GOGI is een indicator van MijnPortefeuille die we op regelmatige basis publiceren. Het hoe en waarom kan je lezen in het artikel GOGI: GeOptimaliseerd Gespreid Instappen. Weet je niet wat GOGI is, dan is dat artikel van harte aanbevolen.

Toch een voorbeeld:

Als GOGI een STOP aanduidt, dan wil dat niet meer of niet minder zeggen dan dat het NU (op dit moment) niet aan te raden is om dat fonds aan te kopen of bij te kopen.

Dat fonds draait dan in overdrive en de kans op een weerslag is erg groot. Zo gaf onze GOGI op 1 september 2019 een STOP voor goud en een aantal goud(mijn)fondsen. Diegenen die zich toch toen toch lieten verleiden door de goudverkopers zien hun aan/bijkoop vandaag met nog steeds bijna 2% in ’t rood staan. Onze GOGI sloeg de nagel op de kop.

Gaat goud dan nu niet meer stijgen ?  Alleen de markten weten dat. Je kan natuurlijk in de GOGIscore hieronder gaan kijken voor de eerstvolgende dagen. GOGI kan zeer snel wijzigen.

En de verdere evolutie van goud ?   Heeft er iemand een glazen bol ?

En die GOGI Invers: die duidt aan dat een fonds erg laag noteert. De kans wordt groter dat het weer gaat stijgen, maar er is ook wel kans dat het nog verder daalt…

De GOGI score van individuele fondsen

Hier de update van 1 oktober 2019.

De lezers die er vertrouwd mee zijn, kunnen er mee aan de slag. Voor de anderen kan je best eerst even de uitleg lezen uit dit artikel.

Toch kort voor iedereen: als er bij een fonds SPREAD vermeld staat, dan kan je bijkopen/bijsparen. Krijg je een STOP dan wacht je beter af tot het fonds niet meer in overdrive is.

Door de lage rente zijn de banken en andere financiële instellingen hard op zoek naar bijkomende inkomsten. Vermits zij commissieloon ontvangen op jouw plaatsingen, luidt hun devies alzo: “verkopen, verkopen, verkopen”. Voor hen is het zo altijd het moment. Voor jou is dat totaal anders want het risico is alleen voor jou. Voor jou is het goede moment wel erg belangrijk.

Gezien de onzekerheden (Brexit, begrotingen, handelsoorlogen, regeringsvorming in BE…) absoluut nog niet van de baan zijn en de recessiedreiging weer de kop op steekt, zou ik zeker geen “fondsen in overdrive” aankopen en stipt de GOGIscores volgen. 

https://www.bullionvault.com/chart/bullionvaultchart.js?v=1

 

Om dit bestand te openen heb je een wachtwoord nodig. Dit kan je eenvoudig en gratis bekomen door onze blog te volgen via e-mail onderaan deze pagina. Graag wel even geduld, we sturen dit binnen de week naar je op. Volg je ons via WordPress? Geef ons dan ook even een seintje via het contactformulier (in het menu) met vermelding van je wordpress @gebruikersnaam.

De GOGI score van de Smart Selection Portefeuilles

Het heeft ons even wat tijd gekost, maar eindelijk kunnen we terug de GOGI scores van onze modelportefeuilles publiceren.

In theorie kan je natuurlijk de individuele fondsen van Smart Mix, Flex en Dynamic aankopen op basis van de GOGI scores van die individuele fondsen, zoals je die hierna kan vinden. Je loopt dan echter het gevaar dat je portefeuille snel uit evenwicht raakt. De eigenschappen van een onevenwichtige portefeuille kunnen helemaal anders zijn dan wij bedoeld hebben, bv. te defensief of te dynamisch.

Daarom publiceren we de GOGI scores van de portefeuilles als geheel. Aan jou om te beslissen of je dit volgt, of toch met de individuele fondsen aan de slag gaat.

We geven ook telkens 2 scores mee: de gewone GOGI die een indicator is van portefeuilles in “overdrive” en waar mogelijk een terugval te verwachten valt.

Daarnaast publiceren we de GOGI invers. Deze indicator is ingegeven door de erg lage rendementen die je in de volgende jaren mag verwachten, zoals je kon lezen in de 7 magere jaren voor beleggers. De GOGI invers gebruiken we om correcties op te sporen, als opportuniteit om de lage rendementen wat op te krikken.

Een rood licht staat voor STOP, we investeren deze maand niet. Een oranje licht staat voor SPREAD of gespreid instappen.

