te willen verliezen.

Hoe sta jij ten opzichte van duurzaam beleggen ?  Ervaringen, opmerkingen, bemerkingen, …?   Allemaal welkom !

 

Categorieën:

1 Comment

  1. Duurzaamheid is voor mij geen doel op zich, qua beleggingen. Dat wil niet zeggen dat ik daar in het dagelijks leven helemaal geen rekening mee hou.
    Maar net als andere fondsen, moeten ze zich eerst voldoende bewijzen, en met goede resultaten uit de screenings komen.
    Eentje dat ik overweeg is LU0348926287- Climate & Environ Nordea K € (of de Dis-variant), maar dan moeten de koersen eerst wat gunstiger staan.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.