De beleggingshorizon: hoe ga je er mee om?

Af en toe vermelden we wel eens dat de beleggingshorizon van een fonds (bijvoorbeeld) 5 jaar bedraagt. Maar wat betekent dat nu precies en hoe moet je er rekening mee houden?

De beleggingshorizon

Jouw beleggingshorizon is in essentie de periode dat jij je geld waarmee je belegt kan missen. Een beleggingshorizon van 5 jaar betekent dat je je geld minstens 5 jaar absoluut niet nodig hebt.

Iedere belegging heeft een zeker risico en kan in waarde dalen tijdens een dip of een crash. In het slechtste geval kan het een hele tijd duren voor die belegging voldoende hersteld is en je terug boven water komt. Hoe hoger het risico, hoe langer die periode kan duren.

Voor iedere belegging probeert men een inschatting te maken van de minimale periode die nodig is om geen verlies te maken of om een redelijk rendement te halen. Dat is dan de beleggingshorizon voor die belegging en dat getal vind je soms terug op infofiches van fondsen.

Iedere dag begint die periode opnieuw

De beleggingshorizon is als een horizon in de echte wereld. Je ziet die in de verte liggen, maar als je er naar toe gaat, blijft die altijd even ver weg.

Met een beleggingshorizon is dat ook zo, en ik leg dat uit met een voorbeeld.

Stel dat je op een bepaald moment belegt in een fonds met een beleggingshorizon van 5 jaar. Na 4 jaar en 10 maanden is het fonds met 30% gestegen. Is het einde van de beleggingshorizon dan nu nabij?

Helemaal niet, want stel dat de beurs crasht op 4 jaar en 11 maanden en je fonds daalt met 40%, dan sta je terug onder je startpunt. En misschien duurt het wel terug 5 jaar om dat verlies goed te maken.

Het principe is eenvoudig: de vijf jaar is de geschatte tijd die nodig is om te herstellen vanaf het ogenblik van een zware crash. En dus niet vanaf de dag dat je bent ingestapt. Dit principe heeft als gevolg dat die periode van 5 jaar iedere dag opnieuw begint te lopen vanaf nul zolang alles goed gaat.

De horizon komt dus in goede tijden nooit dichterbij.

Regelmatig evalueren

De beleggingshorizon schuift permanent op naarmate de tijd vordert. Je moet al je beleggingen daarom regelmatig herevalueren.

Als je een jaar na start van een belegging (met horizon van 5 jaar) niet opnieuw kan zeggen “ik heb het geld de eerste 5 jaar niet nodig”, dan moet je overwegen of het stilaan geen goed moment is om uit te stappen. Idem voor het tweede jaar, derde jaar enz.

Soms vragen mensen of je een fonds met een horizon van 5 jaar dan na 5 jaar moet verkopen. Ook dat is natuurlijk niet nodig, de horizon zegt totaal niets over het ideale moment om een fonds te verkopen.

Carl De Ridder (@Robokat_MK)

 

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.