GOGI GOGI Invers
Smart Mix STOP STOP
Smart Flex STOP
STOP
Smart Dynamic STOP
STOP

 

 

 

Alle indicatoren en cijfermateriaal zijn © MijnPortefeuille en onderhevig aan onze gebruiksvoorwaarden.

5 Comments »

 1. Geachte Hr Marc Person,

  Stel u voor dat eindelijk mijn suikertante Julia nu toch plots sterft.
  Ik erf all-in 200.000 € en overweeg dit beleggen op een termijn van 5 – 7 jaar en ik kan wel tegen wat verlies moest zich dat al voordoen.
  Na die periode verkoop ik alles en oeps-> naar de Caraibische stranden.
  M’n geplande strategie :
  Ik beslis om 10 verschillende beleggingsfondsen geleidelijk te kopen via de GOGI methode en kijkend naar al de verkeerslichten..
  Ik zal zelf kiezen welke fondsen,zal wel kijken naar al de Smartfondsen,maar ze niet blind in hun geheel kopen . (Ik wil nl ook het gevoel opbouwen/ koesteren om het allemaal zelf toch wat te begrijpen en aan mijn kinderen te kunnen uitleggen! )

  Vraag :
  Welke is de minimum waarden van Med1L120 dat mijn te overwegen fondsen in het Gogi bestand best dienen te hebben om in aanmerking te komen in zulke strategie.

  Over Risk etc denk ik later na
  Bedankt .. en eens te meer kijk ik naar uw antwoord uit.
  Bob

  Like

  • Ik merk dat een aantal mensen hun fondsenselectie lijken te baseren op de korte termijn cijfers van GOGI. Dat is de grootste fout die je kan maken omdat je dan de prestaties op korte termijn achterna loopt. GOGI cijfers gebruiken we enkel voor de STOP/SPREAD signalen. Om fondsen te selecteren doe je dat altijd met cijfers uit de screening.

   Like

   • Beste Hr Robokat, Hr M. Person
    Ik tracht “step by step” verder te leren
    Op uw reactie schrijf ik nu : Op de webpagina ….
    https://mijnportefeuille.be/2019/06/02/smart-flex-infofiche/
    …. schrijft Mijnport. daar “Alle individuele fondsen ( van de Smartflex) halen een lange termijn rendement van minstens 7%, gemeten volgens de MP screening methode. “
    Vraag
    Zijn de gemeten/gebruikte bovenstaande lange termijnrendementen niet de waarden van de kolom MED1L120 zoals die in het regelmatige herberekende Excell bestand GOGISCORE beschikbaar zijn, of is er nog een ander Excell bestand (dat ik niet ken) met lange termijnrendementen?
    Bedankt voor je reactie
    Bob

    Like

   • Er is ook nog een bestand Screenings dat voor vele fondsen heel wat verder teruggaat in de tijd.
    Je kan die gaan opzoeken, maar ik zou zeggen “doe geen moeite” want deze week komt er zo goed als zeker een update van mijn screening.
    In de GOGIscore hebben we de MED over een kortere periode doen lopen (L120 de laatste120) om hem meer beweeglijk te maken. Om een mediaan over een heel lange periode te doen wijzigen, moet er heel wat gebeuren.
    Ik wil aan mijn vorige tussenkomst nog toevoegen dat het rendement en zelfs de volatiliteit niet alleen zaligmakend is. Ook in wat je belegt, is belangrijk. Neem een zo breed mogelijk onderliggende: daarmee bedoel ik bijvoorbeeld heel Amerika en niet alleen de VS, Heel Europa, en misschien zelfs de wereld, en niet alleen Belgie. Oppassen met sectoren want als er iets gebeurd, een ramp, een extra taxatie, een verdachtmaking,… dan krijgt de hele sector klappen.
    Klein voorbeeld: faillissement Thomas Cook: je gaat de hele toeristische sector zien klappen krijgen.

    Like

  • De medianen uit de screening zou je daar wel kunnen voor gebruiken maar ik meen dat iedereen dat voor zich dient uit te maken.
   Met daarbij onder de aandacht te houden dat hoe hoger je die neemt, hoe groter het risico wordt. Ook weer erg persoonlijk.
   Denk zeker niet dat je de volatiliteit/het risico kunt negeren bij jouw selectie. Mijn ervaring is dat heel wat beleggers DENKEN dat ze die volatiliteit aankunnen, tot dat fenomeen zich voordoet.
   Bovendien is een periode van 5-7 jaar waarschijnlijk niet lang genoeg om extreme volatiliteit aan te kunnen.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.