We evalueren maandelijks de korte termijn prestaties van onze Smart Selection portefeuilles en geven wat marktcommentaar.

Ja, het is nog even wennen aan die nieuwe namen: Smart Mix, Smart Flex en Smart Dynamic. Oefen zelf even mee door die enkele malen te herhalen.

De grafieken die je hierna ziet, zijn geen koersgrafieken maar tonen wel de winst/verlies evolutie van de portefeuilles in de loop van de voorbije 12 maanden. Dit zie je telkens in de groene grafiek.

Omdat de verschillende grafieken een andere schaal hanteren, moet je wat oppassen om die onderling te vergelijken. Daarom voegen we een index (blauwe grafiek) toe als referentiepunt. In tegenstelling tot wat sommigen denken, hanteren wij geen index als referentie voor onze portefeuilles en daarom blijft de blauwe grafiek onbenoemd.

MP Smart Mix

In de loop van augustus zagen we wel wat volatiliteit in alle portefeuilles. Globaal hebben we deze maand een klein verlies geboekt. Vergelijken we deze grafiek met de grafieken hierna, dan zien we direct dat de Smart Mix de meest defensieve portefeuille is.

MP Smart Flex

Ook hier zien we hetzelfde beeld met korte periodes van opgaande en neergaande markten die elkaar afwisselen. Ook hier boekten we een klein verlies.

MP Smart Dynamic

We zien hetzelfde patroon als bij de Smart Flex, maar met diepere dalen en hogere toppen. Maar dit is dan ook een zeer aggresieve portefeuille.

50/50 tracker portefeuille

De 50/50 tracker portefeuille is nieuw en vervangt onze oude trackermixer. Ze bestaat uit 2 ETF’s:

  • iShares € Aggregate Bond (IEAG)
  • iShares Core MSCI World (IWDA)

Dit is een neutrale beleggingsportefeuille met een verdeling 50/50 tussen aandelen en obligaties. Ze is bedoeld als puur passieve portefeuille die je koopt en waar je niet meer naar omziet.

We vinden deze combinatie wel interessant omdat ze het de afgelopen 2 jaar zeer goede prestaties heeft neergezet. Dat zie je direct als je de grafieken gaat vergelijken. Qua aandelen heeft ze een vrij sterke oriëntatie naar de USA, waar de aandelenmarkten alle records blijven verpulveren en dat is ook de reden waarom deze combinatie zo goed presteert.

We gaan de 50/50 tracker portefeuille dus op lange termijn opvolgen en zien of deze passieve combinatie dit blijft volhouden.

De cijfers

3 maand YTD 1 jaar
MP Smart Mix 3,31% 9,24% 3,22%
MP Smart Flex 4,62% 14,33% 3,93%
MP Smart Dynamic 5,97% 20,87% 6,29%
50/50 tracker 5,26% 12,68% 7,40%

 

Tegenwoordig staan de financiële blogs en kranten vol van mooie jaarrendementen (YTD). Ook met onze portefeuilles kunnen we fraaie cijfers voorleggen met rendementen van meer dan 20% voor onze meest dynamische portefeuille.

Het is echter totale nonsens om die YTD cijfers in de schijnwerpers te plaatsen. Wie de rendementsgrafieken bekijkt, weet meteen waarom. Die hoge jaarrendementen sinds begin 2019 zijn er enkel dankzij de correctie in het laatste kwartaal van 2018. Het is erg makkelijk om  grote groeicijfers voor te leggen als je belegging eerst erg hard gedaald is. De cijfers op 1 jaar tonen echter een heel ander verhaal.

Commentaar bij augustus

Soms krijg je de indruk dat de beurzen zwaar corrigeren, als je de pers mag geloven. In onze grafieken is daar echter weinig van te merken. T.o.v. de pieken van juli zijn we amper gedaald.  Wie dacht dat het koopmoment was aangebroken, zit er dus flink naast.

Carl De Ridder (@Robokat_MK)

2 Comments »

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.