γνῶθι σεαυτόν

Als diegenen die (oud) Grieks hebben gestudeerd, bovenstaande spreuk uitspreken, dan hoor je ongeveer het volgende: gnothi seauton. Snel terzake betekent dat zoveel als “Ken uzelf”. Als mijn collega zijn beleggingscursus start met “Weet wat je wil” dan mag “Ken uzelf (als belegger)” daar zeker bij staan.

socratesDe spreuk wordt toegeschreven aan de Griekse wijsgeer Socrates, maar vermits deze persoon geen geschriften heeft nagelaten (of althans er zijn er geen gevonden) is daar nog enige discussie rond. Er komen nog andere Griekse filosofen in aanmerking.

Waarom “Ken uzelf als belegger” ?

Wel ik ontving dit weekend volgend bericht:

 

goud stijgt

 

Als je op dat aanbod wil ingaan, dan denk ik dat die spreuk erg belangrijk is.

 

A)  Ben je de belegger, zoals wij er velen kennen, die een “buy and hold-strategy” hanteert en zijn aankopen gedurende langere tijd aanhoudt, zonder veel opvolging in de diepte of in detail, dan zou ik eerder aanraden “doe het niet !”.  Die mensen verkopen graag en weten dat de winst (hun commissieloon) voor hen is en het risico voor jou.

Dat zie je hier heel duidelijk:

GOGI Goud

 

 

Zoals iedereen weet, groeien bomen niet tot in de hemel en kan je duidelijk zien dat goud in een periode van “overdrive” zit. Boerenwijsheid voor beleggers: koop als het goedkoop is…  en dat is vandaag zeker niet het geval.

B)  Is het woord speculeren voor jou niet vies en hou je van een gokje, dan kan je erover nadenken maar dan kunnen wij geen advies geven: een gok blijft een gok !

Kan goud verder stijgen ?  Dat kan, eind 2011 was de prijs in euro ongeveer even hoog. Als ene Trump het geschil met Xi nog verder blijft oppoken, dan hebben we waarschijnlijk het einde nog niet gezien.

Kan goud weer gaan dalen ? Dat kan ook, want zulke spectaculaire stijgingen roepen bij mij altijd een onaangenaam gevoel op. Het gaat wat te snel naar mijn mening…

Goud in euro

C)  Ook voor de belegger die de zaken op de voet volgt en meerdere keren per dag de evolutie controleert, zijn er hier misschien zaken te doen. Deze laatsten gaan echter op eigen gegevens en aanvoelen verder en zullen het zeker van ons advies niet laten afhangen of ze kopen of verkopen.

Aan de trendlijnen kan je zien dat de stijging vermindert: een signaal ?

 

Zo is er voor elk wat wils, maar denk eraan voor je start:   Ken uzelf als belegger !

Categorieën:

2 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.